Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

200 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΣΤΕΙ ΚΛΕΙΤΟΡΙΔΕΚΤΟΜΗ! ΥΠΟΓΡΑΨΕ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ...

Αγαπημένες φίλες και φίλοι,

«Είσαι γενναίο και δυνατό κορίτσι, αύριο θα γίνεις γυναίκα» είπαν...

στην 6χρονη HiboWardere και την οδήγησαν σε μια καλύβα στην Μογκαντίσου, την πρωτεύουσα της Σομαλίας, όπου ο «κόφτης» της γειτονιάς αφαίρεσε τα γεννητικά της όργανα με ένα ξυράφι. 

200 εκατομμύρια κοριτσάκια και γυναίκες σε 30 χώρες του κόσμου έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων.

Στη Σομαλία, το 98% των κοριτσιών έχουν υποστεί κλειτοριδεκτομή, όμως τώρα, η Υπουργός για τις Γυναίκες σκέφτεται να απαγορεύσει την απάνθρωπη πρακτική. Ειδικοί στη Σομαλία ισχυρίζονται ότι ένα παγκόσμιο κύμα διαμαρτυρίας θα μπορούσε να βοηθήσει στο να επιτευχθεί πλήρης απαγόρευση μέσα σε βδομάδες!

Πρόσφατα η πολιτεία Πούντλαντ, στη βορειοανατολική Σομαλία, απαγόρευσε την κλειτοριδεκτομή και τώρα η κεντρική κυβέρνηση της Σομαλίας δέχεται πιέσεις για να υιοθετήσει αυτή την προοδευτική νομοθεσία. Αν αρκετοί και αρκετές από εμάς ενώσουμε τώρα τις φωνές μας με όσους δίνουν μάχη για την προστασία των κοριτσιών στη Σομαλία, μπορούμε να πετύχουμε την απαγόρευση. Υπόγραψε το ψήφισμα και διάδωσέ το παντού:

https://secure.avaaz.org/el/fgm_somalia_ban_loc/?bmXzckb&v=74030&cl=9663017295

Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων αποτελεί κατάφωρη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η επέμβαση είναι πραγματικά επικίνδυνη: πολλά κορίτσια πεθαίνουν λόγω μολύνσεων από ανθυγιεινές συνθήκες ή έχουν επιπλοκές στην εμμηνορρυσία και στον τοκετό. 

Για πολλούς, η κλειτοριδεκτομή είναι μια θρησκευτική πρακτική που βοηθάει το κορίτσι να ενηλικιωθεί και αυξάνει τις πιθανότητές του να παντρευτεί. Δεν είναι όμως λίγοι οι ηγέτες του Ισλάμ που είναι αντίθετοι και ισχυρίζονται πώς αυτή η πρακτική δεν έχει καμία σχέση με τη θρησκεία τους.

Σίγουρα για να σταματήσει πλήρως αυτή η πρακτική, δεν αρκούν μόνο οι νομοθετικές μεταρρυθμίσεις – χρειάζεται και ενημέρωση και δημόσια παιδεία. Αλλά τουλάχιστον με αυτή την απαγόρευση στη Σομαλία, θα μπορούσαμε να ανοίξουμε το δρόμο για να σωθούν χιλιάδες κορίτσια. 

Και έχουμε πολλές πιθανότητες να κερδίσουμε: η κυβέρνηση έχει ήδη δώσει προοδευτικό στίγμα και οι πηγές μας λένε ότι τα ¾ των βουλευτών είναι με το μέρος μας.

Η κυβέρνηση της Πούντλαντ και η Σομαλή Υπουργός για τις Γυναίκες πρωτοστατούν σε αυτή τη μεταρρύθμιση, και αν τους στείλουμε ένα δυνατό μήνυμα ελπίδας και στήριξης θα τους δώσουμε την ώθηση που χρειάζονται για να κινήσουν τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Η Unicef, που βρίσκεται στη Σομαλία και δίνει αγώνα για την κατάργηση του γενετήσιου ακρωτηριασμού, επίσης ζητάει τη στήριξή μας. Υπόγραψε το ψήφισμα και διάδωσέ το παντού:

https://secure.avaaz.org/el/fgm_somalia_ban_loc/?bmXzckb&v=74030&cl=9663017295
Το κίνημά μας ανά τον κόσμο έχει εναντιωθεί σε πρακτικές υποδούλωσης των γυναικών. Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν κόσμο όπου οι αδελφές μας και οι κόρες μας έχουν το ίδιο δικαίωμα στη ζωή με τους αδελφούς μας και τους γιούς μας, τότε ας ενώσουμε όλοι και όλες τις φωνές μας για να σταματήσουμε αυτό το έθιμο. Η Σομαλία έχει το υψηλότερο ποσοστό κλειτοριδεκτομών στον κόσμο και αν πετύχουμε εκεί την απαγόρευση αυτής της βαρβαρότητας, θα κάνουμε την αρχή ώστε να απαγορευτεί και σε άλλες χώρες.

Με ελπίδα,
Lisa, Fatima, Mike, Ricken, Alice, Ari και όλη η ομάδα του Avaaz

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΟΗΕ: Περίπου 200 εκατ. γυναίκες υπέστησαν κλειτοριδεκτομή το 2015 – Real.gr
http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=482781&catID=4 

Μάχη ΟΗΕ κατά κλειτοριδεκτομής – Η Καθημερινήhttp://www.kathimerini.gr/848401/article/epikairothta/kosmos/maxh-ohe-kata-kleitoridektomhs 

Διεθνής Ημέρα Μηδενικής Ανοχής στην Κλειτοριδεκτομή – UNICEF
http://www.unicef.gr/διεθνής-ημέρα-μηδενικής-ανοχής-στην-κλειτοριδεκτομή/a2-785-8 

Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων είναι πιο διαδεδομένος από ότι νομίζαμε (στα αγγλικά) – TIME
http://time.com/4207731/200-million-women-children-fgm-unicef/ 

Σομαλή υπουργός προειδοποιεί με απαγόρευση του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων (στα αγγλικά) – The Guardian
http://www.theguardian.com/world/2015/aug/13/somali-minister-hint-fgm-ban-female-genital-mutilation  

7 αλήθειες που πρέπει να ξέρεις για τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων (στα αγγλικά) – Mashable
http://mashable.com/2015/08/09/female-genital-mutilation/


Το 98% των κοριτσιών στη Σομαλία έχουν υποστεί κλειτοριδεκτομή. Είναι το υψηλότερο ποσοστό στον πλανήτη, όμως τώρα έχουμε μια ευκαιρία να το αλλάξουμε.Αυτή τη στιγμή, η κυβέρνηση σκέφτεται να απαγορεύσει την απάνθρωπη πρακτική, αλλά χρειάζεται ένα παγκόσμιο κύμα πίεσης για να σιγουρευτούμε ότι θα ψηφιστεί απ’ τη Βουλή. Υπόγραψε και διάδωσε παντού: 

ΥΠΟΓΡΑΨΕ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου