Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΩΝ

Όπως είναι –δυστυχώς– γνωστό, η 14 Φεβρουαρίου λογαριάζεται σαν ημέρα του… Αγίου Βαλεντίνου! Που σημαίνει γιορτή των ερωτευμένων, γιατί ο «Άγιος» Βαλεντίνος, λέει, είναι ο προστάτης τους! Και λέμε «δυστυχώς», γιατί το εισαγόμενο αυτό «φρούτο», που δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με τα Ελληνορθόδοξα έθιμά μας, έχει πάρει ήδη μεγάλες διαστάσεις κι έχει μπει στη ζωή εκείνων, που δεν γνωρίζουν η δεν θέλουν να μάθουν περί τίνος ακριβώς πρόκειται. 

Στ’ αλήθεια τι συμβαίνει ακριβώς αυτή την ημέρα; Πως και γιατί επικράτησε;
Από που προέρχεται; 
Μήπως είναι μια ακόμη γιορτή της παγκοσμιοποίησης; Ας το δούμε… 

Ποιός είναι ο λεγόμενος Άγιος Βαλεντίνος; 

Πρόκειται για άγιο των Ρωμαιοκαθολικών. Υπήρξε επίσκοπος των Τέρμι της Ιταλίας. Λατρεύεται από τον 4ο αιώνα στη Ρώμη.
Θεωρείται προστάτης των επιληπτικών. 
Η μέρα του Αγ. Βαλεντίνου σαν γιορτή των ερωτευμένων, 
δεν έχει καμιά σχέση με τον Άγιο ή κάποιο γεγονός της ζωής του.

Τι γίνεται αυτή την ημέρα; 

Οι ερωτευμένοι θυμούνται, λέει ο ένας τον άλλο, λες και τον άλλο καιρό είναι ξεχασμένοι! 
Η ενθύμηση αυτή εκφράζεται με την αποστολή δώρων. Ανταλλάσσονται, δηλαδή, κοσμήματα, λουλούδια, σοκολατένιες καρδιές, τούρτες με καρδιές, κάρτες με κείμενα, που ξεπερνούν σε τρυφερότητα, υπονοούμενα ή χιούμορ, κάθε φαντασία. 
Φυσικά όλα αυτά, συνοδεύονται και με λεζάντες, γεμάτες μηνύματα ερωτισμού, που πολλές φορές ξεπερνούν κι αυτά τα όρια του γελοίου! 

Η γιορτή αυτή έχει παγανιστική προέλευση! 

Αν κάνουμε μια σύντομη ιστορική αναδρομή θα δούμε, πως η γιορτή τούτη, είναι κατάλοιπο αρχαίων ειδωλολατρικών εθίμων! 

Αιώνες προ Χριστού, οι Ρωμαίοι γιόρταζαν την ίδια εποχή (14-15 Φεβρουαρίου) μια ειδωλολατρική αισθησιακή γιορτή προς τιμήν κάποιου Λούπερκους (Loupercus), κυνηγού λύκων, που την έλεγαν Λουπερκάλια (Lupercalia)! Το έθιμο ανταλλαγής δώρων μεταξύ των «αγαπημένων» συνηθίζονταν από εκείνη την εποχή! 

Η «Αμερικανική Εγκυκλοπαίδεια» αναφέρει πως τα έθιμα αυτά «έρχονται σε μας από τη Ρωμαϊκή γιορτή Λουπερκάλια, που γιορτάζονταν το Φεβρουάριο και όπου έβαζαν τα ονόματα νεαρών κοριτσιών σ᾽ ένα κουτί και οι άντρες έπαιρναν εκείνη, που θα τους τύχαινε στο λαχνό τ᾽ όνομά της». Αυτά συνήθως οδηγούσαν τους νέους στην πορεία με τα όργια! 

Είναι μια ακόμη γιορτή της παγκοσμιοποίησης! 

Βλέπουμε, τελικά, πως η «σύγχρονη» για μας αυτή γιορτή, δεν είναι τίποτ’ άλλο, παρά ένα πανάρχαιο ειδωλολατρικό έθιμο, που ο διάβολος πέρασε και στις μέρες μας, επικαλύπτοντάς το με κάποιο Χριστιανικό όνομα και «σύγχρονους» τρόπους έκφρασης. 

Με άλλα λόγια πρόκειται για μια ακόμη γιορτή της παγκοσμιοποίησης, που την περιφέρει και την επιβάλλει σ’ όλο τον πλανήτη! 

Ας σημειωθεί ότι όλα τα της παγκοσμιοποίησης έχουν δύο διαστάσεις. Την εμπορική και την πνευματική. Με την εμπορική κερδίζουν όλοι οι έμποροι με πρωτοστάτες πάντα τις πολυεθνικές, οπότε έτσι υπό τα άκρατα εμπορικά συμφέροντα προωθείται παντού σ’ όλο τον πλανήτη. Με την πνευματική πλευρά έχει να κάνει η λεγόμενη «Νέα Εποχή», η οποία είναι το όχημα της παγκοσμιοποίησης …. 

Αυτοί κρατούν και την γιορτή πάντα στην επικαιρότητα και δεν την ξεχνούν ποτέ! 

Όχι, δεν την θυμούνται οι ερωτευμένοι! Οι περισσότεροι τουλάχιστον. Μέσα στις τόσες φροντίδες και τα προβλήματα της ζωής, ποιός προσπαθεί να θυμάται την 14η Φεβρουαρίου; Κι όμως το «έθιμο» τηρείται! Γιατί, ακριβώς, το πήρε στα χέρια του ο επιχειρηματικός κόσμος (ανθοπώλες, ζαχαροπλάστες κ.λ.π.) και το πλασάρουν παντού, αφού το βρήκαν σαν τρόπο προώθησης των προϊόντων τους. 

Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί για να διατηρήσουν ψηλά τις ακροαματικότητές τους, οι εφημερίδες, δημοσιεύουν διαγωνισμούς, όπου αν απαντήσουν σωστά οι ερωτευμένοι αναγνώστες, θα έχουν δώρα ανάλογα ταξίδια, που προσφέρουν διάφορες εταιρείες. 

Συμπέρασμα 

Μια τέτοια γιορτή, είναι εντελώς ξένη με την ιδιότητα του Χριστιανού και μάλιστα του Ορθοδόξου. Εντελώς έξω απ’ τις παραδόσεις μας, γι᾽ αυτό και το «φρούτο» αυτό αποτελεί μακρόχρονη παράδοση άλλων λαών, που προσπαθούν κάποιοι να θρονιάσουν και στη Χώρα μας. 
Με την τήρησή του, το εδραιώνουμε και το επεκτείνουμε. Μακριά απ’ τη ζωή μας οι παγκοσμιοποιημένες ανοησίες… 

πηγή pmeletios.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου