Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

Ο ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΚΑΝΕΙ ΑΝΩ ΚΑΤΩ ΤΗΝ ΕΓΓΥΣ ΚΑΙ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ! ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ! Η ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ ΕΛΑΒΕ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΒΟΛΗ ΣΤΟΝ ΑΡΑΒΙΚΟ ΚΟΣΜΟ...

Ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να είναι απόλυτα ικανοποιημένος. Μετά την ...

πρώτη επίσημη έξοδό του από τις ΗΠΑ και την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή, η ευρύτερη περιοχή από την Αραβική Θάλασσα και τον Περσικό Κόλπο έως την Κασπία και τη Μαύρη Θάλασσα βρίσκεται σε πλήρη αποσταθεροποίηση.

Η γεωγραφική θέση του Κατάρ καθώς και η μοναδική οικονομική του δραστηριότητα (φυσικό αέριο) αναγκάζουν τη μικρή αυτή χώρα να βρίσκεται σε συνεχή ενημέρωση με την Τεχεράνη​
Με αντάλλαγμα εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε συμβόλαια και εξοπλιστικά προγράμματα, η Σαουδική Αραβία έλαβε το πράσινο φως για την επέκταση της πολιτικής και στρατιωτικής επιβολής της στον αραβικό κόσμο αλλά και στο Ισλάμ. Η Αμερική συναίνεσε -αν δεν καθοδήγησε-, στη νέα φάση ρήξης μεταξύ του σουνιτικού Ισλάμ, του οποίου ηγείται η Σαουδική Αραβία, και του σιιτικού Ισλάμ, του οποίου ηγείται το Ιράν.

Η αρχή έγινε με τη διπλωματική απομόνωση του αδύναμου κρίκου της περιοχής, που είναι το Κατάρ, το οποίο αντιμετώπισε σοβαρά οικονομικά προβλήματα μετά την κρίση της Lehman Brothers στην Αμερική, με αποτέλεσμα να κηρύξει παύση πληρωμών και να διασωθεί από το Άμπου Ντάμπι, αλλά και μετά τη στρατιωτική εισβολή του Ριάντ στο μικρό αυτό αραβικό κράτος κατά τη διάρκεια της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης.

Η γεωγραφική θέση του Κατάρ καθώς και η μοναδική οικονομική του δραστηριότητα, που είναι η άντληση και διακίνηση φυσικού αερίου, αναγκάζουν τη μικρή αυτή χώρα να βρίσκεται σε συνεχή ενημέρωση με την Τεχεράνη, αφού μοιράζονται την ίδια υφαλοκρηπίδα και εκμεταλλεύονται από κοινού τον μεγαλύτερο ασκό του κόσμου σε φυσικό αέριο. Το Κατάρ ελέγχει το 32% της παγκόσμιας αγοράς φυσικού αερίου, ποσοστό τερατώδες για ένα τόσο μικρό κράτος.

Υποκρισία

Η επιχείρηση κατά του εμιράτου «διακοσμείται» πολιτικά με την κατηγορία της υπόθαλψης της ισλαμικής τρομοκρατίας, την ώρα που όλες οι μυστικές υπηρεσίες του πλανήτη -και ιδιαίτερα η CIA- γνώριζαν από την εποχή της ανοικοδόμησης των υποδομών της αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν ότι το Κατάρ, όπως και η Σαουδική Αραβία, αποτελούν τους τροφοδότες λογαριασμούς του Σαουδάραβα Οσάμα μπιν Λάντεν.

Tα Wikileaks έδωσαν στη δημοσιότητα πολύ πρόσφατα και την περίφημη συνομιλία Κλίντον-Ποντέστα, στην οποία αναφερόταν επακριβώς πως Ριάντ και Ντόχα χρηματοδοτούν την αλ Κάιντα. Αποτελεί, δηλαδή, επιτομή της υποκρισίας να «αποκαλύπτεται» τώρα η εμπλοκή του Κατάρ σε αυτήν την ιστορία και να «αποκρύπτεται» η ανάμειξη της Σαουδικής Αραβίας. Πρόκειται, προφανώς, για στρατηγική επιλογή των ΗΠΑ, με πρόθεση να ανατραπούν οι συσχετισμοί στην ευρύτερη περιοχή, με πρώτο στόχο την Τεχεράνη και δεύτερο στόχο την αναδιαμόρφωση των συνόρων από το βόρειο Κουρδιστάν έως τον Περσικό Κόλπο.

Το βασίλειο των Χασεμιτών

Το πρωί της Τετάρτης, στο μέτωπο επιβολής του διπλωματικού εμπάργκο στο Κατάρ που αποτελείται από τα ΗΑΕ, την Αίγυπτο, την Υεμένη, το Μπαχρέιν και τη Σαουδική Αραβία, προστέθηκε και η χώρα-κλειδί στην περιοχή, η οποία από το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου χρησιμοποιείται ως... αμορτισέρ μεταξύ των κρατών στον κεντρικό χώρο του μουσουλμανικού κόσμου.

Πρόκειται για το βασίλειο των Χασεμιτών, δηλαδή την Ιορδανία, η οποία με τη σειρά της δεν διέκοψε αλλά υποβάθμισε τις σχέσεις της με το Κατάρ. Εάν προσθέσει κάποιος και τη μακρινή Μαυριτανία, η οποία εντάχθηκε στο συγκεκριμένο μέτωπο, τότε βήμα-βήμα οι ΗΠΑ, διά μέσου της Σαουδικής Αραβίας, συσπειρώνουν ένα σουνιτικό μέτωπο κατά του Ιράν, με πρόφαση το Κατάρ εν αναμονή των αντιδράσεων κι άλλων αραβικών χωρών, όπως το Μαρόκο, η Αλγερία και η Τυνησία.


ΤΟ ΣΟΥΝΙΤΙΚΟ ΙΣΛΑΜ ΜΠΛΟΚΑΡΕΙ ΤΟ ΚΑΤΑΡ


Πρώτη επίπτωση


Ο μέχρι στιγμής απολογισμός είναι τουλάχιστον επτά νεκροί και πολλοί τραυματίες. Ωστόσο, το πρόβλημα δεν βρίσκεται στον αριθμό των θυμάτων αλλά στην επιλογή των στόχων. Μόλις τρεις εβδομάδες μετά τις εκλογές στο Ιράν και την επανεκλογή-επιβεβαίωση του Ροχανί, ο οποίος είχε πρωταγωνιστήσει στην προσέγγιση και κατόπιν στη συμφωνία της Τεχεράνης με τη διακυβέρνηση Ομπάμα για το πυρηνικό πρόγραμμα της Περσίας, οι επιθέσεις στη Βουλή και στο μαυσωλείο της εμβληματικής -για το σύγχρονο Ιράν- μορφής του Αγιατολάχ Χομεϊνί προδίδουν τις προθέσεις των οργανωτών. Χτυπήθηκαν, δηλαδή, ένας θεσμός και ένα σύμβολο που χαρακτηρίζουν το σημερινό Ιράν. 


ΔΙΠΛΗ ΠΟΛΥΝΕΚΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΤΕΧΕΡΑΝΗ


Και στο βάθος Ερντογάν

Το πρωί της Τετάρτης η τουρκική εφημερίδα «Hürriyet» δημοσιεύει άρθρο του απόλυτα εμπίστου ανθρώπου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του Μεχμέτ Ακίφ Μπεκί, με τίτλο: «Το Κατάρ είναι πρόφαση - Στόχος είναι ο Ερντογάν;».


Ο Ακίφ Μπεκί και ο Ερντογάν
Ο Ακίφ Μπεκί και ο Ερντογάν

Ο Ακίφ Μπεκί, ο οποίος γνωρίζει άριστα τι συμβαίνει στην τουρκική προεδρία αλλά και τις σκέψεις του Τούρκου προέδρου, προσπαθεί να «διασκεδάσει» τις εντυπώσεις αλλά και την έντονη φημολογία που κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες στην Τουρκία, κυρίως από την κεμαλική αντιπολίτευση, πως πίσω από την ιστορία του Κατάρ κρύβεται καθοδηγούμενη επίθεση κατά του σημερινού προέδρου της χώρας.

Οι λόγοι είναι απλοί. Και όσο κι αν προσπαθεί ο Μπεκί να αποπροσανατολίσει την τουρκική κοινή γνώμη, η πραγματικότητα είναι αδήριτη. Μαζί με το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία, η Τουρκία εξαρχής βρέθηκε πίσω από την «οικοδόμηση» του Ισλαμικού Κράτους. Ως χρηματοδότης, ως προμηθευτής όπλων και ως υποστηρικτική επιμελητεία στις δυνάμεις του ISIS. 

Ερντογάν και Νταβούτογλου στόχευαν στη δημιουργία οικονομικού άξονα Τουρκίας - Κατάρ​
Ο δεύτερος λόγος αφορά στις στενές οικονομικές και πολιτικές σχέσεις που διατηρεί η Τουρκία την τελευταία 10ετία με το Κατάρ. Το εμιράτο ελέγχει τη Finance Bank, την οποία απέκτησε από την ελληνική Εθνική Τράπεζα. Το συγκεκριμένο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα συγκαταλέγεται στα ισχυρότερα της Τουρκίας. Παράλληλα, το Κατάρ είναι ο σημαντικότερος επενδυτής του ισλαμικού κόσμου στη γειτονική χώρα, ελέγχοντας μία σειρά από υποδομές και παραγωγικές μονάδες στην τουρκική οικονομία αλλά και δίκτυα εμπορίου και μεταφορών.

Στα... χαρτιά ο άξονας Τουρκία-Κατάρ


Οι υπηρεσίες ασφαλείας του πλανήτη γνωρίζουν, άλλωστε, ότι στο επίκεντρο του δόγματος Ερντογάν-Νταβούτογλου ήταν η δημιουργία:


  • οικονομικού άξονα Τουρκίας - Κατάρ, διά μέσου της Συρίας, της Ιορδανίας, της Σαουδικής Αραβίας έως και τον Περσικό Κόλπο
  • άξονα οδικών μεταφορών και αγωγών διακίνησης φυσικού αερίου και πετρελαίου
  • άξονα μεταφοράς και διακίνησης των υδάτων του Ευφράτη. Το τελευταίο αποτελεί και το στρατηγικό όπλο της Άγκυρας στην περιοχή. Ίσως, μελλοντικά, τα νερά του ποταμού να αποτελούν κεφάλαιο πολλαπλάσιας αξίας από τους ίδιους τους υδρογονάνθρακες.

Το σχέδιο αυτό απέτυχε και με τις σημερινές εξελίξεις τοποθετείται... ταφόπλακα στους στρατηγικούς σχεδιασμούς της Τουρκίας στην περιοχή.

Χαμάς και Αδελφοί Μουσουλμάνοι

Αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών γνωρίζουν πολύ καλά επίσης ότι το καθεστώς Ερντογάν, τουλάχιστον από το 2012 και μετά, διατηρεί άριστες σχέσεις με δύο βασικούς ισλαμιστικούς φορείς:

α) την παλαιστινιακή Χαμάς στη Γάζα, η οποία διαθέτει εδώ και πολλά χρόνια επίσημο γραφείο εκπροσώπησης στην Τουρκία, και

β) τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, που συγκροτούν την πολιτική, ισλαμιστική-τζιχαντιστική δύναμη στην Αίγυπτο. Ήταν η Τουρκία του Ερντογάν η οποία από την έναρξη της Αραβικής Άνοιξης στο Κάιρο βρέθηκε ως πολιτικός σύμβουλος και καθοδηγητής του ηγέτη των Αδελφών Μουσουλμάνων, Μόρσι. Η πτώση του τελευταίου με στρατιωτικό πραξικόπημα των αντι-τζιχαντιστών και φιλοαμερικανών στρατηγών είχε ως αποτέλεσμα τον εξοστρακισμό του τουρκικού παράγοντα από το πολιτικό σκηνικό της Αιγύπτου.

Αν, λοιπόν, το Κατάρ κατηγορείται για χρηματοδότηση των Αδελφών Μουσουλμάνων στην Αίγυπτο και της Χαμάς στη Γάζα, τότε είναι αυτονόητο ότι συν-κατηγορείται και ο Ερντογάν για αντίστοιχες δραστηριότητες.

Το Ιράν στο επίκεντρο της αποσταθεροποίησης

Το μεσημέρι της Τετάρτης η κατάσταση στην Τεχεράνη άρχισε να θυμίζει έντονα Βαγδάτη. Η σύγχυση που επικρατούσε από το πρωί στην πρωτεύουσα του Ιράν έδινε την εικόνα μιας χώρας η οποία βρίσκεται στο στόχαστρο συντονισμένης επίθεσης. Μετά τα ένοπλα χτυπήματα στο Κοινοβούλιο και στο Μαυσωλείο του Χομεϊνί, τα διεθνή πρακτορεία ανέφεραν κόκκινο συναγερμό σχετικά με επίθεση αυτοκτονίας με εκρηκτικά και πάλι στη Βουλή, αφού πρώτα είχε γίνει λόγος για ανεπιβεβαίωτη έκρηξη σε σταθμό του μετρό, κοντά στο Κοινοβούλιο.

​Έχουν δυναμιτιστεί όλες οι ισορροπίες και οι κατά τόπους συσχετισμοί σε όλη τη φλεγόμενη περιοχή του πρώην Ιράκ και της πρώην Συρίας, καθώς και οι υφιστάμενες «σταθερές» στην Εγγύς και Μέση Ανατολή
Είναι προφανές πως η Τεχεράνη αντιμετωπίζει συνδυασμένα χτυπήματα από δύναμη η οποία γνωρίζει πώς να τα εκτελεί. Στην αρχή το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars μετέδωσε πως το Ισλαμικό Κράτος αναλάμβανε την ευθύνη για τις επιθέσεις αυτές. Ωστόσο, λίγο αργότερα αυτή η πληροφορία για λόγους που δεν έχουν γίνει γνωστοί απλώς διεγράφη από τις ανακοινώσεις. Σημειώνεται πως δυνάμεις του Ιράν μάχονται αυτήν τη στιγμή, σε συνεργασία με τον επίσημο στρατό του Ιράκ αλλά και σιιτικές πολιτοφυλακές (μαζί με τους Κούρδους), στη Μοσούλη. Παράλληλα, σιίτες μουσουλμάνοι της λιβανικής Χεζμπολάχ, σε συνεργασία με Άραβες και Κούρδους, πολεμούν στη Συρία κατά του Ισλαμικού Κράτους και συμμετέχουν στην επίθεση κατά της Ράκα.

Με λίγα λόγια, έτσι όπως έχουν τα πράγματα, έχουν δυναμιτιστεί όλες οι ισορροπίες και οι κατά τόπους συσχετισμοί σε όλη τη φλεγόμενη περιοχή του πρώην Ιράκ και της πρώην Συρίας, καθώς και οι υφιστάμενες «σταθερές» στην Εγγύς και Μέση Ανατολή.

Ανοικτός πόλεμος στην Υεμένη

Θα έπρεπε ο παρατηρητής να προσθέσει σε αυτόν τον χάρτη της αποσταθεροποίησης και την Υεμένη, όπου Ιρανοί και Σαουδάραβες συγκρούονται με όλα τα διαθέσιμα πολιτικά και στρατιωτικά μέσα στη χώρα αυτή, η οποία έχει ισοπεδωθεί από τον εμφύλιο πόλεμο μεταξύ των σουνιτών και σιιτών.

Πετρέλαιο και νέα τάξη πραγμάτων

Εκ των ανωτέρω συμπεραίνεται πως η υπόθεση Κατάρ ήταν μια πρόφαση, αλλά ταυτόχρονα και η θρυαλλίδα που θα προκαλούσε την αλυσιδωτή αντίδραση σε όλη την περιοχή.

Είναι προφανές ότι το timing συνδυάζεται απόλυτα με τον τρόπο διαχείρισης των παγκόσμιων πραγμάτων, όπως τουλάχιστον την αντιλαμβάνεται η παρούσα αμερικανική διακυβέρνηση. Δεν είναι δυνατόν κάποιος να υποβαθμίσει την άμεση σχέση της σημερινής διακυβέρνησης στις ΗΠΑ με καθεμία ξεχωριστά, και όλες μαζί, τις πετρελαϊκές εταιρείες, και τα αντίστοιχα εμπορικά δίκτυά τους στον πλανήτη, καθώς και την άμεση -αν όχι γονιδιακή σχέση- του σημερινού προϊσταμένου του State Department, Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος μέχρι και την ορκωμοσία του Τραμπ ήταν το μεγάλο αφεντικό της Exxon Mobil.

Newsroom Zougla

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου