Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΚΑΤΑΓΕΤΑΙ Ο ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ! ΛΕΓETAI "ΤΡAΜΠΑΚΟΥΛΑΣ"! ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΡΥΨΕΙ. ΟΛΑ ΤΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΪ ΤΟΥ...

Ο Ντόναλντ Τραμπ προσπαθεί να κρύβει την Καρδιτσιώτικη καταγωγή ...

του. Στην πραγματικότητα η ιστορία της οικογένειάς του είναι σχεδόν άγνωστη στο ευρύ κοινό, ακόμα και το αμερικανικό. Και πολύ ενδιαφέρουσα!
Ο Τραμπ κατάγεται από Καρδιτσιώτες μετανάστες που έφτασαν στην Αμερική άφραγκοι. Τα κατάφεραν γρήγορα με σκληρή δουλειά, ακόμη σκληρότερο οπορτουνισμό και αμφίβολες πρακτικές.
Ο παππούς του Τραμπ, Δανιήλ Τραμπάκουλας, έφτασε στην Αμερική από το χωριό θέα της Καρδίτσας το 1885, σε ηλικία 16 ετών. Αρχικά δούλεψε για κάποια χρόνια στην Ν. Υόρκη ως κουρέας και λίγο μετά έκανε την πρώτη του επιχειρηματική κίνηση.
Πήγε στην πολιτεία της Ουάσινγκτον, σε μια μικρή πόλη μεταλλωρύχων και άνοιξε ένα ρεστοράν που διέθετε στους πελάτες του και… γυναίκες, στα πίσω δωμάτια.
Βελτιώνοντας έτσι τα οικονομικά του, ο παππούς Τραμπάκουλας επέστρεψε στην Καρδίτσα και παντρεύτηκε με την Ελισάβετ Τραμπάκουλα. Έφυγαν μαζί για την Αμερική αλλά μετά από προτροπές της συζύγου του αποφάσισαν να επιστρέψουν στην πατρίδα. Όμως, οι Ελληνικές αρχές δεν τους επέτρεψαν τον επαναπατρισμό λόγω επιδημίας της γρίπης.
Έτσι ο παππούς και η γιαγιά του Ντόναλντ Τραμπ αναγκάστηκαν να επιστρέψουν, μόνιμα πια, στην Αμερική. Στη Ν. Υόρκη το 1905 γεννήθηκε ο πατέρας του Ντόναλντ, ο Φρεντ Τραμπ.
Ο παππούς Τραμπάκουλας πέθανε από «ισπανική γρίπη» το 1918 σε ηλικία μόλις 69 ετών. Πρόλαβε, όμως, να αφήσει ένα κομπόδεμα στην οικογένειά του που το χρησιμοποίησε για να στήσει μια μικρή εταιρία. Η εταιρία λεγόταν E. Trump & Son και ασχολείτο με κτηματομεσιτικά.
Μετά το 1923, όταν ο ορφανός Φρεντ τέλειωσε το σχολείο, άρχισε να δουλεύει στις κατασκευές. Στο μεταξύ, στην Αμερική, υπήρχε για κάποιο λόγο ένα διάχυτο κλίμα έντονου αντιελληνισμού. Ο Φρεντ Τραμπ, συνειδητοποιώντας ότι το γεγονός πως ήταν παιδί Ελλήνων τού δημιουργούσε διάφορα εμπόδια, άρχισε να παριστάνει ότι οι γονείς του ήταν Σουηδοί. Το συγκεκριμένο “παραμύθι” το υιοθετεί και ο γιος του, ο Ντόναλντ Τραμπ ακόμα και σήμερα.
Επειδή, όμως, τίποτα δεν κρύβεται για πάντα, υποψιασμένοι δημοσιογράφοι έχουν φροντίσει κατά καιρούς να τον … «γλεντήσουν». Πριν χρόνια, σε μια συνέντευξη στο Vanity Fair όταν ο δημοσιογράφος επέμενε ότι η καταγωγή του ήταν Ελληνική, ο Τραμπ, μη θέλοντας να το παραδεχτεί αλλά μη βρίσκοντας και κάτι ευφυέστερο να πει, απάντησε «Ο πατέρας μου δεν ήταν Έλληνας, οι γονείς του ήταν Έλληνες…, Σουηδοί…, τέλος πάντων ήταν απ’ όλη την Ευρώπη».
*
Ντόναλντ Τραμπ: Ποιος είναι ο «τύπος» που έγινε πλανητάρχης;
Πόσους ανθρώπους έχετε ακούσει να μιλάνε για τον εαυτό τους στο τρίτο πρόσωπο; Ιδού πως περιγράφει τον εαυτό του ένας από αυτούς που πιστεύουν ότι το άπαν στην ζωή είναι η αυτοπεποίθηση: «Είτε τον αγαπάτε, είτε τον μισείτε, ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ένας άνθρωπος που έχει ξεκάθαρη άποψη για τι θέλει, πως μπορεί να το πετύχει και δεν λογαριάζει εμπόδια. Οι γυναίκες βρίσκουν την ισχύ του τόσο ερεθιστική όσο και τον πλούτο του». Ετσι αυτοπροσδιορίζεται ο δισεκατομμυριούχος που βάλθηκε να γίνει πλανητάρχης, διεκδικώντας το χρίσμα με το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων για τις εκλογές 2016. Αλλωστε θεωρεί ότι αυτό που ξεχωρίζει τους νικητές από τους φοβιτσιάρηδες είναι ο τρόπος που αντιδρούν στην μοίρα. Και αυτός έχει αποφασίσει να τσιγκλίσει την δική του, βάζοντας τον υψηλότερο στόχο στην καριέρα του.
Ποιος είναι όμως αυτός ο ξανθός κύριος με την περίεργη φράντζα που του μικραίνει το μέτωπο; Και πως κατάφερε να αποκτήσει αυτήν την τεράστια περιουσία, τους πολλούς γάμους, τα αντίστοιχα διαζύγια και τις πολιτικές φιλοδοξίες; Γεννημένος τον Ιούνιο του 1946, στο Κουήνς της Νέας Υόρκης, μεγάλωσε σε μια οικογένεια με ρίζες από την Σκωτία και την Γερμανία. Ηταν ανυπάκουος ως παιδί και αποβλήθηκε από το σχολείο. Το αποτέλεσμα ήταν να κάνει ένα πέρασμα από μια στρατιωτική σχολή, στα 13 του χρόνια, έτσι ώστε να μάθει να διαχειρίζεται το ταμπεραμέντο. O νεαρός τα κατάφερε τελικά και έγινε κοινωνικός, αθλητικός και ηγετικός, χωρίς ξεσπάσματα θυμού.
Ο πατέρας του, Φρεντ, είχε μπει στον τομέα των κατασκευαστικών εταιρειών και εκεί αποφάσισε και ο γιος του να κάνει τα πρώτα του βήματα. Μετά από τρία χρόνια μαθητείας, το 1971 έκανε την δική του εταιρεία, η οποία δραστηριοποιήθηκε επίσης στον δήμο της Νέας Υόρκης και ιδιαίτερα στο Μανχάταν. Από πολύ νωρίς ο Τραμπ έδειξε ότι αυτό που τον καθοδηγούσε ήταν το ένστικτό του και ένα έμφυτο ταλέντο να κρίνει τους ανθρώπους και τα όρια τους. Επένδυσε σε μεγάλα κτίρια με ελκυστικά αρχιτεκτονικά σχέδια και καλά σημεία στην πόλη. Άρχισε να κάνει παρέα με ανθρώπους που είχαν περισσότερα χρήματα και επιρροή από αυτόν.Η πιο επιτυχημένη κίνηση στην πρώιμη του καριέρα ήταν να αγοράσει ένα παλιό ξενοδοχείο, το Commodore κοντά στο σταθμό Pen αλλά και το Grand Central. Εκανε μια συμφωνία με τον ξενοδοχειακό γίγαντα της Hyatt και έτσι γεννήθηκε το Grand Hyatt που του απέφερε φήμη και κέρδη. Το δεύτερο βήμα που τον καθιέρωσε ως κορυφαίο κατασκευαστή ήταν η δημιουργία του Trump Tower. Επέλεξε το «φιλέτο» της πέμπτης λεωφόρου κοντά στο γνωστό κοσμηματοπωλείο Τίφανι και έφτιαξε ένα κτίριο με πολυτελή διαμερίσματα σε 58 ορόφους με θέα στο «Μεγάλο Μήλο». Τα σπίτια πουλήθηκαν σαν ζεστό ψωμί σε διασημότητες που ήθελαν μια στυλάτη κατοικία. Χωρίς να αφήσει από το βλέμμα του την Νέα Υόρκη επέκτεινε τις δουλειές του στο Ατλάντικ Σίτι, μπαίνοντας στον τομέα των καζίνο. Το πλέον εμβληματικό του απόκτημα πάντως ήταν το περίφημο ξενοδοχείο «Plaza» κοντά στο Σέντραλ Παρκ.
Η συνέχεια δεν ήταν εξίσου ρόδινη και πολλές από τις αποφάσεις του, όπως λ.χ. να επενδύσει στις αερομεταφορές και να δοκιμάσει την τύχη του στο Λος Αντζελες δεν του πολυβγήκαν. Παράλληλα είχε να αντιμετωπίσει και το κακό κλίμα της δεκαετίας του ΄90 στην κατασκευή και την κτηματαγορά. Παρότι έφτασε να έχει χάσει πολλά λεφτά και να έχει δανειστεί μεγάλα ποσά, κατάφερε να ισορροπήσει. Επίσης δεν ήταν λίγες οι φορές που χρειάστηκε να πάει στα δικαστήρια για να υλοποιήσει τα φιλόδοξά του σχέδια που προσέκρουαν στους νόμους της Νέας Υόρκης και στις ευαισθησίες των κατοίκων. Συνήθως έβγαινε νικητής η αποσυρόταν νωρίς όταν έβλεπε ότι δεν μπορούσε να κερδίσει τον πόλεμο.

Παρότι στην αρένα των επιχειρήσεων τα κατάφερνε καλά, δεν ίσχυε το ίδιο για τα προσωπικά του. Ο πρώτος του γάμος ήταν με την τσέχα Ιβάνα, που ήταν τέως αθλήτρια και μοντέλο. Εντονη προσωπικότητα, μπήκε με επεκτατικές διαθέσεις στα επαγγελματικά λημέρια του Τραμπ και διεκδίκησε δικό της μερίδιο. Μαζί έκαναν τρία παιδιά και χώρισαν με τρόπο επεισοδιακό. Η δεύτερη σύζυγος με την οποίαν απέκτησαν ένα παιδί προτού παντρευτούν ήταν η ηθοποιός Μάρλα Μαπλς, με την οποία χώρισε μέσα σε δύο χρόνια με εξίσου μεγάλο θόρυβο και παχυλές αποζημειώσεις. Τελικά μέχρι σήμερα είναι παντρεμένος με ένα μοντέλο από την Σλοβενία, την Μελανία Κνάους (σ.σ. κεντρική φωτογραφία) με την οποίαν έχει έναν γιο.
Παρά την μεγάλη δημοσιότητα, ο Τραμπ ήταν αχόρταγος με τα ΜΜΕ. Το 2004 αποφάσισε να πρωταγωνιστήσει στο ριάλιτι «The Apprentice» (ο μαθητευόμενος) κάνοντας επικοινωνιακό πάταγο. Ομως και αυτό δεν του ήταν αρκετό και άρχισε να κατατρώγεται με την πολιτική. Ηδη από το 2012 είχε εκφράσει τις φιλοδοξίες του και τον Ιούνιο του 2015 έκανε την επίσημη ανακοίνωση. Ο πρόεδρος Ομπάμα είναι πάντα το στόχαστρο του πολυεκατομμυριούχου, που δεν χάνει ευκαιρία να επιτίθεται στον ίδιο και τις πολιτικές του, θεωρώντας ότι είναι πολύ μαλθακός. Οι τοποθετήσεις του πάνω σε ζητήματα οικονομικής και εξωτερικής πολιτικής είναι πολύ συντηρητικές, λέγοντας λ.χ. ότι θα πετάξει έξω από την χώρα τους μετανάστες και θα κτίσει και άλλο τείχος με το Μεξικό. Πάντως οι τελευταίες μετρήσεις τον δείχνουν ότι έχει αρχίσει να μειώνει την διαφορά ανάμεσα σε εκείνον και την Χίλαρι Κλίντον, η οποία διεκδικεί την προεδρία για λογαριασμό των Δημοκρατικών. Ο μεγιστάνας φαίνεται αποφασισμένος να παλέψει για να κατακτήσει την κορυφή και γνωρίζοντας από τους ουρανοξύστες του, ξέρει να αντιμετωπίζει τα ύψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου