Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΚΕΧΡΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ 18ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ



                Στo Δημοτικό Συμβούλιο (εφεξής ΔΣ) στις 18/10/2012 διατύπωσα τις ακόλουθες πολιτικές μου θέσεις για τα θέματα:
·         Ισολογισμοί του Δημοτικού Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης (εφεξής ΚΕΚ) του πρώην Δήμου Χολαργού
·         Απολογισμός – Ισολογισμός του 2011 του ενιαίου Δήμου Παπάγου - Χολαργού.
                ΘΕΜΑ ΚΕΚ: Ως γνωστό, η προηγούμενη Διοίκηση, στην οποία ήμουν μέλος, δεν είχε συντάξει ισολογισμούς για το ΚΕΚ (όπως και για το Δήμο Χολαργού συνολικά) για τα έτη 2006-2010. Η τωρινή Διοίκηση συνέταξε αυτούς τους ισολογισμούς του ΚΕΚ και κάλεσε το ΔΣ του Δήμου για να τους εγκρίνει.
                Ακολουθεί η εισήγησή μου:
                «Η παρούσα Διοίκηση ολοκλήρωσε τους ισολογισμούς του Δήμου και του ΚΕΚ για τα έτη 2006 – 2010, κάτι που θα έπρεπε να είχε κάνει η προηγούμενη Διοίκηση.
                Το μόνο που απέδειξαν όλοι αυτοί οι ισολογισμοί, ήταν ένα έλλειμμα ταμείου 12.700 € σε χρονικό διάστημα πέντε ετών. Δεν μπορεί εύκολα κανείς τώρα, έστω και αν επικαλεστεί αυτό το έλλειμμα, να ισχυριστεί ότι κάποιος από την προηγούμενη Διοίκηση «έβαλε το δάκτυλο στο μέλι». Παρόλα αυτά, έντιμα και αξιόλογα στελέχη μιας ολόκληρης παράταξης διαπομπευτήκαν προεκλογικά και λοιδορήθηκαν μετεκλογικά. Αιτία ήταν οι ατεκμηρίωτες καταγγελίες και φήμες, που βρήκαν πρόσφορο έδαφος, γιατί η προηγούμενη Διοίκηση μέλος της οποίας ήμουν και εγώ, δεν πραγματοποίησε το έλασσον, το νομικά απαραίτητο, την σύνταξη δηλαδή των πέντε αυτών ισολογισμών του Δήμου και του ΚΕΚ.
                Μια περιρρέουσα φημολογία για διαφθορά, σπατάλες, ατασθαλίες που ποτέ δεν αποδείχθηκαν, ήταν η αιτία της ήττας των Ενεργών Δημοτών. Κατάφεραν τα λεγόμενα «παπαγαλάκια» και οι «λασπολόγοι» να πείσουν τον ανυποψίαστο ψηφοφόρο για χρέη 25.000.000 €, όταν το χρέος ήταν λιγότερο από 10.000.000 €. Κατάφεραν να τον πείσουν για διαφθορά, όταν τίποτε ουσιαστικό δεν αποδείχθηκε.
                Δεν φταίνε όμως οι «λασπολόγοι» και τα «παπαγαλάκια». Φταίει τελικά η προηγούμενη Διοίκηση που αφελώς δεν έκανε το αυτονόητο: Να συντάξει όπως κάθε έννομη επιχείρηση και κάθε έννομος δημόσιος οργανισμός ισολογισμούς. Οι αντίπαλοι της προηγούμενης Διοίκησης, στο κάτω κάτω της γραφής εκμεταλλεύτηκαν τις αδυναμίες και ανεπάρκειες της προηγούμενης Διοίκησης.
                Τελικά ποιος ήταν ο λόγος που εγκρίνουμε το 2012 τον ισολογισμό του 2006; Ποίος ήταν ο λόγος που δεν συντάχθηκαν οι ισολογισμοί του ΚΕΚ αλλά και του Δήμου για τα έτη 2006 – 2010; Το γεγονός ότι η σύνταξη όλων αυτών των ισολογισμών πραγματοποιήθηκε από την τωρινή Διοίκηση και είχε αυτό το αποτέλεσμα, αποδεικνύει περίτρανα ότι η μη σύνταξη των ισολογισμών δεν έγινε σκόπιμα και υστερόβουλα για να συγκαλύψει κάτι. Η μη σύνταξη των ισολογισμών αποδεικνύεται έστω και με δύο χρόνια καθυστέρηση ότι οφείλεται σε ανοργανωσιά, σε έλλειψη μεθοδικότητας, διαχειριστικής επάρκειας, και πολιτικής βούλησης της ηγεσίας της προηγούμενης Διοίκησης.
                Όλα αυτά όμως δεν δίνουν συγχωροχάρτι και σε εσάς Δήμαρχε κ. Ξύδη. Κερδίσατε τις εκλογές πάνω σε μια ανυπόστατη διαρροή ψευδών ειδήσεων. Δυστυχώς συνεχίζετε, παρά το γεγονός ότι τίποτε δεν έχει αποδειχτεί ως τώρα να παίζετε το ίδιο παιχνίδι αφήνοντας υπόνοιες και υπονοούμενα τόσο για το ΚΕΚ όσο και για τον ΔΑΟΧ, Πρόεδρος του οποίου ήταν πρώην Αντιδήμαρχός σας.
                Κάποια στιγμή αυτή η ιστορία περί ατασθαλιών και διαφθοράς πρέπει να τελειώσει. Δεν είναι το Δημοτικό Συμβούλιο ανακριτικό γραφείο. Αν έχετε βάσιμες υποψίες περί οικονομικών ατασθαλιών απευθυνθείτε στον Εισαγγελέα»
                ΘΕΜΑ Απολογισμού – Ισολογισμού του 2011 του ενιαίου Δήμου Παπάγου – Χολαργού. Ακολουθεί η εισήγησή μου:
                «Πρώτη επισήμανση:
                Το ποσοστό του ανεξόφλητου κεφαλαίου των δανείων (7.206.392,60 €) σε σχέση με τα ετήσια έσοδά του Δήμου (23.531.662,66 €) είναι μόνο 30% περίπου. Το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης των δανείων, τα λεγόμενα χρηματοοικονομικά έξοδα έτους είναι 538.798,24 €, ποσοστό που αντιπροσωπεύει το 2,6% των συνολικών εξόδων (20.589.258 €) του Δήμου.
                Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι το χρέος του Δήμου από τα δάνεια είναι απόλυτα διαχειρίσιμο.
                Δεύτερη επισήμανση σχετική με την προηγούμενη:
                Το συνολικό χρέος του Δήμου στις 31/12/2011 είναι 9.171.721,29 € και προκύπτει από την προσθαφαίρεση των ακόλουθων ποσών: Από το ανεξόφλητο κεφάλαιο δανείων (7.206.392,60 €) αφαιρούμε το ποσό των απαιτήσεων του Δήμου από τρίτους (1.834.268,76 €) και προσθέτουμε το ποσόν των υποχρεώσεων του Δήμου προς τρίτους (3.799.597,45)
                Το χρέος του Δήμου (9.171.721,29 €) ως ποσοστό των συνολικών εσόδων (23.531.662,66 €) του Δήμου είναι 39% περίπου.
                Το τελικό συμπέρασμα και των δύο παραπάνω επισημάνσεων είναι ότι το χρέος του Δήμου ήταν και είναι απόλυτα διαχειρίσιμο. Αυτό ισχύει ακόμη και για την κατάσταση πριν την ενοποίηση. Με άλλα λόγια και το χρέος του Δήμου Χολαργού πριν την ενοποίηση ήταν διαχειρίσιμο, αφού στα έσοδα του ενιαίου Δήμου ο Παπάγος συμβάλλει σε πολύ μικρότερο βαθμό.
                Τρίτη επισήμανση
                Η Διαφορά συνολικών εσόδων από συνολικά έξοδα χρήσης του 2011 είναι 2.942.403,80€
                Το νούμερο αυτό αποδεικνύει ότι θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε μια διαφορετική πολιτική στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής. Αναφέρω ενδεικτικά τα ακόλουθα νούμερα που αντιπροσωπεύουν περικοπές στην κοινωνική πολιτική του Δήμου:
·         Η αύξηση τροφείων στους Παιδικούς Σταθμούς Χολαργού επιβάρυναν τους γονείς του Χολαργού συνολικά γύρω στις 100.000 €.
·         Οι περικοπές στο ΚΑΠΗ που αφορούν τα θαλάσσια μπάνια και τις εκδρομές, που δεν επιδοτούνται όπως στο παρελθόν, απέδωσαν στο ταμείο του Δήμου λιγότερο από 40.000 €. Με 40000€ δηλαδή θα μπορούσαμε να διατηρήσουμε τις χαμηλές τιμές συμμετοχής στα θαλάσσια μπάνια και στις εκδρομές τουλάχιστον για τον χαμηλοσυνταξιούχο.
·         Το κλείσιμο των Δημοτικών Πολυιατρείων άνω Χολαργού απέδωσε 12.000€
·         Το κλείσιμο του Γυμναστηρίου της Κρέσνης: 6.000 €
·         Αρκούσαν μόνο 1.000 € για να επιδοτηθούν επαρκώς τα Τοπικά Συμβούλια Νέων και 5.000 € η Εθελοντική Δασοπροστασία.

                                Το συνολικό κόστος όλων αυτών των περικοπών δεν υπερβαίνει συνολικά τις 200.000 € τον χρόνο. Κάλλιστα θα μπορούσε ο Δήμος, με το ταμειακό διαθέσιμο που διαθέτει ή με την θετική διαφορά εξόδων – εσόδων που επιτυγχάνει να απορροφήσει το κόστος όλων αυτών των περικοπών.

                                Επιπλέον θα μπορούσε η Διοίκηση του Δήμου να εφαρμόσει μια διαφορετική πολιτική σε μια σειρά άλλων τομέων. Αναφέρω ενδεικτικά:
·         Μείωση Δημοτικών τελών.
·         Βελτίωση της καθαριότητας και στις δύο κοινότητες.
·         Περαιτέρω ενίσχυση του κοινωνικού προγράμματος του Δήμου: «Κοντά στον Δημότη» που έχει περιοριστεί στο εξευτελιστικό ποσό των 50.000 €.
·         Περαιτέρω μείωση ή απαλλαγή από δημοτικούς φόρους για τους πολύτεκνους και για οικογένειες με Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ). Αυτή η μείωση έχει περιοριστεί μόνο στις οικογένειες με οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 25.000 €, πλαφόν που δεν εμπεριέχουν στην πολιτική τους οι περισσότεροι δήμοι.»

Γιάννης Κεχρής
Δημοτικός Σύμβουλος Παπάγου - Χολαργού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου