Σοβαρούς τριγμούς -στα όρια των συμπτωμάτων «διάλυσης»-, που συνοδεύτηκαν από την ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή Β. Καπερνάρου, αλλά και τις βολές βουλευτών προς την ηγεσία για την αρνητική εκλογική... επίδοση στις ευρωεκλογές (3,46% από το 7,51% του Ιουνίου του 2012), περιλάμβανε η τρίωρη συνεδρίαση της ΚΟ των Ανεξάρτητων Ελλήνων με θέμα την αποτίμηση του αποτελέσματος της κάλπης.
Ηδη η κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ μετρά έξι απώλειες από τις εκλογές του 2012 (κ. Μαρκόπουλος, Κουράκος, Νταβρής, Γιοβανόπουλος, Καπερνάρος και η Χρυσούλα Γιαταγάνα) και αριθμεί 14 βουλευτές από τους 20 που εξελέγησαν στις περασμένες εθνικές εκλογές. Από μόνη της η συγκεκριμένη... επίδοση είναι εντυπωσιακή για ένα κόμμα της αντιπολίτευσης, το οποίο δεν εισπράττει την κυβερνητική φθορά.
Στις αιτιάσεις για την αποχώρησή του από το κόμμα, ο Β. Καπερνάρος, σύμφωνα με πληροφορίες, προέβαλε τη μη στήριξη των ΑΝΕΛ στον αγώνα που έδωσε για τον Δήμο της Αθήνας, ενώ ο ίδιος, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό για τους λόγους που τον οδήγησαν στην? έξοδο είπε πως «διαπίστωσα ότι δεν θα αλλάξει τίποτα από το παρόν. Θα είμαστε σαν όλες τις άλλες κοινοβουλευτικές ομάδες». Μάλιστα ο ίδιος στη συνεδρίαση φέρεται να απευθύνθηκε προσωπικά στον Π. Καμμένο λέγοντάς του πως δεν έκανε καμία κοινή προεκλογική εμφάνιση με τον ίδιο.
Ο κ. Καπερνάρος, σύμφωνα με πηγές των ΑΝΕΛ, παίρνοντας τον λόγο στη συνεδρίαση, παρουσίασε στην ΚΟ αρνητικές για εκείνον αναρτήσεις και δημοσιεύματα και υποστήριξε ότι το κόμμα δεν τον βοήθησε ούτε κατ' ελάχιστο στην προεκλογική περίοδο. Πάντως φέρεται ενώπιον των συναδέλφων του να είπε πως δεν πρόκειται να προσχωρήσει σε άλλο κόμμα, ενώ σε σχετική ερώτηση άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα λέγοντας πως κανείς δεν μπορεί να δεσμευτεί για το μέλλον.
Μονομαχία
Ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής φέρεται να αναφέρθηκε και στην παρουσίαση του βιβλίου του στενού συνεργάτη του Π. Καμμένου, Γ. Γιαννέλη - Θεοδοσιάδη, ο οποίος είχε προσκαλέσει τους Βύρωνα Πολύδωρα και Νικήτα Κακλαμάνη (υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων), αλλά όχι τον ίδιο ως ομιλητή, κάτι που συνάντησε την αντίδραση του προέδρου των ΑΝΕΛ που φέρεται να του είπε ότι «έπρεπε να είχες δώσει το παρών στην εκδήλωση».
Ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής φέρεται να αναφέρθηκε και στην παρουσίαση του βιβλίου του στενού συνεργάτη του Π. Καμμένου, Γ. Γιαννέλη - Θεοδοσιάδη, ο οποίος είχε προσκαλέσει τους Βύρωνα Πολύδωρα και Νικήτα Κακλαμάνη (υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων), αλλά όχι τον ίδιο ως ομιλητή, κάτι που συνάντησε την αντίδραση του προέδρου των ΑΝΕΛ που φέρεται να του είπε ότι «έπρεπε να είχες δώσει το παρών στην εκδήλωση».
Επίσης ο κ. Καπερνάρος φέρεται να επέρριψε ευθύνες στον κ. Καμμένο για το εκλογικό αποτέλεσμα, λέγοντας ότι «δεν μπορεί να ρίξει κανείς ευθύνες στη βάση της πυραμίδας, αλλά στην κορυφή», ενώ στην παρότρυνση από συναδέλφους του να μην παίρνει αποφάσεις «εν θερμώ» και να το ξανασκεφτεί, εκείνος δεν άλλαξε την απόφασή του.
Κατά τα λοιπά, ο πρόεδρος του κόμματος Π. Καμμένος στην εισαγωγική του τοποθέτηση κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ, απευθυνόμενους στους βουλευτές του είπε «όποιος με αμφισβητεί να μου το πει τώρα». Ο κ. Καμμένος ενημέρωσε τους βουλευτές για την κατάσταση των οικονομικών του κόμματος, τις αλλαγές που προώθησε, και τους λόγους αυτών των αλλαγών, κυρίως του γενικού διευθυντή του κόμματος Κώστα Χαραλαμπόπουλου, στον οποίο καταλόγισε ευθύνες.
Κοινός τόπος των τοποθετήσεων των βουλευτών ήταν ότι «δεν θέτουμε θέμα ηγεσίας, αλλά πρέπει να διορθώσουμε τα λάθη μας». Ο Τ. Κουίκ φέρεται να είπε πως στις εκλογές υπήρξαν πολλές διαρροές προς τον ΣΥΡΙΖΑ και ότι κάποιες φορές να εμφανίζονταν ως «ουρά» του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής και βουλευτής Π. Χαϊκάλης, αναφερόμενος στον προεκλογικό του αγώνα στην περιφέρεια Αττικής, εξέφρασε παράπονα για έλλειψη στήριξης από βουλευτές, ενώ κατήγγειλε ότι από γραφείο «συναδέλφου βουλευτή των ΑΝΕΛ τηλεφωνούσαν σε δικούς του ανθρώπους, ζητώντας να ψηφιστεί ο Γιώργος Κουμουτσάκος» φωτογραφίζοντας τον Π. Μελά, ο οποίος αντέδρασε έντονα λέγοντας ότι ποτέ δεν έγινε κάτι τέτοιο, κάτι που αποδέχτηκε ο κ. Χαϊκάλης και το θέμα έληξε εκεί. Από την πλευρά της η Σταυρούλα Ξουλίδου φέρεται να είπε ότι πρέπει να μπουν νέοι άνθρωποι για να δώσουν αέρα φρεσκάδας.
Κοινοβουλευτική εκπρόσωπος η Ραχήλ Μακρή
Η Ελ. Κουντουρά νέα γραμματέας της ΚΟ
Η Ελ. Κουντουρά νέα γραμματέας της ΚΟ
Νέα γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος εξελέγη ομόφωνα διά βοής η Ελενα Κουντουρά, ενώ η Ραχήλ Μακρή ορίστηκε νέα κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος στη θέση του Νότη Μαριά που παραιτήθηκε, προκειμένου να διεκδικήσει θέση στην Ευρωβουλή.
Η πρώτη με τη νέα της ιδιότητα φέρεται να υποστήριξε ότι το κόμμα πρέπει να ορίσει πολιτική ατζέντα που θα τηρείται από τους βουλευτές, ενώ τόνισε ότι στο Εθνικό Συμβούλιο θα πρέπει να συζητηθεί το θέμα του ανοίγματος του κόμματος και της πρόσκλησης σε άλλες δυνάμεις.
Και άλλοι βουλευτές τόνισαν πως στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου των ΑΝΕΛ στις 14 και στις 15 Ιουνίου θα πρέπει να μπουν όλα τα θέματα προς συζήτηση και να βρεθούν και λύσεις. Σημειώνεται ότι ο Τέρενς Κουίκ ανέλαβε χρέη γραμματέα του κόμματος, μέχρι την εκλογή του νέου γραμματέα από το Εθνικό Συμβούλιο, ενώ ο Μιχάλης Σακελλάρης υπέβαλε -και έγινε αποδεκτή- την παραίτησή του από το Εκτελεστικό Γραφείο.
Γιώργος Πίκουλας
ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου