Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ: "ΒΓΑΖΕΙ ΔΙΣΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΣΣΙΤΙΑ, ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΑΥΤΑ ΕΠΙΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΠΑ; ΚΑΙ ΤΙ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΜΑΖΕΥΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΣΚΟΥΣ;"!!!

Αναγνώστριά μας (τα στοιχεία της είναι στη διάθεσή μας), μάς έστειλε το παρακάτω  e-mail που αφορά στα συσσίτια που οργανώνει η Εκκλησία. Θα ήταν καλό να υπάρξει απάντηση (αναφέρεται βέβαια σε ιερό ναό της Αγίας Παρασκευής, αλλά το θέμα είναι ευρύτερο και δεν αφορά στον συγκεκριμένο ναό):
"Σήμερα το πρωί, μέσα στο μετρό άκουσα μια συζήτηση από δυο...

επιβάτες… με λίγα λόγια έλεγε ο ένας ότι σε μια εκκλησία της Αγ. Παρασκευής που βρέθηκε προχθές (δεν ξέρω σε ποια), είχε βγάλει δίσκο ο παππάς και καλά για ενίσχυση των συσσιτίων.  Και αναρωτιόταν αυτός ο επιβάτης για ποιο λόγο βγάζει δίσκο η εκκλησία τη στιγμή που τα συσσίτια επιδοτούνται από το ΕΣΠΑ!

Έψαξα στο ίντερνετ και βρήκα αυτό το άρθρο…. που κάτι λέει σχετικά, δεν ξέρω εάν όντως επιδοτούνται τα συσσίτια, αλλά… αν είναι όντως έτσι, τότε τι τα κάνει η εκκλησία τα λεφτά που μαζεύει από τους δίσκους και καλά για τα συσσίτια;
  
Αναδημοσιεύουμε το συγκεκριμένο άρθρο )παλαιότερο) της "Ελευθεροτυπίας":

Μετά την πόλωση ο Αντώνης Σαμαράς υπόσχεται επτά χρόνια συσσίτια, προκειμένου εκτός από εκβιαστικά διλήμματα να παρουσιάσει και πρωτοβουλίες αντιμετώπισης των συνεπειών της κρίσης.
Ο πρωθυπουργός, σε χαιρετισμό που απηύθυνε χθες σε ημερίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με θέμα «Αλληλεγγύη - το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας και η κοινωνική διάσταση των Πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης», ανακοίνωσε ότι πέρα από τα έργα της Εκκλησίας που ήδη εντάχθηκαν στο νέο ΕΣΠΑ, η Εκκλησία της Ελλάδος θα διαχειριστεί τα μισά από τα 281 τουλάχιστον εκατομμύρια που θα διατεθούν από κοινοτικά κονδύλια στην Ελλάδα ως «Πρόγραμμα Τροφίμων και Ειδικής Βοήθειας» για την επταετία 2014-2020. Το συνολικό ποσό του προγράμματος ενδέχεται να φτάσει τα 350 εκατομμύρια.
Πρόκειται ειδικότερα για κονδύλια από το ταμείο ενίσχυσης των λιγότερο ευνοημένων πληθυσμών, που ψήφισε το Ευρωκοινοβούλιο στις αρχές του έτους και αποτελεί μέρος του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 2014-2020, δηλαδή από τον υπάρχοντα προϋπολογισμό. Αρχικά το ξεχωριστό αυτό ταμείο προέβλεπε για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες συνολικά 2,5 δισ., ποσό που στη συνέχεια αυξήθηκε και έχει φτάσει τα 3,7 δισ. από τα 960 δισ. του συνολικού πακέτου της επταετίας. Η διανομή των χρημάτων γίνεται μέσω των εθνικών κυβερνήσεων, μέσω προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας που εκπονούν τα κράτη-μέλη. Ως είθισται προϋπόθεση για τους φορείς που αναλαμβάνουν την υλοποίηση των προγραμμάτων είναι η πιστοποίηση ως διαχειριστική αρχή, προϋπόθεση που πληροί η Εκκλησία της Ελλάδος, η οποία ούτως ή άλλως σήμερα προσφέρει 250.000 μερίδες φαγητού σε απόρους ημερησίως, αξίας 90 εκατ. ευρώ ετησίως, μεγαλύτερης δηλαδή από τα περίπου 40 εκατ. ετησίως του προγράμματος που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.
Ερωτηματικά
Πέρα όμως από την έμμεση κατά αυτό τον τρόπο ομολογία Σαμαρά πως μέχρι το 2020 οι εικόνες ακραίας φτώχειας προβλέπεται να συνεχιστούν, τα ερωτηματικά είναι πολλά, δεδομένου ότι ναι μεν πάνω από τη σημερινή μη κυβερνητική οργάνωση της Εκκλησίας, την «Αποστολή», δεν πλανώνται σκιές, ωστόσο ουδέποτε έχουν δοθεί απαντήσεις για την αμαρτωλή υπόθεση της «Αλληλεγγύης», ο φάκελος της οποίας αγνοείται μετά τον καταλογισμό του υπουργείου Εξωτερικών το 2008 και την αποστολή των στοιχείων της έρευνας της ίδιας της Εκκλησίας στη Δικαιοσύνη τον Οκτώβριο του 2010.
Μένει επίσης να φανεί εάν το άλλο μισό των κονδυλίων θα διατεθεί μέσω των δήμων, που επίσης διοργανώνουν συσσίτια. Ερωτηματικά δημιουργεί τέλος η προεκλογική συγκυρία ανακοίνωσης της διαχείρισης των χρημάτων αυτών από την Εκκλησία.
**
Απειλή πτώσης της κυβέρνησης
Τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης σε περίπτωση υπερψήφισης του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές ομολογεί τώρα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Οι γενικότερες πολιτικές εξελίξεις μπορεί να κριθούν κυρίως από την τύχη του ΠΑΣΟΚ, όμως για τους σχεδιασμούς του κ. Σαμαρά καθοριστικό είναι το κλείσιμο της ψαλίδας με τον ΣΥΡΙΖΑ και στόχος η πρωτιά, έστω και με μία ψήφο, της Ν.Δ. Στο πλαίσιο αυτό, μιλώντας χθές σε θεματική προεκλογική εκδήλωση για τις γυναίκες στη Λαμία, συνέδεσε ευθέως αυτήν τη φορά ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις 25 Μαΐου με την επιβίωση της κυβέρνησης και την επιβίωση της κυβέρνησης με τη σταθερότητα της χώρας.
«Κεντρικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να προσπαθήσει να ρίξει την κυβέρνηση και να δημιουργήσει πολιτική αστάθεια», είπε ειδικότερα ο κ. Σαμαράς. Προσέθεσε ότι ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση βλέπει τις εκλογές ως μοχλό αποσταθεροποίησης της χώρας, ο ίδιος τις βλέπει ως μοχλό σταθεροποίησης, καταλήγοντας ότι πρέπει «οι εκλογές να διασφαλίσουν τη σταθερότητα στη χώρα και όχι να πάμε σε διαδικασίες που θα οδηγήσουν τη χώρα σε κίνδυνο».
Στη χθεσινή ομιλία του κ. Σαμαρά κυριάρχησε επίσης για άλλη μια φορά το ρητορικό σχήμα της Νέας Ελλάδας. Η Ν.Δ. συνεχίζει την κόντρα με τον ΣΥΡΙΖΑ για την υιοθέτηση του εν λόγω συνθήματος. Μάλιστα, ο γραμματέας της Ν.Δ. Ανδρέας Παπαμιμίκος απευθυνόμενος στο γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Βίτσα, σε τηλεοπτική συζήτηση χθές το πρωί στον ΣΚΑΪ, κατηγόρησε την Κουμουνδούρου για «καθαρά προβοκατόρικες πολιτικές του παρελθόντος που θυμίζουν τακτικές του παλιού ΠΑΣΟΚ».
Ενδιαφέρον έχει όμως, μεσούσης της αντιπαράθεσης Ν.Δ.- ΣΥΡΙΖΑ για τη Νέα Ελλάδα, η χθεσινή παρέμβαση του Ευάγγελου Αντώναρου μέσω twitter. «Καμία χώρα δεν χρειάζεται οποιονδήποτε επιθετικό προσδιορισμό. Ειδικά όταν τη χώρα αυτή τη λένε Ελλάδα», σχολίασε ο κ. Αντώναρος, από την πλευρά του οποίου διευκρίνιζαν ότι εξέφραζε προσωπικές απόψεις. Μπορεί πάντως ο κ. Αντώναρος να είναι πρώην και όχι νυν εκπρόσωπος, ωστόσο οι απόψεις του θεωρείται πως απηχούν το κλίμα που επικρατεί ευρύτερα στον καραμανλικό χώρο.

2 σχόλια:

  1. καραμελες......αν δεν εισαι χριστιανος τι σε νοιαζει που δινουμε τα λεφτα μας ....αυντε στο καλο....ουστ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και εσύ που είσαι εξυπνακιας,που πάνε τα χρήματα που ζητάνε από τα ζευγάρια όταν παντρεύονται και λένε ότι θα κοπεί απόδειξη δήθεν για τα συσσίτια?
    Εμένα μου ζήτησαν ταρίφα 250 € ασχέτως αν έχω να τους τα δώσω
    Και αν υποθέσεις ότι έτυχε η συγκεκριμένη μητρόπολη να ζήτησε τόσα, ρώτησα και σε άλλη και μου είπαν 200€

    ΑπάντησηΔιαγραφή