Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

ΑΓΩΝΙΩΔΗΣ ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΔΑΣΟΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΑΠΑΓΟΥ-ΧΟΛΑΡΓΟΥ


 
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

            Η Εθελοντική Υπηρεσία Δασοπροστασίας Δήμου Χολαργού (Ε.Υ.ΔΑ.ΔΗ.Χ.) η οποία συγχωνεύθηκε στο νέο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου με την επωνυμία Δ.Ο.Π.Α.Π., στον τομέα του περιβάλλοντος, με βάση τις διατάξεις των άρθρων 1, 102, 103 του ν. 3852/2010 ΦΕΚ 87/7-6-2010 τεύχος Α και την απόφαση δημοτικού συμβουλίου 45/2011, σας ενημερώνει για τα υπάρχοντα προβλήματα τα οποία δυσχεραίνουν το έργο της δασοπροστασίας του Υμηττού.

  1. Ενημερωθήκαμε τηλεφωνικά ότι έχει οριστεί μια πενταμελής επιτροπή περιβάλλοντος από την πρόεδρο του Δ.Ο.Π.Α.Π., η οποία αποφασίζει για το νομικό πρόσωπο, χωρίς να γνωρίζουμε από ποιούς αποτελείται και χωρίς να έχει έρθει σε επαφή μαζί μας ως όφειλε μέχρι και σήμερα 4/7/2011.

  1. Κατόπιν συνεδριάσεως με θέμα την επιχειρησιακή ετοιμότητα της εθελοντικής ομάδας για την αντιπυρική περίοδο 2011 παρουσία των:
                                I.      Αντιδημάρχου κοινότητας Χολαργού Χρ. Δασκαλόπουλου.
                             II.      Πρόεδρου Ν.Π. Δ.Ο.Π.Α.Π. Ε. Ευαγγελοπούλου
                           III.      Διευθυντή Σ.Π.Α.Υ. Β. Νομικού.
                          IV.      Αντιπροσώπων της εθελοντικής ομάδας.
Αποφασίστηκε ότι η έδρα της δασοπροστασίας θα είναι το πυροφυλάκιο που προϋπήρχε κάτω από το κοιμητήριο Χολαργού, διότι τηρούσε πλήρως τις προϋποθέσεις (εξοπλισμός, χώρους, ραδιοσυχνότητα). Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία υλοποίηση προς την κατεύθυνση αυτή.

  1. Παρελήφθη από τον Δήμο όχημα πυρόσβεσης το οποίο παραχωρήθηκε από τον Σ.Π.Α.Υ. κατόπιν αξιολογήσεως της επιχειρησιακής δράσεως και ετοιμότητας της Ε.Υ.ΔΑ.ΔΗ.Χ. τα παρελθόντα έτη (2008 – 2010). Το όχημα αυτό δεν έχει έρθει στην έδρα της δασοπροστασίας, δεν έχει γίνει ενημέρωση για την παραλαβή του και δεν έχει ενταχθεί στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της δασοπυρόσβεσης.

  1. Δεν έχει γίνει ακόμα το νέο μητρώο εθελοντών για να εκδοθούν και οι νέες υπηρεσιακές ταυτότητες. Το παλαιό μητρώο με τα προσωπικά δεδομένα των μελών της Ε.Υ.ΔΑ.ΔΗ.Χ. (όπως αριθμό δελτίου αστυνομικής ταυτότητας, διεύθυνση κατοικίας, τηλέφωνα και άλλα) έχει παραδοθεί γι’ αυτό το σκοπό στην πρόεδρο του Δ.Ο.Π.Α.Π.. Τα στοιχεία του παλαιού μητρώου (με τα προσωπικά δεδομένα) παραδόθηκαν σε κοινοτική σύμβουλο για την οργάνωση βαρδιών, χωρίς πρότερη συνεννόηση και συμφωνία με τους εθελοντές.

  1. Σε όλες τις προηγούμενες αντιπυρικές περιόδους, λόγω έλλειψης επαγγελματιών οδηγών στις εθελοντικές ομάδες και κονδυλίων, ο ΣΠΑΥ ενέκρινε και εθελοντές με ερασιτεχνικά διπλώματα, αλλά με εμπειρία στη πυρόσβεση, να οδηγούν τα πυροσβεστικά οχήματα των ομάδων. Στη φετινή περίοδο που και τα οχήματα παραχωρήθηκαν στους δήμους, δεν έχει αποσαφηνιστεί το καθεστώς κίνησης των οχημάτων. Κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο για την οργάνωση της επάνδρωσης των οχημάτων καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και κυρίως για τις πρωινές ώρες, που υπάρχει μάχιμο προσωπικό αλλά όχι επαγγελματίες οδηγοί.

  1. Οι πυροφύλακες που προσελήφθησαν από το Δήμο Παπάγου – Χολαργού για την επάνδρωση των παρατηρητηρίων Παπάγου – Χολαργού, δεν επικοινωνούν με τη νόμιμη συχνότητα του Δήμου μας (με άδεια ΕΕΤΤ), αλλά στη συχνότητα της Δασοπροστασίας του Δήμου Καισαριανής. Ως εκ τούτου δεν υπάρχει άμεση επικοινωνία των παρατηρητών με την ομάδα δασοπροστασίας για την άμεση επέμβαση σε περίπτωση συμβάντος αλλά και την υποστήριξή και ασφάλειά τους.

Με την παράθεση των παραπάνω προβλημάτων καλούμε επειγόντως για τις απαραίτητες ενέργειες από πλευράς Δήμου Παπάγου-Χολαργού, ώστε να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία της δασοπροστασίας  προς όφελος του Υμηττού.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου