Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

ΣΕ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ Ο ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΣ-ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΜΥΡΤΟΥΣ

Εδώ και λίγες μέρες, ο 23χρονος (σήμερα) Αχμέτ Βακάς, που το καλοκαίρι του 2012 κακοποίησε βάναυσα τη 14χρονη (τότε) Μυρτώ στην Πάρο, εκτίει την ποινή που του επέβαλε το Δικαστήριο.
Η ετυμηγορία του Μεικτού Ορκωτού για τον δράστη αυτής της φρικιαστικής κακοποίησης ήταν ισόβια κάθειρξη και επιπλέον 25 χρόνια. Η μητέρα της Μυρτούς δήλωσε πως νιώθει δικαιωμένη από την απόφαση του Δικαστηρίου. Πράγματι, η ποινή ήταν τέτοια που ανταποκρίθηκε στο κοινό περί δικαίου αίσθημα. Υπάρχει όμως ένα «αλλά»…
Ρώτησα ένα φίλο μου ποινικολόγο να μου εξηγήσει τι σημαίνει πρακτικά αυτή η ποινή. Αφού μου έκανε μια μικρή ανάλυση από… νόμους και προφήτες με ενημέρωσε: « Υπολογίζω ότι στην καλύτερη περίπτωση για τον καταδικασθέντα, θα μείνει στην φυλακή περίπου 24 χρόνια. Έχει εκτίσει ήδη σχεδόν τα δυο από αυτά και άρα μιλάμε για 22 χρόνια και κάτι…»
Με λίγα λόγια, ο άνθρωπος που μεταμόρφωσε ένα χαμογελαστό, χαρούμενο και αισιόδοξο κορίτσι σ΄ ένα πλάσμα χαμένο στον κόσμο του που προσπαθεί με δυσκολία πλέον να επικοινωνήσει με τους ανθρώπους του, στα 45 του χρόνια θα κυκλοφορεί ξανά ελεύθερος. Οι πιθανότητες να έχει σωφρονιστεί μέσα στις ελληνικές φυλακές μάλλον είναι ανύπαρκτες. Αντίθετα, πολύ σοβαρές πιθανότητες υπάρχουν να επαναλάβει κάποια εγκληματική πράξη. Για να μιλάμε τη σκληρή γλώσσα της αλήθειας…
Να μην ξεχάσω… Σε πέντε-έξι χρόνια από τώρα, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία θα μπορεί και να παίρνει άδειες. Και να κυκλοφορεί στον κόσμο, στον οποίο μακάρι να μπορεί τότε να βρίσκεται όρθια και «ζωντανή» η Μυρτώ.
Η Μυρτώ που είχε μια ζωή μπροστά της κι αυτός παραλίγο να της τη στερήσει για να ικανοποιήσει τα ζωώδη του ένστικτα. Της στέρησε πάντως όλα τα υπόλοιπα.
Δεν κατανοώ λοιπόν γιατί δεν πρέπει κι εκείνος να στερηθεί όλα τα υπόλοιπα εκτός από τη ζωή του. Θέλω να πιστεύω (και να ελπίζω) ότι στην περίπτωσή του- όπως και σε άλλες ανάλογες- δεν θα ισχύσουν όλες αυτές οι ευνοϊκές ρυθμίσεις που επιτρέπουν την αποφυλάκιση στο συντομότερο δυνατό διάστημα.
Θέλω να πληρώσει για το έγκλημά του με την ποινή που του επέβαλαν δικαστές και ένορκοι. Με ισόβια δεσμά… Αλλά με ισόβια πραγματικά… Όπως ισόβιο θα είναι το μαρτύριο της Μυρτούς και των ανθρώπων της.
Και δεν αλλάζω γνώμη, όσες «ανθρωπιστικές» και δήθεν «φιλελεύθερες» απόψεις ακούσω ή διαβάσω…
protagon.gr

2 σχόλια:

  1. Περιμένουμε πως και πως αυτή τη στιγμή εκτός και αν δεν προλάβει να βγεί ή αν βγει μπορεί να έχει αλλάξει και φύλλο το σιχαμερό σκουλήκι .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το ακόμα χειροτερο ειναι, απ' όσο βεβαια γνωριζω, ότι σε κάποιες φυλακές μπορεί ο φυλακισμένος να κάνει "εργασία" (επίσημα δεν ξέρω πως λέγεται) και ουσιαστικά κάθε μέρα να υπολογίζεται διπλή. Άρα δεν νομίζω ότι μιλάμε πράγματι για 22 χρόνια. Νομίζω ότι σε λιγότερο από 11 θα βρίσκεται ανάμεσα μας! Δεν είμαι τέτοιος άνθρωπος και ξέρω ότι οι φύλακες θα βρίσκονταν σε πολύ δυσκολη θέση αν συνέβαινε αυτό που θα ευχηθώ, αλλά πραγματικά ο κώδικας των φυλακών ελπίζω να του φυλάξει τις εκπλήξεις του . . . μια ιδέα βέβαια θα πάρει μόνο και για να μην βγει χειρότερος θα παρακαλούσε (ξέρω ότι είναι απαράδεκτο) τελικά να μην βγει . . .ποτέ και γενικά. . .
    Νομίζω για κάποια αδικήματα ότι η τιμωρία πρέπει να είναι αμετάβλητη και αυστηρότερη. Δηλαδή θα βγει και τί; θα έχει εξειλεωθεί και αλλάξει; Αστεία πράγματα. Αυτός θα βγει και θα θέλει να κάνει χειρότερο κακό. Κατέστρεψε το γλυκό αυτό κοριτσάκι, να εξαφανισθεί κι αυτός. Αναρωτιέμαι για την υπεράσπιση. Καταλάβαινε τι έλεγε; Όλοι δικαιούνται "δικαια δίκη", αλήθεια όλοι; ... Εντάξυ ΄'εκανε τη δουλεία της η υπεράσπιση αλλά θεωρώ ότι έλεγε βλακείες. Τίποτα δεν έπρεπε να πει παρα μονο αφήνομαι στη δικαιοσύνη και σιωπή. Αλλά αφού δεν τα πίστευε! Φαντάζομαι κανείς δεν αμφιβάλει. Για τέτοιες πράξεις που είναι και αποδεδειγμένος ο ένοχος, έπρεπε να υπάρχει θανατική καταδίκη και μάλιστα μαρτυρική. Το παιδί αυτό τουλάχιστον θα είναι ήρεμο. Και με πολύ αξιοπρέπεια μίλησε η οικογένεια της. Εγώ αν έχανα πχ το παιδί μου στη θέση της μάνας θα τον έπιανα θα τον κλείδωνα κάπου θα τον βασάνιζα όσο υγιής ανθρώπινος νους δεν μπορεί να συλλάβει και μετά θα τον σκότωνα. Ότι θέλετε πεστε, δεν ντρέπομαι ΚΑΘΟΛΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή