Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΘΡΥΛΟ ΝΙΚΟ ΓΚΑΛΗ! 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1979 ΗΡΘΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ, 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1995 "ΚΡΕΜΑΣΕ" ΤΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΤΟΥ!

Σαν σήμερα 29 Σεπτεμβρίου 1979 ο μεγάλος Νίκος Γκάλης ήρθε από τις ΗΠΑ να παίξει μπάσκετ στην Ελλάδα και στις 29 Σεπτεμβρίου 1995 ανακοίνωσε στον Τύπο την αποχώρησή του από την ενεργό δράση.

Το μεγάλο αυτό αφιέρωμα-ντοκουμέντο για τον Θρύλο Νίκο Γκάλη δημοσιεύεται στον "Ανεξάρτητο & Διπλωματικό Παρατηρητή" (προσφορά από τον Διαδικυτιακό Αέρα), ώστε να θυμούνται οι παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι...


Ο ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΛΗΣ ΗΡΘΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

29 Σεπτεμβρίου 1979 ο μεγάλος αυτός παίκτης ήρθε από τις ΗΠΑ να παίξει μπάσκετ στην Ελλάς.

ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ

29 Σεπτεμβρίου 1995 ανακοίνωσε στον Τύπο την αποχώρησή του από την ενεργό δράση.

ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΓΚΑΛΗ

«Αν εγώ είμαι ο γιος του Διαβόλου, τότε ο Γκάλης είναι ο ίδιος ο Διάβολος». Ντράζεν Πέτροβιτς (παίκτης της Εθνικής Γιουγκοσλαβίας και του NBA).

«O Ντράζεν είναι αδερφός μου, αλλά για καλύτερο αθλητή του 1987 ψήφισα τον Γκάλη». Aλεξάντερ Πέτροβιτς (προπονητής).

«Ο Γκάλης είναι ο παίκτης του 21ου αιώνα. Του βγάζω το καπέλο». Αλεξάντερ Γκομέλσκι (προπονητής της Εθνικής ομάδας της Σοβιετικής Ένωσης).

«Αν ο Γκάλης θέλει να βάλει καλάθι, θα το βάλει όποιος κι αν είναι ο αντίπαλος». Άρβιντας Σαμπόνις (Λιθουανός παίκτης της Εθνικής Σοβιετικής Ένωσης και του NBA).

«Δεν περίμενα ότι θα υπήρχε ένας τόσο καλός επιθετικός παίκτης στην Ευρώπη και ειδικότερα στην Ελλάδα». Μάικλ Τζόρνταν (ο μεγαλύτερος καλαθοσφαιριστής όλων των εποχών).

«Είδα τον Γκάλη να κάνει πράγματα, που δεν γινόταν ούτε στους Λέικερς και τους Σέλτικς». Μπομπ Μάκαντου (παίκτης του ΝΒΑ και του ιταλικού πρωταθλήματος).

«Είπα στους παίκτες μου πως θα μαρκάραμε τους 4 παίκτες του Άρη και κάναμε τα σχέδια μας. Για τον Γκάλη κάναμε την προσευχή μας». Βόιτσεκ Κραϊόφσκι (προπονητής της Λεχ Πόζναν).

«Ξέρω έναν τρόπο να σταματήσουμε τον Γκάλη: Να τον κλειδώσουμε στο ξενοδοχείο!». Ρουντ Χαρεβάιν (προπονητής της Ολλανδίας).

«Η καλύτερη λύση δεν είναι να κλειδώσεις τον Γκάλη στο ξενοδοχείο. Η καλύτερη λύση είναι να πάρεις και το κλειδί και να το πετάξεις στην θάλασσα». Μάκης Δενδρινός.

«Ο Γκάλης είναι ισορροπιστής και ακροβάτης. Κρατάει την μπάλα στα χέρια του, όταν απογειώνεται. Στηρίζεται στην μπάλα; Μα η μπάλα στον αέρα είναι». Μίμης Παπαϊωάννου.

«Είναι φανταστικός. Δεν έχω δει καλύτερο παίκτη ποτέ μου». Ντέιβιντ Στεργάκος.

Αυτά είναι κάποια σπουδαία σχόλια για τον Νίκο Γκάλη, τον άνθρωπο που άλλαξε τη μοίρα του ελληνικού μπάσκετ στην Ελλάς, τον μπασκετμπολίστα που «νίκησε το νόμο της βαρύτητας», τον «γκάνκστερ» που έβαζε τη μπάλα στο καλάθι με κάθε τρόπο, αυτός που δίδαξε στο παρκέ ότι τίποτε δεν είναι αδύνατο.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΛΗΣ

Όνομα: Νίκος

Επώνυμο: Γεωργαλής (Γκάλης)

Ημερομηνία γέννησης: 23 Ιουλίου 1957

Τόπος: Νιου Τζέρσεϊ (ΗΠΑ)

Ύψος: 1,83μ.

Θέση: Σούτινγκ γκαρντ

Ομάδες: Σίτον Χολ (1975-1979), Άρης (1979-1992), Παναθηναϊκός (1992-1995)

Διεθνής: 168 φορές (5.131 πόντοι)

Τίτλοι: 8 Πρωταθλήματα Ελλάδος, 7 Κύπελλα Ελλάδος, 1 Ευρωμπάσκετ
8 Πρωταθλήματα Ελλάδος: 1983, 1985, 1986, 1987, 1988, 1989, 1990, 1991
7 Κύπελλα Ελλάδας: 1985, 1987, 1988, 1989, 1990, 1992, 1993
1 Ευρωμπάσκετ: 1987

Στην ιστορία του αθλητισμού υπήρξαν πολλοί που μπορούν να φέρουν τον τίτλο του μεγάλου παίκτη, αλλά πόσοι από αυτούς μπορεί να θεωρηθούν ότι άλλαξαν την πορεία του αθλήματος τους θέτοντας νέα και αξεπέραστα στο χρόνο δεδομένα;

Σε αυτή την κατηγορία ανήκει ο Νίκος Γκάλης, ένας αθλητής με ύψος 1.83 που σωματικά έμοιαζε με έναν συνηθισμένο άνθρωπο αλλά κατάφερε να διαπρέψει στο κατεξοχήν παιχνίδι των ψηλών αλλάζοντας καθοριστικά τον ρου της ιστορίας του, δημιουργώντας νέα πρότυπα όχι μόνο αθλητικά αλλά και κοινωνικά.

Ο Νίκος Γεωργαλής (όπως είναι το πραγματικό όνομα του Γκάλη), παιδί Ελλήνων μεταναστών από τη Ρόδο, γεννήθηκε στις 23 Ιουλίου του 1957 στο Νιου Τζέρσεϊ της Νέας Υόρκης και ήταν το τελευταίο από τα 4 παιδιά του Γιώργου και της Στέλλας Γεωργαλή.

Πέρασε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια παίζοντας μπάσκετ στις αλάνες της Νέας Υόρκης, έχοντας στο δωμάτιό του κρεμασμένη την αφίσα του ινδάλματός του και πολύ μεγάλου παίκτη του αμερικανικού ποδοσφαίρου (football) της Νέας Υόρκης του Γουόλτ Φρέιζερ. Ο Νίκος είχε κλίση στον αθλητισμό και ασχολήθηκε αρχικά με το αμερικάνικο ποδόσφαιρο και στην συνέχεια με την πυγμαχία κάτω και από την καθοδήγηση του τσαγκάρη πατέρα του που ήταν πυγμάχος στα νιάτα του.

ΠΩΣ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ

Με προτροπή όμως της μητέρας του, που δεν άντεχε να τον βλέπει χτυπημένο και ματωμένο, στράφηκε στο μπάσκετ κάνοντας τα πρώτα του βήματα στο κολέγιο Σίτον Χολ. Γρήγορα ξεχώρισε για το ταλέντο του στο γυμνάσιο και το 1975 έγινε δεκτός στο Σίτον Χολ, ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα με περγαμηνές στο μπάσκετ.

Εκεί δεν άργησε να δείξει το ταλέντο του στο σκοράρισμα ο νεαρός Νίκος Γκάλης έγινε από τα αστέρια της ομάδας και την περίοδο 1978-1979, στο 4ο έτος των σπουδών του, αναδείχθηκε 3ος σκόρερ του NCAA με 27,5 πόντους μέσο όρο πίσω μόνο από τους Μπέρντ και Μπάλντερ.

Επόμενο βήμα το NBA στο οποίο και επιλέχθηκε μόλις στον 4ο γύρο και το No 68 από τους Μπόστον Σέλτικς λόγω κάποιον ατυχιών, τραυματίστηκε στο πόδι και έμεινε εκτός αγωνιστικής δραστηριότητας για 2 εβδομάδες και κυρίως της μικρής ενασχόλησης του μάνατζερ του Μπιλ Μάνον που εκείνη την εποχή ήταν απασχολημένος με το μεγάλο του αστέρι την Νταιάνα Ρος που έκανε την πρώτη της προσπάθεια για σόλο καριέρα.

Πάντως μετά από χρόνια, ο σπουδαίος προπονητής Νταν Πίτερσον που συνεργαζόταν με τους Μπόστον Σέλτικς τότε και είχε βάλει και αυτός την υπογραφή του προκειμένου να κοπεί ο Γκάλης, δήλωσε ότι «Δυστυχώς είχαμε κάνει μεγάλο λάθος και τον αδικήσαμε».

Το καλοκαίρι του 1979 αφού έχει απορριφτεί από το NBA, ο 22χρονος πλέον Νίκος Γκάλης ψάχνει ένα μέρος να παίξει μπάσκετ. Η πρώτη ομάδα που μαθαίνει γι’ αυτόν είναι ο Παναθηναϊκός που όμως δεν καταφέρνει τίποτα αφού το μυαλό του Γκάλη είναι ακόμα στο NΒΑ. Αφού οι «πράσινοι» βλέπουν πως δεν καταφέρνουν τίποτα, παρατάνε τον Γκάλη με αποτέλεσμα λίγες εβδομάδες πριν την έναρξη του ελληνικού πρωταθλήματος να ενδιαφερθεί και ο Ολυμπιακός για την απόκτηση του, αλλά όπως και ο ΠΑΟ χωρίς επιτυχία.

Αφού και οι Μουρούζης, Γιαντζόγλου του Ολυμπιακού απέτυχαν να φέρουν τον Γκάλη στην Ελλάς φτάνει και η σειρά του Άρη. Ο γενικός γραμματέας της ΑΕΚ Νίκος Βρεττάκος διαβάζει το όνομα του Γκάλη σε ένα ιταλικό περιοδικό και μιλάει σχετικά μ’ αυτόν με τον τότε πρόεδρο του Άρη Μενέλαο Χατζηγεωργίου.

Αυτός στην συνέχεια εισηγείται την απόκτηση του στο διοικητικό συμβούλιο της ομάδας και μετά από ψηφοφορία 6-5 υπέρ της απόκτησης του, αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις. Όμως στην αρχή και αυτές, όπως και του ΠΑΟ και Ολυμπιακού, δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα μέχρι την στιγμή που δυο παράγοντες του Άρη, οι Αλέκος Μιχαηλίδης προσποιούμενος τον πρόεδρο του Άρη και ο έφορος της ομάδος Γιώργος Τσιλιγγαρίδης αποφασίζουν να ενεργήσουν διαφορετικά. Να πάνε προσωπικά στο Νιου Τζέρσεϊ για να πείσουν τον Γκάλη να έρθει στην Ελλάς και να παίξει στον Άρη.

Εφοδιασμένοι με πλαστά χαρτιά αφού τα πραγματικά είχαν καεί μαζί με την εκκλησία και για να βγουν νέα πρέπει να τα υπογράψει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Σπυρίδων, που αποδεικνύουν την ελληνικότητα του Γκάλη και με 10.000 δολάρια που μάζεψαν με βοήθειες από οικογενειακούς φίλους φτάνουν στο σπίτι του Γκάλη και καταφέρνουν να πείσουν πρώτα τους γονείς του και στην συνέχεια και τον ίδιο.

Ο Γκάλης δέχθηκε την πρόταση του Άρη αν και μικρότερη από αυτή των δύο αιωνίων, θα λάμβανε 46.000 δραχμές, ένα σπίτι και αμάξι για τις μετακινήσεις. Στο μυαλό του είχε ότι θα καθόταν στην Ελλάς 1-2 χρόνια προκειμένου να βοηθήσει οικονομικά τους γονείς του και ειδικά την δυστυχώς από τότε κατάκοιτη μητέρα του.

29 Σεπτεμβρίου 1979. Ο ερχομός του Νίκου Γκάλη στην Ελλάς. Κατέβηκε από το αεροπλάνο στην Θεσσαλονίκη παρέα με τον Γιώργο Τσιλιγκαρίδη.

Στις 16 Οκτωβρίου 1979 ο Νίκος Γκάλης υπογράφει στον Άρη. Καθοριστική ήταν η βοήθεια του Άγη Κυνηγόπουλου ώστε ο Γκάλης να παίξει στην Ελλάς και στην Εθνική ομάδα μπάσκετ.

Στις 31 Οκτωβρίου του ίδιου έτους παρακολουθεί τη νέα του ομάδα να κερδίζει το μεγαθήριο της Ευρώπης Μακάμπι Τελ Αβίβ με 104-103 σε ένα δραματικό παιχνίδι που κρίθηκε στην παράταση.

Η ΧΡΥΣΗ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΓΚΑΛΗ

Στις 2 Δεκεμβρίου του 1979 το ελληνικό μπάσκετ γνωρίζει τον μεγαλύτερο Έλληνα παίκτη όλων των εποχών. Ο Νίκος Γκάλης κάνει την πρώτη εμφάνισή του στο τοπικό ντέρμπι με τον Ηρακλή όπου ο Άρης κερδίζει με 79-78 με 30 πόντους του Νίκου Γκάλη.

Τα πράγματα στην Ελλάς ήταν πολύ δύσκολα στην αρχή. Οι φίλαθλοι και οι δημοσιογράφοι περίμεναν να δουν έναν παίκτη ύψους 1.91 έτσι όταν διαπίστωσαν στην πρεμιέρα του ότι έχει ύψος 1.83, αλλά μέτρια ποσοστά έλεγαν ειρωνικά ότι «μάζεψε στο πλύσιμο» και «μπήκε στο ταξίδι»!

Όμως ο Ανέστης Πεταλίδης που είχε ήδη δει τον Γκάλη να διασύρει στην προπόνηση τον «μετρ» της άμυνας Βαγγέλη Αλεξανδρή. Στην μέση της προπόνησης είπε ο Βαγγέλης Αλεξανδρής στον Ανέστη Πεταλίδη: «Δεν βλέπεις; Αυτός είναι από άλλο ανέκδοτο. Δεν πιάνεται. Μου έβγαλε την γλώσσα».

Παρά τους 30 πόντους ο Γκάλης δείχνει ιδιαίτερα τρακαρισμένος και σε δηλώσεις του μετά το παιχνίδι τονίζει μεταξύ άλλων «Ο κόσμος του Άρη ας κάνει λίγη υπομονή. Υπόσχομαι πως θα παίξω μεγάλο μπάσκετ και μαζί θα πανηγυρίσουμε μεγάλες νίκες». Οι ειρωνείες δεν έχουν τελειωμό από τους δημοσιογράφους. Εκνευρισμένος ο Ανέστης Πεταλίδης κάνει δήλωση προς τους δημοσιογράφους: «Γράψτε ό,τι θέλετε. Προσέξτε γιατί αύριο θα γλύφετε εδώ που σήμερα φτύνετε γιατί αυτός θα αποδείξει ότι ο ένας μπορεί και κερδίζει τους πέντε. Αυτός θα κερδίζει μόνος του τα παιχνίδια».

Ο Γκάλης άρχισε να χτίζει τον μύθο του. Αναδείχθηκε κατ’ αρχάς 11 φορές πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος της πρώτης εθνικής κατηγορίας, από το 1980 μέχρι το 1991.

Η σχέση του Γκάλη με την Εθνική ομάδα αρχίζει σχεδόν με τον ερχομό του στην Ελλάδα το 1980, όταν με αστραπιαίες ενέργειες του τότε εφόρου της Εθνικής μπάσκετ Άγη Κυνηγόπουλου, έβγαλε μέσα σε μια νύχτα ελληνικό διαβατήριο.

6 Μαΐου 1980. Στο πλαίσιο του Προολυμπιακού Τουρνουά του Βεβέ της Ελβετίας και με προπονητή τον Ρίτσαρντ Ντουκσάιρ, κάνει την πρώτη του εμφάνιση με τα γαλανόλευκα στον αγώνα Σουηδία–Ελλάς (79-71) σημειώνοντας 25 πόντους και φυσικά έχει αφήσει τους καλύτερους οιωνούς για τη μελλοντική πορεία.

Το 1984 ο Άρης κάνει μια σπουδαία μεταγραφή. Παίρνει τον Παναγιώτη Γιαννάκη από τον Ιωνικό Νικαίας. Γεννιέται το θρυλικό δίδυμο Γκάλη-Γιαννάκη στον Άρη και σαρώνει τα πάντα στο διάβα του. Το δίδυμο υπήρχε πριν στην Εθνική ομάδα μπάσκετ.

1985-1991. Στο ελληνικό πρωτάθλημα κυριαρχεί ο Άρης και ο νόμος του Γκάλη. Σαρώνουν τα πάντα γύρω τους. Ο Παναθηναϊκός πήρε το πρωτάθλημα το 1984 και δεν μπορεί να ανταπεξέλθει. Ο ΠΑΟΚ δεν είναι έτοιμος.

1985. Ο Άρης κατακτά τον τίτλο εύκολα με 25 νίκες και 1 ήττα από τον Πανιώνιο στην παράταση, σε παιχνίδι που επαναλήφθηκε. Ο Γκάλης αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ με 891 πόντους, έναντι του 624 του Απόστολου Κόντου. Σε αυτή την χρονιά ο Άρης κατακτά το Κύπελλο Ελλάδος νικώντας το Παναθηναϊκό και κάνοντας το νταμπλ.

Η πρώτη μεγάλη στιγμή στα ευρωπαϊκά σαλόνια έρχεται το 1985. Στο πλαίσιο του Κυπέλλου Κόρατς ο Άρης μετά από εντυπωσιακή πορεία φτάνει στα ημιτελικά όπου αντιμετωπίζει την περίφημη ιταλική ομάδα Τσάο Κρεμ Βαρέζε. Ο Άρης νίκησε 83-80 με ένα καλάθι του Γιαννάκη στο τέλος. Ο Γκάλης φεύγει για την Γερμανία ελπίζοντας σε ένα θαύμα να γίνει καλά το σπασμένο χέρι του. Στους διπλούς αγώνες που ακολουθούν η ομάδα της Θεσσαλονίκης θα αποκλειστεί από την Βαρέζε με 95-71, χάνει τον τελικό του Κυπέλλου Κόρατς, αλλά μνημειώδης θα μείνει η παρουσία του στον επαναληπτικό της Ιταλίας όταν και αγωνίστηκε με σπασμένο δάχτυλο μετά από σύγκρουση που είχε με τον Νίκο Φιλίππου στην προπόνηση παραμονή του πρώτου αγώνα, στον οποίο και δεν αγωνίστηκε. Έστω και μ’ ένα χέρι έβαλε 17 πόντους.

9 Μαΐου 1985. Τελικός Κυπέλλου Ελλάδος Άρης-Παναθηναϊκός στο ΣΕΦ. Το δίδυμο Γκάλη-Γιαννάκη είναι αχτύπητο. Είναι τρομερό και φοβερό. Σημειώνουν μαζί 70 πόντους. Ο Γιαννάκης 37 πόντους και ο Γκάλης 33 πόντους από τους 86 πόντους της ομάδας και ακριβώς όσους όλος ο Παναθηναϊκός.

25 Νοεμβρίου 1985. Η Εθνική ομάδα μπάσκετ κερδίζει στο Εκεντρεβίλ ύστερα από 3 παρατάσεις την Γαλλία με 130-126 (κανονικός αγώνας 92-92, α΄ παράταση 104-104, β΄ παράταση 117-117). Ο Γκάλης σημειώνει 43 πόντους. Η Εθνική ομάδα μπάσκετ εξασφαλίζει την πρόκρισή της στο Μουντομπάσκετ 1986 της Ισπανίας.

1986. Ο Άρης και πάλι πρωταθλητής. Ο Γκάλης και πάλι πρώτος σκόρερ με 994 πόντους. Ο Άρης χάνει στον ημιτελικό του κυπέλλου από τον Παναθηναϊκό που είναι μετέπειτα ο Κυπελλούχος Ελλάδος. Ο Άρης δεν κάνει το νταμπλ.

Στο Κύπελλο Πρωταθλητριών ο Άρης περνάει 2 γύρους. Ο Γκάλης βάζει 42 πόντους από τους 89 του Άρη στο Γκέτιγκεν.

Στον 3ο γύρο ο Άρης βρίσκει μπροστά του την Λιμόζ του Μπίλι Νάιτ και αποκλείεται από την συνέχεια της διοργάνωσης.

Η Εθνική ομάδα μπάσκετ συμμετέχει για πρώτη φορά σε Μουντομπάσκετ. Το Μουντομπάσκετ γίνεται στην Ισπανία. Ο Γκάλης δίνει τα ρέστα του. Σε όλα τα παιχνίδια της εθνικής πραγματοποιεί εκπληκτικές εμφανίσεις. Πρώτη θέση στους σκόρερς με 338 πόντους σε 10 αγώνες. Χρειαζόταν 20 πόντους να περάσει τον Βραζιλιάνο Όσκαρ και έβαλε 49 πόντους στο παιχνίδι με την Κίνα που έχασε η Εθνική ομάδα μπάσκετ με 112-111.

Σημειώνει ατομικό ρεκόρ στην εθνική με 53 πόντους εναντίον του Παναμά. Ανακηρύσσεται ο καλύτερος παίκτης στην διοργάνωση. Είναι η πρώτη του διάκριση.

Τον Δεκέμβριο η Εθνική ομάδα παίρνει το χρυσό μετάλλιο στους Βαλκανικούς Αγώνες στην Σόφια. Ο Γκάλης και πάλι πρώτος σκόρερ με 117 πόντους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου