Προειδοποιεί για νέο πόλεμο η Ρωσία - Ο Ρώσος πρέσβης έτρεξε να δει τον πρόεδρο της Σερβίας!
Δραματικές εξελίξεις στα Βαλκάνια μετά και την ανακοίνωση δημιουργίας Στρατού από το Κόσοβο. Αργά χτες το βράδυ ο πρόεδρος της Σερβίας ...
προχώρησε σε οργισμένο διάγγελμα κατονομάζοντας για πρώτη φορά ως υποκινητή των Αλβανών τις ΗΠΑ και άλλες χώρες .
Oι Σέρβοι της Μιτροβίτσα, η οποία έχει στολισθεί με σημαίες της Σερβίας σε δρόμους, καταστήματα, κτίρια, συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης για να ακούσουν τον Α.Βούτσιτς.
Το σκηνικό έχει στηθεί για διαχωρισμό του Κοσόβου και απομένει μόνο η "αφορμή" επέμβασης.
Μετά το διάγγελμα, ο Σέρβος πρωθυπουργός μαζί με τον Α/ΓΕΕΘΑ και τους συμβούλους ασφαλείας επιθεώρησαν δυνάμεις στα σύνορα με Κόσοβο.
Παράλληλα η Μόσχα προειδοποίησε για νέο κύκλο συγκρούσεων και υψηλή πιθανότητα ενός νέου πολέμου στα Βαλκάνια.
Ο πρόεδρος της Σερβίας τόνισε πως οι Αλβανοί και οι Αμερικανοί "σπόνσορες" θέλουν να εγκλωβίσουν την Σερβία. "Είμαστε ένοχοι επειδή το Κόσοβο δεν είναι στην Unesco, Ιντερπόλ. Αλλά οι Αλβανοί που δεν τήρησαν καμία συμφωνία για την ένωση σερβικών δήμων και παραβίασαν το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας και προχώρησαν στην δημιουργία Στρατού δεν μιλά κανείς".
"Δέχτηκα κριτική από το σύνολο των Σέρβων επειδή ήθελα διάλογο και συμβιβασμό. Είναι πλέον ξεκάθαρο πως οι Αλβανοί και οι σπόνσορες τους από ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία δεν ήθελαν ποτέ διάλογο και συμβιβασμό.
"Aυτός είναι στρατός τρομοκρατών. Πρώην ουτσεκάδες που ετοιμάζονται για νέα εθνοκάθαρση" είπε για Ρ.Χαραντινάι.
Την ίδια στιγμή 45 τεθωρακισμένα της ΚFOR εισήλθαν σε Κόσοβο-Μετόχια με πρόφαση "άσκηση", ουσιαστικά για να αποτρέψουν τις άσχημες εξελίξεις που έρχονται.. Οι δυνάμεις σταμάτησαν στο χωριό Dren, 10 χλμ κάτω από Jarinje και την "γραμμή" με κεντρική Σερβία.
Ο πρέσβης της Ρωσίας πήγε κυριολεκτικά τρέχοντας (βίντεο παρακάτω) χτες βράδυ στην συνάντηση με τον πρόεδρο της Σερβίας. Οι δύο άντρες συζήτησαν για την κρίση σε Κόσοβο-Μετόχια.
Αργότερα, ο Vucic μετέβη σε άγνωστη τοποθεσία για σύσκεψη ενώ αργότερα επιθεώρησε δυνάμεις του Στρατού μαζί με τον Α.ΓΕΕΘΑ. Ο Υπουργός Εσωτερικών, Stefanovic, ανέφερε πως η Στρατοχωροφυλακή είναι έτοιμη να αναλάβει δράση. Ο ίδιος μετέβη σε Lipovica για να ελέγξει το επίπεδο ετοιμότητας.
"Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε οποιαδήποτε δράση μας ζητηθεί για την ασφάλεια της χώρας" είπε σχετικά.
Ο Υπουργός Άμυνας με τη σειρά, Vulin, είπε ότι οι Σέρβοι σε Κόσοβο και Μετόχια μπορούν να νοιώθουν ασφαλείς γιατί ο πρόεδρος και ο Στρατός δεν θα τους αφήσουν μόνους.
"Ο Στρατός είναι ικανός να φέρει εις πέρας τις διαταγές που θα δώσει ο Αρχιστράτηγος, Πρόεδρος Vucic. Κάθε απόφαση του μπορεί να υλοποιηθεί".
"Συναντηθήκαμε μέσα στη νύχτα με τον πρόεδρο για να ενημερωθεί με κάθε λεπτομέρεια για το τι συμβαίνει σε Κόσοβο-Μετόχια. Μαζί μας δεν ήταν μόνο εκπρόσωποι του Στρατού αλά και οι Υπουργοί Εσωτερικών, Εξωτερικών, μυστικές υπηρεσίες".
"Οποιαδήποτε διαταγή λάβουμε θα την φέρουμε εις πέρας. Εμείς ως Στρατός είμαστε έτοιμοι. Ο πρόεδρος ανησυχεί για την κατάσταση σε Κόσοβο. Οποιαδήποτε απόφαση πάρει θα σχετίζεται με το τι συμβαίνει σε αυτή την περιοχή" τόνισε.
"Ο Αρχηγός του Στρατού, στρατηγός Milan Mojsilovic θα μεταβεί στην Ζώνη Ασφάλειας, το διοικητικό σύνορα μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας και ο πρόεδρος θα επιθεωρήσει τις δυνάμεις μας εκεί, την περιοχή ευθύνης της 3ης και 4ης Ταξιαρχίας του σερβικού Στρατού"
Το κοινοβούλιο του Κοσόβου ενέκρινε χτες τη δημιουργία στρατού που θα αριθμεί 5.000 μέλη, μία εβδομάδα αφότου η πρωθυπουργός της Σερβίας άφησε να εννοηθεί ότι η απόφαση αυτή μπορεί να προκαλέσει στρατιωτική επέμβαση από το Βελιγράδι. Η κίνηση αυτή, 20 χρόνια μετά τον πόλεμο του Κοσόβου εναντίον της σερβικής κυβέρνησης και δέκα χρόνια μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, χαρακτηρίστηκε «ιστορική» από τις Ηνωμένες Πολιτείες όμως το ΝΑΤΟ την επέκρινε λέγοντας ότι δεν βοηθά τις προσπάθειες να κατευναστούν οι εντάσεις ανάμεσα στο Κόσοβο και στη Σερβία.
Ο νόμος για τη μετατροπή της ελαφρά οπλισμένης Δύναμης Ασφαλείας του Κοσόβου, η οποία δημιουργήθηκε κυρίως για την αντιμετώπιση κρίσεων, την πολιτική άμυνα και την απομάκρυνση πυρομαχικών από τον πόλεμο στη δεκαετία του 1990, σε στρατό εγκρίθηκε από τη Βουλή με τις ψήφους 105 βουλευτών σε σύνολο 120. Έντεκα βουλευτές της σερβικής πλέον μειονότητας απείχαν από την ψηφοφορία.
Ρωσία: Ο ΟΗΕ να διαλύσει τον στρατό στον Κόσοβο – Ενδεχόμενο νέου πολέμου στην περιοχή
Η Μόσχα έκανε λόγο για παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και εγκυμονεί κινδύνους αποσταθεροποίησης για την περιοχή, ενώ καλεί την Αποστολή του ΟΗΕ να διαλύσει τους όποιους ένοπλους σχηματισμούς των Κοσοβάρων.
Παράλληλα εκτιμά ότι η απόφαση αυτή στο Κόσοβο μπορεί να οξύνει την κατάσταση στα Βαλκάνια και να οδηγήσει εκ νέου σε ένοπλες συγκρούσεις, φανερώνοντας έτσι και με αυτόν τον τρόπο τους μεγάλους ανταγωνισμούς που αναπτύσσονται στην περιοχή.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωση του αναφέρει ότι η Ρωσία θεωρεί ότι η Αποστολή του ΟΗΕ στο Κόσοβο «είναι υποχρεωμένη να λάβει μέτρα για την αποστρατιωτικοποίηση και διάλυση οποιωνδήποτε ένοπλων τμημάτων των Κοσοβάρων».
Παράλληλα επισημαίνει ότι «η δημιουργία στρατού του μη αναγνωρισμένου Κοσόβου συνιστά παραβίαση της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και εγκυμονεί την αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην περιοχή».
Στην ανακοίνωση του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, αναφερόμενο στην απόφαση που πήρε σήμερα η βουλή στην Πρίστινα, επισημαίνει ότι «η πρωτοβουλία αυτή υπήρξε ωμή παραβίαση της απόφασης 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία θα προκαλέσει σοβαρή όξυνση της κατάστασης στα Βαλκάνια και εγκυμονεί υποτροπή των ένοπλων συγκρούσεων στην περιοχή».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου