Πέμπτη 12 Μαΐου 2011

«Ο ΥΜΗΤΤΟΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ…»


ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΙΑΤΡΟΥ-Δημ. Συμβούλου Γιάννη Κεχρή
Η Εθελοντική Υπηρεσία Δασοπροστασίας Χολαργού - Παπάγου (ΕΥΔΑΔΗΧ) επιτελεί εθελοντική δασοπυροφύλαξη στον Υμηττό, στην διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου (1/5/2011 - 31/10/2011), τα απογεύματα και τα βράδια. Στις πρωινές βάρδιες, τα μόνα διαθέσιμα μέλη της είναι άνεργοι εθελοντές που δεν αρκούν όμως για την κάλυψη του 100% των αναγκών. Έτσι, ο Δήμος προβαίνει σε δίμηνες συμβάσεις, στο κρίσιμο τετράμηνο του Ιούνιου – Σεπτέμβριου, για την κάλυψη των κενών της πρωινής βάρδιας. Οι άπειροι, στην πυρόσβεση, συμβασιούχοι προσλαμβάνονται ως παρατηρητές στα παρατηρητήρια ή ως οδηγοί στα πυροσβεστικά οχήματα, οι εκπαιδευμένοι, στα πληρώματα των πυροσβεστικών οχημάτων και στην τηλε-ραδιοεπικοινωνία.
         Η εμπειρία και η εκπαίδευση είναι απαραίτητες σε αυτούς τους τομείς γιατί:         
·      Το πυροσβεστικό και υδροφόρο όχημα θα πρέπει να στελεχώνονται με πλήρωμα, με εκπαίδευση πυρόσβεσης από την Πυροσβεστική.
·      Το Κέντρο Ελέγχου θα πρέπει να επανδρώνεται με ένα άτομο στις επικοινωνίες (τηλέφωνο και ασύρματοι) με κατάλληλη εκπαίδευση και γνώση του βουνού, των κωδικών επικοινωνίας με την πυροσβεστική και τους εθελοντές ώστε να μπορεί να συντονίσει τους εθελοντές κάτω από τις οδηγίες της Πυροσβεστικής.
         Από το 2008, για την αξιόπιστη κάλυψη των ευαίσθητων αυτών τομέων, κάποιοι από τους άνεργους, έμπειρους εθελοντές της ΕΥΔΑΔΗΧ προσλαμβάνονται μεταξύ των «διμηνιτών», στους κρίσιμους μήνες Ιουλίου και Αυγούστου, για να καλύψουν την πρωινή βάρδια. Ας σημειωθεί ότι τα συγκεκριμένα αυτά άτομα προσφέρουν εθελοντικά για χρόνια τις υπηρεσίες τους απόγευμα και βράδυ, για έξι μήνες ετησίως. Ο καθένας από αυτούς προσλαμβάνεται για ένα μόνο δίμηνο στο σύνολο της εξάμηνης αντιπυρικής περιόδου και τους υπόλοιπους μήνες εργάζεται αποδεδειγμένα αφιλοκερδώς.
         Πέρσι προσλήφθηκαν 30 συνολικά άτομα μόνο στον Χολαργό, 15 για κάθε δίμηνο (Ιούνιο – Ιούλιο και Αύγουστο – Σεπτέμβριο). Τα εννιά από αυτά σε κάθε δίμηνο χρησιμοποιήθηκαν στην δασοπροστασία. Από τους 18 συνολικά (9Χ2) συμβασιούχους της δασοπροστασίας οι 10 ήταν άνεργοι εθελοντές της ΕΥΔΑΔΗΧ.
         Το Δημοτικό Συμβούλιο, με τις ψήφους της Πλειοψηφούσας Αρχής, αποφάσισε για οικονομικούς λόγους την μείωση των δίμηνων συμβάσεων σε 23 για τον ενιαίο Δήμο Παπάγου-Χολαργού φέτος, από 30 μόνο για τον Χολαργό πέρσι. Ο Δήμαρχος κ. Ξύδης στο Δημοτικό Συμβούλιο δήλωσε ότι οι περικοπές θα αφορούν τα μέλη της ΕΥΔΑΔΗΧ, με το σκεπτικό ότι ως εθελοντές δεν θα πρέπει να πληρώνονται.
         Μια τέτοια στάση πέρα του ότι τιμωρεί τον εθελοντισμό αφού αποκλείει τους άνεργους εθελοντές από συγκεκριμένες έμμισθες θέσεις, αν και αυτοί αντικειμενικά διαθέτουν τα περισσότερα προσόντα, μειώνει δραματικά την επιχειρησιακή ικανότητα του Δήμου στην πρωινή βάρδια.
         Οι εθελοντές, αν και απογοητευμένοι για την ρατσιστική αντιμετώπιση της Διοίκησης έχουν δηλώσει ότι θα προσπαθήσουν να καλύψουν και την πρωινή βάρδια. Είναι όμως παρακινδυνευμένο και δεν μπορείς να υποχρεώσεις τους ελάχιστους διαθέσιμους εθελοντές να καλύψουν το 100% των αναγκών της πρωινής βάρδιας. Θα υπάρχουν συνεπώς κάποια διαστήματα που η ραδιοεπικοινωνία και τα πυροσβεστικά του Δήμου θα μείνουν χωρίς κάλυψη εκπαιδευμένου προσωπικού.
         Σε αυτά τα διαστήματα ουσιαστικά χάνεται η προληπτική και κατασταλτική ικανότητα της ΕΥΔΑΔΗΧ. Αν και οι άπειροι συμβασιούχοι παρατηρητές μπορούν να εντοπίσουν αξιόπιστα την έναρξη μιας καινούργιας φωτιάς, αν και εφόσον κάνουν ευσυνείδητα την δουλειά τους, η πληροφορία αυτή δεν μπορεί να μεταφερθεί γρήγορα και συντονισμένα αν δεν υπάρχει εκπαιδευμένο άτομο στις τηλε-ραδιοεπικοινωνίες και η φωτιά δεν μπορεί να πληγεί στην κρίσιμη φάση της έναρξής της, αφού τα πυροσβεστικά οχήματα είναι επιχειρησιακά άχρηστα χωρίς το εκπαιδευμένο πλήρωμα τους.     
         Στην πράξη, η πρώτη προσβολή της φωτιάς αφήνεται αποκλειστικά στην πυροσβεστική αν και σε πολλές περιπτώσεις η άμεση επέμβαση στην περιοχή μας έγινε επιτυχημένα από την ΕΥΔΑΔΗΧ και όχι από την πυροσβεστική. Είναι σίγουρο ότι χωρίς αυτήν την επιχειρησιακή ικανότητα της ΕΥΔΑΔΗΧ ο Υμηττός σήμερα θα ήταν καμένος. Για αυτό άλλωστε η ΕΥΔΑΔΗΧ θεωρείται από τις καλύτερες ομάδες Δασοπροστασίας στον Υμηττό. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι από το 2004, η ΕΥΔΑΔΗΧ λαμβάνει ανελλιπώς, εξαιτίας του αναγνωρισμένου έργου της, την τρίτη σε σειρά επιδότηση, μετά την Ηλιούπολη και την Καισαριανή, σε υλικό δασοπυρόσβεσης πανελληνίως.
         Είναι απαραίτητο να προσληφθούν 10 τουλάχιστον επιπλέον «διμηνίτες» από την ομάδα των άνεργων έμπειρων εθελοντών της ΕΥΔΑΔΗΧ. Αυτοί θα καλύψουν, στα δύο δίμηνα Ιουνίου – Ιουλίου και Αυγούστου – Σεπτεμβρίου, με τρία άτομα το πλήρωμα του πυροσβεστικού του Δήμου, με ένα το υδροφόρο και με ένα άτομο τις τηλε-ραδιοεπικοινωνίες του κέντρου ελέγχου.
         Επειδή ο μισθός του κάθε διμηνίτη δεν υπερβαίνει τα 1800 μεικτά τον μήνα, το επιπλέον κόστος για τον Δήμο δεν θα ξεπερνά τα 36.000 (1800€ Χ 2 Χ 10) περίπου. Αν λάβει κανείς υπόψη του ότι ο Δήμος σπαταλά 55.755 για κάθε έναν από τους πέντε ειδικούς σύμβουλους του κ. Ξύδη, 20.000 επιπλέον γιατί επιλέχθηκε για τον μαέστρο και την πιανίστρια της μεικτής Χορωδίας, η ακριβότερη λύση του Παπάγου και όχι η φτηνότερη του Χολαργού, 502.000 για την τσιμεντοποίηση του προαύλιου χώρου του Αγ. Γεώργη και σημαντικά ποσά για ιεροψάλτες, διπλούς εορτασμούς, διπλές παρελάσεις και δημοσιογράφους, κρίνει ότι οι περικοπές αυτές είναι και αδικαιολόγητες και εγκληματικές για την προστασία του Υμηττού.
         Επιπλέον, οι προσβλητικές εκφράσεις του τύπου: «οι Εθελοντές δεν πληρώνονται» ή «δεν μπορεί να προσφέρουν τάχα αφιλοκερδώς για να διοριστούν στην συνέχεια» που ακούστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, είναι απαράδεκτες για τους ήρωες της ΕΥΔΑΔΗΧ. Ο όρος «ήρωας» δεν είναι υπερβολικός, αφού ο Υμηττός αποδεδειγμένα διατηρείται πράσινος εξαιτίας της αφιλοκερδούς, ανιδιοτελούς παρουσίας τους και σε πολλές περιπτώσεις μέσα από την αυτοθυσία των σωτήριων παρεμβάσεων τους, όπως επανειλημμένα έχει γραφτεί στον Τοπικό Τύπο.
         Η μειωτική στάση του Δημάρχου για την ΕΥΔΑΔΗΧ, αποδεικνύει την απαξιωτική του στάση για τον Υμηττό. Αυτό φαίνεται άλλωστε και από το γεγονός ότι στο νέο Οργανισμό του Αθλητισμού, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος δεν υπάρχει αντιπροσώπευση της ΕΥΔΑΔΗΧ. Το μέλλον του Δήμου μας περνά από την σωτηρία του Υμηττού. Θα πρέπει επιτέλους κάποια στιγμή ο Δήμαρχος να αλλάξει στάση και πολιτική απέναντι στον Εθελοντισμό, την ΕΥΔΑΔΗΧ και τον Υμηττό γενικότερα.

Γιάννης Κεχρής
Δημοτικός Σύμβουλος Παπάγου - Χολαργού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου