Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

ΣΕ ΙΣΧΥ Η ΔΙΩΞΗ ΘΕΜΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΓΙΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ!

Νέα τροπή στην υπόθεση του Θ. Αναστασιάδη. Απορρίφθηκε η εισήγηση του αντεισαγγελέα ΑΠ, που είχε ζητήσει να κηρυχθεί απαράδεκτη η ποινική δίωξη
Δεν προσκρούει στις Συνταγματικές επιταγές η ρύθμιση του άρθρου 7 του 3943/2011, που προβλέπει αναδρομική ισχύ φορολογικών διατάξεων, έκρινε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με το υπ΄ αριθμ. 1/2014 βούλευμά της, απορρίπτοντας την εισήγηση του αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Νίκου Παντελή.
Ο αντεισαγγελέας είχε προτείνει να αναιρεθεί μερικώς το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών σε βάρος του εκδότη-δημοσιογράφου Θέμου Αναστασιάδη και να κηρυχθεί απαράδεκτη η ποινική δίωξη σε βάρος του, μόνο για το αδίκημα της φοροδιαφυγής ύψους 1,6 εκατ. ευρώ σε βαθμό κακουργήματος.
Ως εκ τούτου, η δίωξη σε βάρος του κ. Αναστασιάδη για το αδίκημα της φοροδιαφυγής θεωρητικά ισχύει. Ωστόσο, επειδή ήδη έχει προβεί σε συμβιβασμό με την αρμόδια ΔΟΥ, που προβλέπει την πληρωμή περίπου 1,3 εκατ. ευρώ και έχουν καταβληθεί ορισμένες δόσεις, η κατηγορία δεν υφίσταται πλέον.
Έτσι, παραμείνει προσωρινά σε βάρος του κ. Αναστασιάδη μόνο η κατηγορία για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος (νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες).
Το χρονικό της υπόθεσης
Υπενθυμίζεται, ότι ύστερα από μηνυτήρια αναφορά της ΙΓ΄ ΔΟΥ Αθηνών κατά του εκδότη-δημοσιογράφου ασκήθηκε ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Η δίωξη ασκήθηκε καθώς το οικονομικό έτος 2008 υπέβαλε ανακριβή φορολογική δήλωση (δεν δηλώθηκε 1,6 εκατ. ευρώ).
Η μηνυτήρια αναφορά υποβλήθηκε ύστερα από φορολογικό έλεγχο και η δίωξη ασκήθηκε πριν ολοκληρωθεί η φορολογική - διοικητική διαδικασία. Δηλαδή, πριν ασκηθεί προσφυγή από τον ελεγχόμενο, αλλά και πριν να εκδοθεί δικαστική απόφαση από φορολογικό δικαστήριο, όπως προέβλεπε το ευμενέστερο δικονομικό καθεστώς (Ν. 2537/1997), πριν δηλαδή την ισχύ του νόμου 3941/2011.
Τον Φεβρουάριο του 2013, κατά το στάδιο της ανάκρισης, ο κ. Αναστασιάδης ζήτησε να κηρυχθεί άκυρη η ποινική δίωξη σε βάρος του για την κατηγορία της φοροδιαφυγής, καθώς ασκήθηκε χωρίς να συντρέχουν οι νόμιμες διαδικασίες, δηλαδή πριν την οριστικοποίηση της φορολογικής εγγραφής - διαδικασίας. Το συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών απέρριψε με βούλευμά του το αίτημα του κ. Αναστασιάδη.
Ακολούθως ασκήθηκε αναίρεση από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου και ο κ. Παντελής πρότεινε να μην εφαρμοστούν αναδρομικά δικονομικές - φορολογικές διατάξεις που θίγουν θεμελιώδη δικαιώματα και συμφέροντα του κατηγορούμενου και συνεπώς να ακυρωθεί μερικώς το επίμαχο βούλευμα και να κηρυχθεί απαράδεκτη η σε βάρος του κ. Αναστασιάδη ποινική δίωξη για την πράξη της φοροδιαφυγής.
Ειδικότερα, ο κ. Παντελής υποστήριξε ότι δεν μπορούν οι δυσμενέστερες φορολογικές διατάξεις του νόμου 3943/2011 να έχουν αναδρομική ισχύ.
Τώρα, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου απέρριψε την εισήγηση του συγκεκριμένου αντεισαγγελέα, καθώς οι αρεοπαγίτες αποφάνθηκαν ότι οι διατάξεις του άρθρου 3 του νόμου 3943/2011 για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής δεν προσκρούουν στην προβλεπόμενη από το άρθρο 7 του Συντάγματος καθιερωμένη αρχή της μη αναδρομικότητας ποινικού νόμου, γιατί αφορά της ουσία της υπόθεση και όχι καθαρά ποινική διαδικασία.
Έτσι, κατέληξαν οι αρεοπαγίτες, οι διατάξεις του άρθρου 3 του νόμου 3943/2011 έχουν εφαρμογή και επί των εγκλημάτων που φέρονται ότι τελέστηκαν πριν την έναρξη ισχύος του εν λόγω νόμου.
news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου