Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

ΔΙΚΑΖΕΤΑΙ Ο ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ. ΤΗΝ ΕΝΟΧΗ ΤΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΑΣ ΕΔΡΑΣ!

Σε διακοπή ώστε να εκδόσει την τελική απόφαση προχώρησε το Τριμελές Αυτόφωρο μετά την ολοκλήρωση των αγορεύσεων και των συνηγόρων υπεράσπισης του δημοσιογράφου και εκδότη του HOT DOC, Κώστα Βαξεβάνη για τη δημοσίευση της λίστας Λαγκάρντ.
Ο εισαγγελέας νωρίτερα πρότεινε την ενοχή του Κώστα Βαξεβάνη. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο HOT DOC είναι προσωπικά δεδομένα, μόνο και μόνο διότι αναγράφεται το επάγγελμά τους αν και δεν υπάρχουν αριθμοί και ποσά. Η δημοσιοποίηση της λίστας, σύμφωνα πάντα με το σκεπτικό του εισαγγελέα δεν ωφέλησε γιατί οι οικονομικοί εισαγγελείς την είχαν ήδη 15 μέρες πριν και θα έκαναν ολοκλήρωναν τη δουλειά τους. Αντιθέτως, ισχυίστηκε ο εισαγγελέας, δεν θα ίσχυε αυτό περί προσωπικών δεδομένων αν είχαν δημοσιοποιηθεί μόνο τα ονόματα προσώπων του δημόσιοιυ βίου ή έστω παρένθετων σε αυτά προσώπων. Για αυτούς τους λόγους προτείνει την ενοχή του.
Ο Βασίλης Καπερνάρος, ένας εκ των συνηγόρων του Κώστα Βαξεβάνη, χαρακτήρισε αδόκιμη την πρόταση του εισαγγελέα, ισχυριζόμενος πως είναι «άοπλος επιχειρημάτων». Αναφερόμενος στην πρόσφατη λίστα που δημοσίευσε το Πρώτο Θέμα, ο κ. Καπερνάρος τόνισε πως «καμία εισαγγελία δεν τολμάει να συλλάβει Ράιχενμπαχ σε μία λίστα που δημοσιεύει ονόματα και ποσά».
Από την πλευρά του ο Χάρης Οικονομόπουλος είπε μεταξύ άλλων ότι η δημοσίευση των ονομάτων βοηθάει στο να υπάρξει πρόοδος στην υπόθεση και ως επιχείρημα έφερε την υπόθεση υποβρυχίων και ΤΟΡΜ1, καθώς όπως σημείωσε ο συνήγορος του κατηγορούμενου, αν δεν τις είχε αποκαλύψει ο Τύπος ποτέ δεν θα είχαν οδηγηθεί στη δικαιοσύνη.
Τέλος, ο τρίτος συνήγορος του δημοσιογράφου, Νίκος Κωνσταντόπουλος χαρακτήρισε αντιφατική την πρόταση του Εισαγγελέα, τονίζοντας ότι διάφοροι υπουργοί θέλουν με τη λίστα Λαγκάρντ να κάνουν παιχνίδι πολιτικής διαπλοκής. «Η αποκάλυψη της λίστας από το Βαξεβάνη κατέστησε αναπόφευκτο τον έλεγχο και άρα συνέβαλε τα μέγιστα στο δημόσιο συμφέρον» πρόσθεσε ο κ. Κωνσταντόπουλος, χαρακτηρίζοντας τη σύλληψη και τη δίκη του δημοσιογράφου «θεσμική και πολιτική σχιζοφρένεια δεδομένου ότι για την ίδια υπόθεση διώκονται Παπακωνσταντίνου, Καπελέρης και Διώτης».
Νωρίτερα, ο εκδότης του HOT DOC ολοκλήρωσε την απολογία του. Το δικαστήριο διέκοψε για μισή ώρα και στη συνέχεια ξεκίνησαν οι αγορεύσεις των συνηγόρων και να βγει απόφαση.
Ο δημοσιογράφος και εκδότης του περιοδικού HOT DOC υποστήριξε στην απολογία του ότι η υπόθεση της λίστας είναι μια τεράστια συγκάλυψη.
«Δεν θεωρώ ότι η σχέση του πολίτη με την τράπεζα είναι προσωπικό δεδομένο» και συμπλήρωσε «η υπόθεση της λίστας είναι μια τεράστια συγκάλυψη».
Ο δημοσιογράφος ανέφερε και το τι έχει συμβεί σε άλλες χώρες με τα δεδομένα της Λίστας των καταθετών στην HSBC.

«Tην ίδια λίστα είχαν παραλάβει άλλες χώρες και την αξιοποίησαν, ενώ η Ελλάδα την απέκρυψε», ανέφερε και συμπλήρωσε ότι «με συνέλαβαν σαν εγκλήματα επειδή αποκάλυψα τη διαφθορά και τη διαπλοκή».
Ο Κώστας Βαξεβάνης ανέφερε επίσης ότι «είχαμε γράψει από την πρώτη στιγμή ότι όσοι βρίσκονται στη λίστα δεν είναι ένοχοι ή αθώοι αλλά απλοί καταθέτες», ενώ «σε ερώτηση γιατί αποκάλυψε τη λίστα είπε ότι ήθελα να καταδείξω τη διαφθορά, για την προστασία όλων καλό είναι τα πράγματα να δημοσιεύονται».
Υπενθυμίζεται ότι ο δημοσιογράφος δικάζεται σε δεύτερο βαθμό, μετά από έφεση υπέρ του νόμου που άσκησε η Εισαγγελία κατά της αθωωτικής απόφασης που έλαβε πριν ένα χρόνο το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο -με καταδικαστική εισαγγελική πρόταση- κρίνοντάς τη «νομικά εσφαλμένη».
koutipandoras

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου