Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

ΟΚΤΩ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΠΑΓΟΥ-ΧΟΛΑΡΓΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ "ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ"

Ο Σύλλογος Κατοίκων Παπάγου Χολαργού Εν Δράσει, θέλοντας να συμβάλει σε έναν δημιουργικό προεκλογικό διάλογο δημοσιοποιεί τις προτάσεις του για το μέλλον του δήμου μας και καλεί όλους τους υποψήφιους να τις υιοθετήσουν.
1 ΔΗΜΟΚΤΡΑΤΙΑ- ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΈΡΝΗΣΗ
Ο Δήμος του αύριο δεν  μπορεί να λειτουργεί χωρίς την κοινωνία. Πρέπει να βρίσκεται σε συνεχή και άμεση επαφή με την κοινωνία, να αξιοποιεί το ανθρώπινο δυναμικό και τις επιδεξιότητες που διαθέτει αυτό, να αντιλαμβάνεται άμεσα τις ανάγκες της που συνεχώς μεταλλάσσονται και να δρα πάντα με την συναίνεσή της και τις προτεραιότητές της.
Η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και η δημοκρατία είναι απαραίτητες:
Για να μπορεί ο κάθε πολίτης να καταχωρεί αιτήματα που θα αξιολογούνται δημόσια, θα λαμβάνουν σειρά προτεραιότητας και θα ικανοποιούνται σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Σήμερα η ψηφιακή τεχνολογία επιτρέπει από τον υπολογιστή του γραφείου του σπιτιού ή το κινητό, ο κάθε πολίτης αυτόματα να καταθέτει ένα αίτημά του, να εντοπίζει λακκούβες, προβλήματα καθαριότητας ή ελλείψεις φωτισμού, να λαμβάνει δημόσια έγγραφα και να διατυπώνει δημόσια απόψεις σε όλα τα ζητήματα που αφορούν τον δήμο.
Η ψηφιακή τεχνολογία επιτρέπει στον κάθε πολίτη να παρακολουθεί από την οθόνη του υπολογιστή του όλες τις συζητήσεις και τις αποφάσεις των πολιτικών οργάνων, ακόμη και να παρεμβαίνει on line.
Για να μπορεί ο πολίτης να συμμετέχει στην διαμόρφωση, τη λήψη, αλλά και στην υλοποίηση των αποφάσεων.
Ο δήμος ενημερώνοντας συνεχώς και αδιαλείπτως τον κάθε πολίτη για το κάθε τι που διαδραματίζεται στην περιοχή θα μπορεί να ενεργοποιήσει και να αξιοποιήσει ένα αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό που είναι εξειδικευμένο σε κάθε τομέα.
 Για την ανάπτυξη του Εθελοντισμού την αξιοποίηση του ανθρωπίνου δυναμικού της τοπικής κοινωνίας μέσα από την Κοινωνική Οικονομία και την Συνεταιριστική Επιχειρηματικότητα.
 Για να λαμβάνει ο δήμος αποφάσεις που ανταποκρίνονται το ακέραιο στις εκάστοτε ανάγκες της κοινωνίας.
Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και η δημόσια διαβούλευση επιτρέπει στο δήμο να μαθαίνει σε πραγματικό χρόνο τις ανάγκες της κοινωνίας, να βελτιώνει τις προτάσεις και να δίνει τις ορθές προτεραιότητες
Πρέπει να εξεταστεί σοβαρά ένα σύστημα θεματολογικής και γεωγραφικής αποκέντρωσης στην δημόσια διαβούλευση. Ενα δίκτυο αμφίδρομης επικοινωνίας σε επίπεδο ανθρώπων που ενδιαφέρονται για ένα θέμα ή για μια γειτονιά.

Για να βελτιωθούν οι επιδόσεις των δημοτικών υπηρεσιών.


Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση οδηγεί σε μια πολύ καλύτερη οργάνωση των διοικητικών υπηρεσιών. Αυτοματοποιεί τις διαδικασίες και αποφεύγει τις επαναλήψεις, οργανώνει τον χρόνο της διεκπεραίωσης, μειώνει το χρόνο ανάκτησης εγγράφων, αντικειμενικοποιεί την ικανοποίηση των αιτημάτων, μειώνει το κόστος των υπηρεσιών και στατιστικοποιεί την εργασία, έτσι ώστε να υπάρχουν συνεχείς βελτιώσεις. Αξιολογεί τις δομές και τις λειτουργίες.
Η δημιουργία υπηρεσιών μιας στάσης one stop shop είναι απαραίτητο να λειτουργεί παράλληλα για την συμμετοχή και των ανθρώπων που δεν χρησιμοποιούν Η/Υ.
2 ΕΠΕΝΔΥΣΗ στις ΜΕΛΕΤΕΣ
Θεωρούμε απαραίτητο συστατικό στοιχείο στην λήψη των αποφάσεων την ύπαρξη επιστημονικών μελετών και τεκμηρίωσης στις αποφάσεις.
Πρώτα από όλα διότι υπάρχουν χρόνια προβλήματα τα οποία δεν λύνονται με εμπειριοκρατισμό και πρόχειρες διατυπώσεις απόψεων, άσχετων με τα αντικείμενα ανθρώπων.
Η ιστορία έδειξε ότι τα ίδια χρόνια προβλήματα επιχειρήθηκε να λυθούν από δεκάδες αρμόδιους και υπεύθυνους αντιδημάρχους, σπαταλήθηκαν εκατομμύρια και τα προβλήματα δεν λύθηκαν.
Τέτοια προβλήματα είναι η καθαριότητα, το κυκλοφοριακό, η ασφάλεια, η συντήρηση των παιδικών χαρών, η ασφαλτόστρωση, η κοινωνική πρόνοια, η λαική αγορά, η δημοτική συγκοινωνία και πολλά άλλα.
Δεύτερον διότι οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται και να υλοποιούνται με αντικειμενικούς και ισότιμους ξεκάθαρους όρους χωρίς πελατειακούς επηρεασμούς, και εξαρτήσεις.
Εκατοντάδες αποφάσεις πάρθηκαν και δεν υλοποιήθηκαν διότι αμφισβητήθηκαν έντονα αφού έλειπε η επιστημονική τεκμηρίωση από αυτές.
Τρίτον διότι οι μελέτες αποτελούν απαραίτητο συστατικό στοιχείο σε μια αίτηση χρηματοδότησης. Εκατοντάδες δράσεις και έργα επιβαρύνουν τους δημότες διότι δεν έχουν την απαραίτητη λεγόμενη ωρίμανση για να χρηματοδοτηθούν από τα σχετικά τομεακά και περιφερειακά προγράμματα. Ετσι δεν κάνουμε έργα διότι δεν υπάρχουν λεφτά και παράλληλα δεν παίρνουμε λεφτά διότι δεν έχουμε μελέτες για έργα.
Θεωρούμε απαράδεκτο οι δημότες να φορολογούνται για έργα που έχουν ήδη φορολογηθεί και γι αυτό χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. και την πολιτεία.
Τέταρτον διότι οι μελέτες δίνουν την ευκαιρία της δημόσιας διαβούλευσης. Οι πολίτες να γνωρίζουν ακριβώς τι προτείνεται να γίνει και να αποφασίζουν ανάλογα ή να προτείνουν και αυτοί βελτιώσεις.
Πέμπτον διότι πρέπει να σταματήσει η σπατάλη πόρων με αποφάσεις και δράσεις που αποτυγχάνουν όπως στην καθαριότητα και τα οποία όμως προκαλούν ένα τεράστιο κόστος και απώλεια δυνάμεων.
Οι μελέτες μαζί με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση πρέπει να αποτελέσουν τα βασικά εργαλεία μιας διαδικασίας πιστοποίησης στις υπηρεσίες του δήμου.
Ενα σημαντικό μέρος του προϋπολογισμού πρέπει να επενδύεται κάθε χρόνο σε επιστημονικές μελέτες έτσι ώστε να λειτουργούν πολλαπλασιαστικά και να δημιουργούν έσοδα στο δήμο.
Κάθε απόφαση του δημοτικού συμβουλίου πρέπει να είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη, υπογεγραμμένη από ειδικό επιστήμονα και με την έγκριση αρμόδιας ειδικών επιτροπής.
3 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΈΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ – ΒΙΩΣΙΜΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ
Σημαντική προτεραιότητα για το δήμο μας είναι η διαμόρφωση μιας φιλικής ανθρώπινης φυσιογνωμίας  στην γειτονιά και η ανάπτυξη της προσβασιμότητας σε ελκυστικούς κοινόχρηστους χώρους και μεγάλους υπερτοπικούς μεταφορικούς άξονες.
Για να αυξήσουμε την κινητικότητα, την άσκηση και την κοινωνικότητα.
Ενα δίκτυο ασφαλών και άνετων πεζοδιαδρομών που θα ενώνει γειτονιές και κοινόχρηστους χώρους, θα δημιουργήσει ένα ελκυστικό περιβάλλον και θα παροτρείνει τους κατοίκους του δήμου μας να βγουν από το σπίτι τους, να περπατήσουν να συναντήσουν φίλους και να ασκηθούν.
Για να δυναμώσουμε την τοπική αγορά
Ενα δίκτυο πεζοδιαδρομών σε συνδυασμό με την δημοτική αστυνομία θα δημιουργήσει ένα ελκυστικό και άνετο περιβάλλον για την τοπική αγορά που θα γίνει κέντρο συνάθροισης κοινού.
Για να μειώσουμε τις μετακινήσεις με Ι.Χ. και το κόστος τους
Η ανάπτυξη κοινόχρηστων χώρων, ασφαλών και άνετων πεζοδιαδρομών και η δημιουργία δημοτικής συγκοινωνίας με έξυπνες στάσεις όπου ο κάθε πολίτης θα παρακολουθεί από το κινητό του τα περάσματα και τα δρομολόγια των λεωφορείων θα οδηγήσει στην αποτροπή της χρήσης του Ι.Χ. στην μείωση του κόστους μετακινήσεων, στην μείωση της ρύπανσης, στην μείωση του εκνευρισμού και του βαθμού δυσφορίας των πολιτών.
Για να λύσουμε το πρόβλημα της στάθμευσης
Η αποτροπή της χρήσης του Ι.Χ. και η ελεγχόμενη στάθμευση με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια τιμολόγησης και με κριτήρια εντοπιότητας, είναι η μοναδική λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος της στάθμευσης.
Το πρόβλημα της στάθμευσης οξύνεται σήμερα ακόμη περισσότερο με την αύξηση της εγκληματικότητας όπου ο κάθε πολίτης για να είναι και να νιώθει ασφαλής έχει δικαίωμα να διαθέτει μια θέση στάθμευσης κοντά στο σπίτι του.
Η Ηλεκτρονική διακυβέρνηση και η εκπόνηση μελέτης αποτελούν απαραίτητο στοιχείο για την υλοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος.
Για να δώσουμε την δυνατότητα στους ποδηλάτες.
Οποιος υποσχεθεί σήμερα ποδηλατόδρομους είναι υπερφύαλος. Η ήδη δομημένη πόλη μας δεν έχει την δυνατότητα παραχώρησης μια λωρίδας ποδηλατόδρομων σε πλήρες δίκτυο που να έχει νόημα.
Η προώθηση του ποδηλάτου μπορεί να γίνει με δύο τρόπους:
Α) Με έντονη σήμανση προτεραιότητας και συνύπαρξης των ποδηλάτων σε όλους τους μεγάλους δρόμους
Β) Με υποδομές στάθμευσης σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους.
Ειδικά στα σχολεία θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση και στην σήμανση και στις υποδομές στάθμευσης αλλά και σε προγράμματα κυκλοφοριακής αγωγής.
Στο δίκτυο βιώσιμης κινητικότητας είναι απαραίτητο να ενταχθεί και ο Υμηττός έτσι ώστε να αξιοποιηθούν οι υπάρχουσες μελέτες και να αναδειχθεί ο κυρίαρχος ρόλος του μητροπολιτικού πάρκου Γουδή σε σύνδεση με το βουνό μέσω του δήμου μας.
4 ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ στη ΓΕΙΤΟΝΙΑ
Βασική προτεραιότητα υποδομών και δράσεων η αναβάθμιση των σχολείων, η βελτίωση του σχολικού περιβάλλοντος και η δημιουργία του Ανοιχτού Σχολείου στη Γειτονιά
Πρώτα από όλα διότι το δημόσιο σχολείο είναι το βασικό κύτταρο οργανωμένης τοπικής κοινότητας. Εκεί τα παιδιά και οι γονείς αποκτούν την συνείδηση της εντοπιότητας και κοινωνικοποιούνται, σ’ αυτό αναπτύσσονται συνεργασίες και φιλίες, σ΄αυτό αναπτύσσεται η προσωπική επικοινωνία.
Εμείς επιδιώκουμε ενεργές, οργανωμένες και δημιουργικές σχολικές κοινότητες, παιδιών, εκπαιδευτικών και γονέων.
Δεύτερον διότι η επένδυση στη παιδεία είναι το μέλλον και το εφόδιο και η σημαντικότερη προσφορά που μπορεί να παρέχει ένας δήμος στα παιδιά του. Σχεδιάζουμε ένα υψηλού επιπέδου δημόσιο σχολείο στην γειτονιά με σημαντική  επένδυση στην παιδεία έτσι ώστε το λεγόμενο καλό σχολείο να γίνει προσιτό σε όλους. Αυτή είναι η μεγάλη συνεισφορά και η ανατροπή στα δεδομένα του δήμου.
Τρίτον διότι τα καλά σχολεία σε μια γειτονιά αποτελούν ένα από τα βασικά κριτήρια επιλογής τόπου κατοικίας που διαμορφώνουν ανάλογα τις αξίες των ακινήτων.
Με την αναβάθμιση της λειτουργίας της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας με πολτικό περιεχόμενο.
Με την στελέχωση ειδικής διέυθυνσης παιδείας στο δήμο.
Με την ένταξη των σχολείων μας σε όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα που εκπονούνται από το Υπ. Παιδείας και την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Με την ένταξη όλων των σχολείων μας στα διεθνή δίκτυα ανταλλαγής εμπειριών και τεχνογνωσίας.
Με την καθιέρωση και απογευματινής λειτουργίας στα σχολεία για κάθε είδους ενισχυτική δράση και ανάπτυξη έκφρασης, μελέτη, πρωταθλήματα, μαθήματα κατάρτισης και προγράμματα διασκέδασης.
Με την έμφαση στην ψυχομετρική και ψυχολογική υποστήριξη έτσι ώστε να εντοπιστούν οι επιδεξιότητες, να βελτιωθούν οι ικανότητες και να καθοδηγηθούν σωστά και άρτια τα παιδιά στον επαγγελματικό προσανατολισμό.
Με την δημιουργία συλλόγων αποφοίτων όλων των λυκείων έτσι ώστε η κοινωνία των πολιτών να συνεχίσει να λειτουργεί και να υποστηρίζει τα παιδιά μας και ως φοιτητές και ως επαγγελματίες.
Βασική μας επιδίωξη θα είναι τα σχολεία μας να συνδεθούν με τον χαρακτήρα του place branding στον τομέα της κατάρτισης, της ενημέρωσης και της απορρόφησης κονδυλίων. Ισως καταφέρουμε να τα κάνουμε πρότυπα εξειδικευμένα σχολεία με τον χαρακτήρα του place branding.
5 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ και ΥΓΕΙΑ
Το επίπεδο της συνολικής δημόσιας υγείας και της  κοινωνικής συνοχής είναι μία από τις βασικές μέριμνες

1 σχόλιο: