Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

Καθαριότητα: Η χειρότερη των τελευταίων 30 χρόνων



από τον Θανάση Αυγουρόπουλο
Δημοτικό σύμβουλο Παπάγου-Χολαργού
Πριν λίγες ημέρες αντιμετώπισα τα παράπονα δεκάδων συνδημοτών μας, για την άσχημη εικόνα στον τομέα της καθαριότητας, με μεγάλη επιείκεια και προσπάθησα, για δεοντολογικούς και μόνον λόγους, να δικαιολογήσω τα… αδικαιολόγητα. Ως κυριότερη αιτία είχα επικαλεστεί την έλλειψη προσωπικού, που πράγματι υπάρχει, αλλά σίγουρα υπήρχε και επί δικιάς μας διοίκησης. Επειδή όμως καθημερινά η κατάσταση που όλοι βιώνουμε επιδεινώνεται επικίνδυνα και με λυπεί ιδιαίτερα η απαράδεκτη εικόνα που αντικρίζω, είμαι υποχρεωμένος να καταγγείλω τη σημερινή διοίκηση και ειδικά τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Δασκαλόπουλο. Ούτε πριν 30 χρόνια ο Χολαργός δεν παρουσίαζε αυτή την άθλια εικόνα. Δεν είναι δυνατόν τα σκουπίδια να μένουν στους δρόμους 4-5 ημέρες. Ενώ τα κλαδιά, τα στρώματα και λοιπά ογκώδη αντικείμενα, μέχρι 31/12/2010 απομακρύνονταν εντός 48 ωρών, τώρα βρίσκονται στους δρόμους και στα πεζοδρόμια και σαπίζουν πάνω από 30 ημέρες. Για φανταστείτε τι έχει να γίνει όταν ανέβει η θερμοκρασία.
Αν είναι δυνατόν η Ανακύκλωση που για πέντε χρόνια περισυλλέγαμε δέκα τόνους ημερησίως και είχαμε καταταγεί στους πρώτους Δήμους της Αττικής, τόσον για την ποιότητα των ανακυκλώσιμων υλικών, όσον και για τον όγκο αυτών που μεταφέραμε στο Κέντρο Διαλογής, σήμερα φτάσαμε στο σημείο οι περισσότεροι μπλε κάδοι να είναι μόνιμα ξεχειλισμένοι, διότι να περισυλλέγουμε με το ζόρι πέντε τόνους. Το κυριότερο απογοητεύουμε τους συνδημότες μας και κυρίως τα νέα άτομα να πραγματοποιούν Ανακύκλωση, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο όγκος των μεταφερόμενων απορριμμάτων στη χωματερή. 
Θα μου πούνε κάποιοι τι να κάνει ο Αντιδήμαρχος όταν έχει ελλείψεις σε προσωπικό; Απάντηση, σίγουρα υπάρχει λύση και είναι μία και μοναδική. Στο υπάρχον προσωπικό της καθαριότητας αυστηρά  στα πλαίσια του νόμου δίνεις υπερωρίες. Η Διοίκηση του Δήμου, όχι δεν δίνει υπερωρίες, διότι έχει άλλες προτεραιότητες, όπως π.χ. πρόσληψη πέντε Ειδικών Συνεργατών, αλλά σταμάτησε και την αποκομιδή τα Σαββατοκύριακα για δήθεν λόγους οικονομίας.  Ο δε αρμόδιος Αντιδήμαρχος κοροϊδεύει τους πάντες δηλώνοντας ότι έχει άψογη συνεργασία με τους Εργαζόμενους, τους οποίους διαβεβαιώνει ότι συμφωνεί μαζί τους, αλλά όπως λέει, είναι εντελώς μόνος και δεν μπορεί να πείσει τον κ. Δήμαρχο για την επίλυση των δίκαιων αιτημάτων τους. Αν πράγματι είναι έτσι γιατί δεν παραιτείται, αλλά ταυτόχρονα ζητάει να δουλέψουν τις Κυριακές με αμοιβή 20-30 ευρώ. Ο δε κ. Δήμαρχος καμαρώνει για το ότι για 4 μήνες δεν έχει καλέσει σε απολογία ούτε έναν Εργαζόμενο.
Καλά θα κάνει η σημερινή διοίκηση και ειδικά ο κ. Δασκαλόπουλος να κατανοήσει ότι η υπηρεσία της καθαριότητας είναι ανταποδοτική. Δηλαδή τη μισθοδοσία και τις υπερωρίες τις πληρώνουν οι ίδιοι οι Δημότες με τα δημοτικά τέλη που καταβάλουν μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι είναι υποχρέωση της διοίκησης να μαζεύει καθημερινά τα σκουπίδια και δεν κάνει στους δημότες απολύτως την παραμικρή χάρη.
                                                                                                        Θανάσης Αυγουρόπουλος
                                                                                                           Δημοτικός Σύμβουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου