Τη σύγκληση της πολιτικής επιτροπής άμεσα, πιθανόν εντός της επόμενης εβδομάδας, σχεδιάζει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, με στόχο να δώσει εκείνος το ρυθμό προτού προλάβουν να αρχίσουν τα εσωκομματικά όργανα.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης φέρεται άλλωστε σίγουρος τόσο για τη σύντομη κατάρρευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών στο ορατό μέλλον, όσο και για το κατά πόσον διαθέτει έλεγχο της κατάστασης στη Ν.Δ. Γεγονός είναι άλλωστε ότι μέχρι στιγμής “τουφεκιές” έχουν ρίξει μόνο στελέχη εκτός Βουλής, τα οποία οι σαμαρικοί αντιμετωπίζουν μάλλον με κάποια υποτίμηση, όπως και το γεγονός ότι γενικότερα μεταξύ των δυσαρεστημένων κεντρώων έχει επικρατήσει όπως έγραψε το news247 η θεωρία του “ώριμου φρούτου” με μόνο ερώτημα το πότε θα “πέσει” ο πρόεδρος της Ν.Δ.
Ο κ.Σαμαράς εκτιμά πάντως ότι εφόσον θέσει εκείνος το πλαίσιο της συζήτησης, δε θα υπάρξει κίνηση ευθείας αμφισβήτησης του από τα συλλογικά όργανα του κόμματος. 'Ετσι πρόκειται σύμφωνα με πληροφορίες απευθυνόμενος στην πολιτική επιτροπή της Ν.Δ να αναφερθεί σε κινδύνους για τη χώρα και την οικονομία το επόμενο διάστημα, θέτοντας ένα πολύ σύντομο ορίζοντα ζωής για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και άρα υπονοώντας ότι οποιαδήποτε κίνηση συνιστά υπονόμευση της παράταξης σε ένα κρίσιμο σημείο.
Θα αναφερθεί επίσης στα πεπραγμένα της απελθούσης κυβέρνησης, αφήνοντας έτσι να αιωρείται το ερώτημα προς δυσαρεστημένους εάν δεν συμφώνησαν στην εφαρμοσθείσα πολιτική- κάτι που πάντως δεν απαντά στην κριτική για το ιδεολογικό στίγμα της Ν.Δ, την επικοινωνιακή πολιτική και τη λήψη αποφάσεων σε κλειστό κύκλο.
Το πρώτο βήμα για τη διαχείριση του εκλογικού αποτελέσματος και τη χάραξη της αντιπολιτευτικής στρατηγικής γίνεται όμως από σήμερα με τη συνεδρίαση της εκτελεστικής γραμματείας της Ν.Δ στις έξι το απόγευμα στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στη Συγγρού. Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: Σε αυτή μετέχουν οι δύο αντιπρόεδροι Δημήτρης Αβραμόπουλος και Σταύρος Δήμας, την ώρα που το θέμα της Προεδρίας μενει ανοιχτό. Ο πρώτος πάντως θα απουσιάζει εκ των πραγμάτων καθώς βρίσκεται στη Ρίγα της Λεττονίας για το συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ ως Επίτροπος.
Ο απολογισμός πάντως σε ένα κλειστό και ολιγομελές όργανο είναι βέβαιον πως δε θα επαρκέσει για να καθησυχάσει τα πνεύματα στο γαλάζιο στρατόπεδο, όπου επικρατεί ένταση μετά την ήττα, για αυτό και έχουν σχεδιαστεί οι επόμενες κινήσεις εκτόνωσης ή πρόληψης αμφισβητήσεων. Και τοποθετούνται σε άμεσο ορίζοντα, καθώς όλοι θα βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής τουλάχιστον μέχρι τις αρχές Μαρτίου όταν θα έχει λήξει η επέκταση του τρέχοντος προγράμματος και θα έχει φανεί “τι ψάρια θα πιάσει” η νέα κυβέρνηση.
Οι κινήσεις αυτές περιλαμβάνουν επίσης τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ, μετά την ορκωμοσία των βουλευτών την επόμενη Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου. Μένει να φανεί εάν για άλλη μία φορά η ηγεσία της Ν.Δ θα ορίσει ως ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας μόνο την “ομιλία προέδρου” και εάν τα μέλη αυτής θα ζητήσουν το λόγο και πως θα κινηθούν.
Το δεύτερο σκέλος του ίδιου ερωτήματος ανακύπτει και όσον αφορά στη συνεδρίαση της πολιτικής επιτροπής, η οποία αποτελεί το ανώτατο συλλογικό όργανο του κόμματος της Ν.Δ μεταξύ δύο συνεδρίων.
Η τρέχουσα σύνθεση της πολιτικής επιτροπής περιλαμβάνει τα ex officio μέλη (βουλευτές, ευρωβουλευτές, αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης) και τα 200 αιρετά μέλη που είχαν εκλεγεί στο τελευταίο τακτικό συνέδριο, τον Ιούνη του 2013, όταν είχε προκαλέσει σχόλια η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και της σειράς εκλογής χωρίς σταυρό.
Ένα στα δύο μέλη είχε εκλεγεί πρώτη φορά στην πολιτική επιτροπή, στην πρώτη δεκάδα στο λεκανοπέδιο και την περιφέρεια βρέθηκαν σαμαρικοί εκπρόσωποι του οργανωτικού και του συνδικαλιστικού (Γ.Λουλουδάκης, Α.Κόκκαλης, Χρ.Παρράς, Δ.Κοντός, Ν.Φώτος, Θ.Μάταλας) και σε καλή σειρά εκπρόσωποι της γενιάς των 30άρηδων- 40άρηδων (Β.Τοκάκης, Ε.Σταθόπουλος, Ε.Πάνου, Μ.Τσάκας, Ν.Νικολακόπουλος, Α.Λιακόπουλος, Δ.Λάμπου), στη λογική της ανανέωσης.
Ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι ο κ.Σαμαράς κάλεσε χθες το πρωί στο γραφείο του στη Συγγρου το Βαγγέλη Μεϊμαράκη, τον οποίο πολλοί έβλεπαν ως ένα ιδανικό μεταβατικό πρόεδρο της Ν.Δ εφόσον ο νυν πρόεδρος υπέβαλλε την παραίτηση του. Ο κ.Σαμαράς που δεν έχει βεβαίως καμία πρόθεση να παραιτηθεί θέλησε να βεβαιωθεί ότι ο κ.Μεϊμαράκης δεν υποδαυλίζει τέτοια σενάρια και να επιχειρήσει να προσεγγίσει το έμπειρο κομματικά στέλεχος, που θεωρείται από τους βασικούς παίκτες στο γαλάζιο παρασκήνιο.
news247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου