Σάββατο, 18 Αυγούστου 2018

ΚΑΤΑΒΑΡΑΘΡΩΝΕΤΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ! ΝΕΟ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΑΠΟ ΤΗ MOODIES ΠΟΥ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΕ ΚΙ ΑΛΛΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ!

Ο Τραμπ δείχνει στον Ερντογάν, ποιος είναι ο κυρίαρχος στον πλανήτη.. .

Ακόμα και αν ο Ταγίπ κάνει ότι δεν καταλαβαίνει, αν συνεχίσει σε αυτό τον ρυθμό, ο Τραμπ είναι αποφασισμένος να του δώσει να το καταλάβει μέχρι τελους. Όπως είπε άλλωστε, πέρασαν τα χρόνια που η Τουρκία εκμεταλλευόταν τις ΗΠΑ.

Νέο μήνυμα έστειλε ο, Ντόναλντ Τραμπ, στον Ερντογάν, την ώρα που οι οίκοι αξιολόγησης Standard & Poor’s και Moody’s υποβάθμισαν το αξιόχρεο της Τουρκίας, επικαλούμενοι την αστάθεια της λίρας και προβλέποντας ύφεση στην οικονομία της χώρας για το επόμενο έτος.

Ο οίκος Standard & Poor’s έριξε την Τουρία κατά μία βαθμίδα, στο B+ από το BB-, διατηρώντας «σταθερή» την προοπτική της. Η υποβάθμιση αυτή, σημειώνει στην ανάλυσή του, αντικατοπτρίζει τις εκτιμήσεις των αναλυτών για επικείμενη ύφεση τον επόμενο χρόνο αλλά και την πρόβλεψη ότι ο πληθωρισμός θα αγγίξει το 22% τους επόμενους τέσσερις μήνες.

Η αποδυνάμωση της λίρας ασκεί πιέσεις στον χρεωμένο τομέα των επιχειρήσεων και έχει σημαντικά αυξήσει τον χρηματοδοτικό κίνδυνο για τις τουρκικές τράπεζες, προσθέτει ο οίκος.

Ο Moody’s, από την πλευρά του, υποβάθμισε το αξιόχρεο της Τουρκίας στο Ba3, από Ba2 και ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι θεωρεί πλέον την προοπτική της «αρνητική». Ο οίκος επισημαίνει επίσης τις εντεινόμενες ανησυχίες για την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας αλλά και την έλλειψη ενός σαφούς και αξιόπιστου σχεδίου για την αντιμετώπιση των αιτιών της πρόσφατης οικονομικής κρίσης, παρά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης.

Είχε προηγηθεί η αυστηρή προειδοποίηση του Τραμπ με αποδέκτη την Άγκυρα, ο οποίος τόνισε πως η χώρα του δεν θα αποδεχτεί την κράτηση του χριστιανού πάστορα Άντριου Μπράνσον από τις τουρκικές αρχές «χωρίς να κάνει τίποτα», μία ημέρα αφότου ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών απείλησε την Άγκυρα με νέες κυρώσεις.

«Θα έπρεπε να μας τον έχουν δώσει πίσω εδώ και πολύ καιρό και η Τουρκία, κατά την άποψή μου, ενήργησε πολύ, πολύ άσχημα» είπε ο Τραμπ μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο. «Επομένως, δεν έχουμε δει ακόμη το τέλος αυτής της ιστορίας. Δεν πρόκειται να το δεχτούμε χωρίς να κάνουμε τίποτα. Δεν μπορούν να παίρνουν τους ανθρώπους μας», συνέχισε.

Την Παρασκευή, η Τουρκία αρνήθηκε και πάλι να άρει τον κατ’ οίκον περιορισμό του πάστορα Μπράνσον. Αφού έγινε γνωστή η είδηση, η ισοτιμία της λίρας, η οποία έχει χάσει φέτος περίπου το 40% της αξίας της, έπεσε στις 6,21 λίρες στο δολάριο, από τις 6,04 που ήταν προηγουμένως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου