Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

ΟΙ ΝΙΟΦΕΡΤΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ, ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ, ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ


Λάβαμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω επώνυμη επιστολή, η οποία απευθύνεται προς τους κ.κ. Ξύδη-Δασκαλόπουλο, αλλά και με αναφορές στον προηγούμενο Δήμαρχο κ. Νικολάου. Ως διαδικτυακή εγημερίδα είμαστε υποχρεωμένοι να δημοσιεύουμε τις επιστολές και ειδικά τις επώνυμες.  Ο τίτλος ανήκει στην ίδια την επιστολογράφο. 

γράφει η Σταυρούλα Βλάσσου
εγγονή της Οικονομοπούλας με τ’όνομα, από το Ζυγογοβίστι


Η νόνα μου (γιαγιά) συνήθιζε να λέει «είμαι η Οικονομοπούλα με τ’ όνομα από το Ζυγοβίστι (χωρίο της Γορτυνίας) και ξέρω να κάνω καλό κουμάντο στην οικογένειά μου». 
Ανάθρεφε –όπως έλεγε- οκτώ παιδιά με αξιοπρέπεια και τιμιότητα για χρήσιμους ανθρώπους στην κοινωνία.
Μια γειτόνισσά της τη ρώτησε, "τι εννοείς θεια Λιου;" (σύζυγος του Ηλία). Απάντησε, «για όλο το μήνα χρειαζόμαστε με τον άνδρα μου 100 οκάδες αλεύρι και φουρνίζω κάθε 4-5 ημέρες». «Το ψωμί», έλεγε, «είναι φρέσκο, τρώγεται σε διπλή ποσότητα, ενώ όταν είναι κρύο τρώγεται το μισό. Έτσι περνώ τον μήνα μου χωρίς να μας λείψει το αλεύρι και το ψωμί. Έτσι κάνουν οι νοικοκυραίοι κυρά Τσόναινα», πρόσθετε.
Η νιόφερτη νύφη -την ονομάτιζε- του Γέρου Στέφανου, για να κάνει την καλή, ζυμώνει και φουρνίζει κάθε μέρα για να ευχαριστήσει τα πεθερικά της κατά πρώτον, αλλά και να φαίνεται και στην ρούγα (γειτονιά) η καλή νοικοκυρά. Έλα όμως που το φρέσκο και ζεστό ψωμί, αχόρταγα τρωγόταν, με μια χούφτα ελιές στο χέρι σε διπλή ποσότητα. Με αποτέλεσμα τις τελευταίες ημέρες του μήνα να ξεμένουν στο μύλο- όπωςέλεγαν.
"Εγώ δεν αφήνω τα παιδιά μου να περιφέρονται στους δρόμους νηστικά σαν τα Βουζόπουλα που ανταρεύουν (φωνασκούν) τη γειτονιά τσακώνοντας μεταξύ τους για ένα κομμάτι μπομπότα"

Τα παραπάνω τα θυμήθηκα για να παραφράσω με τα σημερινά συμβαίνοντα στο Δήμο μας με τους νιόφερτους άρχοντες καθώς και με τους απελθόντες. Οι απελθόντες-όπως ακούστηκε-αποχωρώντας άφησαν τα απορριμματοφόρα ανασφάλιστα με τις γνωστές σε όλους μας συνέπειες, να μην κυκλοφορούν για ημέρες και με τα σκουπίδια βουναλάκια στους δρόμους.
Τούτου εδώ τώρα, οι νιόφερτοι Ξύδης και Δασκαλόπουλος, οι νέοι άρχοντες του τόπου μας, βαδίζουν στ’ αχνάρια της νιόφερτης νύφης της ιστορίας μας.
Τώρα, ντάλα καλοκαίρι καιρός, που ο μισός πληθυσμός έχει φύγει από την πόλη για διακοπές και οι κάδοι απορριμματοφόρων είναι μισοάδειοι (όχι μισογεμάτοι), τα απορριμματοφόρα περιέρχονται στους δρόμους στις δέκα με έντεκα για να τους αδειάσουν, άσχετα αν μέσα τους δεν υπάρχει περιεχόμενο. Δεν θα μπορούσαν για λόγους οικονομίας να περιέρχονται μέρα παρά μέρα;
Άσε πάλι αυτό το ανεκδιήγητο, το είχα επισημάνει και στους Νικολάου-Παντελεάκο, αλλά δεν βαριέσαι, που τα σκουπιδιάρικα δεν περνούν το Σάββατο το βράδυ όπως πάντα, αλλά την Κυριακή στις 6-7 το πρωί! Άραγε τι αλλάζει από το Σάββατο το βράδυ έως την Κυριακή το πρωί; Πέραν του ότι με εκείνον τον εκκωφαντικό τους θόρυβο και εκείνο το ενοχλητικό σύριγμα της βαλβίδας εκτόνωσής τους, πεταγόμαστε από τα κρεβάτια μας σαν τρελοί!
Δεν δικαιούμαστε λίγο παραπάνω Κυριακάτικο ύπνο, αγκαλιά με τα όνειρά μας και όχι με την σκουπιδιάρα του Δήμου;
Καλά κύριοι νιόφερτοι άρχοντες, χρειάζονται ειδικές γνώσεις οικονομικών, δεν τις μάθατε στις στρατιωτικές σας σχολές, για να καταλάβετε ότι οι αμοιβές των εργαζομένων, είναι αυξημένες τις αργίες; Ή βρίσκει η ρήση τη θέση της «φοβού παλιούς μάστορες και νέους πραματευτάδες». Νοικοκύρεμα των οικονομικών του Δήμου χρειαζόμαστε, όχι καινούργιες νύφες για κάθε μέρα ζύμωμα.
Και κάτι ακόμη, το σιχαμερό που συμβαίνει στα πεζοδρόμια από τα περιττώματα των σκύλων. Οι δημοτικοί αστυνομικοί περιφέρονται αμαξιτί την πόλη και για τις βρμιές των τετράποδων, πέρα βρέχει! Κύριε Ξύδη και Δασκαλόπουλε, σας έχουν φέρει ποτέ κλήση με πρόστιμο για ρύπανση σκύλων στην πόλη; Αν ναι, δημοσιεύσατέ τες, να ζητήσουμε συγγνώμη.
Βάλατε ποτέ κάποιους στόχους σε 10 ή 20 κλήσεις  στην κάθε μια από τις αστυνομικίνες για κόπρανα σκύλων στα πεζοδρόμια και τις πλατείες; Τα περιττώματα στα γκαζόν των πλατειών και των πάρκων υπερισχύουν των  μικρών παιδιών που τα πάνε εκεί για λίγο παιχνίδι. Πώς αξιολογούνται και κατ’ επέκταση πώς δικαιολογούνται οι αμοιβές τους; Πάντως, ως τώρα δικαιούμεθα να λέμε ότι περιφέρονται ένστολοι στο περίβολο του δημαρχείου για εντυπωσιασμό, φιγούρα και επίδειξη.
Και επειδή κύριοι Ξύδη και Δασκαλόπουλε, «νιόφερτοι γαμπροί» του τόπου μας- με την ψήφο του λαού βέβαια- συμμετέχω κι εγώ στις κυριακάτικες δαπάνες των εργατών καθαριότητος, που σπαταλάτε εσείς αλόγιστα, έχω το δικαίωμα  του ελέγχου και θα με συναντάτε συχνά- πυκνά μπροστά σας, αν δεν αλλάξετε ρότα.
Σας τα γράφω, μήπως στο τέλος της θητείας μας αφήσετε κι εσείς τα οχήματα ανασφάλιστα, όπως οι προκάτοχοί σας-όπως ακούστηκε.

Υ.Γ. Για τέσσερις συνεχείς ημέρες συνδύασα το βραδινό μου περίπατο με το άνοιγμα 8-10 κάδων λίγο πριν περάσουν τα σκουπιδιάρικα και οι οποίοι δεν είχαν μέσα πάνω από 10-15 σακούλες. Το έκανα για να μην σπεύσουν κάποιοι του δήμου να με διαψεύσουν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου