Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Ο ΔΗΜΟΣ ΠΑΠΑΓΟΥ-ΧΟΛΑΡΓΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΙΜΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΙΣ-ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ! ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ-ΤΟΜΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΦΕΔΡΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ (Κ.Ε.Ε.Δ.)

Το ΚΕΝΤΡΟ ΕΦΕΔΡΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ, οι έφεδρες ειδικές δυνάμεις δηλαδή στις οποίες που τον περασμένο Μάρτιο ο Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού έβαλε Stop στη συμμετοχή τους στην παρέλαση, επανέρχονται με επιστολή-τομή με την οποία επισημαίνουν...

την μη απόδοση τιμής στους ήρωες-υπερασπιστές της Κύπρου το 1974. Προσέξτε όσα αναφέρει ο επικεφαλής του ΚΕΕΔ ταξίαρχος ε.α. Ιωάννης Τζιάκης:

ΚΕΝΤΡΟ ΕΦΕΔΡΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ (Κ.Ε.Ε.Δ.)
ΠΡΟΣ: ΑΞΙΟΤΙΜΟ ΚΥΡΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΠΑΠΑΓΟΥ-ΧΟΛΑΡΓΟΥ

Παπάγου, 25 Φεβρουαρίου 2015

ΘΕΜΑ: Μνήμη Ελλήνων Καταδρομέων Πολεμιστών Κύπρου Περιόδου 1974 ΣΧΕΤ:    Τα από 3 Απρ 13, 14 Φεβ και 17 Οκτ 2014 Έγγραφα

ΣΚΟΠΟΣ:
Με την παρούσα επιστολή σας υποβάλλουμε τις προτάσεις και το αίτημα του Κέντρου Εφέδρων Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ) ώστε να συμπληρωθούν τα ευρισκόμενα στον Δήμο Παπάγου-Χολαργού υφιστάμενα Μνημεία, αναμνηστικά της σύγχρονης Ιστορίας μας, με ανάλογη απόδοση τιμής στη Μνήμη Ελλήνων Καταδρομέων Πολεμιστών Κύπρου Περιόδου 1974.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΘΕΜΑΤΟΣ:
Στο Δημοτικό Διαμέρισμα Παπάγου η ονομασία λεωφόρων και οδών και η ύπαρξη μνημείων και αναμνηστικών, παραπέμπει σε ιστορικές στιγμές και περιοχές οι οποίες θυμίζουν σε όλους, δημότες, επισκέπτες και διερχομένους, στοιχεία του χωρο-χρόνου άμεσα συνδεδεμένων με την υπόσταση του Ελληνισμού.
Ειδικά αναφέρονται η ονομασία των Λεωφόρου Κύπρου και των παραλλήλων οδών με κυπριακά τοπωνύμια (σε συνδυασμό και εναλλάξ με βορειοηπειρωτικά), όπως επίσης και η ύπαρξη προτομών Ελλήνων Αξιωματικών της Ελληνικής Δυνάμεως Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) φονευθέντων κατά τις επιχειρήσεις προς απόκρουση της τουρκικής εισβολής το 1974.
Το ιστορικό μέρος των επιχειρήσεων αποκρούσεως της εισβολής έχει καλυφθεί μόνον εν μέρει, με τους ανδριάντες Αξιωματικών της ΕΛΔΥΚ του Άλσους (ομπρέλα), διότι απουσιάζει ένα πολύ αξιόλογο τμήμα που αφορά στον αγώνα και τις θυσίες ελληνικών δυνάμεων για τα οποία υπάρχει και σχετική βιβλιογραφία (ακόμα και σε άλλα κράτη) και το οποίο σίγουρα αποτελεί και παράπονο συνδημοτών μας και άλλων συναδέλφων στρατιωτικών οι οποίοι συμμετείχαν στις επιχειρήσεις.
Το ελλείπον τμήμα στο οποίο αναφερόμαστε αφορά στον αγώνα και τις θυσίες της Διοικήσεως Καταδρομών Κύπρου (ΓΕΕΦ/ΔΚΔ: 31-32-33-34 Μοίρες Καταδρομών με Ελληνοκυπριακό προσωπικό) και στο πρωτοφανές και ηρωικό επίτευγμα του προσωπικού το οποίο συμμετείχε στην Επιχείρηση αερομεταφοράς αμιγώς Ελληνικής δυνάμεως με την κωδική ονομασία «ΝΙΚΗ».

ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ:
Ο αγώνας των Μοιρών Καταδρομών Κύπρου ήταν διαρκής και άνισος καθόσον δεν τηρήθηκαν διαδικασίες και σχέδια που προβλέπονται για επιχειρήσεις Δυνάμεων Καταδρομών. Παρ' όλα αυτά έφεραν παντού επιτυχώς εις πέρας τις αποστολές που ελάμβαναν, με πολύ μεγάλο κόστος, χωρίς να υπολογίζουν τις απώλειες διότι υπερέβαλαν εαυτούς για να διατηρήσουν την τιμή που όφειλαν στον πράσινο μπερέ που έφεραν. (Νεκροί και αγνοούμενοι: 31 ΜΚ: 32, 32 ΜΚ: 42, 33 ΜΚ; 67, 34 ΜΚ: 1. Συνολικά: 142 Αξιωματικοί και Καταδρομείς).
Από ελληνικής πλευράς αποφασίστηκε η αποστολή ενισχύσεων στην Κύπρο δυνάμεως περίπου μιας Μοίρας Καταδρομών (Α' Μοίρα Καταδρομών και τμήμα της Γ' Μοίρας Αμφιβίων Καταδρομών). Η δύναμη αυτή (344 Αξιωματικοί και Καταδρομείς) θα μεταφερόταν με αεροσκάφη NORATLAS που ανήκαν στην 354η Μοίρα Τακτικών Μεταφορών.
Δεκατρία (13) αεροσκάφη, την νύχτα 21 προς 22 Ιουλίου 1974, πετώντας χαμηλά, χωρίς συνοδεία μαχητικών με σιγή ασυρμάτου και χωρίς βοηθήματα, μέσα από φίλια και εχθρικά πυρά κατάφεραν με τη γενναιότητα, το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και την αυτοθυσία των πληρωμάτων να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας, πάρα την πλήρη συσκότιση και το γεγονός ότι βάλλονταν, συνεπεία λανθασμένων χειρισμών ενημερώσεως των Μονάδων αντιαεροπορικής προστασίας του αεροδρομίου οι οποίες θεώρησαν τα αεροσκάφη ως τουρκικά.
Στη διάρκεια της επιχείρησης βλήθηκαν όλα τα αεροσκάφη, και καταρρίφθηκε ένα, με συνέπεια να βρουν φρικτό θάνατο όλοι οι επιβαίνοντες (27) πλην ενός. Συνολικά, είκοσι εννέα (29) Αξιωματικοί και Καταδρομείς (από 2 Α/Φ) και τέσσερις (4) της Πολεμικής Αεροπορίας.
Ως Δημότης και ως Αξιωματικός των Καταδρομών, αλλά και ως πρόεδρος του Σωματείου των Ειδικών Δυνάμεων, την δυναμική και το φρόνιμα του οποίου εκτιμώ ότι θαύμασαν οι συμπολίτες μας στην Παρέλαση της 25ης Μαρτίου 2013 και επί πλέον γνωρίζοντας ότι σε άλλους Δήμους της Αττικής αλλά και αλλού υφίστανται παρόμοια μνημεία, εκτιμώ ότι πραγματικά στον Δήμο μας υφίσταται σχετικό έλλειμμα. Η αποδοχή και ο αντίκτυπος μιας τέτοιας πρωτοβουλίας και η προβολή του Δήμου εκτιμάται ότι θα είναι θετικά σε πολύ μεγάλο βαθμό.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:
1. ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΟΔΟΥ «ΗΡΩΩΝ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΩΝ ΠΟΛΕΜΙΣΤΩΝ ΚΥΠΡΟΥ» Α. Αποφεύγεται ο χρονολογικός προσδιορισμός ως «1974», ώστε να καλύπτει και προγενέστερες χρονικές περιόδους, αλλά και να συμπεριλαμβάνει όλο το φάσμα των εμπλακέντων στις επιχειρήσεις και ταυτόχρονα να αποφευχθούν τυχόν πολιτικές αντεγκλήσεις.
Β. Κατάλληλοι οδοί:
(1)   Τμήμα της Ιωνίας από την συμβολή της με την Κύπρου μέχρι την Λεωφόρο Παπάγου.
(2)   Τμήμα της Κορυτσάς από 7ης Μεραρχίας μέχρι την Λεωφόρο Παπάγου.
(3)   Τμήμα της Λεωφόρου Κύπρου από την συμβολή της με την Ιωνίας μέχρι την Μακεδονίας.

2.     ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΤΗΛΗΣ ΣΤΟ ΑΛΣΟΣ ΔΙΠΛΑ ΣΤΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΣΕΣ ΜΕ ΤΟ
ΕΜΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ (Αντί προτομής).
Το θέμα κόστους θα ήταν ευχής έργον αν θα ήταν δυνατόν να καλυφθεί από τους πόρους του Δήμου, με δεδομένες τις πρόσφατες ευνοϊκές υπέρ αυτού αποφάσεις σε εκκρεμούντα χρόνια οικονομικά θέματα.
3.    ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩ.
ΑΙΤΗΜΑ:
Η κατ' αρχήν πραγματοποίηση επαφής και αρχική έγκριση προτάσεων, ώστε να καταστεί δυνατή η λεπτομερής και πλήρης σχεδίαση για την ολοκλήρωση του εγχειρήματος, σε χρόνο προ της 20ης Ιουλίου. Θα πρέπει να αναφερθεί ιδιαίτερα ότι είναι η τέταρτη φορά που υποβάλλεται εγγράφως το συγκεκριμένο αίτημα, οι δε μέχρι τώρα απαντήσεις είναι «θετικά αόριστες».



Με σεβασμό

  Ταξίαρχος ε.α. Τζιάκης Ιωάννης

5 σχόλια:

  1. ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΑΠΑΓΟΥ-ΧΟΛΑΡΓΟΥ ΕΙΝΑΟ ΠΟΛΥ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΙΜΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΙΣ-ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ! ΑΙΣΧΟΣ ΚΑΙ ΝΤΡΟΠΗ! ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΑΠΑΓΟΥ-ΧΟΛΑΡΓΟΥ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και ούτε πρόκειται να το κάνει Ταξίαρχε . Όλοι αυτοί στο Δημαρχείο δεν γνωρίζουν Ιστορία και αδιαφορούν ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ για τις τύχες της Πατρίδας μας . Μπορούμε όμως εμείς και είμαστε χιλιάδες να κάνουμε μια εκδήλωση ΜΝΗΜΗΣ και ΤΙΜΗΣ στο Δημαρχείο Χολαργού και να τιμήσουμε ΗΡΩΕΣ και ΑΘΑΝΑΤΟΥΣ ενός ΕΝΔΟΞΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ ΚΟΣΜΟΥ . ΑΡΚΑΔΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ Ή ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ ΟΥΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εάν είναι έτσι όπως τα λες πες του Δημάρχου να κάνει μια εκδήλωση και να τιμήσει την Ιστορία τον Πολιτισμό και τις Παραδόσεις του τόπου μας . ΝΕΦΕΛΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΑΡΚΑΔΑ . Ν.Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή