Τρίτη, 12 Αυγούστου 2014

ΠΑΡΑ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ...ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΜΕ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΑ ΟΡΙΑ

Στην ταράτσα του ΟΤΕ στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου με Σωκράτους εξακολουθεί να παραμένει καθώς δεν απομακρύνθηκε από την Υπηρεσία Πολεοδομίας του ...
Δήμου Βόλου η βάση και η κεραία κινητής τηλεφωνίας που εγκατέστησε παράνομα εταιρία κινητής τηλεφωνίας και από το Φεβρουάριο του 2013 μέχρι και σήμερα συνεχίζει να εκπέμπει κανονικά.

Παρά το γεγονός ότι έχουν επιβληθεί ήδη δύο πρόστιμα από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, ενώ υπάρχει και η απορριπτική γνωμοδότηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής τον Μάιο του 2013, η εταιρία συνεχίζει τη λειτουργία της κεραίας και μάλιστα με εκπομπή που υπερβαίνει τα επιτρεπόμενα όρια ακτινοβολίας.

Όλα αυτά στο κέντρο της πόλης, στην κατοικημένη καρδιά του Βόλου, όπου λειτουργούν φροντιστήρια, καταστήματα και σπίτια χωρίς καμία αρμόδια αρχή να παρεμβαίνει για την απομάκρυνσή της.

Τα πρόστιμα

Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων μόλις στις 22 Ιουλίου απάντησε σε σχετικό αίτημα περιοίκου μετά την κατάθεση εξώδικης διαμαρτυρίας.

Σύμφωνα με την απάντηση, η Εθνική Επιτροπή ζήτησε από την εταιρία την προσωρινή διακοπή λειτουργίας του σταθμού της. Στις 7 Φεβρουαρίου 2013 τεχνικό κλιμάκιο πραγματοποίησε αυτοψία στο κτήριο του ΟΤΕ, όπου διαπίστωσε την ύπαρξη της βάσης κινητής τηλεφωνίας.

Από τις μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν διαπιστώθηκαν εκπομπές στο φάσμα συχνότητας που έχει απονεμηθεί στην εταιρία καθ’ υπέρβαση των οριζόμενων στην απόφαση της ΕΕΤΤ.

Σ’ αυτό το πλαίσιο η ΕΕΤΤ ολοκλήρωσε τις προβλεπόμενες από την κείμενη νομοθεσία ενέργειες αρχικά για την παράνομη λειτουργία της επίμαχης κεραίας, επιβάλλοντας διοικητική κύρωση 20.000 ευρώ για παράβαση των σχετικών άρθρων αλλά και την προφύλαξη του κοινού.

Πρόστιμο επιβλήθηκε και στις 26 Μαρτίου 2012 ύψους 19.000 ευρώ για παράνομη εγκατάσταση.

Η εξώδικη διαμαρτυρία

Στις αρχές Ιουλίου περίοικος κατάθεσε εξώδικη διαμαρτυρία, προς την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείου

Όπως αναφέρει, στις 8 Μαρτίου 2014 υπέβαλλα στην Υπηρεσία σας καταγγελία που αφορά τη λειτουργία κεραίας κινητής τηλεφωνίας στη διεύθυνση Ελευθερίου Βενιζέλου και Σωκράτους στο κέντρο της  πόλης του Βόλου.

Μεταξύ άλλων η καταγγελία σημειώνεται: «Έχοντας υπόψη την απόφαση που εκδόθηκε από την Υπηρεσία σας στις 6 Μαρτίου 2011, η οποία αφορά σε σταθμό βάσης κεραίας τηλεφωνίας στη θέση Ιωλκός Βόλος Ελευθερίου Βενιζέλου και Σωκράτους, που προσδιορίζει ρητά αμφίδρομη εκπομπή παροχής υπηρεσιών στις περιοχές συχνοτήτων, χωρίς να υπάρχει νεότερη απόφαση σε σχολαστική μέτρηση που πραγματοποιήθηκε περιμετρικά του τετραγώνου στις 8 Μαρτίου 2014 διαπιστώθηκε αυθαίρετη εκπομπή και στην περιοχή σε ένταση που έφτανε μέχρι και 39 db σε κοντινά σημεία  με τη συγκεκριμένη εγκατάσταση.

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη περιοχή συχνοτήτων βρίσκεται σε λειτουργία εδώ και ένα χρόνο περίπου χρόνο. Σας στέλνουμε τη μέτρηση  που πραγματοποίησε στο σημείο στις 8 Μαρτίου του 2014».

Η απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής

Απόφαση για το θέμα έχει λάβει και ο δήμος Βόλου. Η Επιτροπής Ποιότητας Ζωής απευθυνόμενη προς την Υπηρεσία Δόμησης γνωμοδότησε απορριπτικά  για την τοποθέτηση σταθμού βάσης και κεραίας κινητής τηλεφωνίας στο ίδιο σημείο διότι βρίσκεται κοντά σε κατοικημένη περιοχή.

Συνεχίζει να εκπέμπει

Παρά τα πρόστιμα και τις αρνητικές αποφάσεις των αρμοδίων Επιτροπών η κεραία κινητής τηλεφωνίας συνεχίζει να είναι σε λειτουργία. Στην εξώδικη διαμαρτυρία στέλνονται τα αποτελέσματα της μέτρησης της ακτινοβολίας που πραγματοποιήθηκε στις 8 Μαρτίου 2014 με δεδομένο ότι στις 7 Μαρτίου έληγε η προθεσμία για τροποποίηση του συγκεκριμένου σταθμού από το Δήμο Βόλου.

taxydromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου