Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΟΚ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝ ΨΥΧΡΩ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΡΩΣΟΥ ΠΡΕΣΒΗ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ! ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ!

Νεκρός από πυρά αστυνομικού, κατά τη διάρκεια έκθεσης φωτογραφίας...

στην Άγκυρα, έπεσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Τουρκία, Αντρέι Καρλόφ - Τι φώναζε ο δράστης πριν ανοίξει πυρ - Η πρώτη αντίδραση του Πούτιν - Παγκόσμιο σοκ από την εν ψυχρώ δολοφονία - Ραγδαίες εξελίξεις - Δείτε συγκλονιστικά βίντεο και φωτογραφίες
Το πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στις τουρκικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου, μετέδωσε ότι ο πρεσβευτής υπέκυψε στα σοβαρά τραύματά του, ενώ η είδηση επιβεβαιώθηκε και επίσημα, λίγη ώρα αργότερα, από το ρωσικό ΥΠΕΞ το οποίο έκανε λόγο για «τρομοκρατική ενέργεια».
Παράλληλα, η εκπρόσωπος του υπουργείου, Μαρία Ζαχάροβα, ενημέρωσε ότι η Ρωσία θα θέσει θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Σήμερα σε μια επίθεση στην Άγκυρα ο πρεσβευτής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Τουρκία, Αντρέι Γκενάντιεβιτς Καρλόφ, τραυματίστηκε και υπέκυψε», ανέφερε, συμπληρώνοντας: «Θεωρούμε ότι επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια. Η Μόσχα θα θέσει το ζήτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας».
Δείτε τη σοκαριστική στιγμή της επίθεσης
«Ενώ ο πρεσβευτής εκφωνούσε μια ομιλία, ένας ψηλός άνδρας, που φορούσε κοστούμι, άνοιξε πυρ στον αέρα πριν στοχοθετήσει τον πρεσβευτή», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χασίμ Κιλίτς, ανταποκριτής της εφημερίδας Χουριέτ στην Άγκυρα. «Είπε κάτι για το Χαλέπι και περί εκδίκησης», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο ένοπλος, λίγο πριν την επίθεση, φώναξε «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος», αλλά και «εκδίκηση για το Χαλέπι».
Όπως μεταδίδει η Hurriyet, o Καρλόφ δέχτηκε τα πυρά του αγνώστου τη στιγμή που ετοιμαζόταν να εκφωνήσει την ομιλία του στα εγκαίνια της έκθεσης «Η Ρωσία με τα μάτια των Τούρκων», στο Κέντρο Μοντέρνας Τέχνης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δράστης, ο οποίος έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά, ήταν εν ενεργεία αστυνομικός στη μονάδα αποκατάστασης της τάξης, ενώ το όνομά του είναι Mert Altintas.
Εξετάζεται μάλιστα το ενδεχόμενο ο 22χρονος Altintas να ήταν μέλος της ασφάλειας της έκθεσης ή ακόμα και του ίδιου του Καρλόφ αφού στεκόταν (ανενόχλητος) πίσω από τον πρεσβευτή κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.
Φωτογραφία ντοκουμέντο του Καρλόφ λίγο πριν την επίθεση:
presvis2
Ο δράστης, ο οποίος φέρεται να φώναζε επίσης «θα πληρώσετε γι΄ αυτό που κάνετε στη Συρία» μπήκε στην γκαλερί όπου γινόταν μια έκθεση φωτογραφίας με αστυνομική ταυτότητα και φορώντας κοστούμι.
Σύμφωνα, δε, με άλλα δημοσιεύματα φώναζε επίσης: «Εμείς πεθαίνουμε στο Χαλέπι, εσείς θα πεθάνετε εδώ», αλλά και (όπως ανέφερε Τούρκος δημοσιογράφος): «Μην ξεχνάτε το Χαλέπι και τη Συρία, όσο τ’ αδέλφια μας δεν είναι ασφαλή, ούτε εσείς θα είστε. Όποιος έχει μερίδιο ευθύνης για τη σφαγή στη Συρία θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες».
drastis
Οι τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας και ο δήμαρχος της Άγκυρας επιβεβαίωσαν μάλιστα ότι ο δράστης της δολοφονίας του πρεσβευτή της Ρωσίας είναι αστυνομικός που ανήκε στην αστυνομική διεύθυνση της τουρκικής πρωτεύουσας, αλλά δεν βρισκόταν σε υπηρεσία.
Σύμφωνα με την Daily Sabah, την αγγλόφωνη ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Σαμπάχ, ο Αλτιντάς είχε αποφοιτήσει από μια αστυνομική σχολή στη Σμύρνη το 2014.
Ο Μελίχ Γκιοκτσέκ, ο δήμαρχος της Άγκυρας, ανέφερε ότι ο δράστης ανήκε «στην αστυνομία», μια πληροφορία που έδωσε και η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ, προσθέτοντας πως υπηρετούσε σε μια μονάδα αντιμετώπισης ταραχών.
Λίγο αργότερα, έγινε γνωστό ότι ο Αλτιντάς είχε αποταχθεί από το αστυνομικό σώμα στο πλαίσιο των μαζικών εκκαθαρίσεων του Ερντογάν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, καθώς τον βαραίνουν υποψίες ότι είχε συνδέσεις με την «τρομοκρατική οργάνωση» του Φετουλάχ Γκιουλέν, το Χιζμέτ, το θρησκευτικό κίνημα του μουσουλμάνου ιερωμένου.
Το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε ότι ο Αλτιντάς παρεισέφρησε στο χώρο της έκθεσης φωτογραφίας που μιλούσε ο Καρλόφ, μεταμφιεσμένος σε αστυνομικός, παρουσιάζοντας πλαστή ταυτότητα η οποία εντοπίστηκε πάνω του.
Φώναξε επίσης ότι η «Ρωσία θα βιώσει την εκδίκηση για τη Συρία» πριν πυροβολήσει 30 με 35 φορές.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σόιλου ανέφερε ότι η δολοφονία προκάλεσε «βαθιά» θλίψη στην Τουρκία και σημείωσε ότι διαπράχθηκε ενώ η Άγκυρα και η Μόσχα βρίσκονται σε διαδικασία επαναπροσέγγισης.
Ο Σόιλου επιβεβαίωσε επίσης ότι τρεις ακόμη άνθρωποι τραυματίστηκαν στην επίθεση, αλλά κανένας τους δεν είναι σοβαρά. Ένας μάλιστα πήρε ήδη εξιτήριο από το νοσοκομείο όπου διακομίστηκε.
Κατά τη Χουριέτ, η ρωσική πρεσβεία εκτίμησε πως πρόκειται για μια επίθεση που διέπραξε ισλαμιστής, μία ημέρα μάλιστα πριν ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου μεταβεί στη Μόσχα για συνομιλίες με τους ομολόγους του της Ρωσίας και του Ιράν για τη Συρία.
Όπως επίσης μεταδίδει το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk, υπάρχουν ακόμη πολλοί τραυματίες από τα πυρά του Αλτιντάς, ο οποίος φέρεται να πυροβόλησε 30 με 35 φορές.
drastis2
Αρχικά, οι πληροφορίες σχετικά με τον ένοπλο ήταν συγκεχυμένες, καθώς δημοσιεύματα τον ήθελαν να παραμένει στο χώρο και να ακούγονται πυρά, με την τουρκική αστυνομία να διενεργεί έρευνα για τον εντοπισμό του. Λίγη ώρα ωστόσο αργότερα δημοσιεύματα επισήμαναν πως ο δράστης δέχθηκε πυρά αστυνομικών και έπεσε νεκρός.
drastis3
Ο ένοπλος έχει «εξουδετερωθεί», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλούμενο το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Την περιοχή απέκλεισαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει από τα πρώτα βίντεο, επικρατεί πανικός. Στο σημείο φέρεται, κατά δημοσιεύματα που επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, να έφθασε και ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας.
Η αιματηρή επίθεση εναντίον του Ρώσου διπλωμάτη έγινε στην Άγκυρα, στα εγκαίνια μιας έκθεσης στο Κέντρο Μοντέρνας Τέχνης, όπου είχε κληθεί να παρευρεθεί ο πρέσβης της Ρωσίας.
Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν ενημερώθηκε για τη δολοφονική επίθεση εναντίον του πρεσβευτή της Ρωσίας στην Τουρκία και είχε διαβουλεύσεις τόσο με τον υπουργό του των Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ όσο και με τους επικεφαλής των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών και ασφαλείας.
«Ο πρόεδρος έχει ενημερωθεί. Εξακριβώνουμε τις πληροφορίες. Ο πρόεδρος σχεδιάζει να δεχθεί αναφορές από τον ΥΠΕΞ και τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

newsbomb.gr

1 σχόλιο:

  1. ΔΕΝ ΧΩΡΑΕΙ 30-35 ΣΦΑΙΡΕΣ ΤΟ GLOCK ΟΥΤΕ ΕΙΧΕ ΔΕΥΤΕΡΗ ΓΕΜΙΣΤΗΡΑ.
    ΟΤΑΝ ΣΚΟΤΩΣΑΝ ΤΟΝ ΠΡΑΚΤΟΡΑ ΟΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ,ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΑ.ΣΤΗΜΕΝΟ ΗΤΑΝ ΟΛΟ ΑΠΟ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή