Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2016

Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΕΠΙΤΕΘΕΙ ΜΕ ΣΤΡΑΤΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ! ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ!

Ποιος αντιλαμβάνεται ότι είμαστε στο τσακ να υποστούμε μια  νέα εθνική τραγωδία; Αφού η Ελλάδα έχει διαλυθεί οικονομικά, αφού το ηθικό των ενόπλων δυνάμεων με τους εξευτελισμούς που έχει δεχθεί από τους υπηρέτες των μνημονίων, βρίσκεται στο ναδίρ, αφού έχουν μειωθεί στο...

ελάχιστο τα χρήματα που δίνονται για την αμυντική θωράκιση της χώρας, ο Ερντογάν, ενισχυμένος όσο ποτέ στην Τουρκία, απειλεί ευθέως. Αρνείται τη συνθήκη της Λωζάνης την οποία θεωρεί ήττα του κεμαλικού καθεστώτος και ετοιμάζεται να την ανατρέψει. Ενοείται με τη βία.
Το ρεπορτάζ της Καθημερινής αναφέρει ότι ο Ερντογάν ισχυρίζεται ότι το καθεστώς του κεμαλισμού επιχείρησε να προβάλλει ως νίκη την Συνθήκη της Λωζάνης, τα άρθρα της οποίας, σύμφωνα πάντα με την δική του άποψη, δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Τουρκίας. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας τονίζει το εξής: «Κάποιοι επιχειρούν να προβάλλουν την Συνθήκη της Λωζάνης ως νίκη», τονίζει ο κ. Ερντογάν.
Στη συνέχεια της τοποθέτησης του, ο κ. Ερντογάν πραγματοποιεί μια σημαντική τοποθέτηση για τα ελληνοτοτυρκικά: «Με την συνθήκη της Λωζάνης παραχωρήσαμε τα νησιά του Αιγαίου. Όσοι έλαβαν μέρος στις συνομιλίες της Λωζάνης δεν κατάφεραν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Σήμερα βιώνουμε τις επιπτώσεις αυτής της αδυναμίας».
Στο πλαίσιο των νέων δηλώσεων του,  ο κ. Ερντογάν φέρνει στο προσκήνιο και έναν άλλο ισχυρισμό. Ισχυρίζεται ότι σε περίπτωση που στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, οι πραξικοπηματίες σημείωναν επιτυχία, ο διεθνής παράγοντας θα επέβαλλε στην Τουρκία μια συνθήκη πολύ πιο χειρότερη από αυτή των Σεβρών.
Ας σημειωθεί ότι με την Συνθήκη των Σεβρών που υπογράφηκε το 1920 διαμελιζόταν τα τελευταία εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τρία χρόνια μετά, η κυβέρνηση του Μουσταφά Κεμάλ υπέγραφε με τις δυτικές δυνάμεις την Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία καθόριζε τα σύνορα της σημερινής Τουρκίας και το καθεστώς γειτονίας και συνόρων μεταξύ της Τουρκίας και των πρώην κτήσεων της Αυτοκρατορίας. Στα εδάφη της Τουρκίας του 1923 δεν συμπεριλαμβανόταν η Αντιόχεια και η Ίμβρος με την Τένεδος εξασφάλιζαν καθεστώς αυτονομίας. Την ίδια στιγμή, η Τουρκία είχε μερίδιο από τα πετρέλαια της Μουσούλης.
Επίσης, με βάση την Συνθήκη της Λωζάνης, η Τουρκία παραιτούνταν από κάθε είδους δικαίωμα ή διεκδίκηση από το νησί της Κύπρου.   
                 

                         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου