Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018

ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ ΓΕΓΟΝΟΣ, ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ ΧΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ: ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΖΗΤΗΣΑΝ ΚΑΙ ΠΗΡΑΝ ΑΔΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΑ...ΚΥΘΗΡΑ!!! ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΜΟΙΡΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ, ΔΕΝ ΜΑΣ ΘΕΩΡΟΥΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΡΑΤΟΣ! ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΕΘΝΙΚΗ ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ!

Φωτογραφία: dfg.de
Η Αθήνα ακύρωσε την άδεια που είχε προηγουμένως χορηγήσει στο..

γερμανικό ερευνητικό πλοίο «Meteor», διαπιστώνοντας πως οι Γερμανοί είχαν ζητήσει άδεια και από τις τουρκικές αρχές προκειμένου να προβούν σε έρευνες εντός περιοχών αποκλειστικής αρμοδιότητας της Ελλάδας.

Σημειώνεται πως νωρίτερα οι τουρκικές αρχές είχαν εκδώσει NAVTEX για τις έρευνες του γερμανικού σκάφους που εντεινόταν μέχρι την περιοχή των Κυθήρων, με αποτέλεσμα την άμεση απάντηση της Ελλάδας.

Το μεσημέρι της Τετάρτης η ελληνική κυβέρνηση ενημέρωσε το Πανεπιστήμιο του Αμβούργου, που σημειώνεται πως για λογαριασμό του οποίου πραγματοποιεί τις έρευνες το εν λόγω σκάφος, ότι δεν έχει πλέον άδεια και πρέπει να σταματήσει οποιαδήποτε δραστηριότητα.

Παράλληλα αξίζει να αναφερθεί πως σκάφος του Λιμενικού Σώματος προσέγγισε το ερευνητικό σκάφος, που βρίσκεται στην περιοχή της Λέσβου, ενημερώνοντας τον πλοίαρχο πως δεν έχει πλέον άδεια προκειμένου να συνεχίσει τις εργασίες του.

Ετσι, από το γερμανικό πλοίο ήρθε και η αντίστοιχη απάντηση πως συμμορφώνονται με αυτή την υπόδειξη. Παράλληλα, σκάφος του Λιμενικού Σώματος παραμένει στην περιοχή και σύμφωνα με πληροφορίες οι Έλληνες αξιωματικοί έχουν οδηγίες να προχωρήσουν στη σύλληψη των υπευθύνων μελών του πληρώματος αν επιχειρήσουν να πραγματοποιήσουν έρευνες, δεδομένου ότι πλέον τους έχει γίνει απαγόρευση από τις ελληνικές αρχές.

Το χρονικό

Το γερμανικό ερευνητικό αεροσκάφος βρίσκεται στο Αιγαίο επί περίπου μια εβδομάδα.

Ειδικότερα, στα τέλη του 2017 το γερμανικό πλοίο που ανήκει στο πανεπιστήμιο του Αμβούργου, βρισκόταν στα ελληνικά χωρικά ύδατα και συγκεκριμένα στην περιοχή της Λήμνου. Οι τουρκικές αρχές παρενέβησαν υποστηρίζοντας πως το πλοίο βρισκόταν σε τουρκικά χωρικά ύδατα και απαίτησαν από τους Γερμανούς να απομακρυνθούν ή να ζητήσουν να τους χορηγηθεί άδεια από τους τουρκικούς παράκτιους σταθμούς, προκειμένου να συνεχίσουν τις ερευνητικές δραστηριότητές τους.

Στις 29 Δεκεμβρίου του 2017 από το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας δόθηκε εντολή στον κυβερνήτη της φρεγάτας «Έλλη» να πλεύσει για κάθε ενδεχόμενο προς την θαλάσσια περιοχή που ερευνούσε το γερμανικό ερευνητικό σκάφος.

Το νέο επεισόδιο σημειώθηκε με την έκδοση δύο νέων NAVTEX από την Τουρκία σύμφωνα με τις οποίες ενημέρωναν ότι το γερμανικό ερευνητικό πλοίο πρόκειται να προβεί επιστημονικές έρευνες στην περιοχή του Αιγαίου. 

Η προκλητικότητα φτάνει στα ύψη όταν με την Navtex υπ' αριθμόν 20 του 2018, η οποία εκδόθηκε από τον παράκτιο σταθμό της Σμύρνης, οι Τούρκοι δεσμεύουν ακόμη 7 περιοχές στο Αιγαίο για έρευνες από το γερμανικό ερευνητικό πλοίο. Η μία εκ των περιοχών που δεσμεύεται είναι ανατολικά των Κυθήρων, ωστόσο βρίσκεται σε διεθνή ύδατα. 

Τέλος, σημειώνεται πως σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό το ερευνητικό πλοίο επρόκειτο να βρεθεί στην περιοχή των Κυθήρων από την Παρασκευή 5 Ιανουαρίου.

Η Τουρκική NAVTEX:
Με την NAVTEX 00021/18 δεσμεύονται επιπλέον δύο περιοχές:
Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου