Του Πέτρου Κουσουλού
Ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωσή της βρίσκεται μια από τις πλέον πολυσυζητημένες υποθέσεις των τελευταίων ετών που εδώ και χρόνια βρίσκεται στην ανακριτική διαδικασία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ειδικός εφέτης ανακριτής, κ. Νικήτας Χριστόπουλος, ο οποίος έχει...
σηκώσει το βάρος της δικαστικής διερεύνησης του φακέλου και της απόδοσης κατηγοριών στα μέλη του αποκαλούμενου «Προδικαστικού Νο 2» είναι έτοιμος να αποστείλει κλήσεις σε απολογία. Κατά τις ίδιες πληροφορίες ανάμεσα στα πρόσωπα τα οποία θα κληθούν να παρασταθούν ως κατηγορούμενοι στο γραφείο του δικαστικού λειτουργού είναι πρώην λειτουργοί της Δικαιοσύνης, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, κληρικοί, πρόσωπα τα οποία έχουν απασχολήσει τις Αρχές κατά το παρελθόν αλλά και επιχειρηματίες.
Την ίδια στιγμή για απόπειρά «εξόντωσης» του κάνει λόγο ο βασικός μάρτυρας της υπόθεσης, δικηγόρος, Δημήτρης Παρασκευόπουλος ο οποίος κατέγραψε εκ των έσω την δράση της οργάνωσης. Ο κ. Παρασκευόπουλος από τον Οκτώβριο του 2009 και καθ” όλη τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας βρισκόταν σε στενή συνεργασία με τις Αρχές Ασφαλείας, για να συγκεντρωθούν όλα τα στοιχεία για τη μεγαλύτερη, ίσως, δικογραφία οργανωμένου εγκλήματος, αποτελούμενη από 25.000 σελίδες και άλλες τόσες με απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες που κατεγράφησαν από τον κοριό της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.).
Ο δικηγόρος έχει καταγγέλλει ακόμη και πρώην πολιτικά πρόσωπα ως βασικός μάρτυρας της υπόθεσης, και είχε ενταχθεί, ο ίδιος και η οικογένεια του, στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων. Σήμερα είναι κρατούμενος στις φυλακές Λάρισας για την υπόθεση της «Αιξωνής». Αξίζει να σημειωθεί, ότι δικαστικοί κύκλοι είχαν ξαφνιαστεί στο άκουσμα της απόφασης και την καταδίκη του σε πέντε φορές ισόβια. Το πλέον οξύμωρο είναι όμως ότι με διάφορες… προφάσεις, όπως καταγγέλλει ο ίδιος, η αίτηση αντικατάστασης της κράτησής του δεν έχει συζητηθεί. Κάνει λόγο για «ομηρία» και για πράξεις «αντεκδίκησης» εξαιτίας του ότι άνοιξε το στόμα του και περιέγραψε τη δράση του κυκλώματος.
Οι κατηγορίες
Η προκαταρκτική εξέταση του σκανδάλου που αποκαλείται και ως «παραδικαστικό Νο 2» αποκαλύφθηκε χάρη στην αρωγή του δικηγόρου αλλά και τις τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ των εμπλεκομένων προσώπων που έκανε η ΕΥ, μετά την έκδοση δικαστικών βουλευμάτων. Ξεκίνησε το 2012. Την έρευνα διενήργησε ο νυν προϊστάμενος της εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, κ. Ισίδωρος Ντογιάκος ο οποίος κατέληξε σε έκδοση πορίσματος ζητώντας την άσκηση ποινικών διώξεων για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, δωροδοκία, απάτη, παράβαση καθήκοντος κ.λ.π.
Πρέπει να σημειωθεί οτι η δικογραφία διαχωρίστηκε για τα αδικήματα πλημμεληματικού χαρακτήρα τα οποία αποδίδονται στους εμπλεκόμενους (με το βούλευμα 1132/14) μπροστά στον κίνδυνο της παραγραφής. Η δίκη έχει αναβληθεί για τις 3 Απριλίου. Γι′ αυτό το σκέλος έχουν παραπεμφθεί στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου 23 άτομα τα οποία εμπλέκονται και στο κυρίως σκέλος της μεγάλης υπόθεσης του νέου παραδικαστικού κυκλώματος, παρακλάδι της οποίας θεωρείται και η «μαφία των ακινήτων».
Ανάμεσα στους κατηγορουμένους είναι δικηγόροι, εφοριακοί, επιχειρηματίες και τραπεζικοί υπάλληλοι, ενώ τα αδικήματα, τα οποία αντιμετωπίζουν οι κατηγορούμενοι κατά περίσταση είναι δωροδοκίες, δωροληψίες, παραβάσεις καθήκοντος, πλαστογραφίες, διατάραξη συνεδριάσεων κ.ά.
Η… τύχη του μάρτυρα
Όπως αναφέρθηκε ο βασικός μάρτυρας του αποκαλούμενου «Παραδικαστικού Νο 2» βρίσκεται έγκλειστος στις φυλακές Λάρισας καταδικασμένος για μια άλλη υπόθεση. Εκείνη της Αιξωνής. Καταδικάστηκε σε ποινή πεντάκις ισοβίων την στιγμή που οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι της υπόθεσης καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης με αναστολή. Το κύκλωμα της Αιξωνής είχε βασικό στόχο να βρίσκει ανυποψίαστους αγοραστές με σκοπό να πουλήσει τα οικόπεδα. Μέλη του κυκλώματος εντόπιζαν ανθρώπους που δέχονταν να υπογράψουν προσύμφωνα με τα οποία εμφανίζοντας ως αγοραστές των οικοπέδων. Αυτά τα προσύμφωνα τα χρησιμοποιούσαν ως τίτλους ιδιοκτησίας και στην συνέχεια οι «ιδιοκτήτες» έδιναν εντολή σε άλλους να τα πουλήσουν. Προσκομίζοντας τα παλιά προσύμφωνα έπαιρναν ταυτόχρονα και όλες τις απαραίτητες βεβαιώσεις απο το Δημαρχείο για την αγοραπωλησία και έτσι εξασφάλιζαν τίτλους ιδιοκτησίας που τις έδειχναν κατ” επέκταση σε αγοραστές οι οποίοι νόμιζαν ότι θα αποκτήσουν οικόπεδο φιλέτο σε πολύ χαμηλή τιμή.
Η τελευταία αίτηση προσωρινής αποφυλάκισης του Παρασκευόπουλου, που συζητήθηκε στο Τριμελές Εφετείο Αναστολών στις 3 Δεκεμβρίου, απορρίφθηκε με πλειοψηφία 3-2.
Εκείνο ωστόσο που προκαλεί εντύπωση, είναι το γεγονός ότι, ο Δημήτρης Παρασκευόπουλος είχε αιτηθεί την αποφυλάκισή του ακόμη τέσσερις φορές. Οι αιτήσεις του δεν είχαν φτάσει ποτέ στο ακροατήριο του αρμοδίου δικαστηρίου αναστολών, εξαιτίας του γεγονότος ότι η πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση για τα οικόπεδα της Αιξωνής, δεν είχε καθαρογραφεί, πράγμα το οποίο τελικά συνέβη, δυόμιση χρόνια μετά.
Εντύπωση προκαλεί επίσης, το γεγονός ότι μια ακόμα αίτηση του (τον περασμένο Νοέμβρη) δεν συζητήθηκε, καθώς ο ίδιος δεν ενημερώθηκε ποτέ για την ορισμένη δικάσιμο. Σύμφωνα με την επίσημη δικαιολογία, η κλίση προς τον Δημήτρη Παρασκευόπουλο, πήγε από λάθος σε άλλη φυλακή και συγκεκριμένα σ» εκείνη του Μαλανδρίνου.
Τον περασμένο Ιούλιο, κι ενώ είχε καθοριστεί ημερομηνία εμφάνισης του βασικού μάρτυρα στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο ώστε να συζητηθεί η αίτηση αναστολής της ποινής του και έως οτου εκδικαστεί στο Εφετείο, η απάντηση που είχε πάρει ήταν πως δεν μπορεί να συζητηθεί το αίτημα του, καθώς η πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση δεν είχε ακόμα καθαρογραφεί. Νομικοί κύκλοι πάντως χαρακτηρίζουν ιδιαίτερα «περίεργη» αυτή την κωλυσιεργία.
Τον Σεπτέμβρη είχε οριστεί νέα ημερομηνία αυτοπρόσωπης παρουσίας του στο πενταμελές Εφετείο το οποίο θα συζητούσε το αίτημα της αναστολής. Οι δικαστές ωστόσο περίμεναν μάταια τον δικηγόρο, αφού ο γραμματέας του συμβουλίου μπερδεύτηκε και αντί να στείλει τη διαταγή της μεταγωγής στις φυλακές της Λάρισας όπου και κρατείται, την έστειλε στις φυλακές Μαλανδρίνου.
*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο, ereportaz.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου