Κυριακή 10 Αυγούστου 2014

Η ΕΛΛΑΣ ΣΥΝΕΝΟΧΟΣ ΣΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ! ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥ ΠΡΕΣΒΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ!

Μαρουάν Τουμπάσι: «Η Ελλάδα συνάπτει συμβάσεις και στρατιωτικές συμφωνίες με το Ισραήλ το οποίο κατέχει παράνομα εδάφη της Παλαιστίνης και διαπράττει εγκλήματα πολέμου»! 
  • «Ξεπερνάνε τους 1875 οι μάρτυρες και τους 9.500 οι τραυματίες, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι σοβαρά. Περισσότεροι από 250.000 Παλαιστίνιοι εκτοπίστηκαν από τις εστίες τους»
  • «Το 40% των θυμάτων από τα εγκλήματα που διαπράττει το Ισραήλ είναι Παλαιστίνιοι κάτω των 18 ετών»
  • «Στη Γάζα συντελείται μαζική σφαγή στα γυναικόπαιδα, μια γενοκτονία. Έχουν εξαφανιστεί ολόκληρες οικογένειες»
  • «Το Ισραήλ διαπράττει εγκλήματα πολέμου. Πρέπει να σκοτωθούν άλλα 10.000 Παλαιστίνια παιδάκια για να τα αναγνωρίσει η διεθνής κοινότητα ως εγκλήματα πολέμου
  • «Προσχεδιασμένη η επίθεση του Ισραήλ: για να βγει από το πολιτικό του αδιέξοδο μάς έσυρε σε κύκλο βίας και αίματος, ώστε να παρουσιαστεί στη διεθνή κοινότητα ως θύμα των βομβαρδισμών της Χαμάς»
  • «Το Ισραήλ χτίζει στην Παλαιστίνη ρατσιστικό τείχος που απλώνεται σε 711 χιλιόμετρα, έχει τριπλάσια έκταση από την περίμετρό της. Μας έχει εγκλωβίσει σε μια τεράστια φυλακή»
  • «Ο αριθμός των εποίκων στη δυτική όχθη φτάνει σήμερα τους 750.000 Ισραηλινούς»
  • «Πρέπει να καταλάβουν ότι εφόσον υπάρχει κατοχή, από μέρους μας θα υπάρχει αντίσταση»
  • «Η Ισραηλινή κοινωνία ρέπει προς τον εξτρεμισμό, όπως και η πλειοψηφία της Ισραηλινής κυβέρνησης απαρτίζεται από εξτρεμιστικά στοιχεία»
Αποκλειστική συνέντευξη στον Μάκη Βραχιολίδη
Σε μια δραματική συνέντευξή του στην «Ε.Ω. της Κυριακής», ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην Αθήνα κ. Μαρουάν Τουμπάσι σκιαγράφει την τραγωδία που ζουν οι Παλαιστίνιοι στη λωρίδα της Γάζας. Στην περιοχή που θεωρείται η δεύτερη παγμοσμίως πιο πυκνοκατοικημένη, εκεί όπου ανά ένα τετραγωνικό μέτρο ζουν έξι άνθρωποι, οι ισραηλινές βόμβες πέφτουν σαν χαλάζι!  «Το 40% των θυμάτων από τα εγκλήματα που διαπράττει το Ισραήλ αφορούν Παλαιστίνιους κάτω των 18 ετών», υπογραμμίζει ο κ. Τουμπάσι, επισημαίνοντας ότι έχουν ξεκληριστεί ολόκληρες οικογένειες από τις βόμβες των Ισραηλινών, που ρίχονται για να προκαλέσουν τη γενοκτονία των Παλαιστινίων. Πρόκειται για ένα νέο ολοκαύτωμα το οποίο ήδη πολλοί ηγέτες το παραλληλίζουν με αυτό που προξένησε ο Χίτλερ, ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση δεν καταδικάζει δημοσίως τις επιθέσεις του Ισραήλ. Το ότι η Ελλάς είναι συνένοχη στο έγκλημα σε βάρος των Παλαιστινίων προκύπτει μέσα από τα λεγόμενα του κ. Τουμπάσι. Αφού εκφράζει την ευγνωμοσύνη του προς τον  ελληνικό λαό που ξεχύνεται στους δρόμους για να στηρίξει τον παλαιστινιακό λαό, αναφορικά με την ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Τουμπάσι είναι αποκαλυπτικός:  «Δεν επεμβαίνουμε στα εσωτερικά της χώρας σας, όμως δεν επιθυμούμε να υπάρχει η προσέγγιση Ελλάδος-Ισραήλ εις βάρος των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού. Η Ελλάδα οφείλει να επανεξετάξει τις στρατιωτικές συμφωνίες με το Ισραήλ το οποίο είναι κατοχική δύναμη σε βάρος της Παλαιστίνης». Τέλος, να σημειωθεί ότι ο πρέσβης κ. Τουμπάσι είναι χριστιανός Ορθόδοξος, σε μια Παλαιστίνη όπου ο χριστιανικός πληθυσμός πριν από την Ισραηλινή κατοχή του 1967 αποτελούσε το 12% του συνόλου των Παλαιστινίων, ενώ σήμερα, συνεπεία της κατοχής, οι ορθόδοξοι χριστιανοί συγκροτούν το 1,5% του πληθυσμού!


Μπορείτε να μου πείτε κύριε πρέσβη ποια ήταν η ακριβής αφορμή για τη νέα επίθεση των Ισραηλινών προς την Παλαιστίνη;  Η δολοφονία των τριών Ισαηλινών; Οι βόμβες της Χαμάς;
Πρέσβης: Πάντα πίσω από ένα πόλεμο κρύβονται οικονομικοί και πολιτικοί λόγοι. Ας ξεκινήσω από την εξαφάνιση και δολοφονία των τριών νεαρών εποίκων. Κατ’ αρχάς, τα άτομα αυτά βρέθηκαν στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη τα οποία ελέγχονται αποκλειστικά από τις δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ και δίπλα σε έναν οικισμό που, όπως και όλοι οι εποικισμοί είναι παράνομος βάσει της συνθήκη της Μόσχας και το Ισραήλ δεν μας δίνει το δικαίωμα να έχουμε κάποιον έλεγχο, έστω ασφαλείας, σε αυτές τις περιοχές που καλύπτουν το 60% από τα παλαιστινιακά εδάφη. Δεν μπορούμε εμείς να θεωρούμαστε υπεύθυνοι για την ασφάλεια κάποιων ατόμων που κατέχουν τα δικά μας εδάφη. Παρ’ όλα αυτά ο πρόεδρός μας Αμπάς κατήγγειλε τη δολοφονία αυτών των νεαρών, έτσι δε όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα υπάρχουν κάποιες ισραηλινές δημοσιογραφικές πηγές που αναφέρουν ότι ακόμα είναι άγνωστες οι πηγές αυτού του εγκλήματος το οποίο μπορεί να είναι του κοινού ποινικού δικαίου. Ακόμη και το Ισραήλ έχει ανακοινώσει διά στόματος αστυνομικών στελεχών του ότι δεν ευθυνόταν η Χαμάς για την εξαφάνισή τους. Το ίδιο υποστήριξαν και Γερμανοί δημοσιογράφοι. Όλα αυτά μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το Ισραήλ έψαχνε μια αφορμή για να κάνει αυτή την επίθεσή του.
Λέτε δηλαδή ότι το Ισραήλ είχε προσχεδιασμένη από καιρό την επίθεσή του σε βάρος των Παλαιστινίων;
Πρέσβης: Ναι, όντως, έψαχνε αφορμές, γιατί αυτή η επίθεση δεν έγινε μόνο τώρα στη Γάζα. Πριν ξεκινήσει αυτή η βαρβαρότητα κατά της Γάζας υπήρχαν εισβολές των Ισραηλινών δυνάμεων στα κατεχόμενα εδάφη, σε πόλεις, όπως στη Ραμάλα, σε χωριά, σε καταυλισμούς στη Χεβρώνα, που τις εισβολές αυτές συνόδευαν συλλήψεις, ενώ σκοτώθηκαν και 17 Παλαιστίνιοι. Ο πρώτος λόγος όμως των επιθέσεων του Ισραήλ ήταν ότι η διεθνής κοινότητα, ακόμη και η Αμερική έριξε στο Ισραήλ την ευθύνη για την αποτυχία των τελευταίων διαπραγματεύσεών  του με την Παλαιστίνη για την εξεύρεση λύσης (τέλη Απριλίου), όπου μάλιστα τότε υπήρξε μεταξύ μας συμφωνία  για την απελευθέρωση 30 φυλακισμένων Παλαιστινίων αγωνιστών οι οποίοι είχαν καταδικαστεί πριν από τη συμφωνία του ‘Όσλο. Τότε λοιπόν, το Ισραήλ κατάλαβε ότι βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση.
Ο δεύτερος λόγος ήταν ότι πάντα το Ισραήλ ισχυριζόταν ότι ο πρόεδρος Αμπάς δεν είναι εκπρόσωπος όλου του Παλαιστινιακού λαού, γιατί δεν ελέγχει τη Γάζα. Όμως πραγματοποιήθηκε η εθνική παλαιστινιακή συμφιλίωση και σχηματίσθηκε παλαιστινιακή κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που ανήκει σε όλες τις παλαιστινιακές παρατάξεις υπό την αιγίδα και αρχηγία του Αμπάς, έχει το πρόγραμμα της PLO και δεσμεύεται από όλες τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με το Ισραήλ. Αυτή η παλαιστινιακή ενότητα πραγματοποιήθηκε μεταξύ της Δυτικής όχθης και της Γάζας και έγινε αποδεκτή από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ. Αυτό δημιούργησε μεγάλο πολιτικό ζήτημα και πρόβλημα στους Ισραηλινούς, μια και εμφανίστηκαν απομονωμένοι πολιτικά. Και γι’ αυτό το Ισραήλ, για να βγει από το πολιτικό του αδιέξοδο ήθελε να μας τραβήξει σε ένα κύκλο βίας και αίματος ώστε να παρουσιαστεί στη διεθνή κοινότητα ως θύμα των βομβαρδισμών της Χαμάς.

Τώρα όμως που το Ισραήλ είναι θύτης, δεν θα έπρεπε να είναι περισσότερο απομονωμένο από τη διεθνή κοινότητα; Και όμως, δεν δείχνει να είναι.
Πρέσβης: Σας επαναλαμβάνω ότι το Ισραήλ έσειρε την Παλαιστίνη σε κύκλο βίας και αίματος, για να παρουσιαστεί στη διεθνή κοινότητα ως θύμα. Το Ισραήλ γνωρίζει ότι οι πύραυλοι της Χαμάς δεν σκοτώνουν κανέναν. Προκαλούμε το Ισραήλ να μας δώσει το όνομα ενός παιδιού που σκοτώθηκε από την εκτόξευση των πυραύλων της Χαμάς, κάτι που βεβαίως ούτε το θέλουμε ούτε το επιθυμούμε. Αλλά εμείς κάνουμε αντίσταση και είναι δικαίωμα κάθε λαού που είναι υπό κατοχή, να αντιστέκεται.   
Πόσα είναι τα μέχρι στιγμής θύματα των Παλαιστινίων από τις Ισραηλινές επιθέσεις;
Πρέσβης: Ξεπερνάνε τους 1875 μάρτυρες και πάνω από 9.500 τραυματίες, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι σοβαρά τραυματισμένοι. Περισσότεροι από 250.000 Παλαιστίνιοι εκτοπίστηκαν από τις εστίες τους. Για να καταλάβετε, μιλάμε για μια πολύ πυκνοκατοικημένη περιοχή. Στη Γάζα για παράδειγμα, σε 1 τ.μ. ζουν έξι άνθρωποι και θεωρείται η δεύτερη παγμοσμίως πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή. Το 40% των θυμάτων από τα εγκλήματα που διαπράττει το Ισραήλ αφορούν Παλαιστίνιους κάτω των 18 ετών. Αυτά τα στατιστικά στοιχεία δεν είναι δικά μας αλλά από διεθνείς οργανισμούς που λειτουργούν στη Γάζα. Τα σχολεία που ανήκουν στον ΟΗΕ έχουν βομβαρδιστεί, όπου σκοτώθηκαν αρκετά άτομα, πολλά άτομα από σωστικά συνεργεία είναι νεκρά, η κεντρική μονάδα παραγωγής ρεύματος έχει καταστραφεί, η υποδομή της Γάζας στην αποχέτευση και ύδρευση έχει καταστραφεί, όπως επίσης και χώροι λατρείας.
Όλα αυτά με βάση το άρθρο 51 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ, δεν δικαιολογούν αυτό που ισχυρίζεται το Ισραήλ ότι βρίσκεται σε άμυνα! Διότι το Ισραήλ είναι μια κατοχική δύναμη. Πρέπει να προστατέψει τον άμαχο πληθυσμό και να μην έχει στόχο να καταστρέψει την υπόγεια υποδομή του. Γι’ αυτό και βάσει της διεθνούς νομιμότητας, αυτές οι πράξεις που πράττει το Ισραήλ είναι εγκλήματα πολέμου.

Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο τελικός σκοπός του Ισραήλ; Να ξεριζώσει οριστικά τους Παλαιστίνιους από τα εδάφη τους; Να κάνει γενοκτονία;

Πρέσβης: Ο πρώτος στόχος του Ισραήλ ήταν να συντηρήσει τη διχόνοια ανάμεσα στη Δυτική όχθη και τη Γάζα, τη διχόνοια μεταξύ Χαμάς και Αιγύπτου, μετά την άνοδο στην εξουσία νέας ηγεσίας στην Αίγυπτο, την οποία εμείς στηρίζουμε. Ένα μέρος από το σχέδιο του Ισραήλ είναι να καταστρέψει το παλαιστινιακό όνειρο και την λύση της ύπαρξης των δύο κρατών. Όλα αυτά που συνέβησαν και συμβαίνουν στη Γάζα ταυτίζονται με τον εποικισμό στη δυτική όχθη. Σε όλα τα κατεχόμενα εδάφη της Παλαιστίνης, από το 1967 γίνεται προσπάθεια διαμελισμού των παλαιστινιακών εδαφών στη δυτική όχθη, επιδιώκοντας να τεμαχίσουν τις περιοχές με οδοφράγματα, με το χτίσιμο νέου τείχους και παράλληλα προσπαθούν να δημιουργήσουν απομονωμένα καντόνια Παλαιστινίων τα οποία θα ελέγχουν με τον δικό τους τρόπο. Αυτό το ρατσιστικό τείχος που χτίζει το Ισραήλ, απλώνεται σε 711 χιλιόμετρα και έχει τριπλάσια έκταση από την περίμετρο της Παλαιστίνης, ουσιαστικά κόβει περιοχές στη μέση, απομονώνει από την Ιερουσαλήμ και αποτελεί προσπάθεια αλλοίωσης του χριστιανικού και αραβικού στοιχείου της. Και βεβαίως θέλει να κερδίζει χρόνο ώστε να αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις και ειρηνευτικές διαδικασίες, για τις οποίες έχουμε δεσμευτεί ως PLO, ότι πρέπει να υπάρχει μια ειρηνική και δίκαιη λύση στην περιοχή.
Προσπαθώντας έτσι το Ισραήλ να δημιουργήσει νεες καταστάσεις στην δυτική όχθη, έχει οδηγήσει στο σημείο ώστε ο αριθμός των εποίκων στη δυτική όχθη, φτάνει σήμερα τους 750.000 Ισραηλινούς. Εκτός από τη γενοκτονία που διαπράττει το Ισραήλ, ο αποκλεισμός της Γάζας αποτελεί πολιτική εξόντωση στο σχέδιο των Παλαιστινίων για ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος.

Είστε ικανοποιημένοι από τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντί σας; Δεν ακούμε ούτε τον κ. Σαμαρά ούτε τον κ. Βενιζέλο να μιλάνε υπέρ της Παλαιστίνης.
Πρέσβης: Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από τη στάση του ελληνικού λαού που ξεχύνεται στους δρόμους, σε πολλές πόλεις της Ελλάδος, όπως στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τη Λάρισα, την Κέρκυρα και αλλού, στηρίζοντας τον παλαιστινιακό λαό, καταγγέλλοντας τις σφαγές και απαιτώντας τον τερματισμό της κατοχής. Οι σχέσεις Ελλάδος και Παλαιστίνης είναι ιστορικές, όμως στην πολιτική δεν υπάρχει πάντα κάτι σταθερό και οι διεθνείς σχέσεις μεταβάλλονται, μια και στηρίζονται σε συμφέροντα. Καταλαβαίνουμε απόλυτα τα συμφέροντα της Ελλάδος, δεν επεμβαίνουμε στα εσωτερικά της χώρας σας, όμως δεν επιθυμούμε να υπάρχει αυτή η προσέγγιση Ελλάδος-Ισραήλ εις βάρος των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού. Σίγουρα υπάρχουν συμβάσεις και στρατιωτικές συμφωνίες μεταξύ Ελλάδος και Ισραήλ, όμως όταν το Ισραήλ διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου και εφόσον συνεχίζει την κατοχική του πολιτική, κατά τη γνώμη μας, η Ελλάδα πρέπει να ξανακοιτάξει αυτές τις στρατιωτικές συμφωνίες με μια κατοχική δύναμη!
Πώς κρίνετε τη στάση της Τουρκίας η οποία το 1974 κατέλαβε την μισή Κύπρο, την οποία κατέχει ακόμη και σήμερα;
Πρέσβης: Εμείς έχουμε καταδικάσει την κατοχή της μισής Κύπρου, αυτή είναι η πάγια θέση μας και δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτή την  κατοχή. Το θέμα της κατοχής δεν μπορούμε να το δούμε με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Από όπου και να προέρχεται, η κατοχή είναι μία και την καταγγέλλουμε. Όμως, κατά τον ίδιο τρόπο περιμένουμε και εμείς από όλες τις κυβερνήσεις να καταγείλουν την κατοχή σε βάρος των Παλαιστινίων. Δεν επεμβαίνουμε στα εσωτερικά οποιασδήποτε χώρας που θέλει να αναπτύξει σχέσεις με το Ισραήλ, αλλά αυτό που ζητάμε είναι να καταγγελθεί η κατοχική πολιτική του Ισραήλ. Γιατί μετά την επίσημη αναγνώριση της Παλαιστίνης, στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ ως κράτους μη μέλους, τώρα μιλάμε για κατοχή του κράτους της Παλαιστίνης και όχι για κατεχόμενα εδάφη. Μέχρι πότε θα περιμένει η παγκόσμια διεθνής κοινότητα να τερματιστεί αυτή η κατοχή;
Τι έχετε να πείτε για το ότι ο ΟΗΕ και οι ΗΠΑ βάζουν το Ισραήλ και την Παλαιστίνη στην ίδια ζυγαριά; Λένε δηλαδή «να σταματήσει η Χαμάς να ρίχνει ρουκέτες, για να σταματήσει και το Ισραήλ να επιτίθεται».
Πρέσβης: Δυστυχώς, κάποιες κυβερνήσεις ταυτίζουν τον θύτη με το θύμα. Αυτό για μας είναι απαράδεκτο και από την άλλη περιμένουμε το Ισραήλ να δεχτεί την πρωτοβουλία κατάπαυσης του πυρός και την εκεχειρία. Και από ‘κει και πέρα να γίνουν πολιτικές, ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για να καταλήξουμε σε μια κοινή λύση. Τα αιτήματα των Παλαιστινίων είναι γνωστά: άρση του αποκλεισμού της Γάζας, να επιτραπεί στους ψαράδες η αλιεία στα 12 ναυτικά μίλια, όπως το προβλέπει η διεθνής νομιμότητα και άμεση απελευθέρωση των Παλαιστίνιων κρατουμένων, τους οποίους ξανασυνέλαβε το Ισραήλ με την τότε συμφωνία ανταλλαγής με τον Σαλίντ. Να επιτραπεί στον λαό μας η ελευθερία στην περιοχή της Γάζας ώστε να μπορούμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια. Αυτό όμως που γίνεται αυτές τις μέρες στη Γάζα είναι μια μαζική σφαγή στα γυναικόπαιδα, μια γενοκτονία. Έχουν εξαφανιστεί ολόκληρες οικογένειες. Το Ισραήλ για το μόνο που ενδιαφέρεται είναι να προστατέψει την εποικιακή του πολιτική στα κατεχόμενα εδάφη της Παλαιστίνης.
Ωστόσο, ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε ότι τα εγκλήματα του Ισραήλ είναι χειρότερα και από του Χίτλερ.
Πρέσβης: Ακόμη και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Ολάντ έκανε σχετικές δηλώσεις. Εμείς επιθυμούμε από όλη τη διεθνή κοινότητα και από όλες τις κυβερνήσεις του κόσμου να δουν τα πράγματα όπως έχουν και να στηριχθούν όχι στα δικά μας λεγόμενα ή του Ισραήλ αλλά σε αυτά που λέει η διεθνής νομοθεσία και νομιμότητα. Τέτοιες πράξεις, στο Κοσσυφοπέδιο αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή του κόσμου, οι ΗΠΑ τις έχουν χαρακτηρίσει εγκλήματα πολέμου. Όταν όμως αφορά το Ισραήλ, αλλάζουν τα δεδομένα και τα μέτρα; Δηλαδή πρέπει να σκοτωθούν άλλα 10.000 Παλαιστίνια παιδάκια για να αναγνωρίσει ότι αυτά είναι εγκλήματα πολέμου; Κι εσείς ο ίδιος όταν βλέπετε τέτοιες εικόνες με σκοτωμένα παιδιά θα λέτε ότι αυτά είναι εγκλήματα πολέμου. Επιπλέον, εμείς ενδιαφερόμαστε όχι μόνο για τη στάση των κυβερνήσεων αλλά και για τη στάση και θέση των λαών, ειδικά στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική, όπου ξεχύθηκαν στους δρόμους υπέρ του παλαιστινιακού λαού και για να καταδικάσουν αυτές τις σφαγές.
Οι Ισραηλινοί χαρακτηρίζουν τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση, κάτι που εσείς απορρίπτετε.
Πρέσβης: Εμείς λέμε ότι τρομοκρατία είναι η κατοχή. Η κατοχή είναι η ρίζα του κακού και η ουσία του προβλήματος. Αν δεν υπήρχε κατοχή δεν θα είχαμε όλα αυτά τα αποτελέσματα και αυτή την αιματοχυσία. Όταν ο ελληνικός λαός αντιστεκόταν κατά του ναζισμού ήταν τρομοκράτες; Κάθε λαός έχει το δικαίωμα να αντιστέκεται κατά της κατοχής και αυτό το εγγυάται και το διασφαλίζει η διεθνής νομοθεσία. Ειρηνική αντίσταση, ένοπλος αγώνας, όλες οι μορφές του αγώνα επιτρέπονται από τη διεθνή νομοθεσία. Είναι λογικός αυτός ο άδικος αποκλεισμός της λωρίδας της Γάζας τα τελευταία 7 χρόνια, που ουσιαστικά είναι μια απέραντη φυλακή για μας; Αυτή είναι η πραγματικότητα και πρέπει να καταλάβουν οι Ισραηλινοί ότι εφόσον υπάρχει κατοχή, από μέρους μας θα υπάρχει αντίσταση.
Προκαλεί αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι και ο Ισραηλινός λαός πανηγυρίζει όταν βομβαρδίζονται σχολεία και δολοφονούνται παιδιά Παλαιστινίων. Μάλιστα, μια νεαρή Ιρσαηλινή βουλευτής πρότεινε να «θανατωθούν όλες οι Παλαιστίνιες μητέρες».
Πρέσβης: Η ερώτησή σας δείχνει ότι παρακολουθείτε τα θέματα και καταλαβαίνετε τι γίνετε εκεί κάτω. Επιτρέψτε μου να σας πω κάτι πολύ σημαντικό. Αυτή η μεταβολή της Ισραηλινής κοινωνίας σημειώθηκε μετά τη δολοφονία του Ισαάκ Ραμπίν, από τους εξτρεμιστές Ισραηλινούς Εβραίους, για τη συμφωνία που υπέγραψε με τον αείμνηστο Αραφάτ. Ήταν τότε, που στο Όσλο ξεκίνησε η ειρηνευτική διαδικασία μαζί με τον Αραφάτ, ο οποίος Αραφάτ επίσης δολοφονήθηκε από τους Ισραηλινούς. Ο Ραμπίν εθεωρείτο ο Ντε Γκωλ του Ισραήλ, τον οποίο κάποιες πλευρές της Ισραηλινής κοινωνίας δεν τον θέλανε.  Από τότε άρχισε η μεταβολή στην αντίληψη των Ισραηλινών σχετικά με την επίλυση του μεσανατολικού. Εμείς ως Παλαιστίνη υποχωρήσαμε τότε στη συμφωνία του Όσλο και πήραμε μια ενιαία απόφαση: δεχτήκαμε να αναγνωρίσουμε το κράτος του Ισραήλ στα 78% από την έκταση της ιστορικής Παλαιστίνης και να δημιουργήσουμε εμείς το δικό μας κράτος στα 22% και έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος για την επίτευξη ειρήνης στην περιοχή. Δυστυχώς όμως φάνηκε ότι το Ισραήλ δεν έχει υποχωρήσει από τις παλιές σιωνιστικές του ιδέες. Και δυστυχώς και η Ισραηλινή κοινωνία ρέπει προς τον εξτρεμισμό, όπως και η πλειοψηφία της Ισραηλινής κυβέρνησης απαρτίζεται από εξτρεμιστικά στοιχεία. Και δυστυχώς υπάρχουν ισραηλινές πηγές και sites που θέτουν ξανά το βασίλειο του Δαυίδ, όχι μόνο στην Παλαιστίνη αλλά περιλαμβάνουν ένα κομμάτι από την Αίγυπτο, την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία. Εμείς, δεν αντιμετωπίζουμε μια στρατιωτική κατοχή αλλά μια κατοχή που στοχεύει στον εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τα εδάφη τους και να εγκαταστήσουν στη θέση τους Εβραίους έποικους.
Πολλοί Έλληνες υποστηρίζουν ότι τα σιωνιστικά σχέδια στρέφονται και σε βάρος της χώρας μας. Λένε μάλιστα ότι το Ισραήλ έχει στόχο την Κρήτη, όπως επίσης ότι υπάρχουν Ισραηλινοί που θεωρούν τη Θεσσαλονίκη πρωτεύουσά τους. Κάντε μου ένα σχόλιο.
Πρέσβης: Θας σας πω κάτι που μου ανέφερε ένας παπάς στη Θεσσαλονίκη. Ότι επιθυμεί να υπάρχει επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος ώστε να μην υφίστανται Ισραηλινές βλέψεις στη Θεσσαλονίκη. Υπάρχει έντονη οικονομική δραστηριότητα των Ισραηλινών εταιρειών στην Ελλάδα αλλά δεν μπορώ να προβλέψω κατά πόσο αυτό θα ωφελήσει τη χώρα σας ώστε να βγει από την κρίση της. Άραγε, οι οικονομικές δραστηριότητες των Ισραηλινών στην Ελλάδα, θα σας βοηθήσουν ή θα εντείνουν την κρίση; Εμείς ευχόμαστε η χώρα σας να βγει δυνατή από τη δύσκολη οικονομική της κατάσταση. Βλέπουμε την Ελλάδα ως χώρα που έχει θεμελιώσει την έννοια της Δημοκρατίας, της ελευθερίας και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

  • Ευχαριστούμε τον κ. Ζαράρ Μουχάναντ ο οποίος εκτέλεσε χρέη διερμηνέα και βοήθησε τα μέγιστα στη σωστή αποτύπωση της συνέντευξης

 δημοσιεύεται στην 'Ελεύθερη Ώρα της Κυριακής"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου