Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ


Μόνο σε 400 αντίτυπα ανά έκδοση  θα παρέχεται 
μειωμένο ειδικό ταχυδρομικό τέλος !
Ολομέτωπη επίθεση  φίμωσης του τύπου εξαπολύει η κυβέρνηση. Μετά τα blogs έχει βάλει στο στόχαστρο  και  τον τοπικό Τύπο! Ήδη έχουμε αναδείξει το σοβαρό αυτό θέμα από τις 14 Ιουλίου (Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΒΑΖΕΙ ...ΛΟΥΚΕΤΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ!)
Οι εξελίξεις όμως ένα μήνα μετά διαμορφώνονται προς το χειρότερο: Με το πρόσχημα της οικονομικής κρίσης, η κυβέρνηση κλείνει την …στρόφιγγα του μειωμένου ειδικού τέλους,  το ελάχιστο προνόμιο που είχαν οι περιφερειακές, επαρχιακές και τοπικές εφημερίδες για να διανέμονται μέσω ΕΛΤΑ.  Οι μηνιαίες, διμηνιαίες και τριμηνιαίες εφημερίδες από 1ης Αυγούστου πρέπει να αναζητήσουν άλλο τρόπο διανομής της εφημερίδας τους, κάτι που μεταφράζεται σε τεράστια επιπρόσθετα έξοδα, γεγονός που θα οδηγήσει σε κλείσιμο εκατοντάδες έντυπα.
Εξαίρεση στην αιφνίδια αυτή εγκύκλιο φαίνεται ότι αποτελούσαν τα μέλη της  Ένωσης Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου, μια και η συγκεκριμένη Ένωση με επίμονες ενέργειες έδειχνε να  εξασφαλίζει για τα μέλη της  τα κεκτημένα δεκαετιών.
‘Έλα όμως  που η Κυβέρνηση το έχει βάλει «αμέτι μουχαμέτι» να κλείσει όσο το δυνατόν περισσότερα έντυπα του τοπικού τύπου.  Έτσι, η νεώτερη εξέλιξη είναι ότι η κυβέρνηση παρέχει μειωμένο ταχυδρομικό τέλος  μόνο σε 400 αντίτυπα ανά έκδοση εφημερίδας ! Με λίγα λόγια, ο τοπικός τύπος, οδηγείται σε αφανισμό. Με την τεράστια κρίση που υπάρχει, με μόνο οξυγόνο ζωής τις διαφημίσεις από τα καταστήματα της γειτονιάς, πολλά από τα οποία έχουν κλείσει, τώρα ο τοπικός τύπος είναι αδύνατον  να ανταπεξέλθει στα μεγάλα ταχυδρομικά έξοδα!

Ήδη η Ένωση Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου, σε ανακοίνωσή της  αναφέρεται στο μεγάλο πρόβλημα επιβίωσης που θα αντιμετωπίσουν οι τοπικές εφημερίδες, αλλά και στην κοροϊδία που υπέστη από την Γενική  Γραμματεία Ενημέρωσης:
«Η επιτυχία μας στον εφαρμοστικό Νόμο (Ν 3548/2011 ΦΕΚ 152 Α/01.07.2011) αποδείχθηκε κενή περιεχομένου  γιατί σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες μας ο αριθμός των αντιτύπων (ανά έκδοση) που μπορεί να περιληφθεί στο ειδικό τέλος ταχυδρόμησης είναι μόνο 400 ενώ τα υπόλοιπα θα υπόκεινται σε κοινό ταχυδρομικό τέλος.
Ήδη με τις πρώτες ανησυχητικές πληροφορίες το Προεδρείο απέστειλε έγγραφο στη ΓΓΕ (Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης), με στόχο να βελτιωθεί σημαντικά ο παραπάνω αριθμός. Δυστυχώς αγνοηθήκαμε (γιατί δεν υπάρχει «πίστωση») και η Κ.Υ.Α. (Κοινή Υπουργική Απόφαση), θα καθορίζει τον αριθμό 400.
Μπροστά στον τεράστιο κίνδυνο επιβίωσης των εντύπων, το Προεδρείο κινήθηκε προς τις ακόλουθες κατευθύνσεις…»
Μετά από όλα επιβεβαιώνεται ότι το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει το κλείσιμο εκατοντάδων τοπικών εφημερίδων.

2 σχόλια:

  1. Ο τοπικός τύπος αποτελεί αιμοδότη της δημοκρατίας σε τοπικό επίπεδο μιας και αφενός μεν ασκεί γόνιμη και εποικοδομητική κριτική (ακόμη και σκληρή όπου απαιτείται)στις τοπικές αρχές, αφετέρου δε αναδεικνύει τα τοπικά προβλήματα, στηρίζει την εκάστοτε δημοτική αρχή στις σωστές επιλογές της και αποτελεί φωνή του απλού δημότη, προκειμένου αυτός να διατυπώσει τις σκέψεις, τις αντιρρήσεις και τους προβληματισμούς του.
    Η κυβέρνηση του μνημονίου αγνοώντας όλα τα ανωτέρω και με μια ισοπεδωτική πολιτική αποφάσισε προφανώς να επιφέρει ένα ισχυρότατο χτύπημα εις βάρος του τοπικόυ τύπου και δευτερογενώς εις βάρος της ελεύθερης και δημοκρατικής έκφρασης.
    Αποτέλεσμα της ανωτέρω εξωφρενικής απόφασης θα είναι η υποβάθμιση του δεσπόζοντος ρόλου του τοπικού τύπου που ως τετάρτη εξουσία, λειτουργεί ως αρωγός των τοπικών αρχών στις προσπάθειες για επίλυση των βασικών προβλημάτων των δημοτών και ενδεχομένως η είσοδος σε τοπικό επίπεδο μονοπολιακών εκδοτικών συγκροτημάτων που θα αλλοιώσουν το χαρακτήρα της τοπικής κοινωνίας.
    Σε αυτή την απόφαση κάθε πολίτης-δημότης και κάθε αιρετός εκπρόσωπος της τοπικής αυτοδιοίκησης θα πρέπει να καταγράψει την διαφωνία και την σθεναρή αντίθεσή του, μιας και η δυνατότητα λειτουργίας του τοπικού τύπου ελεύθερα, ανεξάρτητα, κριτικά και μαχητικά είναι δικαίωμα αδιαπραγμάτευτο και θεμελιώδες.
    Ισχυρή τοπική αυτοδιοίκηση, προυποθέτει ισχυρό τοπικό τύπο και ισχυρός τοπικός τύπος είναι ο οικονομικά βιώσιμος και ανεξάρτητος τύπος. Στις δύσκολες στιγμές που ζούμε, όπου οι λαικές κατακτήσεις καθημερινά ισοπεδώνονται ας μη χαθεί ακόμη μία μάχη και μάλιστα η μάχη της ελευθεροτυπίας. Γι αυτό το λόγο θα πρέπει να ενώσουμε τις φωνές μας στο πλευρό της πολυφωνίας, της ανεξαρτησίας και εν τέλει στο πλευρό της ίδιας της δημοκρατίας.
    Με τιμή
    Αλέξανδρος Ι. Νομικός
    Ιατρός-Παθολογοανατόμος
    Δρ. Πανεπιστημίου Αθηνών
    Επιμελητής Β' Ασκληπιείου Βούλας
    ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΠΑΠΑΓΟΥ-ΧΟΛΑΡΓΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλά κάνει να κλείσει και μερικούς που νομίζουν οτι είναι τοπικοί παράγοντες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή