Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016

ΤΕΛΟΣ ΟΙ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ. ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ...ΕΘΝΙΚΟ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ!

Μεγάλες αλλαγές που ανατρέπουν όλα όσα ξέραμε προετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας, το οποίο εμφανίζεται έτοιμο να εφαρμόσει στην Ελλάδα το μοντέλο του διετούς International Baccalaureate.
Τι σημαίνει το Baccalaureate για τους μαθητές
Το εν λόγω μοντέλο φέρνει νέα δεδομένα στη δευτεροβάθμιας...

εκπαίδευσης με τέσσερα χρόνια Γυμνάσιο και δύο χρόνια Λύκειο και ανάλογο επαναπροσδιορισμό του προγράμματος σπουδών. Οι τελειόφοιτοι Λυκείου θα παίρνουν πρώτα το Εθνικό Απολυτήριο πριν αρχίσουν τον… δρόμο τους για τα ΑΕΙ.
Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, το υπουργείο Παιδείας «τρέχει» προκειμένου οι τελικές αποφάσεις για το νέο εξεταστικό σύστημα να ληφθούν εντός του νέου σχολικού έτους. Οι προτάσεις-πορίσματα που διαμορφώθηκαν στο πλαίσιο του εθνικού διαλόγου υπάρχουν και εκεί θα βασιστεί η τελική συζήτηση την οποία με επικεφαλής τον υπουργό, Νίκο Φίλη.
Το κυβερνητικό στέλεχος επισημαίνει ότι «το νέο σύστημα επιλογής για την τριτοβάθμια εκπαίδευση προϋποθέτει αναμόρφωση του Λυκείου και κυρίως των δύο μεγαλύτερων τάξεων». Σύμφωνα με το νέο σχέδιο, στο τετρατάξιο Γυμνάσιο, οι μαθητές θα λαμβάνουν ευρείες γνώσεις και θα αναπτύσσουν τις δεξιότητες τους.
Πώς λειτουργεί το νέο σύστημα
Η Δ’ Γυμνασίου θα είναι το έτος όπου οι μαθητές θα οριστικοποιούν την απόφασή τους για τη συνέχεια της ακαδημαϊκής τους πορείας στο Λύκειο. Στη συνέχεια, στο νέο διετές Λύκειο οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να καταρτίσουν το ατομικό τους πρόγραμμα, ενώ η διαδικασία στις νέες Α’ και Β’ Λυκείου θα είναι ενιαία. Δεν θα υπάρχουν εξετάσεις στην Α’ Λυκείου, ούτε απορρίψεις, ούτε μετεξεταστέοι. Η επίδοσή τους θα κρίνεται στις τελικές εξετάσεις και το Εθνικό Απολυτήριο Λυκείου.
Οι απόφοιτοι του τετρατάξιου Γυμνασίου θα επιλέγουν αν θα συνεχίσουν στο διετές Γενικό ή στο Επαγγελματικό Λύκειο. Στο νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, το Εθνικά Απολυτήριο Λυκείου θα είναι ένα βασικό κριτήριο, ενώ θα υπάρχουν εξετάσεις για την εισαγωγή στα τμήματα υψηλής ζήτησης των ΑΕΙ/ΤΕΙ. 
Οι επικριτές του νέου μοντέλου υποστηρίζουν ότι η επίτευξη της ελεύθερης πρόσβασης στα ΑΕΙ/ΤΕΙθα οδηγήσει στην υποβάθμιση, σε “δεύτερης κατηγορίας” τμημήματα για τα οποία η πρόσβαση θα είναι ελεύθερη λόγω μικρής ζήτησης των θέσεών τους από τους 18χρονους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου