Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΙΓΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ "ΗΜΕΡΑ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ"

Παρεμβάσεις-Προτάσεις
του Κώστα – Πολυχρόνη Τίγκα
Επικεφαλής Ανεξάρτητης Ενωτικής Κίνησης
Παπάγου – Χολαργού

                                           
               10 Φεβ. 2015

Ημέρα Aσφαλούς Πλοήγησης
στο Διαδίκτυο


Η 10η Φεβρουαρίου έχει ορισθεί ως ημέρα ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο. Η Ανεξάρτητη Ενωτική Κίνηση Παπάγου - Χολαργού στα..

πλαίσια του ενδιαφέροντός της για τους συμπολίτες μας και ιδιαίτερα για τους νέους και τα παιδιά, ενημερώνει ότι κατά την πλοήγησή μας στο διαδίκτυο πρέπει να έχουμε υπόψη μας τα εξής:
        Το διαδίκτυο είναι μια κοινωνία ανθρώπων. Ας σκεφθούμε ότι το 1998 υπήρχαν περισσότεροι από 100 εκατομμύρια τακτικοί χρήστες ενώ σήμερα ξεπερνούν το 1,5 δις σε απευθείας σύνδεση.
        Το διαδίκτυο είναι ο χώρος διεπαφής  υποκειμένων, πρακτικών και τεχνολογιών. Έχει καθιερωθεί ως προτιμώμενος χώρος επικοινωνίας  στον πλανήτη, ιδιαίτερα στις νεότερες γενιές.
Η χρήση υπολογιστή στη χώρα μας αρχίζει από το δημοτικό σχολείο. Είναι όμως και ο χώρος διαφυγής από την πραγματικότητα, αφού σε αυτόν μπορούμε να μεταμορφωθούμε κατά βούληση. Αυτή η πραγματική και ταυτόχρονα εικονική ή δυνητική κοινωνία, κρύβει πολλούς κινδύνους.
        Οι πληροφορίες που παρέχει το διαδίκτυο δεν είναι πάντοτε έγκυρες. Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, στο διαδίκτυο η παρουσίαση της πληροφορίας μπορεί να ελέγχεται δυναμικά από χιλιάδες άτομα διαφορετικής κουλτούρας, μόρφωσης ή ηλικίας.
Η κοινοποίηση προσωπικών στοιχείων (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο, διεύθυνση, αριθμοί τραπεζικών συναλλαγών, καρτών κλπ.) είναι καλό να αποφεύγεται και οπωσδήποτε να ελέγχεται η ύπαρξη δεδομένων ασφάλειας κατά τις διαδικτυακές συναλλαγές.
Η χρήση του υπολογιστή από παιδιά θα πρέπει να γίνεται με παρουσία ενηλίκων ή να υπάρχουν φίλτρα ελέγχου Τα παιδιά πρέπει να ενθαρρύνονται να ενημερώνουν την οικογένεια ή το σχολείο για αυτούς με τους οποίους επικοινωνούν ή ανταλλάσσουν μηνύματα και να ενημερώνουν αμέσως αν παρενοχληθούν.
Καθώς ο αριθμός των χρηστών του διαδικτύου αυξάνεται, αναπτύσσονται νέοι κανόνες και πρότυπα συμπεριφοράς για το δίκτυο πληροφοριών του κόσμου μας. Ανακύπτουν, επίσης, όχι μόνον τεχνολογικά ερωτήματα ή ερωτήματα πολιτικής φύσης αλλά και ερωτήματα οικονομικά και ψυχολογικά και προβληματισμοί ασφάλειας από την περιήγηση σε ένα αποκεντρωμένο και διαρκώς εξελισσόμενο ιστό.
Πιστεύουμε ότι ο τομέας Παιδείας του Δήμου μας, η Επιτροπή Παιδείας και οι Επιτροπές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα έπρεπε να έχουν ήδη οργανώσει μια σειρά δράσεων με θέμα την ασφάλεια κατά την πλοήγηση στο διαδίκτυο, με έμφαση τον σχολικό εκφοβισμό μέσω διαδικτύου (cyber bullying) του οποίου τα κρούσματα, δυστυχώς, πληθαίνουν. Αλλά και στη "Διά Βίου Μάθηση", όπου διδάσκεται η χρήση Η/Υ σε ενήλικες, θα έπρεπε να έχει αναλάβει αντίστοιχες πρωτοβουλίες, ώστε να διευκολυνθεί η κατανόηση αυτού του τεράστιου πληροφοριακού συστήματος.
Η Ανεξάρτητη Ενωτική Κίνηση Παπάγου-Χολαργού και ο επικεφαλής της Κώστας-Πολυχρόνης Τίγκας, στα πλαίσια των δράσεών της υπέρ της τοπικής κοινωνίας, σχεδιάζει τη διοργάνωση ημερίδας από ομάδα ειδικών επιστημόνων. Για περισσότερες και αναλυτικότερες πληροφορίες για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο οι συμπολίτες μας μπορούν να επισκεφθούν τους εξής διαδικτυακούς τόπους:
1.Ελληνική γραμμή αναφοράς παράνομου περιεχομένου στο internet www.safeline.gr
2.Yπουργείο Δημόσιας Τάξης, www.ydt.gr
3.Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εκπαιδευτική Πύλη www.e.yliko.gr/sagety/snr.htm
4.Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς http.www.neagenia.gr/main.asp
5.Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο www.sch.gr        


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου