Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

ΕΜΠΛΟΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ! ΕΒΑΛΑΝ ΒΕΤΟ ΟΙ ΣΛΟΒΑΚΙΑ, ΟΥΓΓΑΡΙΑ, ΠΟΛΩΝΙΑ, ΤΣΕΧΙΑ, ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΝΑ ΤΡΕΧΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΦΤΑΝΕΙ! ΑΝΙΚΑΝΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ, ΠΑΡΑΚΑΛΑΕΙ ΑΝΤΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΜΕΤΡΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΜΑΣ!!!!

Για μια ακόμη φορά δείχνει πόσο...φελλός είναι. Αντί να πάρει μέτρα υπέρ της Ελλάδος και των συνόρων της, παρακαλάει τους ηγέτες των άλλων χωρών να ανοίξουν τα σύνορά τους και δεχτούν πρόσφυγες-μετανάστες στο έδαφός τους. Είναι γελοίος με όλη τη σημασία της λέξεως. 
Το ρεπορτάζ....

για την εμπλοκή και τα παραλειπόμενα της συνόδου στις Βρυξέλλες, από το kollnews.gr:
Εμπλοκή στην Σύνοδο Κορυφής προκάλεσαν οι ηγέτες των χωρών που αποτελούν την ομάδα του Βίζεγκραντ.
Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικά στελέχη, οι Σλοβακία, Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, δεν θεωρούν την Τουρκία ασφαλή χώρα διέλευσης και δεν δέχονται τις λύσεις που προτάθηκαν, διαφωνώντας με την απόφαση να αιτούνται άσυλο μέσω Τουρκίας οι Σύροι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας Πρωθυπουργός εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στις χώρες Βίζεγκραντ, ενώ προειδοποίησε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην καταλήξει η Σύνοδος σε απόφαση.
«Είναι υποκριτική η στάση να δέχεστε Σύρους, Αφγανούς, και Ιρακινούς πρόσφυγες και από την άλλη να απορρίπτετε την επιστροφή. Αν θέλετε να μην υπάρξει απόφαση τότε να επανέλθουν τα σύνορα στην προηγούμενη κατάσταση, αλλιώς θα ληφθεί απόφαση σήμερα».
Ο Αλέξης Τσίπρας, προειδοποίησε την ομάδα Βίζεγκραντ, ότι ακόμη και εάν δεν προκριθεί το plan A (επαναπροώθηση σε Τουρκία και προσφύγων και μεταναστών) αλλά το plan b (μόνον μεταναστών) δεν θα αλλάξει κάτι. «Μη νομίζετε ότι θα το αποφύγετε, γιατί απλώς θα αλλάξουν «διαδρόμους» οι ροές και θα έρθουν σε σας» φέρεται να είπε ο Ελληνας Πρωθυπουργός.
«Φαίνεται ότι δεν συνεργάζονται για οποιαδήποτε λύση» σχολίαζαν για την ομάδα Βίζεγκραντ κυβερνητικές πηγές.
Ο Αλ. Τσίπρας, επίσης στήριξε την Κύπρο στο ζήτημα που βάζει η Άγκυρα για το «ξεπάγωμα» κεφαλαίων της ενταξιακής διαδικασίας στην ΕΕ. Αυτή την ώρα γίνεται συνάντηση μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Γερμανίας και Ολλανδίας για να δουν πώς προχωρά η διαδικασία.
Το σχέδιο για τα 3 δισ.
Νωρίτερα έγινε γνωστό, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προσφέρει στην Τουρκία άλλα 3 δισ. ευρώ ως βοήθεια για την περίθαλψη των Σύρων προσφύγων, καθώς και χαλάρωση των όρων για χορήγηση βίζα από τα τέλη Ιουνίου 2016, σύμφωνα με προσχέδιο κοινής ανακοίνωσης που ήλθε σε γνώση του πρακτορείου Reuters.
Στο κείμενο περιγράφονται τα μέτρα και των δύο πλευρών για την επίλυση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης.
Μεταξύ αυτών υπάρχει πρόταση η Τουρκία να δέχεται πίσω το σύνολο των παράτυπων μεταναστών οι οποίοι περνούν παρανόμως στην Ελλάδα, μεταξύ αυτών και Σύρους στους οποίους δεν αναγνωρίζεται το στάτους του πρόσφυγα, ενώ η Ε.Ε. θα δέχεται να μετεγκαθίσταται ένας Σύρος πρόσφυγας για κάθε Σύρο μετανάστη ο οποίος θα επαναπροωθείται από την Ελλάδα στην Τουρκία.
Τα επιπλέον 3 δισ. ευρώ αφορούν την περίοδο έως το τέλος του 2018 και αποτελούν διπλασιασμό της βοήθειας που είχε υποσχεθεί η Ε.Ε. στην Τουρκία σε προηγούμενη φάση των διαπραγματεύσεων για το προσφυγικό.
Η χαλάρωση των όρων για τη χορήγηση βίζα μέχρι το τέλος Ιουνίου είναι ακόμη μία παραχώρηση των Βρυξελλών προς την Άγκυρα, καθώς η κίνηση είχε προγραμματιστεί αρχικώς για μεταγενέστερο χρόνο.
Το σχέδιο απόφασης αναφέρεται υπό μορφή καταλόγου στις ενέργειες που θα κληθούν να αναλάβουν οι δύο πλευρές ώστε να τερματιστεί, όπως αναφέρεται, η κρίση των προσφύγων. Σύμφωνα με Ευρωπαίους και Τούρκους αξιωματούχους, το κείμενο αυτό έχει βασιστεί σε προτάσεις της Τουρκίας και διανεμήθηκε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ως βάση για συζήτηση μεταξύ των ηγετών, που θα συναντηθούν εκ νέου με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.
Το προσχέδιο αναφέρει ότι «η Τουρκία και η ΕΕ επαναβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους να προωθήσουν περαιτέρω τις σχέσεις τους», και προσθέτει πως οι δύο πλευρές θα προχωρήσουν στην «ανάληψη ενεργειών προσανατολισμένων στην επίτευξη αποτελεσμάτων για να προετοιμάσουν το κοινό τους μέλλον». Επιπλέον, γίνεται η «κοινή δέσμευση να τερματιστεί η παράτυπη μετανάστευση στην ΕΕ».
Οι εξελίξεις από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής
11:00 Στη Σύνοδο Κορυφής ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει σκοπό να θέσει συγκεκριμένες «κόκκινες γραμμές»:
- η Ελλάδα δεν θα γίνει αποθήκη ψυχών και δεν μπορεί να δεχθεί για προσωρινή εγκατάσταση περισσότερους από 50.000 πρόσφυγες,
- θα πρέπει να λειτουργήσει επιτέλους το πρόγραμμα μετεγκατάστασης στις χώρες της υπόλοιπης Ευρώπης με συνέπειες για όσους δεν τηρούν τις σχετικές αποφάσεις και
- λειτουργίας του προγράμματος επαναπροώθησης στο πλαίσιο της συμφωνίας που πρέπει να γίνει με την Τουρκία.
10:48  Αλέξης Τσίπρας: Υπήρξαν συμφωνίες που δεν εκπληρώθηκαν, άρα δεν είναι συμφωνίες
«Δυστυχώς, υπάρχουν χώρες που δεν τηρούν τις συμφωνίες. Ευελπιστώ σε αποφάσεις για τον περιορισμό των ροών και το χτύπημα των διακινητών αλλά και για αξιόπιστη διαδικασία μετεγκατάστασης. Στην Ευρώπη έχουμε κάποιες αξίες, μία από τις θεμελιώδεις είναι να μοιραστούμε το βάρος. Οι κανόνες είναι για όλους και όλοι πρέπει να εφαρμόζουν τις κοινές αποφάσεις. Το προσφυγικό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα» [Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ].
11:20 Αφίξεις στη Σύνοδο
12:00 Νταβούτογλου: «Η διάσκεψη θα ασχοληθεί και με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ»
Ως μέσω πίεσης για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να βάζει το προσφυγικό ο Αχμέτ Νταβούντογλου. Ο Τούρκος πρωθυπουργός κατά την άφιξή του στον χώρο της συνόδου κορυφής νωρίτερα δήλωσε μεταξύ άλλων «Η σημερινή διάσκεψη δεν θα ασχοληθεί μόνο με το προσφυγικό αλλά και με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ»
Με την δήλωση του αυτή ο κ. Νταβούτογλου ουσιαστικά ξεκαθάρισε ποια είναι τα ανταλλάγματα που ζητά η Άγκυρα προκειμένου να δώσει «χείρα βοηθείας» για το προσφυγικό.
«Θα πρέπει να δούμε όλη την εικόνα και όχι μόνο τη μετανάστευση και χαίρομαι που σήμερα υπάρχει συνειδητοποίηση αυτών των προκλήσεων» είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός.
Όπως τόνισε η σημερινή διάσκεψη δείχνει το πόσο σημαντική είναι η Τουρκία για την Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Ένωση για την Τουρκία σημειώνοντας: «Ο μόνος τρόπος να ανταποκριθούμε είναι η αλληλεγγύη».
13:12  Συνάντηση Μέρκελ - Γιούνκερ - Τουσκ
Την φωτογραφία από την συνάντηση ανέβασε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς και είναι από την πρωινή συνάντηση κατά την οποία η Ανγκελα Μέρκελ διατύπωσε την σοβαρή της διαφωνία για τα κλειστά σύνορα στα δυτικά Βαλκάνια.
13:31  Βερολίνο: Εικασίες τα περί κλεισίματος των συνόρων
Η αντίθεση της Άνγκελα Μέρκελ στη φράση για κλείσιμο των συνόρων που περιλαμβάνεται στο σχέδιο Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής εκφράστηκε και επίσημα από την εκπρόσωπο της γερμανίδας καγκελαρίου που χαρακτήρισε  «εικασίες» την ανακοίνωση περί κλεισίματος του μεταναστευτικού διαδρόμου των Βαλκανίων.
«Έλαβα γνώση των πληροφοριών αυτών, ότι διατυπώνονται εικασίες για ένα κλείσιμο του διαδρόμου των Βαλκανίων. Όμως θέλω να πω ότι πρόκειται για εικασίες, οι διαπραγματεύσεις, οι συζητήσεις εξακολουθούν να βρίσκονται σε εξέλιξη και πρέπει να περιμένουμε», δήλωσε η εκπρόσωπος της Μέρκελ Κριστιάνε Βιρτς στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Βερολίνο.
13:35 Οι απαιτήσεις της Τουρκίας για το προσφυγικό
Ήταν να μην πέσει στην... ανάγκη της Τουρκίας η Ευρωπαϊκή Ένωση. Από την στιγμή που η προσφυγική κρίση κορυφώνεται και η ΕΕ έχει ανάγκη την συνεργασία της Τουρκίας ο Αχμέτ Νταβούντογλου σκοπεύει να πάρει όσα περισσότερα μπορεί με αντάλλαγμα την συνεργασία της χώρας του. Ο Τούρκος πρωθυπουργός σε δείπνο που είχε χθες βράδυ με την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ την ενημέρωσε ήδη για τέσσερις όρους που έχει, όπως αποκαλύπτει σήμερα το Politico.
Οι 4 προϋποθέσεις που έθεσε είναι οι εξής:
Περισσότερα χρήματα από τα 3 δισ. ευρώ που έχει ήδη συμφωνηθεί να δοθούν στην Τουρκία για τη δημιουργία εγκαταστάσεων για τους πρόσφυγες.
Πλήρη απελευθέρωση των θεωρήσεων βίζας για τους Τούρκους που ταξιδεύουν στην Ευρώπη. Άγκυρα και Βρυξέλλες βρίσκονται στη διαδικασία διαπραγμάτευσης ενός οδικού χάρτη για την απελευθέρωση της βίζας, όμως, η Τουρκία απαιτεί πλήρη απελευθέρωση της βίζας για όλους τους Τούρκους και όχι μόνο για συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδας, όπως επιθυμεί και προωθεί η ΕΕ.
Επιτάχυνση των συνομιλιών για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Η ενταξιακή διαδικασία έχει κολλήσει εδώ και χρόνια και ο Νταβούτογλου φαίνεται πρόθυμος να αδράξει την ευκαιρία για να επιταχύνει τις διαδικασίες.
Να επαναληφθούν οι συνομιλίες για την επανεγκατάσταση των προσφύγων. Η Αγκυρα είναι έτοιμη να συμφωνήσει με τους όρους επανεισδοχής (που επιτρέπει στην ΕΕ να στείλει πίσω στην Τουρκία μετανάστες) που έχουν οριστεί εδώ και ημέρες αλλά θέλει επίσης νέα συμφωνία για την επανεγκατάσταση (ώστε οι Τούρκοι να μπορούν να στέλνουν πίσω στην ΕΕ πρόσφυγες). Το θέμα της επανεγκατάστασης είχε  φύγει από το τραπέζι της συζήτησης με την ΕΕ πριν λίγο καιρό, ο Νταβούτογλου, όμως, θέλει να επανέλθει τώρα.
Γερμανοί διαπραγματευτές προειδοποίησαν την Τουρκία ότι οι απαιτήσεις της για την απελευθέρωση των θεωρήσεων βίζα και την επανεκκίνηση των συνομιλιών για την ένταξή της στην ΕΕ είναι υπερβολικές. Από την άλλη πλευρά το θέμα της χρηματοδότησης καθώς και η επανεγκατάσταση θα μπορούσαν να συμφωνηθούν σε διμερή βάση.
Οι Γερμανοί έκαναν γνωστές τις απαιτήσεις της Τουρκίας στις υπόλοιπες χώρες σήμερα το πρωί και όπως φαίνεται αυτές οι απαιτήσεις κάνουν πιο δύσκολη την επίτευξη συμφωνίας.
13:43  Οι τέσσερις διεκδικήσεις της Ελλάδας
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι διεκδικήσεις της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής είναι οι εξής:
Πρώτον,  ισχυρή και αξιόπιστη δέσμευση για την μετεγκατάσταση των προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλίατο μετά το κλείσιμο του ανθρωπιστικού διαδρόμου στα Δυτικά Βαλκάνια
Δεύτερον, σαφές μήνυμα προς τους πρόσφυγες στην Τουρκία να μην διακινδυνεύουν πλέον τις ζωές του στο Αιγαίο με δεδομένο ότι το διάδρομος των Βαλκανίων πρόκειται έχει κλείσει επί της ουσίας
Τρίτον, σαφής απόφαση για την άμεση επιστροφή όλων των παράτυπων μεταναστών από την Τουρκία.
Τέταρτον, άμεση οικονομική στήριξη της χώρας μας γιατί σηκώνει δυσανάλογο βάρος σε σχέση με τις δυνατότητές της.
13:51 Πρωθυπουργός Βελγίου: Τέλος στην παράτυπη μετανάστευση
Τέλος στην παράτυπη και μη ελεγχόμενη μετανάστευση, ώστε στη συνέχεια να μπορέσουν να γίνουν μετεγκαταστάσεις προσφύγων στην Ευρώπη ζήτησε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.
13:55 Στο προσχέδιο δεν περιλαμβάνεται το κλείσιμο των συνόρων
Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν πως στο προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου δεν θα περιλαμβάνεται το κλείσιμο των συνόρων μετά και από τις πιέσεις που άσκησε η Άνγκελα Μέρκελ στα αρμόδια όργανα της ΕΕ.
14:08 Άνοιξαν σιδηροδρομικές γραμμές
Άνοιξαν τρεις σιδηροδρομικές διαβάσεις στα σύνορα Ουγγαρίας - Κροατίας, τις οποίες είχε κλείσει η κυβέρνηση της Βουδαπέστης τον προηγούμενο μήνα.
14:13 Σούλτς: Να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες και να απορρίψουμε τους οικονομικούς μετανάστες 
«Δεν νομίζω ότι αυτή η σύνοδος είναι μια σύνοδος στην οποία θα κλείσουν πόρτες, αλλά το αντίθετο. Ελπίζω ότι θα βρούμε λογικές και ανθρωπιστικές λύσεις να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες, οι οποίοι χρειάζονται επειγόντως την προστασία μας. Να απορρίψουμε τα αιτήματα των οικονομικών μεταναστών και να τους αποστείλουμε πίσω, ώστε να καταστεί δυνατή η βοήθεια γι' αυτούς που πράγματι την χρειάζονται, ιδίως για οικογένειες από τη Συρία και το Ιράκ. Σε αυτό χρειαζόμαστε και τη συνεργασία της Τουρκίας και ελπίζω ότι σήμερα θα κάνουμε μερικά βήματα».
14:15 Ξεκίνησε το γεύμα
Ξεκίνησε στις Βρυξέλλες το γεύμα των 28 με τη συμμετοχή της Τουρκίας. Επί τάπητος τίθεται το προσφυγικό σε τρία επίπεδα. Την εφαρμογή του σχεδίου δράσης Ε.Ε.-Τουρκίας για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών, την επιστροφή στην κανονικότητα του χώρου Σένγκεν και την ανθρωπιστική βοήθεια που θα παρασχεθεί στην Ελλάδα για τους πρόσφυγες.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, βρίσκεται υπό επεξεργασία νέο προσχέδιο του επίσημου ανακοινωθέντος, το οποίο δεν περιλαμβάνει κλείσιμο της βαλκανικής οδού και των βόρειων συνόρων.
15:06 Ερντογάν: Ελπίζω ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου να γυρίσει από τις Βρυξέλλες με 3 δισ. ευρώ
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως ελπίζει ότι ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου θα επιστρέψει από τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες με τα 3 δισεκ. ευρώ σε βοήθεια την οποία υποσχέθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση για την προσφυγική κρίση.
«Ήδη δαπανήσαμε 10 δισεκ. δολάρια για 3 εκατ. ανθρώπους. Υποσχέθηκαν να μας δώσουν 3 δισεκ. ευρώ, από τότε έχουν περάσει τέσσερις μηνες. Ο πρωθυπουργός είναι αυτή τη στιγμή στις Βρυξέλλες. Ελπίζω να επιστρέψει με τα χρήματα αυτά, τα 3 δισεκ. ευρώ», τόνισε ο Ερντογάν σε ομιλία του που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση.
15:37 Το «φονικό» βλέμμα της Μέρκελ στον Νταβούτογλου
merkel-500
merkel1-500merkel2-500
15:55 Παρατείνεται η Σύνοδος - Νέες απαιτήσεις και προτάσεις από την Τουρκία
Την παράταση σε διάρκεια της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε. - Τουρκίας αποφάσισαν τα εμπλεκόμενα μέρη κατά την διάρκεια του γεύματος, μετά την κατάθεση «νέων προτάσεων» της Άγκυρας για τη μείωση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη, αλλά και τη διατύπωση νέων απαιτήσεων από τον Τούρκο πρωθυπουργό για τα ανταλλάγματα τα οποία θα λάβει η χώρα του.

16:41: Οι πρόσφυγες στην Ειδομένη ζητούν να ανοίξουν τα σύνορα
«Να ανοίξουν τα σύνορα», αυτό είναι το μόνο που ζητάνε από τη Σύνοδο Κορυφής, οι πρόσφυγες στην Ειδομένη. Αν και ελάχιστοι είναι πληροφορημένοι για το τι διακυβεύεται στις Βρυξέλλες, αδιαφορούν για την πολιτική στο θέμα του προσφυγικού και ζητούν να αρθεί αυτό που τους εμποδίζει να συνεχίσουν το ταξίδι τους: το κλείσιμο των συνόρων.
Άλλωστε, από σήμερα νωρίς το πρωί, οι αρχές της ΠΓΔΜ δεν έχουν δεχθεί ούτε έναν πρόσφυγα, ενώ κρατούν κλειστή και τη σιδηροδρομική γραμμή. Αίσθηση πάντως έχει προκαλέσει και το γεγονός ότι πλέον δεν δέχονται πρόσφυγες από συγκεκριμένες περιοχές της Συρίας και του Ιράκ. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αστυνομική πηγή, δεν γίνονται δεκτοί Σύροι από το Καμισλί, τη Δαμασκό, τη Λαττάκεια, την Ταρτούς και από το κέντρο της Χομς. Παράλληλα, απαγορεύτηκε η είσοδος στην ΠΓΔΜ σε Ιρακινούς από τη Βαγδάτη, την Ντιάλα, τη Μοσούλη και το Κιρκούκ.
Μέρα με τη μέρα πάντως, ο καταυλισμός στην Ειδομένη γιγαντώνεται με τις συνεχείς αφίξεις- υπολογίζονται σε 400 ημερησίως!- καθώς όλοι, βλέποντας να "σφίγγει" η στρόφιγγα από την ΠΓΔΜ, θέλουν να βρίσκονται δίπλα στην ουδέτερη ζώνη σε περίπτωση που αποφασισθεί πιο μαζική ροή. Και όλοι ελπίζουν. Ακόμα και μερικές δεκάδες Αφγανοί που πιστεύουν ότι, παρά την απαγόρευση, θα μπορέσουν να περάσουν. Σαν ένα νεαρό Αφγανό, ο οποίος βρίσκεται στην Ειδομένη μαζί με την οικογένειά του εδώ και 20 μέρες και περιμένει... «Τι να κάνω; Θα μείνω εδώ και αν δεν μας αφήσουν θα βάλω φωτιά να καώ» λέει απελπισμένος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
16:48 Η στάση των χωρών στη Σύνοδο Κορυφής
ΕΕ-500
Μπλε: Υποστηρίζουν έναν συνδυασμό ποσόστωσης για τους πρόσφυγες σε συνδυασμό με ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα
Γκρι: Υποστηρίζουν ποσόστωση για τους πρόσφυγες και συμφωνίες για τον έλεγχο των συνόρων και επίσης την μετεγκατάσταση προσφύγων σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ
Κίτρινο: Αδιευκρίνιστη στάση – Εκτός ζώνης Σένγκεν
Ροζ: Απίθανο να συμφωνήσουν
Κόκκινο: Αυστηρά ενάντια σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή λύση
17:04 Σε εξέλιξη η άτυπη Σύνοδος Κορυφής 
Προηγήθηκε γεύμα στο οποίο ήταν παρών ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.
17:14 Άλλα 20 δις ζήτησε από τη Μέρκελ ο Νταβούτογλου!
Όπως μεταδίδει το Reuters επικελούμενο ανώτατη διπλωματική πηγή, ο Νταβούτογλου ζήτησε χθες βράδυ από τη Μέρκελ άλλα 20 δις για την προσφυγική κρίση: Αυτό όπως αναφέρει το Reuters, το εκμυστηρεύθηκε η Μέρκελ στον Ολλανδό πρωθυπουργό, Ρούτε!
Μάλιστα, είπε ότι αν δοθούν αυτά τα χρήματα στην Τουρκία τότε:
– Θα δεχθεί να πάρει πίσω όλους τους μη Σύρους μετανάστες που δεν θα τους χορηγηθεί άσυλο στην Ευρώπη
– Θα είναι πιο σκληρή η στάση της απέναντι στους διακινητές.
17:39 Η Ευρώπη θα έχανε 110 δισ. ευρώ σε 10 χρόνια με την κατάργηση της Σένγκεν
Σε περίπτωση που έρθει το τέλος της Συνθήκης Σένγκεν και επιστρέψουν οι διασυνοριακοί έλεγχοι στην Ευρώπη, τότε οι χώρες που συμμετέχουν σε αυτήν, θα έχαναν περίπου 110 δισ. ευρώ σε ορίζοντα δεκαετίας, υποστηρίζει μελέτη του επίσημου think tank της γαλλικής κυβέρνησης.
17:43 Κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες 
Κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους από τα τέλη Ιουνίου προσφέρει στην Τουρκία η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με το προσχέδιο απόφασης της Συνόδου.
17:51 Τρία δισ. στην Τουρκία μέχρι το 2018
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει στην Τουρκία 3 δισ. ευρώ για τους Σύρους πρόσφυγες μέχρι το 2018, σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται το προσχέδιο της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής.
18:04 Αβραμόπουλος: Η Ελλάδα δεν πρέπει να αφεθεί μόνη της
Η Ελλάδα δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να αφεθεί μόνη και μέσα στις επόμενες ημέρες θα πρέπει να επιταχυνθεί δραστικά η ανακατανομή προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλες χώρες - μέλη, τονίζει ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε άρθρο του στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ».
18:09 Τσίπρας-Νταβούτογλου-Σουλτς
tsipras-ntaboutoglou-tousk-500
18:10 Δηλώσεις του Τσέχου πρωθυπουργού για τις απαιτήσεις των Τούρκων
Οι προτάσεις της Τουρκίας αναφορικά με τη βοήθεια που θα μπορούσε να παράσχει στην Ευρώπη για να περιοριστούν οι μεταναστευτικές ροές, με αντάλλαγμα περισσότερα χρήματα για την Άγκυρα, απαιτούν «εκτεταμένη συζήτηση» ανέφερε μέσω του Twitter ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Μπόχουσλαβ Σομπότκα.
18:13 Ο Μπορίσοφ χλευάζει τον Τσίπρα
Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός συνεχίζει την προκλητική στάση του απέναντι στην Αθήνα. Λίγα λεπτά μετά από την καθιερωμένη οικογενειακή φωτογραφία των ξένων ηγετών στο πλαίσιο της Συνόδου για το μεταναστευτικό, ο Μπορίσοφ ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ένα χλευαστικό μήνυμα σχετικά με την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.
«Η Βουλγαρία απέδειξε την ικανότητά της να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ ως χώρα από την ζώνη Σένγκεν», ανέφερε στη ανάρτησή του, την οποία φρόντισε να συνοδεύσει από ενσταντανέ από την οικογενειακή φωτογράφηση.
Ενδεικτικό, μάλιστα, είναι ότι ο Βούλγαρος πρωθυπουργός επέλεξε να «ανεβάσει» εικόνες στις οποίες φαίνεται να προηγείται του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος σύμφωνα με το βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Κομισιόν, δυσκολεύτηκε να βρει τη θέση του στο «κάδρο».
borisof-500
18:29 Σουλτς: Όχι στη σύνδεση του προσφυγικού με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ
Ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου επιβεβαίωσε πως η Τουρκία ζητά επισήμως επιπλέον τρία δισεκατομμύρια ενώ ξεκαθάρισε πως δεν πρέπει να συνδέεται το προσφυγικό με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας.
18:30  Υπoυργείο Άμυνας: Αποδεκτές οι ελληνικές θέσεις στη συνάντηση Πάνου Καμμένου - Στόλτενμπεργκ
Η δραστηριότητα του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.
Ο υπουργός Άμυνας επεσήμανε στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ την ανάγκη άμεσης έναρξης της δραστηριότητας σε όλη την έκταση κατά μήκος των ελληνικών νησιών από τη Λήμνο έως το Καστελόριζο και τη Γαύδο, καθώς και στις ακτές της Μικράς Ασίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας, οι ελληνικές θέσεις έγιναν αποδεκτές.
18:48 Διεθνής Αμνηστία: Θέλουν να κάνουν την Τουρκία συνοριοφύλακα της Ευρώπης
Με μία σκληρή ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο, η Διεθνής Αμνηστία, αναφερόμενη στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. και Τουρκίας, κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Ένωση πως επιδιώκει να χρησιμοποιήσει την Τουρκία σαν συνοριοφύλακα της Ευρώπης, και καλεί τους Ευρωπαίους ηγέτες να προστατέψουν τα δικαιώματα των προσφύγων.
Ολόκληρη η ανακοίνωση:
«Οι προσπάθειες των Ευρωπαίων ηγετών να χρησιμοποιήσουν την Τουρκία σαν δικό τους συνοριοφύλακα, για να σταματήσουν πρόσφυγες και αιτούντες-άσυλο, οι οποίοι κατευθύνονται προς την Ευρώπη, αποτελεί ένα επικίνδυνο και προμελετημένο τέχνασμα. Στόχος τους είναι να συρρικνώσουν τις ευθύνες τους απέναντι σε όσους ανθρώπους προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και την δίωξη, προειδοποιεί η Διεθνής Αμνηστία λίγο πριν τη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ και της Τουρκίας απόψε στις Βρυξέλλες. 
Αντί να μοιραστεί την ευθύνη για την προστασία και την υποστήριξη των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο στο πλαίσιο αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, οι προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) έχουν επικεντρωθεί στο να εξασφαλίσει πώς οι άνθρωποι αυτοί θα παραμένουν στην Τουρκία. 
«Το να χρησιμοποιείς την Τουρκία ως μια 'ασφαλή τρίτη χώρα' είναι παράλογο. Πολλοί πρόσφυγες ζουν ακόμα υπό άθλιες συνθήκες, μερικοί έχουν απελαθεί πίσω στη Συρία ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν πυροβολήσει Σύριους, οι οποίοι προσπάθησαν να περάσουν τα σύνορα», δήλωσε η Gauri van Gulik, Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία. «Η Ευρώπη έχει απόλυτη υποχρέωση να προστατεύσει τους πρόσφυγες και θα πρέπει να λάβει τη γενναία απόφαση να επισπεύσει την -άνευ όρων- μετεγκατάσταση επειγόντως».
Η Διεθνής Αμνηστία έχει καταγράψει παράνομες κρατήσεις και απελάσεις προσφύγων και αιτούντων-άσυλο που έχουν λάβει χώρα στην Τουρκία από τότε που αρχικά συμφωνήθηκε το Κοινό Σχέδιο Δράσης ΕΕ- Τουρκίας, τον Οκτώβριο του 2015. Η Διεθνής Αμνηστία λαμβάνει ακόμα αναφορές για εξαναγκαστικές επιστροφές προσφύγων από την Τουρκία στη Συρία. Παρά τις θετικές προσπάθειες της Τουρκίας να φιλοξενήσει τους Σύριους πρόσφυγες, πολλοί ζουν σε απελπιστικές συνθήκες, και εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά από τη Συρία δεν συμμετέχουν σε επίσημα προγράμματα εκπαίδευσης. Οι αιτούντες άσυλο από άλλες χώρες αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, ενώ σε νομικό επίπεδο παραμένουν στο κενό καθώς δεν υποβάλλονται σε επεξεργασία οι αιτήσεις τους προκειμένου να τους αποδοθεί η ιδιότητα του πρόσφυγα. 
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσφέρει αυτή τη στιγμή 3 δισεκατομμύρια ευρώ στην Τουρκία ως μέρος του σχεδίου δράσης ΕΕ – Τουρκίας για τη μετανάστευση. «Εάν η ΕΕ σκοπεύει να προσφέρει τόσο μεγάλα αλλά και αναγκαία χρηματικά ποσά στην Τουρκία, θα πρέπει να το κάνει με την προϋπόθεση και την απόλυτη εγγύηση πως τα χρήματα θα δαπανηθούν για τη στήριξη των προσφύγων και πως θα εξαλειφθούν δια παντός οι υπάρχουσες πρακτικές παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» δήλωσε η Gauri van Gulik. Και συμπλήρωσε: «Δεν μπορούμε να αναμένουμε από μια χώρα η οποία ήδη φιλοξενεί 3 εκατομμύρια πρόσφυγες, να αναλάβει πλήρως την ευθύνη για τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο». 
Η Τουρκία αποτελεί ήδη τη χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό φιλοξενίας προσφύγων στον κόσμο, με 3 εκατομμύρια πρόσφυγες να βρίσκονται εκεί. Δεκάδες χιλιάδες ακόμα άνθρωποι από τη Συρία κατέφθασαν στα τουρκικά σύνορα αναζητώντας ασφάλεια. Σύμφωνα με δεδομένα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ , το 91% των ανθρώπων που διέσχισαν τη θάλασσα από την Τουρκία προς την Ελλάδα από την 1/1/ 2016 προέρχονται από τη Συρία , το Αφγανιστάν ή το Ιράκ και επομένως είναι πολύ πιθανό να χρήζουν διεθνούς προστασίας.».
20:22 Νταβούτογλου: Στόχος μας η σωτηρία των προσφύγων
Οι τελευταίες προτάσεις της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ως σκοπό τη διάσωση των προσφύγων, την αποθάρρυνση των διακινητών ανθρώπων και την είσοδο σε μια νέα εποχή για τις σχέσεις Βρυξελλών - Άγκυρας, τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.
Οι προτάσεις της Τουρκίας, οι οποίες συμπεριλήφθηκαν σε προσχέδιο κοινής ανακοίνωσης με την Ε.Ε., περιλαμβάνουν τον διπλασιασμό των χρημάτων που θα δοθούν στην Άγκυρα για τη φιλοξενία Σύρων προσφύγων (από 3 σε 6 δισ. ευρώ), καθώς και την κατάργηση της βίζα για τους Τούρκους πολίτες που θέλουν να ταξιδέψουν στον χώρο Σένγκεν από τα τέλη Ιουνίου 2016 και εξής.
tsipras2-650
20:38 Τσίπρας: Τα κεφάλαια για ένταξη της Τουρκίας δεν μπορούν να ανοίξουν χωρίς πρόοδο
Στα βήματα προόδου που οφείλει να πραγματοποιήσει η Άγκυρα ως προϋπόθεση για το άνοιγμα των κεφαλαίων της ενταξιακής διαδικασίας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο των 28 ηγετών της Ε.Ε., σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι τα κεφάλαια δεν μπορούν να ανοίξουν εάν δεν υπάρξουν βήματα προόδου από την πλευρά της Τουρκίας στην εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Άγκυρας και στο θέμα του casus belli.
21:25 Χριστοδουλίδης: Μόνο αν η Τουρκία εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της θα ανοίξουν τα κεφάλαια
Μόνο όταν η Τουρκία θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της θα ανοίξουν τα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων για την ένταξή της στην Ε.Ε., τα οποία έχουν παραμείνει κλειστά με πρωτοβουλία της Κύπρου διεμήνυσε από τις Βρυξέλλες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.
Όπως δήλωσε σε εξέλιξη βρίσκονται έντονες διαβουλεύσεις λόγω του γεγονότος ότι χθες αργά το βράδυ η Τουρκία ενημέρωσε την Ολλανδική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για συγκεκριμένες απαιτήσεις για να συνεργαστεί στο θέμα του μεταναστευτικού και για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της όπως αυτές απορρέουν από το Σχέδιο Δράσης ΕΕ-Τουρκίας το οποίο έχει ήδη συμφωνηθεί.
Ανάμεσα στις απαιτήσεις της Τουρκίας είναι και το άμεσο ξεπάγωμα πέντε κεφαλαίων της ενταξιακής της πορείας τα οποία, ως γνωστόν, έχουν ήδη παγώσει με απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε επαφές που είχε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας, την καγκελάριο της Γερμανίας, τον Έλληνα πρωθυπουργό αλλά και πολλούς άλλους συναδέλφους του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έκανε ξεκάθαρη τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ότι αφορά το θέμα των κεφαλαίων. Ότι δηλαδή αυτά τα κεφάλαια έχουν παγώσει για πολύ συγκεκριμένους λόγους και θα μπορούν να ανοίξουν μόνο εάν η Τουρκία εκπληρώσει εκείνες τις υποχρεώσεις της» αναφέρει.
«Αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχουν στο παρασκήνιο αρκετές συναντήσεις και διαβουλεύσεις. Είναι για αυτό το λόγο που υπάρχει και καθυστέρηση στην εξέλιξη των εργασιών και που έχει προγραμματιστεί και δείπνο απόψε στην παρουσία του Τούρκου πρωθυπουργού. Αναμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί η όλη κατάσταση» σημειώνει.
Εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η θέση της Λευκωσίας στηρίζεται από αρκετούς εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση «που αντιλαμβάνονται ότι η Τουρκία δεν μπορεί να χρησιμοποιεί, αν θέλετε, τον ρόλο που διαδραματίζει στην ανθρωπιστική κρίση για να παίρνει ανταλλάγματα στην ενταξιακή της πορεία».
22:02 Δεν «βλέπει» συμφωνία εντός της ημέρας αξιωματούχος της Ε.Ε.
Οι ηγέτες της Ε.Ε. δεν θα κατορθώσουν να συμφωνήσουν σήμερα Δευτέρα σε ό,τι αφορά τα τουρκικά αιτήματα για το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, αλλά θα συνεχίσουν να εργάζονται πάνω σε αυτά και τις επόμενες ημέρες, ανέφερε αξιωματούχος της Ε.Ε. τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου