Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018

ΤΑ ΚΑΣΤΡΑ ΠΕΦΤΟΥΝ ΑΠΟ ΜΕΣΑ: ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ!!!

O Πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης, μετά τις συναντήσεις του στην...

Αθήνα, ύστερα από αυτές που είχε με την Ειδική Αντιπρόσωπο του γ. Γραμματέα του ΟΗΕ κα Σπέχαρ, αλλά και την υπερ-δραστήρια Ειδική Σύμβουλο του, κα Λιούτ και κυρίως μετά τις δηλώσεις Ερντογάν περί αύξησης των τουρκικών δυνάμεων στην Κύπρο, προχώρησε σε μια ανησυχητική συνέντευξη στη Λευκωσία τονίζοντας ότι:

*αποτυχία των συνομιλιών τώρα θα επιφέρει ενδεχομένως άρδην αλλαγή στη βάση του διαλόγου γιατί «ενδεχομένως θα υπάρξουν άλλες σκέψεις είτε από τους εμπλεκόμενους είτε από τους ενδιαφερόμενους».

*το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να διατηρήσει τα σημαντικό ρόλο του και στο θέμα παραμονή της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ).

Οι τοποθετήσεις αυτές δεν αποτελούν απάντηση στην Άγκυρα, αλλά προειδοποίηση προς τους Ελληνοκύπριους για ένα ενδεχόμενο «άδοξο» τέλος των συνομιλιών για το Κυπριακό και τη διατήρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αν…

Αυτό το «αν», δηλαδή οι θέσεις της Λευκωσίας μέσα στο μεταβαλλόμενο πολιτικό και στρατιωτικό περιβάλλον στην Αν. Μεσόγειο αποτελεί αυτή την στιγμή άγνωστο Χ και ουδόλως καλύπτονται από την φράση κλισέ πλέον, για «την επίλυση του Κυπριακού».

Ο Τούρκος Πρόεδρος, παραμονές των συναντήσεων στη Νέα Υόρκη  για το Κυπριακό, στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ επανήλθε βροντερά στο προσκήνιο επιμένοντας ότι όχι μόνον δεν θα μειώσει τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής στη νήσο, τουναντίον θα τις αυξήσει, περιγελώντας μάλιστα την Ελλάδα για την αδυναμία άμεσης ελληνικής επέμβασης λόγω αποστάσεων.

Αυτό που σαφώς υπονοεί η Άγκυρα, μέσω των εμπρηστικών δηλώσεων Ερντογάν είναι ότι η Τουρκία βλέπει πλέον μόνον την προοπτική δύο κρατών στην Κύπρο είτε μέσω μιας αδύναμης και στα χαρτιά μόνον «Συνομοσπονδίας δύο κρατών», είτε δύο ανεξάρτητων κρατών με κοινά σύνορα, εκ των οποίων, το «βόρειο κράτος» μπορεί να αιτηθεί «αμυντικής προστασίας» από την Άγκυρα.

Η Άγκυρα επιχειρεί να δοκιμάσει τις αντοχές της Λευκωσίας  στην προσπάθεια της να περισώσει «μια λύση το Κυπριακό», με πολλές και δυσμενείς ελληνοκυπριακές υποχωρήσεις και παραχωρήσεις, αλλά και με σίγουρη την απώλεια της μιας και ενιαίας Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στον αντίποδα, ο «χολωμένος» γ. γραμματέας του ΟΗΕ κ Γκουτιέρες, ο οποίος «σύρθηκε» δύο φορές στο Κρανς Μοντανά για να επισφραγίσει την πλήρη αποτυχία των διαπραγματευτικών προσπαθειών του, αφήνει να αιωρούνται ανενόχλητες οι φήμες και αιτιάσεις περί απόσυρσης των κυανοκράνων του ΟΗΕ από τη νήσο, μέχρι το τέλος του χρόνου, πράγμα που στην πράξη θα σημαίνει ότι ο ΟΗΕ αποσύρεται επι της ουσίας από το κυπριακό πρόβλημα εισβολής και κατοχής.

Την ίδια στιγμή όμως η Λευκωσία, μαζί με την Αθήνα την Αίγυπτο και το Ισραήλ καταβάλει μεγάλες προσπάθειες να ολοκληρωθεί επισήμως η ενεργειακή συνεργασία όλων αυτών των μερών, που θα διασφαλίσει την Κυπριακή ΑΟΖ, ειδικότερα στα τμήματα των «οικοπέδων» που δικαιωματικά και χωρίς αμφισβήτηση ανήκουν στην Λευκωσία.

Ανοιχτό θέμα βεβαίως παραμένει η τύχη του αγωγού μεταφοράς EAST MED που για να φτάσει στην Ευρώπη μέσω Ελλάδος πρέπει να έχει προηγουμένως λυθεί ο γρίφος της Ελληνικής με την Τουρκική ΑΟΖ. Η Τουρκία όλο το τελευταίο διάστημα δίνει δείγματα γραφής της για το πώς εννοεί την ΑΟΖ στην περιοχή του Καστελόριζου, χωρίς ούτε καν να συγκινεί την Αθήνα , η οποία περί άλλων τυρβάζει, στριμωγμένη, όπως είναι για άμεσες διμερείς ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις εφ όλης της ύλης.
pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου