Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

"ΕΦΥΓΕ" ΚΑΙ Ο ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΥΡΚΟΣ



Ένας σεμνός και έντιμος πολιτικός, ο Λεωνίδας Κύρκος, έφυγε σήμερα τα ξημερώματα από τη ζωή, σε ηλικία 87 ετών. Εδώ και λίγα χρόνια ο εκλιπών αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η εφημερίδα μας οφείλει να αφιερώσει λίγες γραμμές για τον έντιμο αυτόν άνθρωπο, ο οποίος σημάδεψε με την προσωπικότητά του την πολιτική ζωή της χώρας, δίνοντας  ξεχωριστό στίγμα, το οποίο θα έπρεπε να αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για όλους τους πολιτικούς. Εάν οι σημερινοί πολιτικοί ακολουθούσαν τον βίο και την πολιτεία του Λεωνίδα Κύρκου, η χώρα δεν θα έφτανε σε αυτό το χάλι και δεν θα υπήρχε η πολιτική αναξιοπιστία που κυριαρχεί  στην χώρα.
Ο Λεωνίδας Κύρκος ανήκε στην γενιά εκείνων των πολιτικών που δεν εισέρχονται στην πολιτική για να αποκτήσουν δόξα και χρήμα. Φτωχός ήταν και φτωχός παρέμεινε έως το πέρας  της ζωής του. Η γυναίκα του αντιμετώπιζε χρόνιο σοβαρό πρόβλημα υγείας και ο Λεωνίδας Κύρκος στάθηκε επί δεκαετίες στο πλευρό της, στεκόμενος με γενναιότητα και παρρησία απέναντι στο χτύπημα της μοίρας που  έλαχε στην οικογένειά του, έως το τέλος της ζωής της πολυαγαπημένης συζύγου του.

Ο ευπατρίδης πολιτικός, γεννήθηκε το 1924 στο Ηράκλειο της Κρήτης, και ήταν γιος του Μιχαήλ Κύρκου που μαζί με τον Ι. Πασαλίδη και άλλες προσωπικότητες της Αριστεράς ίδρυσαν την ΕΔΑ.


Πρόεδρος και γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Εσωτερικού μέχρι τον Απρίλιο του 1987, όταν και εντάχθηκε στην Ελληνική Αριστερά (Ε.ΑΡ.) της οποίας εκλέχτηκε Πρόεδρος, ο Λεωνίδας Κύρκος εξελέγη με την ΕΔΑ μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου το 1961, 1963 και 1964. Με την επιβολή της χούντας, συνελήφθη και παρέμεινε στη φυλακή για 5 χρόνια. Μετά την μεταπολίτευση εξελέγη εκ νέου  βουλευτής, το 1974 και το 1977, αλλά και ευρωβουλευτής το 1981 και το 1985.Ο εκλιπών ήταν και δημοσιογράφος, καθώς και επί έτη διευθυντής της εφημερίδας Αυγή.Μαζί με το Χαρίλαο Φλωράκη, ίδρυσε τον Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου, του οποίου υπήρξε γραμματέας μέχρι το Μάρτιο του 1991.  Εργάστηκε μάλιστα για την κυβέρνηση συνασπισμού του 1989. Από το 1989 μέχρι το 1993 ήταν βουλευτής με τον Συνασπισμό.Το 2000 προτάθηκε τιμητικά από το κόμμα του Συνασπισμού για το αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας.

Καλό ταξίδι Λεωνίδα Κύρκο. Έδωσες παράδειγμα ήθους, εντιμότητας και αξιοπρέπειας. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου