Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΦΡΙΚΗ! ΤΟΝ ΔΙΑΜΕΛΙΣΑΝ ΣΕ 7 ΛΕΠΤΑ ΥΠΟ ΤΟΥΣ ΗΧΟΥΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ!

Οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών της Ομάδας των Επτά (G7) και η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν την Τρίτη...

την «έντονη ανησυχία» τους για την εξαφάνιση του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, ζητώντας να διενεργηθεί «σε βάθος, αξιόπιστη, διαφανής και ταχεία» έρευνα για την υπόθεση από πλευράς Σαουδικής Αραβίας.

«Παραμένουμε ιδιαίτερα ανήσυχοι για την εξαφάνιση του διαπρεπούς σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι», ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους, κρίνοντας ότι εκείνοι που φέρουν ευθύνη για την υπόθεση πρέπει να λογοδοτήσουν.


Υπενθυμίζεται ότι ο 59χρονος Κασόγκι, επικριτής διαφόρων αποφάσεων της κυβέρνησης στο Ριάντ, συνεργάτης τα τελευταία χρόνια της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post, μπήκε στις 2 Οκτωβρίου στο προξενείο του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας στην Τουρκία  κι έκτοτε αγνοείται η τύχη του.

«Ενθαρρύνουμε τη συνεργασία ανάμεσα στις τουρκικές και τις σαουδαραβικές αρχές και ελπίζουμε ότι το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας θα διενεργήσει μια σε βάθος, αξιόπιστη, διαφανή και ταχεία έρευνα, όπως ανακοινώθηκε», προστίθεται στην ανακοίνωση των ΥΠΕΞ των κρατών-μελών της G7 (Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ) και της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ.
«Επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας να υπερασπιζόμαστε την ελευθερία της έκφρασης και να προστατεύουμε την ελευθερία του Τύπου», συμπληρώνεται στο κείμενο.

Σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους, ο αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ από το 2017 δημοσιογράφος, μαύρο πρόβατο για τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο, βασανίστηκε και δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο από μια ομάδα Σαουδαράβων πρακτόρων που ταξίδεψε από το Ριάντ ειδικά για αυτόν τον σκοπό.

Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας συνεχίζουν να διαψεύδουν μέχρι και σήμερα ότι είχαν οποιαδήποτε εμπλοκή στην εξαφάνιση του Τζαμάλ Κασόγκι.
Πάντως, σε δημοσίευμά της η ιστοσελίδα Middle Easte Eye και η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal δημοσιεύουν ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ο 59χρονος βρήκε φριχτό θάνατο.

Λίγες ώρες αργότερα η ιστοσελίδα Middle Easte Eye  επικαλούμενη πηγή που έχει ακούσει το ηχητικό ντοκουμέντο από τις τελευταίες στιγμές του Κασόγκι έγραψε ότι ο δημοσιογράφος διαμελίστηκε όσο ήταν ακόμα ζωντανός σε μια εκτέλεση διάρκειας επτά λεπτών! Κατά την ίδια πηγή, στο ηχητικό ακούγονται οι τελευταίες κραυγές του Κασόγκι πριν να του γίνει ένεση με κάποια άγνωστη ουσία. 

Από την πλευρά της η Wall Street Journal σε δικό της ρεπορτάζ υποστηρίζει ότι ο Κασόγκι δολοφονήθηκε στο γραφείο του Σαουδάραβα προξένου, αφού πρώτα ξυλοκοπήθηκε και στη συνέχεια ναρκώθηκε. Κατά τις ίδιες πληροφορίες στο ηχητικό ακούγεται μια φωνή να καλεί τον πρόξενο να φύγει από το δωμάτιο με μια άλλη φωνή την οποία Τούρκοι έχουν αναγνωρίσει ως τον ειδικό στην ιατροδικαστική από τη Σαουδική Αραβία Σαλάχ αλ Ταμπίκι να συστήνει σε όσους είναι παρόντες να βάλουν μουσική ενώ αυτός θα κάνει κομμάτια το άψυχο κορμί του δημοσιογράφου.

Λίγη ώρα αργότερα, η Washington Post δημοσίευσε τα σκαναρισμένα διαβατήρια επτά ατόμων που ήταν μέλη της 15μελούς ομάδας η οποία προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Κεμάλ Ατατούρκ, ξημερώματα της 2ας Οκτωβρίου με δύο lear jets. Η εφημερίδα αναφέρει στο ρεπορτάζ της ότι οι φωτογραφίες της δόθηκαν από Τούρκους αξιωματούχους αλλά «θόλωσε» τεχνικά τα πρόσωπα και δεν αποκάλυψε τα ονόματά τους, επειδή οι ρεπόρτερ της δεν έχουν επιβεβαιώσει τις ταυτότητες των επτά.

Παρά τις διαρροές που είχαν ξεκινήσει από το βράδυ της Δευτέρας, ότι οι Σαουδάραβες θα παραδέχονταν μέσω ανακοίνωσης ότι ο άτυχος δημοσιογράφος πέθανε κατά την διάρκεια μιας ανάκρισης που πήγε λάθος, κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει. Αντίθετα, οι Τούρκοι επιθεωρητές ανακάλυψαν στο προξενείο σύμφωνα με δηλώσεις του Ρεζέ Ταγίπ Ερντογάν, επιφάνειες που έχουν βαφτεί πρόσφατα.
Η χθεσινή δήλωση Τούρκου αξιωματούχου υπό το καθεστώς ανωνυμίας, για αδιάσειστες ενδείξεις μετά τις έρευνες που αποδεικνύουν ότι ο Κασόγκι δολοφονήθηκε, ήταν απλά το κερασάκι στη τούρτα αυτής της απίστευτης υπόθεσης. Χθες την ώρα που ο υπουργός των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο προσγειωνόταν στο Ριάντ, ο πρόξενος του βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη Μοχάμεντ Αλ Οτάϊμπι, αναχωρούσε εσπευσμένα για την Σαουδική Αραβία, ώστε να παράσχει διευκρινήσεις και να λάβει οδηγίες. Η φυγή του έγινε μια ημέρα πριν ερευνηθεί η προξενική κατοικία και δύο τουλάχιστον αυτοκίνητα στα οποία φέρεται ότι επέβαιναν, οι δεκαπέντε άνδρες που εκτέλεσαν την επιχείρηση. Ήταν αυτός που ουσιαστικά είχε διώξει όλο το προσωπικό του προξενείου από τις δώδεκα το μεσημέρι στις 2 Οκτωβρίου, επικαλούμενος μια απόρρητη συνάντηση σε ανώτατο διπλωματικό επίπεδο. Λίγη ώρα αργότερα ο Κασόγκι άφησε την αρραβωνιαστικιά του Χατιτζέ έξω από το προξενείο και βάδισε προς την άγρια τελευταία ώρα της ζωής του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου