Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΦ' ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ ΜΑΡΙΑΣ ΤΣΙΚΡΙΚΩΝΗ! Η ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΧΟΛΑΡΓΟΥ-ΠΑΠΑΓΟΥ ΤΑ ΛΕΕΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ: "ΟΠΟΙΟΣ ΨΑΧΝΕΙ ΓΙΑ ΣΠΑΤΑΛΕΣ ΑΣ ΨΑΞΕΙ ΑΛΛΟΥ, ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΑΣ. ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΦΗΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΗΝ ΤΥΧΗ. ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΠΛΑ ΤΟΥ"!

     

Έχουμε έναν Δήμαρχο εργατικό που δεν αφήνει τίποτα στην τύχη. Οφείλουμε όλοι, αντι­δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και προσωπικό, να είμαστε δίπλα του
·          Είναι επιλογή μου η ενασχόληση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και υποχρέωσή μου να τα βγάλω πέρα με κάθε τρόπο
·          Όποιος ψάχνει για σπατάλες ας ψάξει αλλού, όχι στο Δήμο Παπάγου - Χολαργού.
·          Βλέπουμε τον Δήμο ενιαία και όχι ως δύο διαμερίσματα
·          ξεκίνησαν δημοτικά προγράμματα εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων
·          Από τα τέλη Φεβρουαρίου το αποθεματικό του Δήμου ξεπερνάει τα 6.000.000 ευρώ

Εκρηκτική είναι η συνέντευξη εφ' όλης της ύλης που παρε­χώρησε στον...

«Αντίλογο» και τον Κώστα Δεληγιάννη, η αντιδήμαρ­χος καθαριότητας και Οικονομικών κ. Άννα-Μαρία Τσικρικώνη, τρεις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της. Το κείμενο της συνέντευξη ακολουθεί.
Κυρία Τσικρικώνη αναλάβατε δυο πολύ νευραλγικά πόστα της διοίκησης του δήμου, αντιδήμαρχος καθαριότη­τας και οικονομικών. Μήπως το βάρος πέφτει βαρύ στους ώμους σας; Θα τα βγάλετε πέρα;
Τσικρικώνη: Είναι αλήθεια ότι και οι δύο τομείς είναι νευραλγικοί για τη λειτουργία του Δήμου μας και ευχαριστώ τον Δήμαρχο που με εμπιστεύτηκε. Οι δυσκολίες είναι αρκετές, όμως αρκετές είναι και οι προ­κλήσεις. Στην εποχή που ζούμε, η έλλει­ψη πόρων - ανθρώπινων και υλικών -διαπιστώνεται σε όλα τα επίπεδα, δεν έχουμε δικαίωμα να παραπονούμαστε. Είναι επιλογή μου η ενασχόληση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και υποχρέωσή μου να τα βγάλω πέρα με κάθε τρόπο. Στην προσπάθεια μου, όμως, βρίσκω συμπαραστάτες τόσο το προσωπικό του Δήμου μας - το οποίο και θέλω με την ευκαιρία να ευχαριστήσω και να σημειώσω ότι προΐσταμαι σε δύο τομείς των οποίων οι υπηρεσίες είναι πρότυπο λειτουργίας - όσο και τους συναδέλ­φους αντιδημάρχους και δημοτικούς συμβούλους, κυρίως όμως τον Δήμαρ­χο. Η πίεση είναι μεγάλη και προϋποθέ­τει διαρκή και συλλογική προσπάθεια. Σ' αυτό είμαστε τυχεροί, καθώς έχουμε έναν Δήμαρχο εργατικό που δεν αφήνει τίποτα στην τύχη. Οφείλουμε όλοι, αντι­δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και προσωπικό, να είμαστε δίπλα του και κυρίως να έχουμε αποτελεσματικότητα.
Αν ένα πράγμα με κουράζει σε όλη αυτή την προσπάθεια είναι η γραφειο­κρατία του συστήματος. Νομίζω ότι έχουμε φτάσει στην άλλη άκρη. Έχουμε φτάσει σε μια τυπολατρία και μια γρα­φειοκρατία που δεν έχει όρια. Αυτό ναι πραγματικά με κουράζει. Ναι στον έλεγ­χο, ναι στη διαφάνεια, όμως οι διαδικα­σίες που έχουν θεσπιστεί ξεπερνούν κατά πολύ αυτά τα όρια.
Ποια ήταν η κατάσταση που σας άφησαν οι προκάτοχοί σας;
Τσικρικώνη: Η προσπάθεια που έχει γίνει στον τομέα των οικο­νομικών και της καθαριότη­τας είναι μετρήσιμη και αξιέπαινη. Τόσο ο κύριος Βαλυράκης όσο και ο κύριος Αυγουρόπουλος, δουλεύοντας με τρόπο συστηματικό και οργανω­μένο έφεραν απτά αποτε­λέσματα. Δικό μου χρέος είναι να βασιστώ στην προσπάθειά τους και να πάω ένα βήμα παραπάνω. Τόσο η οικονομική αυτοδυ­ναμία και υγεία του Δήμου μας, όσο και η εφαρμογή του Τοπικού Σχεδίου Δια­χείρισης Απορριμμάτων αποτελούν για μένα πρόκληση. Ήδη έχουμε ξεκινήσει και δουλεύουμε όλοι εντατικά και βάσει του σχεδίου που έχουμε σε κάθε τομέα. Το στοίχημα είναι να φτάσουμε στο αποτέλεσμα που θα είναι ορατό από τον πολίτη και θα βελτιώσει την καθημερινότητά του.
Ποιες είναι οι πρώτες προτεραιότητές σας, από τη στιγμή που το προσωπικό σας λιγοστεύει; Θα προσλάβετε καινούργιους συμβασιούχους και πού εντοπίζονται τα περισσότερα προβλήματα.
Τσικρικώνη: Οι υποσχέσεις της Κυβέρνησης στο θέμα του προσωπικού είναι κάτι παρα­πάνω από ευοίωνες, επιτρέψτε μου όμως να κρατώ μικρό καλάθι. Έχουν μιλήσει για πρόσληψη των επιτυχόντων των διαγωνισμών του ΑΣΕΠ των προη­γούμενων χρόνων, που μεταφράζεται σε πρόσληψη 60 περίπου ατόμων μόνι­μου προσωπικού. Φανταστείτε ότι από τον Δήμο μας την περίοδο 2011 - 2014 αποχώρησαν 79 υπάλληλοι. Θεωρώ ότι η διαδικασία με τους συμβασιούχους θα συνεχιστεί και η προτεραιότητα των προσλήψεων πρέπει να αντιμετωπισθεί συνολικά από τον Δήμο. Σε ετήσια βάση και βάζοντας κάτω και τις συνταξιοδο­τήσεις που προβλέπονται, καταλήγουμε σε μία ολοκληρωμένη πρόταση, με στόχο να διατηρήσουμε το επίπεδο των υπηρεσιών προς τους πολίτες. Μπορεί να εντοπίζονται μεγαλύτερες ελλείψεις στο τεχνικό προσωπικό ή στο προσωπι­κό καθαριότητας, όμως, όπως είπα πρέπει να αντι­μετωπίζουμε το θέμα συνολικά και πάντα βέβαια λαμβάνοντας υπόψη και το κόστος μισθοδοσίας.
Ακούγονται τελευταία παράπονα κυρίως από του Παπαγιώτες για την εικόνα της καθαριότητας. Είναι εύλογα, υπάρχει υπερβολή και τι θα κάνετε για να τα περιορίσετε στο ελάχιστο;
Τσικρικώνη: Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Θεωρώ γενικά ότι το επίπεδο καθαριό­τητας του Δήμου μας είναι καλό. Κατα­φέρνουμε και συλλέγουμε απορρίμμα­τα 6 ημέρες την εβδομάδα και κάθε Κυριακή περιοριζόμαστε στους βασι­κούς άξονες. Δεν μου αρέσει ο διαχω­ρισμός μεταξύ των δύο ενοτήτων και δεν είναι μέρος του σχεδιασμού μας. Βλέπουμε τον Δήμο ενιαία, παρακολου­θούμε τις αλλαγές στις ποσότητες των απορριμμάτων, προσπαθούμε και δίνουμε έμφαση σε σημεία που έχουμε μεγάλη παραγωγή (πχ. θέσεις με πολλά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέρο­ντος, σούπερ μάρκετ κτλ) και το ζητού­μενο είναι η συνολική αλλαγή στη δια­χείριση των απορριμμάτων μας με αύξηση της ανακύκλωσης. Για μένα το 2016 είναι έτος ανακύκλωσης για τον Δήμο Παπάγου - Χολαργού. Σ' αυτή, λοιπόν την προσπάθεια, θέλουμε τους κατοίκους δίπλα μας με τις προτάσεις, τις παρατηρήσεις τους ακόμα και τα παράπονά τους. Ήδη ψηφίστηκε ο Κανονισμός Καθαριότητας, ξεκίνησαν δημοτικά προγράμματα εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων (χαρτί, ηλε­κτρικές συσκευές, οικιακή κομποστοποίηση), περιμένουμε ένα ακόμα σάρωθρο - αγορά για την οποία άδικα κατη­γορηθήκαμε - ενώ παράλληλα αξιολο­γούμε τον εξοπλισμό μας, ώστε σε βάθος των επόμενων ετών να προχω­ρήσουμε στον εμπλουτισμό του.
Τα οικονομικά του δήμου πώς είναι σήμερα; Γνωρίζουμε ότι παραλάβατε ένα υγιές ταμείο με 5.200.000 € πλεόνασμα. Σήμερα πόσες είναι οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις προς προμηθευτές και ποια είναι τα προσδοκώ­μενα έσοδα;
Τσικρικώνη: Ο Δήμος μας προασπίζει με τον καλύτερο τρόπο την οικονομική του αυτοδυναμία και προσπαθούμε - με σύνεση, όσον αφορά στις δαπάνες - όχι μόνο να διατηρήσουμε τις υπηρεσίες μας προς τους δημότες, αλλά να τις επεκτείνουμε και να τις βελτιώσουμε. Με νέα επικαιροποιημένα στοιχεία, στα τέλη Φεβρουαρίου το αποθεματικό του Δήμου ξεπερνάει τα 6.000.000 ευρώ, ενώ παράλληλα οι υποχρεώσεις μας βαίνουν συνεχώς μειούμενες. Αυτή τη στιγμή είναι περίπου 1.160.000 ευρώ, τη στιγμή που το 2014 έκλεισαν περίπου στο 1.760.000 ευρώ βάσει των στοιχεί­ων του σχετικού απολογισμού. Την ίδια δε στιγμή αυξάνονται και οι απαιτήσεις μας, καθώς συνεχώς ενημερώνονται οι βεβαιωτικοί κατάλογοι, ενώ με τη χρήση και των σχετικών ρυθμίσεων οι εισπράξεις κινούνται σε ικανοποιητικό ρυθμό. Επιπλέον, προσπαθούμε να κάνουμε πιο εύκολη τη ζωή του πολίτη και σε αυτό το σημείο, και σύντομα θα λειτουργήσει και υπηρεσία πληρωμών προς το Δήμο μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ.
Επειδή γίνεται πολύς λόγος για σπατάλες στις μελέτες, μπορείτε να μας πείτε πόσα χρήματα έχουν εκταμιευτεί για αυτές;
Τσικρικώνη: Νομίζω ότι ο ντόρος που έχει γίνει είναι τελείως ανεδαφικός. Αυτό αποδει­κνύεται και από τα στοιχεία που μόλις πριν σας παρέθεσα. Δεν νομίζω ότι ο όρος σπατάλες συνάδει με τα οικονομι­κά δεδομένα του Δήμου. Ωστόσο θα σας δώσω ακριβώς τα στοιχεία. Το 2015 προϋπολογίσθηκαν 648.306,10 ευρώ για μελέτες, δεσμεύθηκαν τελικά 534.636,10 ευρώ, τιμολογήθηκαν 52.924,23 ευρώ και πληρώθηκαν 29.062,23 ευρώ. Νομίζω ότι τα στοιχεία είναι απολύτως σαφή και σε καμία περί­πτωση δεν δικαιολογούν τις αντιπολι­τευτικές κραυγές για σπατάλες. Όποιος ψάχνει για σπατάλες ας ψάξει αλλού, όχι στο Δήμο Παπάγου - Χολαργού.


3 σχόλια:

  1. Τι έγινε Μάκη ? Σβήνεις τα σχόλια για την Τσικρικώνη ? Ελευθερη δημοσιογραφία η τσιράκι του Λιάκου ? Οι πενηντάρες γκόμενες δεν πεθαίνουν ποτέ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Θεσμός του Δημάρχου είναι ιερός . Όποιος θέλει να κάνει σχόλια και κριτική όσο σκληρή και να είναι έχει το δικαίωμσ να το κάνει . Δεν έχει το δικαίωμα να βρίζει και αυτές οι ασυρνατησίες για πενηντάρες γκόμενες είναι λόγια του πεζοδρομίου . Ο Δήμαρχος πρέπει να δώσει προσοχή σε τρία βασικά πράγματα . 1) Έργα ποιότητας που θα βελτιώσουν την ζωή των πολιτών με πρώτο την απομάκρυνση της ΕΥΔΑΠ και των παράνομων κτισμάτων με την μετατροπή του χώρου γύρω από την Αγία Ελεούσα σε Εθνικό Πάρκο . 2) Να μην δεχτεί ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ στον Δήμο μας διότι θα δυσαρεστήσει το 85% των πολιτών και 3).Να ξεκαθαρίσει την Κατάσταση με την Δασοπροστασία στον Υμηττό , να απομακρύνει τον συριζαίο Στογιάννη , που δεν τον θέλει κανείς , και στην θέση του να βάλει έναν ΙΚΑΝΟ . Εάν κάνει αυτά είναι για πολλά χρόνια Δήμαρχος . Όλα τα άλλα είναι αερολογίες χωρίς ουσία .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όλα αυτά που λες τα έχουμε πει εκατοντάδες φορές. Επειδή ο δήμαρχος μας γράφει κανονικά για αυτό και μεις ασχολούμαστε με τις πενηντάρες γκόμενες και τις φωτογραφίες που βγάζει. Αν σταματήσει και αυτό δεν θάχουμε να λέμε τίποτα για τον Λιάκο. Έτσι κι αλλιώς έργα δεν κάνει. Μόνο φωτογραφίες ...ε κατι είναι και αυτό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή