OPTOCENTER

Δευτέρα, 29 Μαΐου 2017

ΠΕΘΑΝΕ Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ! ΗΤΑΝ 99 ΕΤΩΝ!

Απεβίωσε τα ξημερώματα της Δευτέρας ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Σε...


ανακοίνωσή της, η οικογένειά του ανέφερε: «Σήμερα στη 01:00 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έφυγε από τη ζωή, περιστοιχισμένος από τους ανθρώπους που αγαπούσε και τον αγαπούσαν».

Γιος του πολιτικού Κυριάκου Μητσοτάκη (1884-1944) και της Σταυρούλας Πλουμιδάκη και μικρανιψιός του Ελευθερίου Βενιζέλου, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης γεννήθηκε στις 18/10/1918 στα Χανιά. Ο παππούς του Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν επίσης πολιτικός, ιδρυτής και αρχηγός του κόμματος των «Ξυπόλητων» (Φιλελευθέρων).

Σπούδασε Νομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Δυτική Γερμανία.

Το 1941, πήρε μέρος ως έφεδρος αξιωματικός στις επιχειρήσεις του Μακεδονικού Μετώπου. Το διάστημα 1942-1944 άσκησε τη δικηγορία στην Κρήτη, ενώ κατά τη διάρκεια της κατοχής πρωτοστάτησε στη δημιουργία αντιστασιακών οργανώσεων. Λόγω της δράσης του συνελήφθη δύο φορές από τους Γερμανούς και καταδικάστηκε σε θάνατο. Για την αντιστασιακή του δράση τιμήθηκε με τα μετάλλια Εθνικής Αντιστάσεως από την Ελλάδα και τη Βρετανία.

Το 1945, επανέκδοσε την ημερήσια εφημερίδα «Κήρυξ Χανίων», η οποία κυκλοφορεί μέχρι σήμερα.

Το 1946, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Χανίων με τους «Βενιζελικούς Φιλελεύθερους» των οποίων ηγείτο ο Σοφοκλής Βενιζέλος.

Το 1951, ανέλαβε για πρώτη φορά κυβερνητικό αξίωμα ως υφυπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Σοφοκλή Βενιζέλου.

Το 1961, εξελέγη βουλευτής με το νεοσύστατο κόμμα της Ένωσης Κέντρου που είχε ιδρύσει ο Γεώργιος Παπανδρέου και συμμετείχε στον «ανένδοτο αγώνα» κατά της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Το 1964, πρωταγωνίστησε στις ενδοκομματικές διενέξεις που συγκλόνισαν την κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου, ενώ το Νοέμβριο του ίδιου έτους ήρθε σε ρήξη με τον συνάδελφό του αναπληρωτή υπουργό Συντονισμού Ανδρέα Παπανδρέου, η οποία οξύνθηκε με την αμφιλεγόμενη αποκάλυψη μυστικής οργάνωσης στο στρατό (υπόθεση Ασπίδα) και είχε ως αποτέλεσμα την προσωρινή απομάκρυνση από την κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου.

Το 1965, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στα «Ιουλιανά» που οδήγησαν στην απομάκρυνση της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου από το βασιλιά Κωνσταντίνο Β' και στο σχηματισμό αλλεπάλληλων κυβερνήσεων από πρώην στελέχη της Ένωσης Κέντρου που αποχώρησαν από το κόμμα.

Την 21η Απριλίου 1967, συνελήφθη από τη δικτατορία των συνταγματαρχών και κρατήθηκε σε καθεστώς περιορισμού, αλλά αφέθηκε ελεύθερος με την αμνηστία του Δεκεμβρίου 1967 και ύστερα διέφυγε στη Γαλλία, όπου παρέμεινε περίπου πεντέμισυ χρόνια συμμετέχοντας ενεργά στη δράση κατά του στρατιωτικού καθεστώτος. Το 1973, επέστρεψε στην Ελλάδα, αλλά μετά το πραξικόπημα της 25ης Νοεμβρίου συνελήφθη και πάλι για να ελευθερωθεί τελικά τον Ιούλιο του 1974, όταν ανατράπηκε η δικτατορία.

Στις εκλογές της 17ης Νοεμβρίου 1974, συμμετείχε ως ανεξάρτητος υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού Συνδυασμού Νομού Χανίων, αλλά αν και πήρε 11.322 ψήφους, δεν εξελέγη βουλευτής, παρότι κατετάγη δεύτερος σε αριθμό ψήφων στο νομό.

Το 1977, συμμετείχε στις εκλογές της 20ής Νοεμβρίου και εξελέγη στην περιφέρεια Χανίων ως αρχηγός του νεοσυσταθέντος από τον ίδιο κόμματος Νεοφιλελευθέρων.

Το 1978, προσχώρησε στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και το 1981 ορίστηκε κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος.

Την 1η Σεπτεμβρίου 1984, εξελέγη πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας με 70 ψήφους έναντι 42 του δεύτερου υποψήφιου Κωστή Στεφανόπουλου.

Στις εκλογές του Ιουνίου 1985, μετείχε ως αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, η οποία αναδείχτηκε δεύτερο κόμμα με ποσοστό 40,84% και 126 έδρες.

Το Σεπτέμβριο του 1987, εξελέγη αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Δημοκρατικών Κομμάτων (IDU), θέση στην οποία επανεξελέγη το 1989 και το 1992.

Το 1989, μετείχε για δεύτερη φορά στις βουλευτικές εκλογές της 18ης Ιουνίου, ως αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, η οποία αναδείχτηκε πρώτο κόμμα συγκεντρώνοντας τη σχετική πλειοψηφία με ποσοστό 44,25% και 145 έδρες.

Στις 20 Ιουνίου 1989 ο πρόεδρος της Δημοκρατίας του ανέθεσε την πρώτη διερευνητική εντολή για να σχηματίσει κυβέρνηση, την οποία όμως παρέδωσε αφού οι προσπάθειες που κατέβαλε στο τριήμερο που ορίζει το Σύνταγμα απέβησαν άκαρπες.

Στις 11 Απριλίου 1990, ενώ είχαν προηγηθεί οι εκλογές της 5ης Νοεμβρίου 1989 στις οποίες το κόμμα του δεν συγκέντρωσε την απαραίτητη πλειοψηφία, κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση, αφού στις τρίτες κατά σειράν εκλογές της 8ης Απριλίου 1990, η ΝΔ συγκέντρωσε 150 έδρες (ποσοστό 46,88%) και έλαβε την υποστήριξη του Θ. Κατσίκη μοναδικού βουλευτή της ΔΗΑΝΑ.

Στις 12 Ιουλίου 1991, πρότεινε την σταδιακή απομάκρυνση των επιθετικών όπλων από τις περιοχές της ελληνικής Θράκης, της ευρωπαϊκής Τουρκίας και της νότιας Βουλγαρίας. Η πρόταση αυτή, η οποία ανακοινώθηκε λίγες μέρες πριν από το ταξίδι του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους στην Αθήνα, έγινε αμέσως αποδεκτή από τη Βουλγαρία, αλλά δεν βρήκε την ανάλογη ανταπόκριση από την Τουρκία.

 Το διήμερο 1-2 Μαΐου 1993, υπήρξε ο οικοδεσπότης πρωθυπουργός της Διάσκεψης των Αθηνών, η οποία εγκωμιάστηκε ως επιτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στη γιουγκοσλαβική κρίση, αφού, κατά τη διάρκειά της, ο ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς, επείσθη να υπογράψει υπό όρους το ειρηνευτικό σχέδιο Βανς-Οουεν. 

Η υπογραφή του Σέρβου ηγέτη έγινε δεκτή από τη διεθνή κοινή γνώμη, ως το πρώτο σημαντικό βήμα για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στη Βοσνία, αλλά λίγες μέρες αργότερα, το αυτοανακηρυχθέν κοινοβούλιο των Σέρβων της Βοσνίας, απέρριψε με συντριπτική πλειοψηφία το ειρηνευτικό σχέδιο και παρέπεμψε την έγκρισή του σε δημοψήφισμα.

Στις 11 Οκτωβρίου 1993, μετά την εκλογική ήττα της Νέας Δημοκρατίας, υπέβαλε την παραίτησή του στον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στις 26 Οκτωβρίου 1993, παραιτήθηκε και από πρόεδρος του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας και στις 3 Νοεμβρίου, ύστερα από πρόταση του νέου προέδρου της ΝΔ Μιλτιάδη Εβερτ και ομόφωνη απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ανακηρύχθηκε επίτιμος πρόεδρος του κόμματος.

Στις 5 Μαΐου 1994, 42 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν στη Βουλή πρόταση κατηγορίας εναντίον του, για την υπόθεση της πώλησης της ΑΓΕΤ, ενώ στις 19 Μαΐου η Βουλή αποφάσισε τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την ίδια υπόθεση. Στις 16 Ιουνίου η Βουλή τον παρέπεμψε στο Ειδικό Δικαστήριο για το θέμα των υποκλοπών και στις 15 Σεπτεμβρίου αποφάσισε την παραπομπή του στο Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση της ΑΓΕΤ. Υπέρ της παραπομπής για την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε απιστία ψήφισαν μόνον οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ενώ για τις τρεις άλλες κατηγορίες (παθητική δωροδοκία, παράβαση καθήκοντος και παράβαση του νόμου περί ευθύνης υπουργών) ψήφισαν υπέρ της παραπομπής και οι βουλευτές της Πολιτικής Άνοιξης (ΠΟΛΑΝ).

Στις 16 Ιανουαρίου 1995 η Βουλή, μετά από παρέμβαση του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, την οποία ο ίδιος χαρακτήρισε «ταπεινωτική υποχώρηση» ζητώντας να δικαστεί για να "λάμψει η αλήθεια", αποφάσισε την αναστολή της δίωξης για τις υποθέσεις της ΑΓΕΤ και των υποκλοπών.

Τον Ιούνιο του 1997, τιμήθηκε με το μέγα βραβείο ελληνοτουρκικής φιλίας ''Ιπεκτσί'' για τη δραστηριότητά του υπέρ της προσέγγισης της Ελλάδας με την Τουρκία.

Τον Ιανουάριο του 2004, μετά από 58 χρόνια παρουσίας στη Βουλή, ανακοίνωσε την απόφασή του να τερματίσει την κοινοβουλευτική του σταδιοδρομία και δήλωσε ότι θα παραμείνει στην ενεργό πολιτική.

Τον Οκτώβριο του 2005, ιδρύθηκε προς τιμήν του έδρα Κλασικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ του Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ.

Συνέγραψε τον πρόλογο της συλλογικής έκδοσης του βιβλίου "Μπροστά από την εποχή της η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας 1990-1993", της οποίας υπήρξε πρωθυπουργός, εκδ. Εστία, 2013.

Παντρεύτηκε την Μαρίκα Γιαννούκου (1930-2012), με την οποία απέκτησε τρεις κόρες και ένα γιό.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

20 σχόλια:

 1. Εύχομαι την τελευταια στιγμη προτου ξεψυχησει να ζητησε συγχωρεση για ολα τα δεινα που επεφερε στην πατριδα μας και στους Ελληνες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η Μεν Κσκία Αναρμοστία , Η Δε Αρετή Αμείνων Εστί ......

   Διαγραφή
 2. Καλοζωισμένος. Χρήμα μπόλικο, υπηρετικό προσωπικό, εξαιρετική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ακριβώς αυτά που λείπουν από τον φουκαρά τον Έλληνα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Σειρά έχουν και άλλοι μνημονιακοί πολιτικάντηδες να πάνε στην άλλη ζωή!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Μέχρι και οι άγριοι στην ζούγκλα σέβονται τους νεκρούς . Εδώ επικρατεί Ζούγκλα παντού γύρω μας .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πως τους σέβονται οι άγριοι της ζούγκλας τους νεκρούς;;;
   Τρώγοντάς τους ζωντανούς;;;
   Άσε ρε εγκάθετε που βγήκες να πεις την παπαριά σου για να μας δείξεις ότι είσαι νουδούλης.
   Ζούγκλα έκαναν την κοινωνία όλοι αυτοί οι καλοζωισμένοι τεμπέληδες.
   Παντού ληστείες βιασμοί και δολοφονίες αθώων Ελλήνων, από τους εγκληματίες κάθε καρυδιάς καρύδι, που ελευθερώνουν από τις φυλακές οι σαρδανάπαλοι. Δεν σε είδα να έχεις ευαισθησίες για όλους τους αδικοχαμένους Έλληνες που έχουν αυτοκτονήσει εξαιτίας τους!
   Βολέψου ονειρευόμενος την θεσούλα που σου έταξαν και άσε την άποψη περί επικρατούσας ζούγκλας!
   Δεν έχεις καταλάβει ότι ο κόσμος σε λίγο θα αρχίσει να σπάει κεφάλια και όσοι σταθούν εμπόδιο θα έχουν την ίδια μοίρα με τα αφεντικά τους!

   Διαγραφή
  2. Εάν ο Μητσοτάκης πριν 15 χρόνια περίπου είχε εφαρμόσει το πρόγραμμα του για την οικονομία ΡΕ ΟΡΝΙΟ η κατάσταση στην χώρα θα ήταν καλύτερη και θα είχε λυθεί το θέμα στα Σκόπια με το όνομα . ΑΙ ΣΙΧΤΙΡ ΓΙΔΙ ΣΚΑΤΟΣΥΡΙΖΑΙΕ ΒΟΛΕΜΕΝΕ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΑ .

   Διαγραφή
 5. Ναι ρε κωλοσυριζαίε νεοδημοκρατης είμαι. Και ειστε τόσο ξεφτιλισμένοι που ούτε τους νεκρους της χώρας δεν τιμάτε. Ο Μητσοτάκης πολυ μπροστά από την εποχή του πρότεινε το 1955 την νομιμοποίηση του ΚΚΕ. Η μόνη φορά στην ευρωπαική ιστορία που το 1989 συγκυβέρνησε η παραδοσιακή δεξιά με την παραδοσιακή αριστερά. Αριστερά και όχι συριζαική παπάρα. Για να θυμάσαι ποιος ηταν ο Μητσοτάκης άχρηστο σκουπίδι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Για το Μίασμα τον κομμουνισταρά Ζαχαριάδη δεν έχεις κσνένα σχόλιο ........ ΟΡΑΤΟΤΗΣ ΜΗΔΕΝ . ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΤΣΕΚΟΥΡΙ ΣΤΑ ΤΣΟΓΛΑΝΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΤΗΣ ΞΕΦΤΙΛΙΣΜΕΝΗΣ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ .

   Διαγραφή
 6. Κωλοσυριζαίος δεν είμαι.
  Πασόκος δεν είμαι.
  Κουκουές δεν είμαι.
  Λεβεντικός δεν είμαι.
  Νεοδημοκράτης δεν είμαι.
  Τυφλός δεν είμαι.
  Φραγκολεβαντίνος δεν είμαι.
  ΕΙΜΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ!
  Και τους εθνοπροδότες και τους άχρηστους τους έχω χεσμένους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Με 48% περίπου και δεν τον άφησαν να κυβερνήσει . Γιατί άραγε ; Μήπως γιατί είχαν έτοιμο τον Σημίτη ; Η μήπως φοβήθηκαν τις εξελίξεις στην Γιουγκοσλαβία ;

   Διαγραφή
  2. Για τον φίλο σου τον Σταλινοτσολιά τον Ζαχαριάδη κουβέντα δεν λες .

   Διαγραφή
 7. 8:17 μ.μ.,
  Δεν είναι ανάγκη να μας το πεις εσύ ότι η δεξιά της μεταπολίτευσης και τα αριστερά κόμματα ασκούν την ίδια πολιτική. Μνημόνια, ανοιχτά σύνορα, τζαμιά, πολυπολιτισμικές κοινωνίες, μοντέρνες οικογένειες (π.χ. άνδρας+άνδρας), κ.λ.π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Να την χαιρόσαστε αυτή τη Νέα Δημοκρατία !!

   Διαγραφή
  2. Την ημέρα της κηδείας ενός ανθρώπου είναι ντροπή να βρίζεις . Οι Έλληνες εδώ και χιλιάδες χρόνια δίδαξαν πολιτισμό μέχρι τα πέρατα της Γης . Εσύ που βρίζεις δεν έχεις καμία σχέση με Αξίες και Ιδανικά των Ελλήνων .

   Διαγραφή
  3. Πού είδες την ύβρη; Βλέπεις ανύπαρκτα πράγματα;
   Σε προκαλώ να μου πεις που είδες την ύβρη.

   Έχω αξίες και ιδανικά που τιμούν τους αρχαίους και νεότερους προγόνους. Έγραψα λοιπόν τα εξής ανωτέρω:

   ''Δεν είναι ανάγκη να μας το πεις εσύ ότι η δεξιά της μεταπολίτευσης και τα αριστερά κόμματα ασκούν την ίδια πολιτική. Μνημόνια, ανοιχτά σύνορα, τζαμιά, πολυπολιτισμικές κοινωνίες, μοντέρνες οικογένειες (π.χ. άνδρας+άνδρας), κ.λ.π.''

   Μ'αυτά που έγραψα προσβάλλω τον Αριστοτέλη, τον Περικλή ή τον Κολοκοτρώνη;

   Διαγραφή
  4. Δεν λέω για σένα .

   Διαγραφή
 8. Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΤΑΡΑ ΚΑΙ ΣΑΠΙΛΑ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΛΗΤΕΣ ΜΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ . ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΧΩΡΙΣ ΙΕΡΟ ΚΑΙ ΟΣΙΟ ΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΦΑΛΑΓΓΑ ΤΟΥ ΓΚΕΣΤΑΠΙΤΗ ΣΟΙΜΠΛΕΡ .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Όλοι οι συριζαίοι είναι φερέφωνα ενός ανθελληνικού φασιστικού μορφώματος της αριστεράς .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Πριν από 15 χρόνια αυτοί που έριξαν την κυβέρνηση Μητσοτοτάκη δεν το έκαναν τυχαία . Στην Γιουγκοσλαβία είχαν αρχίσει τα Σκοτεινά Σχέδια ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟΥ της . Γι αυτό και έκαναν πρωθυπουργό τον ΔΟΣΙΛΟΓΟ Σημίτη . Όποιος ακούση την ομηλία του το 1994 στην Βουλή για τα Εθνικά Θέματα το ΔΝΤ και την χρεοκοπία της χώρας που ερχόταν θα καταλάβει γιατί τον έριξαν . Ας προσέχει ο καθένας τι γράφει .

  ΑπάντησηΔιαγραφή