Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ «ΓΕΡΜΑΝΟΣ» ΤΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ «ΠΑΣΟ» ΜΕ …ΧΑΡΑΤΣΙ 2,46 €!!!

γράφει η Ζωή Ηλία
Μετά την κατάργηση του φοιτητικού ασύλου, άλλη μια ανατροπή έρχεται στο χώρο των Πανεπιστημίων: Πρόκειται για την έκδοση του φοιτητικού «πάσου», το οποίο από ‘δω και στο εξής θα επιβαρύνει τους φοιτητές  με το ποσό των 2,46 ευρώ!!!
Ενώ μέχρι πέρσι  η  χορήγησή του  ήταν εντελώς δωρεάν, από φέτος, μαζί με το χαράτσι αλλάζει ο τρόπος διανομής καθώς  και τα κριτήρια καθορισμού όσων δικαιούνται το «πάσο».  Oι φοιτητές θα μπορούν να προμηθεύονται το νέο δελτίο από τα εμπορικά καταστήματα
«Γερμανός» αφού προηγουμένως έχουν υποβάλει ηλεκτρονικά την αίτησή τους. Καταλήγουμε λοιπόν στην  σταδιακή παράδοση  του δημόσιου Πανεπιστήμιου, στα ιδιωτικά συμφέροντα.
Ειδικότερα το νέο φοιτητικό πάσο, δικαιούνται οι φοιτητές του πρώτου κύκλου σπουδών, εφόσον δεν έχουν υπερβεί τα ν+2 έτη φοίτησης, οι φοιτητές του δεύτερου κύκλου σπουδών για όσα έτη διαρκεί η φοίτησή τους σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών, καθώς και οι φοιτητές του τρίτου κύκλου σπουδών, για 4 έτη από την ημερομηνία εγγραφής τους. Ωστόσο, δεν δικαιούνται δελτίο ειδικού εισιτηρίου, οι φοιτητές που έχουν υπερβεί το 29ο έτος της ηλικίας τους, (με συνέπεια να αδικούνται οι μαθητές των νυχτερινών  Λυκείων, των οποίων η πρόσβαση  στα ΑΕΙ-ΤΕΙ είναι συνήθως  άνω των  29 ετών) και όσοι έχουν εισαχθεί στην ανώτατη εκπαίδευση με κατατακτήριες εξετάσεις.
Είναι ηλίου φαεινότερον, ότι αυτή η παράμετρος, που τίθεται ως αναγκαία προϋπόθεση για την απόκτηση του πάσου, είναι αντικειμενικά περιττή. Διότι αρκεί  μια αίτηση του φοιτητή με τα στοιχεία του, για να του χορηγηθεί το πάσο, αφού οι Γραμματείες των Τμημάτων διαθέτουν τα απαραίτητα στοιχεία των φοιτητών τους και μπορούν να κάνουν διασταυρώσεις για τον εντοπισμό των «δικαιούχων».
Με το παραπάνω μέτρο παίρνουμε μια μικρή γεύση για το τι πρόκειται να επακολουθήσει στη  «φοιτητική μέριμνα» (σίτιση, στέγαση, συγγράμματα).

1 σχόλιο: