ΕΚΕΙ ΟΔΗΓΕΙ Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ! ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΛΕΝΕ: "ΘΕΛΕΤΕ 500 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ; ΑΔΕΙΑΣΤΕ ΤΗΝ ΨΕΡΙΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΓΑΘΟΝΗΣΙ"!


Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος
Από τα χείλη του ισπανού αντιπροέδρου της Κομισιόν και αρμόδιου για τον ανταγωνισμό Χοακίν Αλμούνια κρέμεται η ελληνική κυβέρνηση εις ότι αφορά την τύχη των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων.
Οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος επαναβεβαίωσαν χθες, σε μία σύντομη αναφορά τους στο ζήτημα, ότι παραμένουν στη γραμμή της αναδιάρθρωσης εν λειτουργία της επιχείρησης με διατήρηση δύο τουλάχιστον εργοστασίων και δυνατότητα εξαγωγών, πέραν της κάλυψης των αναγκών του ελληνικού στρατού.
Βέβαια, το ελληνικό σχέδιο δεν είναι αναίμακτο καθώς προβλέπει αποχώρηση σχεδόν 700 εργαζομένων (σ.σ. οι οποίοι θα συνυπολογιστούν στο στόχο των 4.000 απολύσεων του 2013) και διατήρηση μόλις 300 – 340 θέσεων εργασίας. Προβλέπει, επίσης, ότι εάν σε ένα 18μηνο η επιχείρηση συνεχίζει να παράγει ελλείμματα, τότε θα ενεργοποιηθεί το σχέδιο της τρόικας για μία μόνον μονάδα και έργο αποκλειστικά για τις ελληνικής ένοπλες δυνάμεις.
Η τρόικα φέρεται να έχει αποδεχθεί, επί της αρχής, τη μεταβατική λύση που προτείνει η ελληνική πλευρά. Ωστόσο το πρόβλημα πλέον βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και τούτο διότι η εταιρεία φέρεται να βαρύνεται με υποθέσεις παράνομης κρατικής ενίσχυσης συνολικού ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ, ποσό που εφόσον απαιτηθεί οδηγεί, μαθηματικά, την εταιρεία σε λουκέτο.
Οι προσπάθειες, συνεπώς, της ελληνικής πλευράς έχουν μετατοπιστεί προς τον ισπανό επίτροπο και αξίζει να σημειωθεί ότι βασικό επιχείρημα της ελληνικής πλευράς είναι η περίπτωση των ισπανικών ναυπηγείων που, κατά το Μαξίμου, είναι ανάλογη περίπτωση με αυτή των ΕΑΣ.
Δεν αποκλείεται, πάντως, το ζήτημα να συζητηθεί και στις 17:00 σήμερα το απόγευμα στο Μαξίμου, όπου και θα βρίσκεται ο Επίτροπος Εσωτερικές Αγοράς της Ε.Ε. Μισέλ Μπαρνιέ.