Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

ΝΙΚΟΣ ΓΟΥΝΑΡΗΣ: 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ! ΑΝΕΚΔΟΤΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΣΕ ΕΝΑ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ-ΑΦΙΕΡΩΜΑ! ΔΕΙΤΕ...

Με το φετινό ημερολόγιο του Συλλόγου Φίλων Ελαφρού Τραγουδιού έρχεται να καλυφθεί ένα κενό που υπήρχε μέχρι τώρα στην καλλιτεχνική βιβλιογραφία του τόπου μας. Φέτος το θέμα του ημερολογίου είναι αφιερωμένο σε έναν σπάνιο καλλιτέχνη με την ευκαιρία μιας διπλής επετείου. Τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, μα και τα 50 χρόνια από τον πρόωρο θάνατό του! Το ημερολόγιο...

αφιερώνεται αποκλειστικά και μόνο στον ανεπανάληπτο τροβαδούρο Νίκο Γούναρη! 
Από αριστερά: Κώστας Γούναρης, ο γιος του θρυλικού Νίκου Γούναρη, η Ελίζα Μαρέλλι και ο Παύλος Ναθαναήλ
Τον καλλιτέχνη που ήταν ισάξιος και εφάμιλλος των Ευρωπαίων συναδέλφων του και δεν είχε να ζηλέψει κάτι από το ταλέντο τους ή τη φήμη τους. Αντίθετα αρκετοί από αυτούς του είχαν εκδηλώσει τον θαυμασμό τους και επεδίωξαν να συνεργαστούν μαζί του. Ο διάσημος Ιταλός καντσονετίστας Λουτσιάνο Ταγιόλι είχε πει για τον Έλληνα τροβαδούρο: «Είναι ένας πραγματικά μεγάλος τραγουδιστής που τιμά την Αθήνα και τους Έλληνες τραγουδιστές».
Υποδοχή κατά τη μετάβασή του στην Κύπρο
Ο «βασιλιάς του Λάτιν τραγουδιού» Ζαβιέ Κούγκατ είχε προτείνει να εμφανιστούν μαζί σε μια σειρά συναυλιών.
Γελοιοφωτογραφία-ενθύμιο με τον Κορίνθιο, τη γυναίκα του και ένα φίλο
Υποδοχή του Γούναρη στην Αυστραλία!
Οι τυχεροί ήταν οι Έλληνες φιλόμουσοι που τον απολάμβαναν σε όποια άκρη της Γης και αν βρίσκονταν. Γιατί ο μοναδικός Νίκος Γούναρης είχε οργώσει όλες τις ηπείρους και είχε κατορθώσει να ενώσει τη μία άκρη της γης με την άλλη και να διασκεδάζει τους Έλληνες, όπου κι αν είχαν μεταναστεύσει. Στην Αμερική, στην Αυστραλία, στην Αφρική...
Η απώλεια του ποδιού του δεν του στερεί καμία δραστηριότητα!
Όπου και αν εμφανιζόταν σκορπούσε ρίγη συγκίνησης και αποθεωνόταν από τον κόσμο που γέμιζε τα κέντρα, τους συναυλιακούς χώρους ή τα γήπεδα. Δημιουργούσαν το αδιαχώρητο προκειμένου να ακούσουν τη θεία φωνή του. Κάθε εμφάνισή του είχε εξασφαλισμένη επιτυχία. Ο Γούναρης υπήρξε ένα σπάνιο φαινόμενο. Συνδύαζε την αναμφισβήτητη καλλιτεχνική αξία με το μεγαλείο ψυχής. Η καλοσύνη και η φιλανθρωπία του υπήρξαν παροιμιώδεις και ξεπέρασαν τα όρια του θρύλου. Η επιτυχία δεν κατακτήθηκε χωρίς κόπο. Η ζωή του δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα.
Μαζί με συνεργάτες και τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Αθηναγόρα
στο Πατριαρχείο στην Πόλη
Ο πόνος και η οδύνη που γνώρισε στη διάρκεια της ζωής του δεν τον απογοήτευσαν. Αντίθετα χαλύβδωσαν τον χαρακτήρα του και τον οδήγησαν περισσότερο στο πλευρό των αδυνάτων και αναξιοπαθούντων. Όπου υπήρχε ανάγκη για βοήθεια και συμπαράσταση στους κατατρεγμένους, ήταν παρών να βοηθήσει με πράξεις και όχι μόνο με ψεύτικα μεγάλα λόγια. Λες και είχε ξεπηδήσει από τις σελίδες του μυθιστορήματος «Τα σταφύλια της οργής» του Τζον Στάινμπεκ. Με αναγνωρισμένη συνεισφορά στον αγώνα της Εθνικής Αντίστασης.
Ο Νίκος Γούναρης με τον γιο του Κώστα σε βρεφική ηλικία
Στις σελίδες του ημερολογίου περιγράφεται μία ζωή που είχε στιγμές αποθέωσης και καλλιτεχνικού μεγαλείου, αλλά και στιγμές ανείπωτου πόνου, τις οποίες ο Γούναρης αντιμετώπισε με περίσσιο και αξιοθαύμαστο κουράγιο και λεβεντιά.
 
Ο γιος του Νίκου, Κώστας Γούναρης με τη σύζυγό του
Ο Σύλλογος φρόντισε να συμπεριλάβει στο ημερολόγιο όσο το δυνατό περισσότερες λεπτομέρειες από την πολυκύμαντη ζωή και την καριέρα του φαινόμενου Γούναρης, προσφέροντας έτσι μία ολοκληρωμένη βιογραφία, συμπληρώνοντας ή αποκαθιστώντας κάποιες ασάφειες που εμφανίζονταν σε κάποια συνοπτικά βιογραφικά πορτρέτα που κυκλοφορούσαν σε διάφορα έντυπα ή σε σελίδες του Διαδικτύου (π.χ. Ο τόπος γέννησης του Γούναρη ήταν το Μεταξουργείο και όχι η Ζαγορά, όπως λανθασμένα έχει δημοσιευτεί κατά κόρον). Με την πολύτιμη συνεισφορά από το ανεκτίμητο οικογενειακό αρχείο σε φωτογραφικό υλικό και πληροφορίες και τη συγκινητική συνδρομή του υιού, Κώστα Γούναρη, μπόρεσε να γίνει δυνατή η φετινή έκδοση του ημερολογίου του Συλλόγου Φίλων Ελαφρού Τραγουδιού. Με τη φιλοδοξία να κατακτήσει τις καρδιές όσων σπεύσουν να το προμηθευτούν και να το έχουν συντροφιά στη διάρκεια του 2015, αλλά και για πολλά περισσότερα χρόνια.
Η μητέρα του Νίκου Γούναρη, Όλγα, με τον εγγονό της Κώστα
Γνωρίζοντας καλύτερα έναν υπέροχο Άνθρωπο, Καλλιτέχνη, Οικογενειάρχη.

Τηλέφωνο επικοινωνίας 210-6527910

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου