Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ: «ΤΑ ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΣΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ! Η ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΩΣΤΗ»! ΜΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ...ΘΟΡΥΒΟ!

αποκλειστική συνέντευξη
στον συνεργάτη μας Αχιλλέα Τρικαλιώτη
Ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Γιάννης Σταθόπουλος  φιλοξένησε τον συνεργάτη μας Αχιλλέα Τρικαλιώτη στο γραφείο του, παραχωρώντας του βαρυσήμαντη συνέντευξη. Οι αλλαγές που επήλθαν στον δήμο, η στάση του απέναντι στις απολύσεις εργαζόμενων, οι επιπτώσεις του μεταναστευτικού σε τοπικό επίπεδο, καθώς και η αντιμετώπισή του, όπως επίσης το τέταρτο μνημόνιο και οι αλλαγές στα εργασιακά, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τους συμπολίτες μας και σε αυτά απαντά χωρίς φόβο ο Δήμαρχος.
Ο Γιάννης  Σταθόπουλος δεν διστάζει να απαντήσει και στο ποια είναι η...

(κάντε κλικ στον τίτλο για να διαβάσετε τη συνέχεια)

σχέση του με τον Σύριζα, το κυβερνών κόμμα, τις πολιτικές που εφαρμόζονται, τις παρατάξεις που τον στήριξαν, καθώς και την κάθοδό τους στις επόμενες εκλογές.
Διαβάστε την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Δημάρχου Αγίας Παρασκευής στον Γιάννη Τρικαλιώτη.

·       «Η χωροθέτηση της κομποστοποίησης στον Υμηττό είναι απολύτως σωστή και να ευχηθούμε όλοι να πραγματοποιηθεί»
·       «Είμαι Χριστιανός ορθόδοξος, απλά σε ορισμένες περιπτώσεις θα προτιμούσα πιο διακριτούς ρόλους»

Αχ.Τρ. Είστε Δήμαρχος δυόμισι χρόνια και δυο μήνες. Έχετε αρκετούς υποστηρικτές παρ' όλα αυτά δέχεστε και εσείς στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας κριτική.
ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ: Λογικό είναι και οφείλει να υπάρχει η κριτική, για το καλό της πόλης μας, αρκεί να είναι καλοπροαίρετη.

Αχ.Τρ. Ορισμένοι σας κατηγορούν πως δεν είστε δήμαρχος των έργων, αλλά φροντίζετε περισσότερο να διατηρείτε δημόσιες σχέσεις, τι θα τους απαντούσατε;
ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ: Θα τους απαντούσα πως αυτό είναι απόλυτα ψευδές, και τους έχει διαψεύσει η δραστηριότητά μας. Ας μιλήσουμε λοιπόν για τα μεγάλα έργα. Τελειώνει το 1ο επαγγελματικό λύκειο στον Τσακό, το λεγόμενο πρώην Μπαρμπίκα, το οποίο είχε σταματήσει επτά χρόνια και είναι έργο πεντέμισι εκατομμυρίων. Το δεύτερο έργο που ξεκίνησε στο Κοντόπευκο και θα συνεχίσει στα Πευκάκια είναι το έργο των Ομβρίων το οποίο θα βελτιώσει σε 16 μεγάλους δρόμους της πόλης την κατάσταση που δημιουργείται μετά από μεγάλες βροχές. Ακόμα, σύντομα θα υπογράψουμε σύμβαση για την κατασκευή του δημαρχείου της Αγίας Παρασκευής, ένα έργο το οποίο είχε παραπεμθεί στις καλένδες πολλά χρόνια πριν.

Αχ.Τρ.  Δρομολογείτε λοιπόν ένα νέο δημαρχείο και φεύγουμε από τα νοίκια. Πότε θα ολοκληρωθεί αυτό το τελευταίο;
ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να πιστεύω πως το έργο του δημαρχείου θα δημοπρατηθεί στα τέλη του 2017, και στα μέσα του 2018 θα μπει μπουλντόζα. Έχουμε αναπλάσει ακόμη, 11 παιδικές χαρές σε όλη την πόλη. Εκκρεμεί ακόμη η υπόθεση «κολυμβητήριο» και πολύ σύντομα θα προκηρύξουμε τη μελέτη του.

Αχ.Τρ. Στη διάρκεια της θητείας σας έχουνε πραγματοποιηθεί και καταλήψεις στο Δημαρχείο όπως για παράδειγμα η κατάληψη αλληλεγγύης προς τον καταδικασθέντα για τρομοκρατία Νίκο Ρωμανό, ή κατάληψη από τους εργαζόμενους. Θέλω να μου πείτε σχετικά με τους εργαζόμενους, υπήρξε ποτέ θέμα απολύσεων; Kαι αν υπήρξε πώς το αντιμετωπίσατε;
ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι γεγονός ότι βρεθήκαμε σε δύσκολες στιγμές, αλλά νομίζω πως ακολουθήσαμε τη σωστή οδό, πάντα με συναίνεση με τους ανθρώπους αυτούς. Θέμα απολύσεων υπήρξε όταν ζητήθηκαν οι φάκελοι από το υπουργείο Εσωτερικών στην αρχή της δικιάς μου θητείας για τους λεγόμενους ΥΔΑΧ. Το δημοτικό συμβούλιο, οι 5 παρατάξεις με μια εξαίρεση, διαφωνήσαμε με το να σταλούν οι φάκελοι. Όσο διάστημα είμαστε εμείς δεν υπήρξε θέμα απολύσεων αλλά λήξη συμβάσεων, με τους οποίους ακολουθήσαμε το νόμο.

Αχ.Τρ. Είσθε από τους πρώτους Δημάρχους που σπεύσατε να συμπαρασταθείτε με αποστολές τροφίμων και ρουχισμού στους λεγόμενους πρόσφυγες. Πιστεύετε δήμαρχε ότι ήταν πράγματι όλοι πρόσφυγες ή μας τους φόρτωσαν από όλα τα μέρη του κόσμου; Μήπως δηλαδή κάποια από τα είδη ρουχισμού και τρόφιμα που στείλατε πέρασαν στα χέρια επίδοξων ή δρώντων τρομοκρατών;
ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε τιμηθεί για αυτή μας τη δράση, πρέπει να σας πω πως όταν υπάρχουν παιδάκια που πνίγονται και κόσμος που προσπαθεί να γλιτώσει από τη λαίλαπα του πολέμου, έχουμε υποχρέωση να συμπαρασταθούμε σε αυτούς τους ανθρώπους. Τώρα, εάν μέσα σε αυτό το ποσοστό υπάρχουνε και κάποιοι «πονηροί», αυτό είναι κάτι που μπορεί να συνέβη. Θέλω όμως να πιστεύω πως η Ελλάδα έχει υπάρξει μια όαση ειρήνης και μη τρομοκρατίας, ας ελπίσουμε λοιπόν να είμαστε καλά και πως δεν θα συμβούν γεγονότα που έχουν γίνει σε άλλες χώρες του εξωτερικού.

Αχ.Τρ.  Αν σας ζητείτο να φιλοξενήσετε στον Δήμο σας προσφυγόπουλα και δη να φιλοξενηθούν στα δημοτικά σχολεία της Αγίας Παρασκευής, τι θα απαντούσατε;
ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ: Ευτυχώς, δεν έχουμε φτάσει σε τέτοιο σημείο. Τα δημοτικά σχολεία πρέπει να λειτουργούν, δεν θα κλείσουμε δημοτικά για να φιλοξενήσουμε προσφυγόπουλα. Αυτό το οποίο θα κάνουμε είναι τα προσφυγόπουλα τα οποία θα εγκατασταθούν σε σπίτια, να φοιτήσουν στα σχολεία μας και να έχουν μια συμπαράσταση, και μόνο μέσω της ύπατης αρμοστείας ο δήμος μπορεί να φιλοξενήσει παιδιά, εάν βρει διαμερίσματα τα οποία νοικιάζονται και θα τα πληρώνει μόνο η ύπατη αρμοστεία.

Αχ.Τρ. Τι συνέβη τότε με το κέντρο DA VINCI; Το κλείσατε; Εάν το κλείσατε ποιός ήταν ο λόγος; Και εάν υπήρξε λόγος σοβαρός, θα πρέπει να μας πείτε γιατί επαναλειτουργεί;
ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς δεν κλείσαμε ποτέ το κέντρο. Αυτό που κάναμε ήταν πως στη βάση της απόφασης της δημαρχιακής επιτροπής του 2009, όπου εδόθη η άδεια λειτουργίας, με τον όρο να αρθεί η άδεια λειτουργίας εάν τα δικαστήρια αποφάσιζαν ότι ξέφυγε από την τακτική διαχείριση, είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε το νόμο και να ψηφίσουμε την άρση της λειτουργίας της άδειας διότι τα δικαστήρια απεφάσισαν ότι ο χρήστης του χώρου ξέφυγε από την διαθήκη του αείμνηστου Συστοβάρη. Επομένως, δεν έκλεισε ποτέ. Απλά παίρνουμε την απόφαση βάση των νόμων.

Αχ.Τρ. Ψηφίστηκε από την κυβέρνηση Τσίπρα και το 4ο Μνημόνιο το οποίο προβλέπει νέα δυσβάσταχτα μέρα για τους πολίτες, κάτι που σημαίνει ότι η φτωχοποίηση θα επεκταθεί σε μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού. Πώς αντιμετωπίζετε το θέμα αυτό σε επίπεδο τοπικής Αυτοδιοίκησης; Δεν θα αυξηθούν οι υποχρεώσεις του Δήμου σε ό,τι έχει να κάνει με το κοινωνικό παντοπωλείο και την ευρύτερη παροχή βοήθειας στους αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας; 
ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ: Με την τελευταία απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, μετά το 1019 θα επιβαρυνθεί η ελληνική οικογένεια εάν δεν υπάρξουν όλα αυτά τα πλεονάσματα. Η προσωπική μου άποψη από το 2010 και μετά, είναι πως όλα αυτά τα οικονομικά μέτρα που λαμβάνονται κάτω από την πίεση της Ευρωπαϊκής κοινότητας, είναι αδιέξοδα. Δεν θα λύσουνε το πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας η οποία βρίσκεται σε ύφεση. Θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση προς την κατεύθυνση των κέντρων της Ευρωπαϊκής κοινότητας. Τώρα, σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης οι δήμοι έχουν το εξής πρόβλημα: δεν μπορούν να προσλάβουν ανθρώπους σε τομείς που έχουνε ανάγκη. Μας ήρθανε άνθρωποι με συμβάσεις οι οποίοι όμως σε λίγους μήνες θα φύγουν, διότι στη βάση των μνημονίων δεν επιτρέπεται να κάνουμε προσλήψεις. Τα νέα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση μόνο σε αδιέξοδο θα οδηγήσουν.

Αχ.Τρ. Παρόλα αυτά εσείς έλκετε τις ψήφους σας από τον ΣΥΡΙΖΑ, από το κυβερνητικό κόμμα. Με δεδομένη την έντονη δυσαρέσκεια του κόσμου, πόσο πιστεύετε ότι θα σας δυσκολέψει στην επαναδιεκδίκηση από μέρους σας του δημαρχιακού θώκου στις επόμενες εκλογές;
ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω ξεκαθαρίσει πως εμείς είμαστε μια ανεξάρτητη δημοτική κίνηση και θα εξακολουθήσουμε στο μέλλον να έχουμε ανθρώπους από όλους τους δημοτικούς χώρους, εκτός από το φασιστικό άκρο. Ουδέποτε απασχόλησε τη δημοτική μας ομάδα και την κίνησή μας, το κομματικό κεντρικό σκηνικό. Είχα τη στήριξη των οικολόγων, της ΔΗΜΑΡ και του Σύριζα, και θέλω να πιστεύω πως αυτή τη φορά θα στηριχθούμε και από άλλα κόμματα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι καθορίζεται η πολιτική μας και η κομματική μας ταυτότητα. Σχετικά με την επαναδιεκδίκηση του δήμου, ο ρόλος μου είναι πείσω τους πολίτες πως είμαι καλός δήμαρχος και ότι προχωράω τα έργα που έχει ανάγκη η πόλη. Ποτέ δεν ασχολήθηκα με το κεντρικό πολιτικό σκηνικό, έχω δηλώσει πως δεν θα κατέβαινα για βουλευτής, και πιστεύω πως ο κόσμος θα μας τιμήσει διότι εμείς δεν ασχοληθήκαμε ποτέ με τις κομματικές ταυτότητες κανενός.

Αχ.Τρ. Ο Δήμαρχος Χολαργού-Παπάγου σε συνεργασία με τον δικό σας δήμο και τον Δήμο Ζωγράφου δημιουργούν στον Υμηττό χώρο κομποστοποίησης των σκουπιδιών. Αυτό δεν συνιστά μόλυνση του περιβάλλοντος και κίνδυνο για τον υδροφόρο ορίζοντα και κατ' επέκταση για τους κατοίκους;   
ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ: Πρώτα από όλα δεν έχει δημιουργηθεί τίποτα ακόμη. Οι τρεις δήμοι που αναφέρετε έχουνε ζητήσει τη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, η δημιουργία ενός σταθμού μεταφόρτωσης στο σημείο που αναφέρατε και τίποτα άλλο. Εκείνο το σημείο λοιπόν είναι ήδη χωροθετημένο ως μονάδα κομποστοποίησης κλαδεμάτων. Και είναι χωροθετημένο από το 2003. Είναι απολύτως υγιές και να ευχηθούμε όλοι να πραγματοποιηθεί.

Αχ.Τρ. Ορισμένοι σας προσάπτουν ότι ενώ δεν πιστεύετε στα θεία, και εκκλησιάζεστε και τιμάτε όλες τις θρησκευτικές εκδηλώσεις και παραδοσιακά θρησκευτικά έθιμα...
ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω δηλώσει πολλές φορές πως είμαι Χριστιανός ορθόδοξος, απλά σε ορισμένες περιπτώσεις θα προτιμούσα πιο διακριτούς ρόλους.
Αχ.Τρ. Σας ευχαριστούμε πολύ Δήμαρχε.
ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου