Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

ΝΕΑ ΤΥΜΠΑΝΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΗΧΟΥΝ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ! Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΦΟΡΤΩΘΕΙ ΝΕΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ!!!

Ο πρέσβης επί τιμή, Αλέξανδρος Μαλλιάς, προσδιορίζει μέσα στο επόμενο τρίμηνο την έναρξη των επιχειρήσεων, καθώς -όπως λέει...

στο CNN Greece- Γαλλία, Ιταλία, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Ρωσία συννενοούνται, κεκλεισμένων των θυρών, για να μεθοδεύσουν την επέμβαση.
Στόχος αυτή τη φορά ο ISIS, ο οποίος, εκμεταλλευόμενος τη χαοτική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μετά την ανατροπή του Καντάφι, έχει εδραιώσει την παρουσία του, διαθέτει 5000 με 6500 μαχητές και χρησιμοποιεί ως κύρια βάση εξόρμησης τη Σύρτη, πόλη στρατηγικής σημασίας ανάμεσα στηνΤρίπολη και τη Βεγγάζη στην οποία, επίσης, έχει ενεργούς πυρήνες.
Προάγγελος της επέμβασης, σύμφωνα με αναλυτές, θεωρούνται οι, περιορισμένες για την ώρα, στρατιωτικές επιχειρήσεις αμερικανών, γάλλων και βρετανών στη Λιβύη -όπως, για παράδειγμα, η κοινή της 19ης Φεβρουαρίου 2016 κατά στρατοπέδου του ISIS στη Σαμπράθα έξω από την Τρίπολη, με στόχο ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης από την Τυνησία- αλλά και η παρουσία επί του εδάφους κομμάντος και των τριών χωρών.
Ειδικά η παρουσία των αμερικανών απεκαλύφθη με τον πλέον απρόσμενο τρόπο: Μέσω Facebook. Οι τέσσερις φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στη σελίδα της λιβυκής αεροπορίας δείχνουν -γράφει το ποστ- 20 μέλη των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ να φτάνουν στη βάση της Ουατίγια, κοντά στη Σαμπράθα, στις 15 Δεκεμβρίου 2015.
us special forces libyaΑμερικανοί κομμάντος στη Λιβύη - Πηγή: Facebook/Libyan Air Forces
Προ ημερών απεκαλύφθη και η παρουσία των γάλλων κομμάντος, από την εφημερίδα Le Monde αυτή τη φορά: Περί τους 30 στα ανατολικά της χώρας, οι οποίοι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πραγματοποιούν επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών μετά από έγκριση της γαλλικής αντικατασκοπείας.
Στο έδαφος της Λιβύης βρίσκονται, επίσης, όπως μεταδίδει το Ρόιτερς επικαλούμενο αξιωματούχους της Ρώμης, περίπου 40 ιταλοί μυστικοί πράκτορες ενώ 50 κομμάντος είναι έτοιμοι για να αναχωρήσουν με προορισμό τη βορειο-αφρικανική χώρα, σύμφωνα με την εφημερίδα Corriere della Sera.
O ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, πάντως, έχει ξεκαθαρίσει κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα συναινέσει να αναλάβει η χώρα του στρατιωτική δράση στη Λιβύη: Μόνο μετά από αίτημα της νόμιμης κυβέρνησης.
Τέτοια, όμως, δεν υφίσταται ακόμη στη Λιβύη παρότι έχουν περάσει πέντε χρόνια από την εξέγερση που οδήγησε στην ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι.

Οι δύο κυβερνήσεις της Λιβύης

Κύρια αιτία του χάους στη Λιβύη είναι η αδυναμία των ενόπλων πολιτοφυλακών, που ηγήθηκαν της εξέγερσης του 2011, να συμπράξουν και να συμφωνήσουν σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Έτσι, στη χώρα υπάρχουν δύο κυβερνήσεις: Η διεθνώς αναγνωρισμένη με έδρα την πόλη Τομπρούκ στα Ανατολικά και εκείνη της Τρίπολης που υποστηρίζεται από οργανώσεις ισλαμιστών. Ο ΟΗΕ έχει εντείνει την προσπάθεια για να συμφωνήσουν σε κοινό υπουργικό συμβούλιο τα δύο αυτά κέντρα αποφάσεων. Παρότι, όμως, έχει σημειωθεί πρόοδος, η επόμενη ημέρα για τον ισχυρό άνδρα του Τομπρούκ -πάλαι ποτέ σύμμαχο του Καντάφι και στη συνέχεια αντίπαλό του- στρατηγό Χαλίφα Χέφτερ -με τα ισχυρά στηρίγματα σε Δύση και Μόσχα- συνιστά, προσώρας, αγκάθι στην τελική συμφωνία.
libya mapΧάρτης της Λιβύης με τις περιοχές ελέγχου και τις πετρελαιοπηγές - Πηγή: Soufan Group
Η ύπαρξη κυβέρνησης εθνικής ενότητας είναι κομβικής σημασίας· μόνο δικό της αίτημα για βοήθεια από το εξωτερικό στη μάχη κατά του ISIS προσδίδει νομιμοποίηση στη σχεδιαζόμενη νέα στρατιωτική επέμβαση της Δύσης.
Μάλιστα, καθώς ορατός είναι ο κίνδυνος να περιέλθουν στον έλεγχο των τζιχαντιστών τα πετρέλαια της Λιβύης, αξιωματούχοι εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ ασκούν μεγάλες πιέσεις στον Μπαράκ Ομπάμα ν’ ανάψει άμεσα το πράσινο φως. Όπως έλεγε τις προάλλες ο ΥΠΕΞ, Τζων Κέρι, το τελευταίο πράγμα που θάθελε κάποιος να δει είναι ένα ψευτοχαλιφάτο να έχει πρόσβαση στα δισεκατομμύρια δολάρια έσοδα από το πετρέλαιο.
Στην τελική, όπως όλα δείχνουν, ευθεία για τη νέα επέμβαση στη Λιβύη, ο κ. Μαλλιάς προειδοποιεί για μεγάλες δυσκολίες και αμφίβολο αποτέλεσμα· όπως επισημαίνει, Τομπρούκ και Τρίπολη βρίσκονται σε πλήρη αδυναμία να ελέγξουν οτιδήποτε
ενώ λείπει από τον στρατηγικό σχεδιασμό -όπως έλειπε και από τον προηγούμενο- ο σαφής προσδιορισμός της επόμενης ημέρας. Πιεστική είναι η ανάγκη, υπογραμμίζει, να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην αποτροπή νέου τεράστιου κύματος προσφύγων προς την Ευρώπη αλλά και την εξαγωγή τρομοκρατίας.
cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου