Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019

ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ "ΩΚΕΑΝΙΣ": ΕΚΚΕΝΩΝΕΤΑΙ Ο ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΛΟΓΩ ΥΠΕΡΧΕΙΛΙΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ

Ο οικισμός εκκενώνεται από το φόβο της υπερχείλισης ποταμού - Εικόνες Αποκάλυψης στην Κρήτη - Ένας αγνοούμενος, καταρρέουν γέφυρες - Ανυπολόγιστες καταστροφές στις υποδομές - Επιχείρηση απεγκλωβισμού...


οικογένειας στα Δρακιανά Χανίων - Διαβάστε την ανακοίνωση της Ειδικής Γραμματείας Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων
Εντολή για εκκένωση σπιτιών στον Πλατανιά του Δήμου Ρεθύμνου έχει δοθεί από τους αρμόδιους φορείς πολιτικής προστασίας. 

Λόγω των σοβαρών ενδείξεων για υπερχείλιση του Πλατανιανού ποταμού, οι αρχές απομακρύνουν τους πολίτες από τα σπίτια που βρίσκονται κοντά στο ποτάμι και από σπίτια τα οποία είναι επικίνδυνο να πλημμυρίσουν.

Σύμφωνα με τον διοικητή της Περιφερειακής Διεύθυνσης της Π.Υ. Κρήτης αρχιπύραρχο Νίκο Λαγουδάκη, που μίλησε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ «Το ποτάμι Πλατανιανός, βρίσκεται 30 εκατοστά πριν την υπερχείλιση του.

Στο σημείο επιχειρούν 20 συνεργεία για απαντλήσεις υδάτων σε πλημμυρισμένες περιουσίες και για την απομάκρυνση των κατοίκων που διαμένουν κατά μήκος της όχθης του ποταμού. 

Στο σημείο βρίσκονται και ενεργούν και αστυνομικές δυνάμεις, ενώ όλη η προσπάθεια έχει στόχο να αντληθούν νερά από το σημείο και να σταλούν στην παραλία δεδομένου ότι ο ποταμός βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από τη θάλασσα.

Ο ποταμός αυτός έχει φουσκώσει λόγω των συνεχιζόμενων βροχοπτώσεων αλλά και από το γεγονός, ότι δέχεται όλο τον όγκο του νερού που υπερχειλίζει από το φράγμα Ποταμών Αμαρίου.

Η απομάκρυνση κατοίκων γίνεται για προληπτικούς λόγους καθώς ήδη έχουν πλημμυρίσει υπόγεια στην περιοχή.Platanias1
platanias2
platanias3
Τις τελευταίες ώρες η κακοκαιρία Ωκεανίς «σφυροκοπά» την Κρήτη,  έχοντας προκαλέσει τεράστια προβλήματα και καταστροφές.
Επιχείρηση απεγκλωβισμού οικογένειας από τα Δρακιανά Χανίων 

Με κάθε μέσο προσπαθούν πυροσβέστες της ΠΥ Χανίων να προσεγγίσουν οικογένεια που έχει εγκλωβιστεί από το μεσημέρι σε σπίτι στην περιοχή Δρακιανά Χανίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σπίτι βρίσκεται στο πιο υψηλό σημείο της περιοχής, όπου εκτός από έντονες κατολισθήσεις, έχουν σημειωθεί πλημμυρικά φαινόμενα. Το νερό στο οδικό δίκτυο που οδηγεί προς το σπίτι φτάνει μέχρι τα 2 μέτρα και σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια οι πυροσβεστικές αρχές χρησιμοποίησαν μέχρι και βάρκα για να βρουν τρόπο να προσεγγίσουν τους εγκλωβισμένους.

Σύμφωνα με το flashnews.gr η τριμελής οικογένεια, περιμένει τους διασώστες χωρίς ρεύμα καθώς η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχει επιστρατευθεί ερπυστριοφόρο όχημα για την επιχείρηση διάσωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Εν τω μεταξύ, αίσιο τέλος είχε επιχείρηση απεγκλωβισμού δυο οικογενειών από την περιοχή Χλιαρό του δήμου Πλατανιά Χανίων ενώ και τα 10 εγκλωβισμένα άτομα έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο και είναι καλά στην υγεία τους.

Εικόνες Αποκάλυψης στην Κρήτη: Ένας αγνοούμενος- καταρρέουν γέφυρες 

Ένας άνθρωπος παραμένει αγνοούμενος από το μεσημέρι στο δήμο Αποκορώνου Χανίων, μία ιστορική γέφυρα κατέρρευσε  σα να ήταν χάρτινη, πολλές ακόμη έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές και βρίσκονται πλέον στα όρια των αντοχών τους, κάτοικοι είναι αποκλεισμένοι στα χωριά τους, αφού το οδικό δίκτυο έχει καταστραφεί και οι οικισμοί έχουν αποκοπεί: Η κακοκαιρία Ωκεανίς χτυπά με πρωτόγνωρη σφοδρότητα την Κρήτη και ιδιαίτερα τα Χανιά και το Ρέθυμνο. 

Είναι χαρακτηριστικό της έντασης των φαινομένων ότι μέσα σε 14 ώρες έπεσε βροχή που αντιστοιχεί στη μέση βροχόπτωση δυόμιση μηνών, περίπου: Σύμφωνα με την ΕΜΥ η μέση βροχόπτωση για τον μήνα Φεβρουάριο στα Χανιά είναι 108,6 χιλιοστά, ενώ όπως κατέγραψε το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας μέσα σε 14 ώρες ο σταθμός μέτρησης στην Ασή Γωνιά Χανίων κατέγραψε πάνω από 240 χιλιοστά μέσα σε μόλις 14 ώρες. 
Οι ζημιές στις υποδομές τόσο των Χανίων, όσο και του Ρεθύμνου είναι ανυπολόγιστες και έρχονται να προστεθούν στις πρόσφατες που είχαν προκληθεί από το προηγούμενο κύμα κακοκαιρίας. Τότε η Κρήτη είχε θρηνήσει τέσσερις νεκρούς, μέλη της ίδιας οικογένειας που χάθηκαν μέσα στο αυτοκίνητό τους το οποίο παρασύρθηκε από τα νερά χειμάρρου. 

Τις πρόσφατες αυτές μνήμες ξυπνά η εναγώνια αναζήτηση 61χρονου κτηνοτρόφου, ο οποίος χάθηκε  στον Εμπρόσνερο του δήμου Αποκορώνου, ενώ επέβαινε στο αυτοκίνητό του, στα νερά ορμητικού χειμάρρου.

Ο 61χρονος σύμφωνα με πληροφορίες, κινείτο με αγροτικό αυτοκίνητο και στην προσπάθειά του να προσεγγίσει σημείο που είχε τα πρόβατά του, μεταξύ Εμπρόσνερου και Βατουδιάρη. Περίπου στις 2 το μεσημέρι, εντοπίστηκε το αυτοκίνητο του 61χρονου, χωρίς όμως να βρεθεί ο άνθρωπος. Οι προσπάθειες για τον εντοπισμό του συνεχίζονται. 

Κατέρρευσε η ιστορική γέφυρα του Κερίτη Χανίων 

Την κατάρρευση της ιστορικής γέφυρας του Κερίτη προκάλεσε η κακοκαιρία «Ωκεανίς», που σαρώνει την Κρήτη. Η ισοπέδωση της γέφυρας καταγράφηκε σε ζωντανή μετάδοση από τη Νέα Τηλεόραση Κρήτης και το βίντεο είναι τρομακτικό.

Η γέφυρα του Κερίτη, που έστεκε στο σημείο για 111 χρόνια και ήταν ένα μέρος της ιστορίας της περιοχής δεν υπάρχει πια, καθώς λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι παρασύρθηκε από τα νερά του ποταμού. Δείτε περίπου στο πεντηκοστό δευτερόλεπτο του βίντεο τη στιγμή που η γέφυρα καταρρέει και οι κάτοικοι ξεσπούν σε επιφωνήματα λύπης και οργής ενώ κάποιοι αντιδρούν βλασφημώντας.
Από νωρίς το πρωί, στη γέφυρα είχε διαπιστωθεί πρόβλημα καθώς είχε υποσκαφεί το σημείο στο οποίο το προηγούμενο διάστημα είχαν γίνει παρεμβάσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες χωρίς όμως τελικά η γέφυρα να σωθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτοκίνητα κινούνταν προς τη γέφυρα, ευτυχώς όμως, τα συνεργεία που βρίσκονταν εκεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες τα υποχρέωσαν σε αναστροφή, δευτερόλεπτα πριν την κατάρρευση της γέφυρας. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης οι περισσότεροι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ορμητικά ποτάμια.

Όπως μεταδίδει το zarpanews.gr, στη γέφυρα που συνδέει τις Βουκολιές με το Νιο Χωριό ο ποταμός κατέβασε εκατομμύρια κυβικά νερού, παρέσυρε το οδόστρωμα, τα τοιχία και τις εξέδρες.

Απαγόρευση κυκλοφορίας στον Πλατανιά

Η γέφυρα στις Βουκολιές οριακά αντέχει και ο Δήμος έχει απαγορεύσει την κυκλοφορία. Μετά  το πρόσφατο ανακοινωθέν για απαγόρευση κυκλοφορίας σε τμήματα του οδικό δικτύου του Δήμου Πλατάνια, και δεδομένου ότι η εξέλιξη του φαινόμενου είναι σφοδρή, η ένταση και η διάρκεια των φαινόμενων είναι πολύ μεγάλη, συνιστάται η πλήρης αποφυγή μετακινήσεων σε όλο το εύρος του Δήμου.

Ο ποταμός Ιάρδανος έχει υπερχείλιση στην γέφυρα του Πλατάνια, είναι απροσπέλαστη η
παλαιά εθνική οδός. Ο ποταμός Ταυρωνίτης έχει υπερχείλιση στο ύψος των Βουκολιών και του Συριλίου.

Από τον Δήμο συστήνεται οι κάτοικοι που μένουν σε παραποτάμιους οικισμούς να είναι σε επιφυλακή για την ασφάλεια τους και να αποφεύγεται κάθε μετακίνηση μέχρι την παύση των φαινόμενων αν δεν είναι απολύτως αναγκαία. Υπάρχει κίνδυνος από καθιζήσεις και κατολισθήσεις εδαφών και πέσιμο δένδρων.

Εγκλωβισμένοι κάτοικοι στο Χλιαρό και το Λαγγό

Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Πλατανιά, «αυτή τη στιγμή έχουμε εγκλωβισμένους στο Χλιαρό και το Λαγγό. Προσπαθούν τα συνεργεία να φτάσουν αλλά δυσκολεύονται από τους όγκους της λάσπης. Έπεσε μια γέφυρα στο Χλιαρό, αυτή στον Κερίτη, ενώ πλέον έχουμε πρόβλημα και με τη γέφυρα του Φουρνέ. Επίσης, κλειστή είναι η γέφυρα του Ντεριανού ποταμού στο Συρίλι, καθώς το ποτάμι έχει πάρει τη μισή». 

Στα δύο ο νομός Χανίων - Αποκλεισμένη ολόκληρη η Κίσαμος

Άρον – άρον, όμως, και χωρίς καμία εγγύηση ασφαλείας δόθηκε ξανά στην κυκλοφορία το τμήμα Γαλατά – Πλατανιά της εθνικής οδού Χανίων – Κισάμου που είχε κλείσει μετά τις τεράστιες κατολισθήσεις του τελευταίου διαστήματος στον Σταλό.
Η κυκλοφορία, όπως μεταδίδει το zarpanews.gr γίνεται εκ περιτροπής από το ένα ρεύμα ενώ στο σημείο μέχρι νωρίς το απόγευμα δεν υπήρχε αστυνομική παρουσία. Οδηγοί μετέφεραν στο zarpanews.gr τις προφορικές οδηγίες που τους δόθηκαν από την τροχαία στον Πλατανιά, η οποία τους συνιστούσε να χρησιμοποιήσουν την εθνική οδό, παρά την απαγόρευση.

Εξάλλου, δεν υπάρχει άλλος τρόπος μετακίνησης από Κίσσαμο προς Χανιά μετά την κατάρρευση της γέφυρας του Πλατανιά, στην παλιά εθνική οδό, η οποία αποτελούσε τον μόνο οδικό άξονα στα Δυτικά του νομού Χανίων.
 Περνούν από τη Νέα Εθνική Οδό παρά την κατολίσθηση

Πρακτικά λοιπόν, η δημοτική ενότητα Κολυμβαρίου αλλά και ολόκληρη η Κίσσαμος είναι περιοχές αποκλεισμένες.z1
z2
z4
Το ίδιο ισχύει και για όλο τον ορεινό όγκο της ΔΕ Μουσούρων, καθώς μετά την κινηματογραφική κατάρρευση της γέφυρας του Κερίτη, η εκτροπή μέσω Φουρνέ είναι αδύνατη λόγω τεράστιων κατολισθήσεων.
Διακοπές στην ηλεκτροδότηση
Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ  από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης στις περισσότερες περιοχές στο νομό Χανίων, εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων που πλήττουν την περιοχή.


Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται επί τόπου και καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την όσο το δυνατόν ταχύτερη αποκατάσταση των βλαβών, παρά τις εξαιρετικά δύσκολες και αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπίζουν με κυριότερη την αδυναμία πρόσβασης σε πολλές περιοχές σε ολόκληρο το νομό.

Μεγάλα προβλήματα στο Ρέθυμνο - Κλειστά τα σχολεία

Από το τμήμα Παιδείας του Δήμου Ρεθύμνης γνωστοποιήθηκε πως λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού θα παραμείνουν κλειστά αύριο, Τρίτη, ενώ σε ότι αφορά το Εσπερινό Γενικό Λύκειο αλλά και το Εσπερινό ΕΠΑΛ, επίσης, δεν θα λειτουργήσουν τόσο σήμερα, Δευτέρα, όσο και αύριο, Τρίτη.

Ο Δήμος Αμαρίου Ρεθύμνου αποφασίστηκε η διακοπή μαθημάτων στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου για αύριο, Τρίτη, και, όπως επισημαίνει ο δήμαρχος Αμαρίου, Παντελής Μουρτζανός, η απόφαση ελήφθη προκειμένου να αποφευχθεί ατύχημα κατά τη μεταφορά των μαθητών αλλά και των εκπαιδευτικών από την κακοκαιρία.

Σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί σε πολλά τμήματα του Βόρειου Οδικού Άξονα, κυρίως από Πάνορμο έως όρια Νομού Ηρακλείου, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος δεδομένου ότι συνεχίζονται οι βραχοπτώσεις και θα πρέπει να αποφεύγεται η κυκλοφορία. Από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης υπάρχει η ενημέρωση ότι έχουν προκληθεί προβλήματα σε όλο σχεδόν το οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης από τις συνεχείς βροχοπτώσεις.

Προβλήματα υπάρχουν και σε τμήματα της Παλαιάς Εθνικής Οδού όπου και εκεί σημειώνοντα συνεχείς βραχοπτώσεις και κατολισθήσεις. Κλειστοί παραμένουν για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί δρόμοι στα οδικά τμήματα που με νέα ενημέρωση αφορούν σε: Ζωνιανά - Κράνα, Σταυρός - Μπαλί, το τμήμα της επαρχιακής οδού προς Καλονύκτη και Παλαίλημνος - Σαϊτούρες, Ρέθυμνο - Ρουσσοσπίτι, Τζιβέρα-Πρασσές.

Σοβαρά προβλήματα με καταπτώσεις και καθιζήσεις υπάρχουν επίσης στα εξής τμήματα: Φράγμα Ποταμών - Παντάνασσα-Απόστολοι, Γαράζο - Αξό (διασταύρωση Βενί), Ρέθυμνο - Σπήλι - Αγία Γαλήνη, Παλέ - Σελλιά, Πάνορμο - Πέραμα, Καρέ - Σελί - Γουλεδιανά - Μύρθιο.
z5
z6

Τόσο από πλευράς της αντιπερειφέρειας Ρεθύμνου όσο και από το σύνολο των δημοτικών αρχών, τονίζεται πως απαγορεύεται αυστηρά η διάβαση από όλα τα ρέματα και συνιστάται στους πολίτες η αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων, καθώς και να αποφεύγουν τη νέα Εθνική Οδό, από το Πάνορμο μέχρι τα όρια του Νομού Ηρακλείου.
Στην Κρήτη ο Σπίρτζης 

Στην Κρήτη μετέβη ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης με ελικόπτερο Super Puma, συνοδευόμενος από κλιμάκιο Μηχανικών του υπουργείου. Πρόκειται για εμπειρογνώμονες της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών. Μαζί του μεταβαίνει στο νησί και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Ταφύλλης, ο οποίος συνοδεύεται από τον υποστράτηγο της ΕΜΑΚ Γιάννη Πετρούτσο και 9μελές κλιμάκιο.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών αναχώρησε σήμερα στις 16:30 μμ για τα Χανιά, προκειμένου να συντονίσει το πλέγμα των ενεργειών που πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή, σε άμεση συνεννόηση με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, ο οποίος διατύπωσε σχετικό αίτημα βοήθειας και συνδρομής προς το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Ωστόσο, η πτήση εξελίχθηκε σε θρίλερ, αφού τελικά το ελικόπτερο δεν κατάφερε να προσγειωθεί στα Χανιά, παρά στο Ηράκλειο. Ο υπουργός συνέχισε οδικώς για τα Χανιά. 

Παράλληλα, εντός των επόμενων ωρών αναχωρεί για την Κρήτη κλιμάκιο Μηχανικών της Γενικής Διεύθυνσης Συγκοινωνιακών Υποδομών, με εξειδικευμένες γνώσεις στα γεωτεχνικά προβλήματα και στις αποκαταστάσεις τεχνικών έργων (γεφυροποιΐα, διαβάσεις κτλ). 

Οι εξειδικευμένοι μηχανικοί της αρμόδιας Διεύθυνσης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, θα ελέγξουν λεπτομερώς εκτός των άλλων και τα γεωτεχνικά προβλήματα του Βόρειου Οδικού Άξονα αλλά και του συνόλου του επαρχιακού δικτύου. Σημειώνεται ότι ήδη από την περασμένη εβδομάδα βρίσκονται στην Κρήτη κλιμάκια Μηχανικών των αρμόδιων διευθύνσεων του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών. Πραγματοποιούν αυτοψίες στις προβληματικές θέσεις του νησιού, μετά τις καταστροφές που προκλήθηκαν (πλημμυρικά φαινόμενα και κατολισθήσεις), λόγω της πρόσφατης κακοκαιρίας που έπληξε το νησί στα μέσα Φεβρουαρίου.

Τεράστιοι όγκοι νερού στα Χανιά μέσα σε 14 ώρες

pinakas01

Iσχυρές βροχές αλλά και καταιγίδες πλήττουν την Κρήτη, σημειώνει το meteo.gr,  «αφήνοντας πίσω τους πολύ μεγάλες ποσότητες νερού. Χαρακτηριστικό είναι ότι στον σταθμό μας στην Ασή Γωνιά Χανίων καταγράφηκαν σχεδόν 240 χιλιοστά βροχής μέσα σε 14 ώρες, ενώ στο Σέμπρωνα Χανίων κατά το ίδιο διάστημα καταγράφηκαν πάνω από 220 χιλιοστά». Δείτε τον χάρτη του meteo.gr: 

Στον χάρτη που ακολουθεί φαίνονται οι κεραυνοί που κατέγραψε το σύστημα ΖΕΥΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, έως τις 14:00  το μεσημέρι σήμερα. 

 pinakas03
Η Ειδική Γραμματεία Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, η Ειδική Γραμματεία Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων έξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση στην Κρήτη. 
Σε αυτήν απλά δίνεται η πρόγνωση της ΕΜΥ για τις επόμενες ώρες,συμβουλές προς τους κατοίκους για το τι πρέπει να προσέχουν και τι να αποφεύγουν, όπως και αναφορά για την άφιξη στο νησί κυβερνητικού κλιμακίου υπο τον κ. Σπίρτζη. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής: 

«Σύμφωνα με την τελευταία πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, τις επόμενες ώρες αναμένεται να συνεχιστούν οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην Κρήτη, στις νότιες Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, οι οποίες θα εξασθενίσουν βαθμιαία από τα ξημερώματα της Τρίτης. 
Για το λόγο αυτό οι  πολίτες καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να εφαρμόζουν τις οδηγίες αυτοπροστασίας από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας:

Να αποφεύγουν να διασχίζουν δρόμους που διασταυρώνονται με χειμάρρους και ρέματα (ιρλανδικές διαβάσεις), πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους. 
Να προφυλάσσονται αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφεύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.
Επίσης στις περιοχές αυτές χρειάζεται να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στις μετακινήσεις, καθώς παρατηρούνται κατολισθητικά φαινόμενα σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου.

Μετάβαση κυβερνητικού κλιμακίου στην Κρήτη

Στην Κρήτη μετέβη ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης συνοδευόμενος από κλιμάκιο Μηχανικών της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών του Υπουργείου. Τον Υπουργό συνοδεύουν ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Γιάννης Ταφύλλης καθώς και 9μελές κλιμάκιο της ΕΜΑΚ. 
Η αποστολή έχει ως στόχο τον συντονισμό των τοπικών φορέων για τη διαχείριση της κατάστασης, την εκτίμηση των ζημιών που προκλήθηκαν από την  κακοκαιρία, καθώς και την ενίσχυση ενεργειών έρευνας και διάσωσης.
Τις επόμενες ώρες αναχωρεί επίσης για την Κρήτη και κλιμάκιο εξειδικευμένων μηχανικών της Γενικής Διεύθυνσης Συγκοινωνιακών Υποδομών, οι οποίοι θα ελέγξουν λεπτομερώς, εκτός των άλλων, και τα γεωτεχνικά προβλήματα στο Βόρειο Οδικό Άξονα αλλά και στο σύνολο του επαρχιακού δικτύου.
Στην Κρήτη βρίσκονται από την περασμένη βδομάδα κλιμάκια μηχανικών των αρμόδιων διευθύνσεων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, τα οποία πραγματοποιούν αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές του νησιού, μετά τις καταστροφές που προκλήθηκαν (πλημμυρικά φαινόμενα και κατολισθήσεις), από την προηγούμενη κακοκαιρία, στα μέσα Φεβρουαρίου.
Οδικό δίκτυο
Από την κακοκαιρία έχουν δημιουργηθεί προβλήματα σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου της Περιφέρειας Κρήτης γι΄ αυτό οι οδηγοί καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους και να ενημερώνονται διαρκώς από την επίσημη ιστοσελίδα  της Ελληνικής Αστυνομίας,  στον σύνδεσμο
http://www.astynomia.gr/index.php?option=ozo_content&lang=&perform=view&id=83676&Itemid=2192&lang= 
Σε ετοιμότητα η Πυροσβεστική Υπηρεσία 
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία κατά το τελευταίο 12ωρο, δέχθηκε 24 κλήσεις για κοπές δέντρων, 3 κλήσεις για αφαίρεση αντικειμένων και 37 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων στην Περιφέρεια Κρήτης. 
Σε όλη την επικράτεια, η Πυροσβεστική δέχθηκε 59 κλήσεις για κοπές δέντρων, 36 κλήσεις για αφαίρεση αντικειμένων και 46 κλήσεις για άντληση υδάτων.
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση συμβάντων.

Διακοπές ηλεκτροδότησης

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε ότι έχουν καταγραφεί σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης στις περισσότερες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων στην Κρήτη, εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων. Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται επί τόπου και καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την όσο το δυνατόν ταχύτερη αποκατάσταση των βλαβών, παρά τις εξαιρετικά δύσκολες και αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπίζουν, με κυριότερη την αδυναμία πρόσβασης σε πολλές περιοχές σε ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων. Ο ΔΕΔΔΗΕ ζητά την κατανόηση του καταναλωτικού κοινού και υπογραμμίζει ότι τα συνεργεία του βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για να προχωρήσουν στην αποκατάσταση των βλαβών όταν αποκατασταθεί η πρόσβαση στα σημεία του οδικού δικτύου που έχουν υποστεί ζημιές».

Πηγή: rethemnosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου