Με αφορμή την προσφυγή του έγκριτου Βρετανικού Νομικού Οίκου 'Paul Randle-Jolliffe Esq mFLS. Chairman – Kingdom Foundation' στα Δικαστήρια Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και αυτό της Χάγης (ποινικό),
ώστε να θεωρηθεί γενοκτονία το αποτέλεσμα των διαζυγίων:
Την αποξένωση με το γνωστό ψυχολογικό-ψυχιατρικό σύνδρομο (Parental Alienation Syndrome-P.A.S.) - Σύνδρομο Γονικής Αλλοτρίωσης-Αποξένωσης το οποίο έχει.... καταστρέψει μια γενιά νέων, που δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια της και για το μέλλον του πολιτισμένου κόσμου. Βλέπε: http://el.wikipedia.org/wiki/
Σε πρόσφατη έρευνα στη Γαλλία, το 35% των παιδιών των διαζυγίων, δεν βλέπουν ποτέ τον πατέρα τους. Είναι τραγικές οι συνέπειες κυρίως για τα αγόρια.
Στην Ελλάδα, υπάρχουν ένα εκατομμύριο χωρισμένα ζευγάρια, με ένα εκατομμύριο παιδιά εκ των οποίων τα μισά και πλέον δεν βλέπουν τον πατέρα τους και μάλιστα τον εχθρεύονται δίχως λόγο.
Επί τέλους, θα πρέπει να δημιουργηθούν οικογενειακά δικαστήρια
με έμπειρους ψυχολόγους δικαστές, πραγματογνώμονες-ψυχίατρους που θα ελέγχουν την γονεική ικανότητα και τις επιθυμίες των παιδιών τη στιγμή του διαζυγίου (και όχι αργότερα, όταν έρχεται ήδη η αποξένωση).
Να θεσμοθετηθεί η Συνεπιμέλεια και η διαμεσολάβηση. Κυρίως όμως να αποδικαστηριοποιηθεί το διαζύγιο όσον αφορά τις σχέσεις παιδιών-γονέων. Να γίνουν κοινωνικές υπηρεσίες σε κάθε γωνιά Δήμων, Κοινοτήτων, Περιφερειών.
Να ελέγχεται πριν και μετά την επίδοση της επιμέλειας, ο τρόπος εκτελέσεως. Να τιμωρούνται αυστηρά με την πρώτη όσοι παραβιάζουν δικαστικές αποφάσεις επικοινωνίας. Να γίνονται αυτά τα δικαστήρια με ταχύτητα (διότι η καθυστέρηση φέρνει αποξένωση). Να υπάρχει και Εισαγγελέας στην απόδοση της επιμέλειας από Τριμελή και όχι Μονομελή Δικαστήρια με ταχύτητα εκτελέσεως. Βλέπε νομικές σημειώσεις του δικηγόρου Κωστή Δεμερτζή (http://www.nbonline.gr/journals/60/volumes/177/issues/866/lemmas/4698660).
Οταν υπάρχει αποξένωση ή παρεμπόδιση επικοινωνίας, να αλλάζει η επιμέλεια, όπως και όταν υπάρχουν ψευδείς κατηγορίες ενάντια στον άλλο γονέα. Να τιμωρούνται οι δικηγόροι που επαναλαμβάνουν τις ψευδείς κατηγορίες δίχως στοιχεία, διότι σύμφωνα με τον Gardner (http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1300/J087v28n03_01#.U-WzKuN_sTI) αυτό φέρνει και το Σύνδρομο της Αποξένωσης.
Για τους λόγους αυτούς, γίνεται τεράστια προσπάθεια ώστε να υπάρχει ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ, αυτόματα μετά το διαζύγιο και τόσο ο ΣΥΓΑΠΑ (www.sos-sygapa.eu) όσο και το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ (http://europeansocialmovement.blogspot.com) προσπαθούν εδώ και χρόνια σ'αυτή τη κατεύθυνση, στα πλαίσια του ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ όπου έδωσαν την παρουσία τους στις Ευρωεκλογές για το μέλλον της νεολαίας.
Ο Δρ καθηγητής Νίκος Σπιτάλας έχει αναφερθεί στο PAS (http://spitalas.blogspot.gr/2011/08/blog-post_3526.html).
Θα πρέπει να ενημερωθεί η Πολιτεία, οι Κοινωνικές υπηρεσίες, οι δάσκαλοι-σχολεία, οι ψυχολόγοι, οι δικαστές. Στη Κύπρο, το PAS θεωρείται αποτέλεσμα κακοποίησης από τα δικαστήρια και αναγνωρίζεται όπως και πολλές χώρες. Η επίσημη θέση του ΚύπριουΕπιτρόπου: http://www.childcom.org.cy/ccr/ccr.nsf/All/E78E97EC1105F6C1C2257A4500375691?Opendocument.
Ας θυμόμαστε οτι ο Breivick στη Νορβηγία, σε ηλικία 36 ετών πρόβαλε το πρόβλημά του: Ηταν αποξενωμένο παιδί που νόμιζε οτι ο πατέρας του δεν τον αγαπούσε ενώ εκείνος επεδίωκε την επιμέλειά του.
Δρ Νίκος Σπιτάλας, καθηγητής-Πρόεδρος ΣΥΓΑΠΑ
nyxtobaths.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου