Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΚΡΑΒΑΣ: "Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΟΤΥΧΙΑ"! Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΜΕΤΖΟΣΟΠΡΑΝΟ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΚΑΙ ΚΑΛΕΙ ΟΛΟΥΣ ΣΕ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΞΕΝΩΝΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ "ΦΟΙΒΗ"


Η διεθνής μετζοσοπράνο καλεί όλους στη συναυλία που πραγματοποιείται το Σάββατο 19 Μαρτίου στις 19.00 στο αμφιθέατρο Μίκης Θεοδωράκης, για την ενίσχυση του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Φοίβη.

Πρέσβειρα του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό, η διεθνούς φήμης ...

μετζοσοπράνο Αλεξάνδρα Γκράβας, που έχει γεννηθεί στη Γερμανία από Έλληνες γονείς, είναι ευαισθητοποιημένη σε θέματα που έχουν σχέση με την Ελλάδα, αλλά και σε θέματα κοινωνικά, ανθρώπινα, καθημερινά. Γι αυτό και έχει δώσει ως σήμερα αρκετές συναυλίες που έχουν φιλανθρωπικό υπόβαθρο τόσο εντός, όσο και εκτός Ελλάδος που έχουν σκοπό να βοηθήσουν τους συμπολίτες της. Έτσι κι αυτή τη φορά  δεν θα μπορούσε να μείνει ασυγκίνητη  και εμφανίζεται αφιλοκερδώς στη συναυλία που πραγματοποιείται στις 19 Μαρτίου (19.00)  στο Αμφιθέατρο Μίκης Θεοδωράκης, στο Δημαρχείο Παπάγου-Χολαργού, με σκοπό την ενίσχυση του Ξενώνα Γυναικών Φοίβη. Είναι μια συναυλία που έχει χαρακτήρα αλληλεγγύης και υποστήριξης στις γυναίκες που δοκιμάζονται. Στη συναυλία που έχει τίτλο «Σταγόνες Πάθους» θα ερμηνεύσει τραγούδια κορυφαίων Ελλήνων συνθετών όπως των Χατζιδάκι, Θεοδωράκη και άλλων. Στο πιάνο θα την συνοδεύσει ο πιανίστας Πέτρος Μπούρας. Το ίδιο πρόγραμμα έχει παρουσιάσει με μεγάλη επιτυχία στο εξωτερικό, καθώς και στο Φεστιβάλ Ναυπλίου τον Ιούνιο του 2015.
Ας δούμε όμως τι λέει η ίδια η Αλεξάνδρα Γκράβας για τη συμμετοχή της στη συναυλία και τι ήταν αυτό που την έκανε να δώσει το παρών. Μιλώντας γι αυτή τη βραδιά, αλλά και για τη ζωή της στη συνοικία που ζει, η φωνή της σπάει. Είναι μια γυναίκα που ενδιαφέρεται γι αυτά που συμβαίνουν γύρω της και παρεμβαίνει δυναμικά, έχοντας πάντα ως όχημα τη φωνή της, αλλά και την ευαισθησία και το δυναμισμό της:
"Έχω γνωρίσει εδώ στον Χολαργό-Παπάγου, όπου ζω κι εγώ, τοπικές ηρωίδες, που κάνουν την δουλειά τους χωρίς μεγαλεία προβολής και έχοντας πίσω τους μεγάλες μη κερδοσκοπικές κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ). Γυναίκες όπως  την κυρία Κλαίρη, που εδώ και δεκαετίες προσφέρει την ύπαρξη της για τον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών ΦΟΙΒΗ, ή την κυρία Μάρω, που γνώρισα στο τοπικό μου κομμωτήριο. Το τηλέφωνο της δεν σταματά να χτυπά.  Συνεχώς συντονίζει που θα διατεθούν τα ρούχα, τα τρόφιμα, τα παπούτσια, συντονίζει δηλαδή την ΒΟΗΘΕΙΑ για τους κατοίκους του Χολαργού-Παπάγου που χρήζουν αλληλεγγύης και υποστήριξης. Την ρώτησα, “μα εδώ στον Χολαργό όλα μου φαίνονται όμορφα και ήσυχα, δεν είναι έτσι;” Και η απάντηση της ήταν συγκλονιστική: “που να ξέρατε τη βλέπουν τα μάτια μου κάθε μέρα...”
Αναφερόμενη ειδικότερα στην συναυλία της 19ης Μαρτίου και τον ξενώνα ΦΟΙΒΗ η Αλεξάνδρα Γκράβας σημειώνει:
"Όταν λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2015 με πλησίασε η κ. Παρίση και μου ζήτησε να βοηθήσω την ΦΟΙΒΗ, ούτε καν γνώριζα για τον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών. Πήγα γνώρισα τις γυναίκες και τα παιδιά τους, που ζούν αυτό τον καιρό εκεί. Γυναίκες, που βρήκαν στέγη και στοργή, έτσι ώστε να μπορέσουν να ξαναρχίσουν τις ζωές τους χωρίς να βιώνουν τη βία ενάντια σε εκείνες και τα παιδιά τους. Όταν οι ιστορίες αποκτούν πρόσωπα, που ανταμώνεις, τότε μιλάει πια μόνο η ψυχή του ανθρώπου και θέλεις να βοηθήσεις!  Η κυρία Κλαίρη είναι η ψυχή του Ξενώνα εδώ και πολλά χρόνια. Με συγκίνησε με την δύναμη, την αγάπη και απλότητα της. Μόνο ένας άνθρωπος με μεγάλη καρδιά μπορεί να δοθεί έτσι στον συνάνθρωπο του, να παρέχει βάλσαμο και στοργή στις κακοποιημένες γυναίκες και τα παιδιά τους".  
Δίνοντας το μήνυμα αυτής της βραδιάς η Αλεξάνδρα Γκράβας τονίζει: "Για μένα η οικογενειακή βία είναι ανθρώπινη δυστυχία και κοινωνική αποτυχία. Οι περισσότεροι θεωρούν το θέμα ταμπού κατά κύριο λόγο. Τα media και η κοινωνία ανοίγουν τα αυτιά τους μόνο όταν ακούσουν για τον θάνατο του τάδε ή της τάδες μεγάλης και τρανής. Για μένα μόνο ο αυτοσεβασμός και η αγάπη προς τον εαυτό μας θα μπορέσει να σταματήσει τέτοια εγκλήματα. Την οικογενειακή βία την ονομάζω συνειδητά ΕΓΚΛΗΜΑ, γιατί κανείς δεν έχει το δικαίωμα να προσπαθεί με βίαιο τρόπο να αλώσει την ψυχή του άλλου. Όποιος με γνωρίζει, ξέρει πως δεν θα μπορούσα να πω όχι στις ηρωίδες του ξενώνα ΦΟΙΒΗ. Μουσική και τραγούδια προσφέρουμε και καλώ όλους να δώσουν το παρών σ αυτή τη βραδιά την γεμάτη ευαισθησίες. Από καλλιτεχνικής πλευράς θα είναι μια συναυλία υψηλού επιπέδου που θα στηρίζεται στο ελληνικό τραγούδι και θα μείνει αξέχαστη στο κοινό. Θα περάσουμε καλά, πιστέψτε με!"

Για την Αλεξάνδρα Γκράβας
Η Αλεξάνδρα Γκράβας έχει διαγράψει λαμπρή πορεία στο εξωτερικό, δίνοντας συναυλίες σε μεγάλα θέατρα του κόσμου, παρουσιάζοντας κορυφαίους Έλληνες  συνθέτες και ποιητές. Δεν είναι η πρώτη φορά που δίνει συναυλία με φιλανθρωπικό σκοπό.
Ευαισθητοποιημένη στα θέματα της Ελλάδας, η διακεκριμένη μεσόφωνος έδωσε το Νοέμβριο του 2014 μια μεγάλη συναυλία στην Παλαιά Όπερα της Φρανκφούρτης, συνοδευόμενη από τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, τα έσοδα από την οποία διατέθηκαν αποκλειστικά στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα της Ελλάδας. Το 2012 επίσης στη Φρανκφούρτη είχε δώσει μια ακόμα συναυλία από την οποία συγκεντρώθηκαν 30.000 ευρώ για τα Παιδικά Χωριά SOS. «Ήταν η πρώτη φορά που μίλησα ανοιχτά τότε για το θέμα της ελληνικής κρίσης στους Γερμανούς δημοσιογράφους, παρουσιάζοντας όμως το θέμα από την άλλη πλευρά, αυτήν στην οποία δεν αναφέρονται τα ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης», λέει η Αλεξάνδρα Γκράβας.
«Μίλησα για την ανεργία, το γεγονός ότι στην Ελλάδα ένα μεγάλο ποσοστό των παιδιών ζει στο όριο της φτώχειας, ότι τρία εκατομμύρια του πληθυσμού δεν είναι ασφαλισμένα. Στόχος της συναυλίας μας ήταν να ενημερώσουμε όσο περισσότερο γίνεται για τα προβλήματα της Ελλάδας, να ευαισθητοποιήσουμε και να κινητοποιήσουμε το κοινό και βέβαια να συγκεντρώσουμε χρήματα. Και οι Έλληνες από την πλευρά τους πρέπει να μάθουν ότι στο εξωτερικό υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα και το κάνουν έμπρακτα».
Αν και σπούδασε κλασικό τραγούδι η Αλεξάνδρα Γκράβας πολύ γρήγορα στράφηκε στους Έλληνες  συνθέτες: «Το ίδιο το κοινό, λόγω της ελληνικής μου καταγωγής και μορφής, μου ζητούσε να τραγουδήσω τους Έλληνες δημιουργούς. Μπορεί να σπούδασα κλασικό τραγούδι, αλλά γνώρισα τους Έλληνες  συνθέτες, τον Χατζιδάκι, τον Θεοδωράκη, από την οικογένειά μου. Στη συνέχεια πρόσθεσα στο ρεπερτόριό μου και άλλους θησαυρούς της ελληνικής μουσικής, όπως τον Σκαλκώτα  και τον Κωνσταντινίδη. Η στροφή μου στην ελληνική κουλτούρα και στην παρουσίασή της ξεκίνησε πριν από δέκα χρόνια περίπου. Το κοινό το ίδιο μου έλεγε "όταν τραγουδάς ελληνικά κάτι γίνεται". Με ενδιαφέρει πολύ η επικοινωνία μου με τους ανθρώπους. Πάντα ήθελα να αφήσω τον εαυτό μου ελεύθερο στη σκηνή και να αποκτήσω περισσότερη αμεσότητα με το κοινό, διατηρώντας το σεβασμό, τη σοβαρότητα, την αξιοπρέπεια που διέπει το κλασικό τραγούδι. Και νομίζω ότι το κατάφερα. Στις συναυλίες μου ενθαρρύνω το κοινό να τραγουδάει μαζί μου, κάτι που δεν συμβαίνει στο λυρικό τραγούδι. Θέλω να μην υπάρχουν σύνορα στη μουσική. Νιώθω, όπως έχει πει ο ηθοποιός Γιώργος Χωραφάς για μένα, ότι είμαι μια μετζοσοπράνο με λαϊκή καρδιά».
H Αλεξάνδρα Γκράβας ζει μεταξύ Βιέννης, Ελλάδας και Φρανκφούρτης.Το τελευταίο της CD με τίτλο «Songbook 1-On the wings of love», όπου ερμηνεύει με το δικό της μοναδικό τρόπο ελληνικά κατά κύριο λόγο και παραδοσιακά τραγούδια, κυκλοφορεί πλέον και στην Ελλάδα. Άλλωστε όπως έχει επιλέξει, το επόμενο CD της με τίτλο «Songbook 2» θα το ηχογραφήσει σε στούντιο στην Αθήνα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου