Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΜΕΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΕΡΤ!

Προς :
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ για Ε.Ρ.Τ.:  ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ Η ΑΛΙΣΒΕΡΙΣΙ

Προκαλεί απορία το γεγονός ότι η περίφημη εξαγγελία των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης για επαναφορά της ΕΡΤ Α.Ε από μηδενική βάση τελικά προέκυψε από πολύ συγκεκριμένη βάση και ...


μάλιστα με απλή αλλαγή της επωνυμίας της πολλαπλά καταγγελθείσας από το ΣΥΡΙΖΑ ΝΕΡΙΤ Α.Ε. ως εκτρωματικής δήθεν Δημόσιας Τηλεόρασης, που τελεί την κύρια βάση της νέας ΕΡΤ Α.Ε., η οποία αποκολλάται απόλυτα από τον ιδρυτικό της νόμο 1730/87, που ήταν και η πραγματική ΕΡΤ Α.Ε.
Υποτίθεται ότι η μόνη δικαιολογητική βάση της ΝΕΡΙΤ Α.Ε. σύμφωνα και με το Συμβούλιο της Επικρατείας που έκρινε την αίτηση ακύρωσης της κοινής Υπουργικής απόφασης που κατάργησε την ΕΡΤ Α.Ε. και προοιώνιζε μια διαφορετική Δημόσια τηλεόραση που θα απέκοπτε τον ομφάλιο λώρο της με την εκάστοτε κυβέρνηση ήταν μόνο το Εποπτικό Συμβούλιο της ΝΕΡΙΤ Α.Ε. που δεν είχε η ΕΡΤ Α.Ε και το οποίο όμως όχι μόνο δεν προβλέπεται να υφίσταται με το σχέδιο νόμου, που απλώς αλλάζει τον τίτλο ΝΕΡΙΤ Α.Ε. σε ΕΡΤ Α.Ε., αλλά ήταν και το μόνο που καταργήθηκε πρώτο με άσχετη τροπολογία στο πρώτο, αλλά άσχετο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση που ψήφισε η νέα συγκυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. -Αν.Ελ.
Είναι γεγονός ότι ο ιδρυτικός νόμος της ΕΡΤ Α.Ε. 1730/87 προέβλεπε την ύπαρξη ΑΣΚΕ  Τηλεθεατών Ακροατών πανελλήνιου εμβέλειας με 50 μέλη για να κατοχυρώσει την προβλεπόμενη και από το Σύνταγμα ανεξαρτησία της Δημόσιας τηλεόρασης από την κάθε κυβέρνηση.
Αντ’ αυτού στα άρθρα 12 και 13 του σχεδίου νόμου ανατίθεται μεν ο έλεγχος της ΕΡΤ Α,Ε στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, αλλά προβλέπονται και Συμβούλια Κοινωνικού ελέγχου του προγράμματος σε κάθε διοικητική περιφέρεια της επικράτειας, που όμως συγκροτούνται από το ίδιο το Δ.Σ. της νέας  ΕΡΤ Α.Ε. που εγκρίνει και τον κανονισμό λειτουργίας τους και συνεπώς ευνουχίζεται κάθε κοινωνικός έλεγχος πραγματικός επί της πολιτικής του Δ.Σ της νέας ΕΡΤ Α.Ε., αφού υποτίθεται το ελεγχόμενο Δ.Σ. της νέας ΕΡΤ Α.Ε. ελέγχει απόλυτα και συγκροτεί όπως θέλει τα υποτιθέμενα συμβούλια κοινωνικού ελέγχου ακροατών και τηλεθεατών, δηλαδή των ίδιων των πολιτών που με την ανταποδοτική εισφορά τους κάθε μήνα μέσω ΔΕΗ καθιστούν την ΕΡΤ βιώσιμη.
Είναι συνεπώς οξύμωρο το να βαφτίζεται δημοκρατικός έλεγχος ένα μοντέλο που δεν έχει καμιά σχέση με το αυτοδιαχειριζόμενο πρόγραμμα που ανέδειξε η αυτοαποκαλούμενη OPEN ΕΡΤ στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής μέχρι να εισβάλουν τα ΜΑΤ τον Νοέμβριο του 2013, στη Θεσσαλονίκη ΕΡΤ3 που παρέμεινε ανοιχτή καθ’ όλο το διάστημα από την υποτιθέμενη κατάργηση της ΕΡΤ Α.Ε μέχρι σήμερα με καθημερινό τηλεοπτικό πρόγραμμα και οι πολλοί τοπικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί της ΕΡΤ Α.Ε. σε πολλές πόλεις της χώρας.
Αυτή η απίστευτη βιωματική συλλογική εμπειρία αυτοδιαχειριζόμενης Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης δεν εκφράζεται στο σχέδιο νόμου, παρά τα εξαιρετικά δείγματα γραφής που ανέδειξε μαζί με τη συνεργασία εργαζόμενων της ΕΡΤ Α.Ε. και αλληλέγγυων πολιτών.
Δυστυχώς μια αριστερή κατά βάση  κυβέρνηση μετά από 40 χρόνια μεταπολιτευτικής Δημόσιας πολιτικής ζωής κατασκεύασε εν κρυπτώ ένα σχέδιο νόμου που καθόλου δεν έτυχε διαβουλεύσεως κατά την σύνταξή του, ούτε στο τριήμερο που δίνεται για Δημόσια Διαβούλευση πρόλαβαν ουσιαστικά  οι πολίτες να συμβάλλουν στα πραγματικά ζητούμενα μιας πραγματικά νέας και αναγκαίας ΕΡΤ Α.Ε.
           Κρίνεται  επίσης ως  αντιδεοντολογική  η  πρωτοβουλία της νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας και παρέμβαση στη  δικαστική λειτουργία, όπου εκκρεμεί  η εκδικασθείσα την 7η Μαρτίου 2014 ενώπιον του ΣτΕ αίτηση του συντονιστή του Ελληνικού Κινήματος  Άμεσης Δημοκρατίας  και δικηγόρου της ΕΡΤ Α.Ε. Γιώργου Κόκκα, για ακύρωση όλων των κοινών υπουργικών αποφάσεων που κατάργησαν την ΕΡΤ Α.Ε και μάλιστα χωρίς να συμμετέχει στη σύνθεση μετά από αίτηση εξαίρεσής του ο πρόεδρος του ΣτΕ, που συμμετείχε στην απόφαση της Ολομέλειας η οποία απέρριψε την αντίστοιχη αίτηση ακύρωσης της ΠΡΟΣΠΕΡΤ. Δηλαδή αποτελεί οξύμωρο  το γεγονός ότι δεν δίνεται η δυνατότητα να κριθεί δικαστικά το ζητούμενο και ίσως να γίνει επαναφορά στην προτέρα κατάσταση της ΕΡΤ Α.Ε., αλλά η κυβέρνηση προτρέχει με ένα άλλο σενάριο που βασίζεται στην νόθα δημιουργία της ΝΕΡΙΤ Α.Ε., η οποία στήθηκε παράνομα και αντισυνταγματικά πάνω στον κανιβαλισμό της ΕΡΤ Α.Ε. από πλευράς τεχνικών μέσων, οπτικοακουστικών αρχείων και δικαιωμάτων που αυτή είχε.
Επίσης, δεν λαμβάνεται υπόψιν η ανάγκη να υπάρχουν δύο διαφορετικές αναγνώσεις της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, προβληματισμός που έντονα αναπτύχτηκε και από τον ίδιο  δικηγόρο Γιώργο Λ. Κόκκα  και εκφράσθηκε από σχέδιο νόμου του Δημοβουλίου Πολιτών που επίσημα κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων πριν από την συζήτηση του τότε νομοσχεδίου για τη σύσταση της ΝΕΡΙΤ Α.Ε.
Δηλαδή  στη σημερινή εποχή των διαδραστικών αμφίδρομων δυνατοτήτων συμμετοχής όλων των πολιτών στο Δημόσιο Ραδιοτηλεοπτικό μέσο δεν νοείται να θεωρείται Γενική Συνέλευση της ΕΡΤ Α.Ε. μόνο η συμμετοχή τριών Υπουργών και η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση να είναι αποκλειστικά κυβερνητική.
Αντίθετα μια δεύτερη ανάγνωση και πρακτική εφαρμογή της δυνατότητας μιας Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, που να ανήκει σε όλους τους Έλληνες με 10.000.000 ονομαστικές και αμεταβίβαστες μετοχές και να λειτουργούν στην Πράξη αντί του καταργηθέντος Εποπτικού Συμβουλίου της Ε.Ρ.Τ Α Ε.  μπορεί να δώσει στην Κοινωνία των Πολιτών μια μοναδική διέξοδο έκφρασης και επιμόρφωσης των ίδιων των Ελλήνων συμπολιτών  και το πρόγραμμά της να καθορίζεται  κύρια  από το λαό, που στηρίζει την ΕΡΤ Α.Ε., με όρους ανάλογους προς την ελεύθερη συμμετοχή κάθε ενδιαφερόμενου μέσω  Διαδικτύου.
Αυτή η ευκαιρία χάνεται με το συντηρητικό σχέδιο νόμου για την δήθεν νέα ΕΡΤ που κατατέθηκε στη Βουλή και ελπίζαμε να εισακουσθούν οι απόψεις μας και της πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών κατά την Δημόσια Διαβούλευση και από τους αντιπροσώπους βουλευτές πριν από την επιψήφιση του Αναγεννησιακού νόμου της νέας ΕΡΤ Α.Ε.
         
¨Όμως δυστυχώς παρά τα σοβαρά προαναφερθέντα και άλλα ζητήματα που τίθενται δεν  θα ακουστούν στη Βουλή, αφού  δεν εμφανίζεται μέχρι σήμερα  αποδοχή της επίσημης πρότασης ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ του  «ΔΗΜΟΒΟΥΛΙΟΥ ΠΟΛΙΤΩΝ» ΣΤΙΣ αυριανές ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΚΡΟΑΣΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΗΣ νέας ΕΡΤ Α.Ε., παρά το σχέδιο νόμου το οποίο είχε κατατεθεί στις 16/7/2013 στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, πριν από την επιψήφιση του νόμου για την ΝΕΡΙΤ Α.Ε. και αποτελεί προϊόν επεξεργασίας του «ΔΗΜΟΒΟΥΛΙΟΥ ΠΟΛΙΤΩΝ», βασισμένο στο τότε νομοσχέδιο περί ΝΕΡΙΤ Α.Ε., δηλαδή ακριβώς όπως συμβαίνει και με το σημερινό νομοσχέδιο για την νέα ΕΡΤ Α.Ε., που εξαιτίας αυτής της  διορατικής του συνεισφοράς νομίζουμε ότι θα συνέβαλε εποικοδομητικά η ακρόασή εκπροσώπου του  από την Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής που ακροάται τις  απόψεις κοινωνικών φορέων.
Επισημαίνουμε ότι το «ΔΗΜΟΒΟΥΛΙΟ ΠΟΛΙΤΩΝ» λειτουργεί ανελλιπώς από τις 11/11/2011 με έκδοση ψηφισμάτων για κοινωνικό έλεγχο και νομοθετικές πρωτοβουλίες πολιτών.

                       
Όλοι  μας  περιμέναμε το νομοθέτημα για την ΕΡΤ. Όχι μόνο  για την τύχη μιας δημόσιου ενδιαφέροντος εταιρίας με μοναδικό ρόλο στην έγκυρη ενημέρωση, στην ποιοτική ψυχαγωγία και κυρίως στην «δια βίου» επιμόρφωση των Ελλήνων. Αλλά  και για να διαπιστώσουμε ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εννοεί την αξιοπρέπεια ως υποχρέωση με περιεχόμενη αξία και όχι ως πρόφαση.
Το νομικό κατασκεύασμα που κατατέθηκε στην Βουλή, με τροποποιήσεις  στη βάση όχι του ιδρυτικού Νόμου της ΕΡΤ Α.Ε. , αλλά του Νόμου της ΝΕΡΙΤ Α.Ε., που επιβλήθηκε από αναξιοπρεπείς και ιταμές πολιτικές και προσωπικότητες, μόνο αξιοπρέπεια δεν κομίζει στην εκπεφρασμένη βούληση του Ελληνικού Λαού της 25ης Ιανουαρίου 2015. Αυτό που γίνεται  με το επιχειρούμενο  νέο νομοθετικό  έκτρωμα αποτελεί μια κολυμβήθρα για ξεπλυθούν ανομίες και εγκλήματα που θεμελιώθηκαν με μια πραξικοπηματική και αήθη ενέργεια της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου ( ΠΝΠ)  της 10ης Ιουνίου 2013, που ουδέποτε κύρωσε η Βουλή των Ελλήνων  και όσων συναφών Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (ΚΥΑ) την ακολούθησαν για να καταργήσουν την ΕΡΤ Α.Ε.. Μετά το μαύρο στην οθόνη της τηλεόρασης έρχεται μια κυβέρνηση –«ευαγγελιστής» της αξιοπρέπειας να ρίξει μαύρο στις ελπίδες μας ότι κάποιοι εννοούν και επιθυμούν να υπερασπιστούν αξίες και ιδανικά.
Το  « Ελληνικό Κίνημα  Άμεσης Δημοκρατίας», που από την πρώτη στιγμή της δήθεν κατάργησης της ΕΡΤ Α.Ε. την υπερασπίστηκε δικαστικά και πολιτικά  παντοιοτρόπως,  ζητά  από  την  Κυβέρνηση που βασίστηκε η εκλογή της καθοριστικά  από την προεκλογική στάση των δύο κομμάτων που την συναπαρτίζουν στο ζήτημα της  παράνομης κατάργησης  της ΕΡΤ (και συνεργάστηκε μαζί τους, στις Ευρωεκλογές με «Αν.Ελ.» και στις Εθνικές εκλογές με «ΣΥ.ΡΙΖ.Α.»- www.dimopolis.gr ) να πάρει μια Αξιοπρεπή θέση. Να προλάβει τις αναπόφευκτες  συγκρούσεις των εργαζομένων της ΝΕΡΙΤ , της Δημόσιας Τηλεόρασης και της ΕΡΤ Α.Ε. που σε λίγες  μέρες θα  κληθούν να  συνεργαστούν με όλες τις τραυματικές μεταξύ τους  σχέσεις  των 22 μηνών που μεσολάβησαν και όλοι κρίθηκαν για  τις ορθές ή ερμαφρόδιτες στάσεις τους, αποκαθιστώντας  την νομιμότητα. Οφείλει να ακυρώσει στην Πράξη  την  Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και όλες τις παράνομες ΚΥΑ. Οφείλει να αποκαλύψει τα εγκλήματα και τους αυτουργούς. Οφείλετε να  βελτιώσει και όχι να  ευνουχίσει  την ΕΡΤ.
Για να επαφέρουμε την δικαιοσύνη, την διαφάνεια, την νομιμότητα, την εργατικότητα, την αξιοκρατία, την αξιοπρέπεια, ώστε  όλοι να εξακολουθούμε να  στηρίζουμε τη νέα κυβερνητική πολιτική.
 Ειδάλλως θα  αποδειχτεί, ότι  όλα τα άλλα για  δήθεν επαναφορά και αποκατάσταση της ΕΡΤ Α.Ε. είναι απλώς ΑΛΙΣΒΕΡΙΣΙ !


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου