Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019

ΟΛΑ ΕΤΟΙΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ! Ο ΖΑΕΦ ΒΡΗΚΕ ΤΙΣ 80 ΨΗΦΟΥΣ! ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΟΥ ΦΕΡΝΕΙ ΤΗΝ...ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΚΑΜΜΕΝΟΥ!

Τις 80 πολυπόθητες ψήφους για τη συνταγματική αναθεώρηση εξασφάλισε ο Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος έφθασε σε συμφωνία με τον...
 επικεφαλής του αλβανόφωνου BESA. Η εξέλιξη αυτή «άναψε» και πάλι το πράσινο φως για τη συνεδρίαση στη Βουλή της πΓΔΜ σχετικά με τις τροπολογίες και το συνοδευτικό εφαρμοστικό νόμο του Συντάγματος, που κατέθεσε η κυβέρνηση, προκειμένου να «ξεκλειδώσει» τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η κυβέρνηση της 
πΓΔΜ ανακοίνωσε και επίσημα ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για την υιοθέτηση, από τη Βουλή, των συνταγματικών τροπολογιών, με την οποία εξασφαλίζεται πλειοψηφία τουλάχιστον δύο τρίτων.
Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία σχετικά με το θέμα της υπηκοότητας, που είχε προκαλέσει τις αντιδράσεις του «BESA». Σε σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης σημειώνεται ότι με σχετική τροπολογία του Συντάγματος, η υπηκοότητα ορίζεται ως «μακεδονική/ πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» και αποσαφηνίζεται ποια θα είναι η διατύπωση, στην αλβανική γλώσσα, για τους αλβανικής εθνικής καταγωγής πολίτες της χώρας.
Ο πρόεδρος του αλβανόφωνου κόμματος BESA Μπιλάλ Κασάμι που αντιδρούσε σε συνταγματική τροπολογία για τις ομιλούμενες γλώσσες, επιβεβαίωσε πως βρέθηκε λύση με την κυβέρνηση και τελικά οι βουλευτές θα υπερψηφίσουν την αναθεώρηση.
«Το BESA με τους τρεις βουλευτές τους παραμένει ισχυρά δεσμευμένο στην υιοθέτηση των συνταγματικών αλλαγών καθώς επίσης και στη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ, καθώς έχουν πειστεί πως είναι προς το συμφέρον των Αλβανών στη Μακεδονία», είπε χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται πως βουλευτές του αλβανικού κόμματος ζητούσαν να μην χρησιμοποιείται πουθενά ο όρος «Μακεδόνας» στα επίσημα έγγραφα και επέμεναν οι πολίτες να αποκαλούνται «Πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας». Όπως ισχυρίζονται, έτσι δεν θα δημιουργείται η εντύπωση πως οι Αλβανοί, οι Τούρκοι, οι Σέρβοι, οι Βλάχοι, οι Ρομά, αλλά και άλλοι κάτοικοι της χώρας θα μπορούν να γίνουν «Μακεδόνες».
Τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ του BESA και του κόμματος του Ζάεφ ανακοίνωσε ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Κοσταντίν Κοσταντίνοφ.
Υπενθυμίζεται ότι χθες η συνεδρίαση της Βουλής αναβλήθηκε, καθώς ο Ζόραν Ζάεφ, δεν είχε εξασφαλίσει πλειοψηφία δύο τρίτων στη Βουλή (80 στους 120 βουλευτές), που είναι απαραίτητη για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Πλέον ωστόσο, αν και δεν έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής οι λεπτομέρειες της συμφωνίας, άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την τελική ψηφοφορία στη Βουλή, που θα «ξεκλειδώσει», με τη συνταγματική αναθεώρηση, τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Η συνεδρίαση της Βουλής και οι σχετικές ψηφοφορίες για τις τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος και το εφαρμοστικό νόμο αναμένεται να ολοκληρωθούν το βράδυ.
cnn.gr (τίτλος: δικός μας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου