Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

ΑΥΣΤΡΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ: ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΥΜΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ!

Προτείνει το σύστημα Δουβλίνο ΙΙ να αλλάξει και να υπάρξει ποσοστιαία κατανομή των προσφύγων σε όλες τις χώρες της ΕΕ 

Επισημαίνοντας το επιπλέον βάρος από τα μεταναστευτικά κύματα που θα έχει να σηκώσει σε μια τέτοια περίπτωση η Ελλάδα, όπως επίσης η Ιταλία, η Μάλτα και η Ισπανία, το Κόμμα των Πρασίνων της αυστριακής αντιπολίτευσης, ασκεί σήμερα σφοδρή κριτική στα σχέδια επαναφοράς των συνοριακών ελέγχων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε δηλώσεις της στη Βιέννη, η εκπρόσωπος του Κόμματος των Πρασίνων, αρμόδια για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Αλέβ Κορούν, τόνισε πως «αντί να υποστηρίζεται αυτό το απάνθρωπο και μη αλληλέγγυο σύστημα (σ.σ. του Δουβλίνου) με συνοριακούς ελέγχους εντός της ΕΕ και να αναμένεται κατόπιν η κατάρρευση των τεσσάρων μεσογειακών χωρών - Ελλάδας, Ιταλίας, Μάλτας και Ισπανίας-, το σύστημα αυτό πρέπει να αλλάξει και να υπάρξει ποσοστιαία κατανομή των προσφύγων σε όλες τις χώρες της ΕΕ, ανάλογα με τον πληθυσμό και την ευημερία της κάθε χώρας».
Αν υπάρξει επαναφορά των συνοριακών ελέγχων, τότε η Ελλάδα, η Ιταλία, η Μάλτα και η Ισπανία θα μείνουν ακόμη περισσότερο αβοήθητες στην προσπάθειά τους να μεριμνήσουν για τους μετανάστες, και «αυτές οι χώρες θα πρέπει να φροντίσουν για την πλειονότητα αυτών των ανθρώπων, την ώρα που οι υπόλοιπες χώρες-μέλη της ΕΕ θα μπορούν να επαναπαύονται».

Την αναστολή της ισχύος της Συνθήκης Σένγκεν στα σύνορα της Γερμανίας με την Αυστρία και την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων για να μην είναι δυνατή, όπως ισχυρίζεται, η ανεμπόδιστη είσοδος στη Γερμανία, προσφύγων από την Αφρική που έχουν φτάσει στην Ιταλία, ζητάει ο πρωθυπουργός του γερμανικού ομόσπονδου κρατιδίου της Βαυαρίας, Χορστ Ζέεχοφερ, της δεξιάς Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης, προτείνοντας μάλιστα ένα πρόγραμμα «επτά σημείων».

Τις θέσεις του φαίνεται να υιοθετεί η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, του συγκυβερνώντος στην Αυστρία -με τους Σοσιαλδημοκράτες- συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, η οποία δείχνει, όπως λέει, «κατανόηση» γι’ αυτές. Επίσης, ακράδαντα τις υποστηρίζει, με σημερινή ανακοίνωσή του, ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αυστριακής αντιπολίτευσης, του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

Όπως επισήμανε η ίδια, αν υπάρξει επαναφορά των συνοριακών ελέγχων, τότε η Ελλάδα, η Ιταλία, η Μάλτα και η Ισπανία θα μείνουν ακόμη περισσότερο αβοήθητες στην προσπάθειά τους να μεριμνήσουν για τους μετανάστες, και «αυτές οι χώρες θα πρέπει να φροντίσουν για την πλειονότητα αυτών των ανθρώπων, την ώρα που οι υπόλοιπες χώρες-μέλη της ΕΕ θα μπορούν να επαναπαύονται».

Από την πλευρά του, ο νέος αντικαγκελάριος στην αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος, Ράινχολντ Μιτερλένερ, «βλέπει» στην κατανομή των μεταναστευτικών ροών σε ολόκληρη την ΕΕ ένα «ουσιαστικό πρόβλημα» και ως εκ τούτου, όπως δήλωσε ο ίδιος πριν από το σημερινό εβδομαδιαίο υπουργικό συμβούλιο, δεν θα πρέπει να αποκλείεται ότι θα πρέπει να συζητηθεί η επαναφορά συνοριακών ελέγχων.

Σε μια εν μέρει αναδίπλωση της, η υπουργός Εσωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, δήλωσε σήμερα πριν από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, πως δεν εύχεται κάτι τέτοιο (σ.σ. μια επαναφορά των συνοριακών ελέγχων), καθώς, όπως είπε, συνοριακοί έλεγχοι θα είχαν αρνητικές επιπτώσεις, ιδιαίτερα στον τουρισμό, και πως η ίδια υποστηρίζει ποσοστώσεις για όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ για την αποδοχή προσφύγων.

Στη δική του ανακοίνωση, ο αρχηγός του Κόμματος των Ελευθέρων, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, υποστηρίζει την «άμεση» καθιέρωση συνοριακών ελέγχων, διατεινόμενος πως το γεγονός ότι η Χριστιανοκοινωνική Ένωση ζητάει την επαναφορά ελέγχων στα σύνορα με την Αυστρία, λόγω του συνεχώς αυξανόμενου κύματος προσφύγων, αποδεικνύει για μια ακόμη φορά την αποτυχία του αυστριακού κυβερνητικού συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατικού και Λαϊκού Κόμματος σε αυτό το θέμα, ενώ επαναλαμβάνει πως «κατά κύριο λόγο η Αυστρία δεν είναι μόνο χώρα διέλευσης για αμέτρητους μετανάστες, αλλά είναι προπάντων χώρα προορισμού».

Πηγή OnAlert

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου