Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

ΣΥΓΧΥΣΗ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ ΧΩΡΙΣ ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ! ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΤΗΣ ΔΟΥΡΟΥ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΕΨΕΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΗΣ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΟ!!!

Σύγχυση αρμοδιοτήτων χωρίς ευθύνη και κυρώσεις
------
            Το πολιτικό θράσος δεν βγαίνει πάντοτε σε καλό. Συνήθως...

προκύπτει από πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις.
            Η κ. Δούρου, Περιφερειάρχης, επέλεξε να κάνει φτηνή πολιτική ενώ υπάρχουν 22 νεκροί, υποβάλλει μηνυτήριο αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου μετατρέποντας τον εαυτό της σε κατήγορο, παράλληλα δε η Δικαιοσύνη διερευνά αυτεπάγγελτα τυχόν ποινικές ευθύνες.
            Μήπως, όμως η κ. Περιφερειάρχης έπρεπε, μέχρι τότε, να μιλήσει για πιο «πεζά» πράγματα που δεν απαιτούν μελέτες ούτε εκατομμύρια;
            Δεν μιλάμε για την εκπλήρωση της υποσχέσεώς της προεκλογικά, ότι εντός εξαμήνου θα ολοκλήρωνε και θα εφάρμοζε τις αντιπλημμυρικές μελέτες. Αντί να μεταθέτει τις ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις και οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, να μας εξηγήσει με τα δεδομένα της μετεωρολογικής υπηρεσίας, γιατί δεν ενημέρωσε το κοινό - υπόψη ότι οι περισσότεροι από τους 22 νεκρούς ήσαν οδηγοί αυτοκινήτων, έτσι ώστε να κλείσουν εγκαίρως οι επικίνδυνοι δρόμοι.
            Οι ευθύνες βέβαια για τις ανθρώπινες ζωές που θρηνούν οι ανοχύρωτες περιοχές της Δυτικής Αττικής ανήκουν κυρίως στην εκλεγμένη και διορισμένη από την κεντρική Διοίκηση, στους Δήμος και λιγότερο στις οικογένειες.
            Ο Πρωθυπουργός έχει πολιτική και ηθική ευθύνη διότι ελέγχει τους διαθέσιμους πόρους με τον σφιχτό και αδιαφανή τρόπο. Μιλώντας στη Βουλή χρησιμοποίησε την παραδοσιακή ρητορική της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, επειδή η παλαιά εξουσία ανέχτηκε τ’ αυθαίρετα και άφησε το μπάζωμα των ρεμάτων.
            Αποκλείεται πάντως να είναι τόσο «αθώος» ώστε να μη γνωρίζει πόσο βίαιες υπήρξαν διαχρονικώς οι αντιδράσεις των τότε συλλογικοτήτων και των κινηματιών της «Αριστεράς».
            Βέβαια, αν ήταν στην αγορά των μηχανικών,  ή  έστω, αν ρωτούσε τους έμπειρους συνδικαλιστές του χώρου, θα του υπενθύμιζαν τους αγώνες για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων.
            Θα μάθαινε μάλιστα ότι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχουν αυθαίρετα. Το Κράτος πληρώνεται με τα πρόστιμα κατά τον κ. Τσακαλώτο Υπουργόν των Οικονομικών «προστίματα» - για να κάνει έργα προς διευθέτηση της νέας πραγματικότητος.
            Οπότε πέραν των άλλων αναλύσεων και της διαχρονικής παθογένειας της Δημόσιας Διοίκησης, θα μπορούσε να αποφευχθεί η απώλεια ζώων εάν η κυβέρνηση στο σύνολό της πραγματοποιούσε τα εύκολα αντιπλημμυρικά έργα που  πρέπει να ακολουθούν κάθε καταστροφική πυρκαϊά.
            Αντ’ αυτού προτίμησε να μεταθέτει τις ευθύνες στις κυβερνήσεις της προηγούμενης τεσσαρακονταετίας και στις κλιματικές αλλαγές, για την αντιμετώπιση βέβαια των οπίων και αποκατάσταση του περιβάλλοντος  προβλέπονται κονδύλια μέσω του Ταμείου Πρασίνου από την επιβολή προστίμων αυθαιρέτων κτισμάτων κλπ. παραβάσεων.
            Όσον αφορά τα ρέματα της πληγείσης περιοχής, χαρακτηρίζονται ως τέτοια με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων δημοσιευμένης στην εφημερίδα της Κυβέρνησης. Ο δε καθορισμός της οριογραμμής (όχθης) των ανωτέρω ρεμάτων χειμάρρων κλπ. γίνεται με προεδρικό διάταγμα. Για την ένταξή του στο σχέδιο πόλεως, μετά προηγούμενη αποτύπωση και μελέτη, έτσι ώστε πλέον ο χώρος αυτός να χαρακτηρισθεί αποκλειστικά κοινόχρηστος, αποκλειομένης ακόμη της ανέγερσης κοινωφελών κτιρίων.
            Η φροντίδα για τη συντήρηση των ρεμάτων, επιχωμάτωση καθώς και η τήρηση της απόστασης των δέκα (10) μέτρων από την όχθη τους, μεταξύ άλλων ανήκει και στην διεύθυνση κατασκευών υδραυλικών έργων. Ωστόσο η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατ’ επανάληψη αποστέλλει εγκυκλίους στους Διευθυντές Δασών και δασικούς υπαλλήλους με τις οποίες τους συνιστά να παρακολουθούν σε καθημερινή βάση τις δασικές εκτάσεις που κάηκαν ή πλημμύρισαν αλλά και εκείνες που κινδυνεύουν να κτισθούν ή περιφραχθούν. Σε τέτοιες περιπτώσεις οι παραβάτες να οδηγούνται στο αυτόφωρο.
            Στην προκειμένη περίπτωση η αξιωματική αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι έχει συντάξει τις προβλεπόμενες αντιπλημμυρικές μελέτες από το 2014 και τις παρέδωσε στην Κυβέρνηση προκειμένου να συνεχίσει το έργο της.
            Η τελευταία αρνείται τούτο, και υποστηρίζει ότι η ίδια προήλθε σε «σχεδιασμούς» και όχι μελέτες από τις αρχές του 2016 αλλά λόγω της γραφειοκρατίας δεν είναι δυνατόν να ολοκληρωθούν.
            Η  κ. Δούρου προεκλογικά, μεταξύ άλλων, έλεγε, αρνούμενη την αξιολόγηση των υπαλλήλων, ότι όταν έλθει στην εξουσία θα «ταράξει» στη νομιμότητα υποστηρίζοντας ότι η τοπική αυτοδιοίκηση είναι «ράφι» για τα στελέχη που απέτυχαν στην πολιτική σκηνή. Μιλούσε για θεσμοθέτηση της οικονομικής αυτοτέλειας της τοπικής αυτ/σης και Περιφέρειας να αποκτήσουν χωροταξικές και πολεοδομικές αρμοδιότητες, αγνοώντας φυσικά ότι αυτές ανήκουν στην κεντρική εξουσία και απαιτούν για την μεταβίβασή τους συνταγματική αναθεώρηση.
            Με τέτοιες λαϊκίστικες, επιτρέψατέ μου, ενέργειες και συμπεριφορές από την επί κεφαλής της Περιφέρειας καθώς και τις περί αντιπροσωπευτικής λαϊκής κυριαρχίας και υλοποίησης της δημοκρατικές ιδέας, όχι μόνον δεν βοηθούν σε συνεργασίες με τους ΟΤΑ και τα συναρμόδια Υπουργεία, για την αντιμετώπιση έκτακτων συνθηκών, αλλά απομακρύνουν την πιθανότητα θεραπείας του ιού της διαχρονικής και βαριά ασθενούσης Δημόσιας Διοίκησης.
            Η οποία Δημόσια Διοίκηση έχει απόλυτο ανάγκη από τρία στοιχεία: 1) καταμερισμό αρμοδιοτήτων των δημοσίων υπαλλήλων, 2) σχεδιασμό και στόχους και 3) αξιολόγηση δομών και του προσωπικού.
            Προ παντός να μη υπάρχει παραπομπή θεμάτων μεταξύ συνυπευθύνων με συγκεχυμένες αρμοδιότητες, συνεπεία των οποίων, δύσκολα επιβάλλονται  κυρώσεις.
Μετά τιμής
Γιάννης Σκουτέρης
επ. δικηγόρος
τ. αντιδήμαρχος Χολαργού




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου