Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Ο ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΗΣ ε.α. ΠΑΡΑΛΙΚΑΣ ΑΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΣΟΛΑΚΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ ΛΟΓΟ ΠΟΥ ΕΚΦΩΝΗΣΕ ΣΤΙΣ 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΟΝ ΧΟΛΑΡΓΟ!

Μόλις πριν από λίγη ώρα λάβαμε απαντητική επιστολή του κ. Παραλίκα (Υποστράτηγου Χωροφυλακής ε.α.) αναφορικά με το άρθρο μας (που δημοσιεύτηκε εδώ) για τον πανηγυρικό λόγο που εκφώνησε στις 28 Οκτωβρίου και στον οποίο, όπως μας ενημέρωσαν εκθείασε τον ρόλο του Τσολάκολγου επειδή συνθηκολόγησε με τους Γερμανούς και παρέδωσε τα όπλα στις κατοχικές δυνάμεις, διότι όπως είπε, "οι φαντάροι μπόρεσαν να γυρίσουν σπίτια τους και να τους αγκαλιάσουν οι μάνες τους"!!! 
Αυτά γράφαμε εμείς τότε και ζητούσαμε ασμένως από τον κ. Παραλίκα ή από την υπεύθυνη της τελετής κυρία Δημητριάδου, να μας σταλεί ολόκληρος ο λόγος του υποστρατήγου, έτσι ώστε να μην υπάρχουν αμφιβολίες για όσα είπε. 
Αντ΄αυτού, ο κ. Παραλίκας μας απέστειλε την παρακάτω απάντηση, την οποία και δημοσιεύουμε αυτούσια:

Κ. Βραχιολίδη,

Με δύο αναρτήσεις στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας σας «Ανεξάρτητος και Διπλωματικός Παρατηρητής» (εδώ και εδώ), οι οποίες υπογράφονται από τον «Ανεξάρτητο Παρατηρητή» και φέρουν ως ημερομηνία ανάρτησης 29-10-2015 και 31-10-2015, απευθύνατε υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς προς το πρόσωπό μου, αναφέροντας επί λέξει τα εξής: «εκτός από τον....

ρόλο του Μεταξά και του τότε βασιλέα, ο κ. Παραλίκας έδωσε τα εύσημα στον Τσολάκογλου επειδή συνθηκολόγησε με τους Γερμανούς και παρέδωσε τα όπλα στις κατοχικές δυνάμεις, διότι όπως είπε, οι φαντάροι μπόρεσαν να γυρίσουν σπίτια τους και να τους αγκαλιάσουν οι μάνες τους!!! Όσοι άκουσαν τον απόστρατο της χωροφυλακής, δεν πίστευαν στ’ αυτιά τους. Έμεινα εμβρόντητοι και κοιτούσαν ο ένας τον άλλον, για το αν πράγματι ειπώθηκαν αυτά στον πανηγυρικό λόγο για την εποποιία του 1940. Και όμως ειπώθηκαν.».
Περαιτέρω αναφέρεστε στο πρόσωπό μου με τρόπο προσβλητικό, περιγράφοντάς με ως έναν «όποιον να’ ναι» «υπέργηρο», στον οποίο ανέθεσε η Δημοτική Αρχή να εκφωνήσει πανηγυρικό λόγο χωρίς να έχει ιδέα τι θα πει και θα γράψει, και ο οποίος τόλμησε να εκφραστεί θετικά για το ζήτημα της συνθηκολόγησης, λέγοντας αυτά τα «εξωφρενικά υπέρ του δοσίλογου Τσολάκογλου», και εκφώνησε έναν «απαράδεκτο» και «προβοκατόρικο λόγο εν αγνοία του Δήμου». Στο δε αποκορύφωμα της σύγχυσης και του παραληρήματός σας καταλήξατε, μάλιστα, στο συμπέρασμα ότι, με βάση τον λόγο που εκφώνησα, είναι βέβαιο ότι έχω ψηφίσει σίγουρα ένα από τα προδοτικά μνημονιακά κόμματα… και ότι… διακορεύω (!) την ιστορία προκειμένου να δικαιολογήσω τους σημερινούς προδότες ως πατριώτες που σώζουν την Ελλάδα παραμένοντας στο ευρώ!!! Η επίθεση προς το πρόσωπό μου συνεχίστηκε με το δεύτερο άρθρο σας, στο οποίο ζητάτε «…να μάθει ο κόσμος σε ποιους αναθέτει ο Δήμος να εκφωνούν τέτοιους απαράδεκτους και ασεβείς λόγους προς του ήρωές μας. Ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε εμείς ελεύθεροι!».
Αντιπαρέρχομαι τον αβάσιμο ισχυρισμό ότι εκφώνησα ασεβή (!) λόγο προς τους ήρωές μας που έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε εμείς ελεύθεροι, διότι είναι προφανές ότι, όπως ο ίδιος ομολογείτε, δεν ήσαστε παρών κατά την εκφώνηση του πανηγυρικού λόγου και άρα αγνοείτε τα όσα εγκωμιαστικά ανέφερα για την αυτοθυσία του συνόλου του ελληνικού λαού, αναφερόμενος συγκεκριμένα στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της εποχής, στον στρατό (αξιωματικούς και απλούς στρατιώτες, ναύτες και αεροπόρους), στην αστυνομία και στην χωροφυλακή, στην ελληνίδα γυναίκα, στις αδελφές νοσοκόμες και εν γένει σε όλο το έθνος. Άγνοια που πάντως δεν σας δίνει επ’ ουδενί το δικαίωμα να έχετε άποψη, και δη επικριτική, αναφορικά με την ομιλία που εκφώνησα…
Αντιπαρέρχομαι, επίσης, την λογική της προληπτικής λογοκρισίας που εν έτει 2015 (!) υιοθετείτε, με βάση την οποία ο Δήμος θα πρέπει να ελέγξει εκ των προτέρων το κείμενο του πανηγυρικού λόγου που θα εκφωνηθεί κατά τον εορτασμό της εθνική εορτής της 28ης Οκτωβρίου…
Αντιπαρέρχομαι και επιστρέφω όλους τους υβριστικούς και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς που απευθύνεται προς το πρόσωπό μου («ασεβής», «όποιος να’ ναι», «διακορευτής της ιστορίας», «προβοκάτορας που ψηφίζει και θέλει να δικαιολογήσει τους σημερινούς προδότες»), δεδομένου ότι όχι μόνο είναι παντελώς αυθαίρετοι και δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, αλλά είναι και απολύτως ενδεικτικοί του επιπέδου σας και του επιπέδου της ιστοσελίδας σας, ώστε δεν χρήζουν ειδικότερου σχολιασμού…
Επιθυμώ απλώς να σας ενημερώσω, διότι είναι προφανές ότι με την ιστορική επιστήμη δεν έχετε πολύ στενή σχέση, ότι είναι το ευκολότερο πράγμα να αναρωτιέται κανείς από την σιγουριά του γραφείου του, 74 χρόνια μετά και υπό συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας, γιατί δεν αναλώθηκαν μέχρι τον τελευταίο στο μέτωπο όλοι οι Έλληνες στρατιώτες τον Απρίλιο του 1941 προσπαθώντας επί ματαίω να καθυστερήσουν ελάχιστες ακόμα ημέρες την ολοκληρωτική κατάκτηση της ηπειρωτικής Ελλάδας από την συντριπτικά υπέρτερη γερμανική πολεμική μηχανή (η οποία είχε ήδη υπερκεράσει το ελληνικό αμυντικό μέτωπο και ανεμπόδιστη προήλαυνε προς τα νότια), αλλά είναι εντελώς διαφορετικό να έχει την ευθύνη όλων αυτών των στρατιωτών και συνεπακόλουθα την ευθύνη για το αύριο της χώρας.
Σας πληροφορώ, επίσης, ότι ο κανόνας είναι πως οι πρωταγωνιστές της ιστορίας προβαίνουν και σε σωστές και σε λανθασμένες ενέργειες, μονοσήμαντη δε αντιμετώπισή τους συνήθως είναι εσφαλμένη και υποδηλώνει προκατάληψη. Κανείς π.χ. δεν αρνείται ότι ο Μεταξάς ανέλαβε και άσκησε την εξουσία δικτατορικά, ωστόσο η ιστορία δικαίωσε την στάση και τον ρόλο του κατά την προπαρασκευή του έθνους για τον επερχόμενο πόλεμο, καθώς και την άρνησή του στο τελεσίγραφο των Ιταλών, ενώ αρκετά νομοθετήματά του υπήρξαν πρωτοπόρα για την εποχή του. Κατά τον ίδιο τρόπο η ιστορία θα κρίνει και τον Τσολάκογλου για όσα θετικά και αρνητικά έπραξε από τις θέσεις που ανέλαβε. Ούτως ή άλλως η θετική αναφορά που έκανα στο πρόσωπό του περιοριζόταν στο γεγονός της συνθηκολόγησης και μόνον.
Εξάλλου, δεδομένης της απόλυτης άγνοιάς σας για το θέμα (που φτάνει στο σημείο να συγχέετε την ιστορική άποψη με τις πολιτικές πεποιθήσεις και το… μνημόνιο!), σας αναφέρω ενημερωτικά ότι στην Ιστορία του Ελληνικού Έθνους της Εκδοτικής Αθηνών, τόμος ΙΕ, σελ. 444-450, αναφέρονται σχεδόν αυτολεξεί τα ακόλουθα:
·       Ήδη από τις 9 Απριλίου 1941 η Θεσσαλονίκη είχε καταληφθεί από τους Γερμανούς.
·       Στο αλβανικό μέτωπο κοινή πεποίθηση του συνόλου σχεδόν της στρατιωτικής ηγεσίας ήταν πλέον ότι η συνέχιση του πολέμου απέβαινε μάταιη. Παράδοση όμως στον ηττημένο εχθρό (τους Ιταλούς) αποκλειόταν, και έτσι η μόνη λύση που απέμενε, σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη, ήταν παράδοση στους Γερμανούς με έντιμους όρους. Η λύση αυτή προτάθηκε στον διοικητή Τ.Σ.Η. αντιστράτηγο Πιτσίκα, πριν από την γερμανική επίθεση, από το διοικητή του Α΄ Σώματος αντιστράτηγο Δεμέστιχα. Την ίδια γνώμη είχε και ο διοικητής του Β΄ Σώματος αντιστράτηγος Μπάκος, που πίστευε ότι ήταν πια αργά να επιχειρηθεί σύμπτυξη από το μέτωπο, γιατί θα είχε σαν συνέπεια τη διάλυση του στρατού.
·       Η σύμπτυξη του στρατού, που άρχισε την ημέρα εκδόσεως της διαταγής (12 Απριλίου), σύντομα εξελίχθηκε σε άτακτη υποχώρηση. Διαρροή ανδρών και ομάδων αναφερόταν από πολλούς διοικητές, και στις 15 Απριλίου πήρε τη μορφή μαζικών λιποταξιών. … Το ηθικό των ανδρών ήταν χαμηλό. Για τους άνδρες της 8ης Μεραρχίας (Ηπείρου), σύμπτυξη σήμαινε εγκατάλειψη των εστιών τους στους Ιταλούς… Η Μακεδονία και η Θράκη είχαν ήδη περιέλθει στην κατοχή των Γερμανών.
·       Ο Παπάγος αναγνώριζε την ανάγκη συνθηκολογήσεως, χωρίς όμως να εκτεθεί η Ελλάδα απέναντι στους συμμάχους της που πολεμούσαν ακόμα στο έδαφός της τον εισβολέα.
·       Στις 17 Απριλίου εκδηλώθηκε στάση σε ναυτικές μονάδες και η κρίση επιδεινώθηκε.
·       Το πρωί της 18ης Απριλίου ο πρωθυπουργός δεχόταν τηλεφωνική έκκληση του Πιτσίκα (διοικητή του Τ.Σ.Η.) να βρεθεί λύση και έδινε την υπόσχεση να τηλεφωνήσει ως το μεσημέρι στο μέτωπο την άδεια να συναφθεί ανακωχή. Σε τηλεγράφημα του της ίδιας ημέρας προς το Γενικό Στρατηγείο και τον πρωθυπουργό ο Πιτσίκας ανέφερε «Κατάστασις έφθασεν εις απροχώρητο. Τμήματα XVII (Μεραρχίας) εγκαταλείπουσιν θέσεις. Α΄ Σώμα αναφέρει διαρροήν εις VII Μεραρχίαν. XI Μεραρχία διαρρέει. Προς Θεού σώσατε Στρατόν από τους Ιταλούς».
·      Σε σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου της 18ης Απριλίου υπό την προεδρία του βασιλιά ο υφυπουργός Στρατιωτικών, αφού παρουσίασε μια σειρά τηλεγραφημάτων από το μέτωπο, εξέφρασε την άποψη ότι ακόμα και αν οι Άγγλοι ήταν σε θέση να αντιτάξουν αποτελεσματική άμυνα στις Θερμοπύλες για μερικές ημέρες, παρόμοια αντίσταση ήταν, ενόψει της τραγικής κατάστασης στην Ήπειρο, μάταιη.
·      Μετά το τέλος των διαβουλεύσεων ο πρωθυπουργός αποσύρθηκε στο σπίτι του και αυτοκτόνησε (18 Απριλίου).
·    Στην επόμενη σύσκεψη (απόγευμα της 19ης Απριλίου) έγινε φανερή η χαώδης κατάσταση που επικρατούσε και που κανείς δε φαινόταν να είναι σε θέση να ελέγξει. … Ο Παπάγος δήλωσε ότι ο ελληνικός στρατός δεν ήταν πια σε θέση να αντιτάξει άμυνα, και ότι έπρεπε να αποχωρήσουν τα βρετανικά στρατεύματα όσο το δυνατό γρηγορότερα, για να μην παραταθεί περισσότερη καταστροφή της χώρας.
·   Αργά το απόγευμα της 18ης Απριλίου ο επιτελάρχης του Τσολάκογλου και συνταγματάρχης Χρυσοχόου πληροφόρησε με σήμα από την Αθήνα τον Τσολάκογλου ότι η κατάσταση στην πρωτεύουσα ήταν συγκεχυμένη και ότι η μόνη λύση ήταν η ανάληψη της πρωτοβουλίας από τους σωματάρχες. Την ίδια σύσταση επανέλαβε την επομένη, 19 Απριλίου. Το δεύτερο σήμα ανέγραφε υπηρεσία προελεύσεως το Γενικό Στρατηγείο, προφανώς για να δημιουργήσει την εντύπωση ότι είχε τη σιωπηρή έγκριση του Παπάγου. … Στο μεταξύ η κυβερνητική κρίση συνεχιζόταν. Η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης προς τον Κοτζιά έμεινε χωρίς συνέχεια, ενώ και ο Μαζαράκης κατέθεσε την δική του εντολή στις 20 Απριλίου. Επί τρεις σχεδόν ημέρες η χώρα παρέμενε χωρίς υπεύθυνη πολιτική κυβέρνηση, ενώ οι διοικητές στο μέτωπο ικέτευαν να βρεθεί λύση…
·       Σε σύσκεψη που συγκλήθηκε το πρωί της 21ης Απριλίου ο βασιλιάς παραδέχθηκε, ερωτώμενος από του Άγγλους, ότι καμία συγκροτημένη μονάδα του στρατού δεν ήταν σε θέση να φτάσει έγκαιρα στις Θερμοπύλες και να αντιτάξει άμυνα στο αριστερό των βρετανικών δυνάμεων. Κατόπιν αυτών ζητήθηκε η άδεια να αποχωρήσουν τα βρετανικά στρατεύματα από την χώρα, και ο βασιλιάς απεδέχθη την αίτηση των Βρετανών.
Αυτό είναι το ιστορικό πλαίσιο εντός του οποίου υπέγραψε ο Τσολάκογλου τα πρωτόκολλα ανακωχής με τους Γερμανούς στις 20, 21 και 23 Απριλίου, θέτοντας έτσι τέρμα στους βομβαρδισμούς ελληνικών περιοχών στη Μακεδονία και αποτρέποντας την αιχμαλωσία του ελληνικού στρατού. 

Επιφυλασσόμενος παντός νομίμου δικαιώματός μου,

Παρακαλώ να αναρτηθεί άμεσα η παρούσα επιστολή στην ιστοσελίδα της εφημερίδας σας υπό τους ίδιους όρους που αναρτήθηκαν και τα δύο εις βάρος μου λιβελογραφήματα, προκειμένου να αποκατασταθεί η αλήθεια και να ενημερωθούν οι αναγνώστες.
Νικόλαος Παραλίκας
Υποστράτηγος Χωροφυλακής ε.α.

Σχόλιο δικό μας: Κύριε Παραλίκα, αν και σας ζητήσαμε να μας δώσετε τον λόγο σας, ώστε οι πολίτες να έχουν ιδία αντίληψη για όσα εκφωνήσατε, προτιμήσατε να αναλώσετε το μεγαλύτερο μέρος της απάντησής σας σε όσα αναγράφει για τον Τσολάκογλου η  "Εκδοτική Αθηνών". Δημοτικοί σύμβουλοι και τοπικοί παράγοντες ήταν αυτοί που έμειναν εμβρόντητοι με όσα εκφωνήσατε και μας τα μετέφεραν. Προκειμένου να προστατέψουμε εσάς και να μην δημιουργούνται παρανοήσεις, σάς ζητήσαμε να μας δώσετε τον λόγο σας. Δεν το πράξατε παρά προτιμήσατε να επιβεβαιώσετε εν μέρει ότι πράγματι εκθειάσατε τον Τσολάκογλου σε ό,τι αφορά στη συνθηκολόγηση και μόνον! Λυπούμεθα ακόμη και γι΄αυτό. Διότι, ενώ όπως λέτε δεν πρέπει να κρίνουμε μονοσήμαντα τα ιστορικά γεγονότα και τα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν σε αυτά, εσείς είστε αυτός που εξετάζει μονοσήμαντα και όχι εν συνόλω, την περίπτωση Τσολάκογλου! Γνωρίζετε καλά ότι της συνθηκολόγησης του Τσολάκογλου ακολούθησε η ανάληψη από μέρους του της πρώτης κατοχικής κυβέρνησης! Ήταν λοιπόν δοσίλογος ή δεν ήταν ο Τσολάκογλου; Η συνθηκολόγηση ήταν υστερόβουλη από μέρους του πράξη ή όχι; Ακόμη και οι όποιες γενναίες του παρελθούσες πράξεις σβήστηκαν μονοκονδυλιά, λόγω της συνθηκολόγησης και της μετέπειτα ανάληψης της κατοχικής πρωθυπουργίας από μέρους του! Ναι ή όχι κύριε Παραλίκα;
Κι εδώ έρχεται η σύγκριση με το σήμερα: Να εκθειάσουμε τον Τσίπρα για τα προεκλογικά-πατριωτικά του λόγια υπέρ της κατάργησης των μνημονίων και τους αγώνες του υπέρ της χώρας; Μα τι αξία έχουν αυτά, όταν ο Τσίπρας τα χρησιμοποίησε για να εξαπατήσει τον λαό και να τον παραδώσει έρμαιο στις ορέξεις των οικονομικών δολοφόνων του; Δικαίως λοιπόν υποθέτουμε ότι πρέπει να ψηφίσατε ένα από τα μνημονιακά κόμματα. Αν εξετάζετε μονοσήματα και αποσπασματικά τις πράξεις των πολιτικών, χωρίς να βλέπετε τη δολιότητα ή σκοπιμότητα που κρύβουν πίσω από αυτές, τότε ναι, θα εκθειάσετε και τον Τσίπρα και τον Παπανδρέου ή τον Σαμαρά!
Συνεπώς, η δική σας θετική αναφορά στη συνθηκολόγηση του Τσολάκογλου ήταν απαράδεκτη! Αυτό πιστεύουμε ως εφημερίδα! Και έχουμε δικαίωμα να έχουμε πολιτική άποψη επ' αυτού.
Αναφορικά  με τα, όπως τα χαρακτηρίζετε, "προσβλητικά, υβριστικά και υποτιμητικά" προς το πρόσωπό σας σχόλια από μέρους μας, σας καλούμε να διαβάσετε με προσοχή τα όσα γράψαμε και να μην κάνετε συρραφές λέξεων. Εμείς δεν  είπαμε είστε «όποιος να’ ναι υπέργηρος». Το "υπέργηρος" αφορούσε εσάς, όχι με διάθεση να σας προσβάλει, αλλά για να καταγράψει το προκεχωρημένο της ηλικίας σας, εξαιτίας του οποίου αρκετοί δυσκολεύτηκαν να ακούσουν ευκρινώς τον λόγο σας. Και το "όποιον να'ναι" απευθυνόταν στον δήμο Παπάγου-Χολαργού και όχι σε εσάς, ως ρητορικό σχήμα. Γράφαμε επί λέξει για να αφυπνίσουμε τον Δήμο: "Και το ερώτημα είναι: η Δημοτική Αρχή δίνει σε όποιον να'ναι να εκφωνήσει πανηγυρικό λόγο, χωρίς να έχει ιδέα τι θα πει και θα γράψει;"  Θέλαμε να πούμε στον Δήμο ότι πρέπει να γνωρίζει τι θα εκφωνηθεί για να μην του έρθει κεραμίδα στο κεφάλι και να μην υπάρχουν αρνητικά σχόλια, όπως υπήρξαν, σε μια εθνική εορτή!
Πέραν τούτων, ας κρίνουν οι αναγνώστες μας τα δικά σας υποτιμητικά/προσβλητικά σχόλια που απευθύνετε στην εφημερίδα μας, όπως "απολύτως ενδεικτικοί του επιπέδου σας και του επιπέδου της ιστοσελίδας σας" ή για τον..."παραληρηματικό" λόγο μας
Δεν κατανοούμε τις τελευταίες προειδοποιήσεις σας ότι επιφυλάσσεστε παντός νομίμου δικαιώματός σας και ότι μας καλείτε "άμεσα" να δημοσιεύσουμε την παρούσα επιστολή σας! 
Φαίνεται δεν μας διαβάζετε καθόλου κύριε Παραλίκα και βιάζεστε να βγάλετε συμπεράσματα. Εδώ δημοσιεύονται όλες οι απόψεις. Όσο αντίθετες ή ακόμη και υποτιμητικές για μας κι αν είναι. 
Τα σέβη μας. 

1 σχόλιο: