Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Αίτημα της Αντιπολίτευσης για Εκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο για τους Παιδικούς Σταθμούς


Παπάγος – Χολαργός, 10/6/2011
           
Προς: Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου
                   κ. Αποστολόπουλο
           
Κύριε Πρόεδρε,
           
            H κατακόρυφη μείωση της επιδότησης του Δήμου στους Παιδικούς Σταθμούς, υποχρέωσε το Διοικητικό Συμβούλιο του Νομικού Προσώπου της Κοινωνικής Μέριμνας και Προσχολικής Αγωγής να καλύψει το έλλειμμα των εσόδων με κατακόρυφη αύξηση των τροφείων, εν μέσω της σοβαρότερης οικονομικής κρίσης που βιώνει ο τόπος. Έτσι σε μερικές κατηγορίες γονέων οι αυξήσεις ξεπερνούν κατά πολύ το 100%.
            Η Δημοτική Αρχή προσπαθώντας να αποποιηθεί την ευθύνη των συνεπειών αυτής της απόφασης μετέθεσε το πρόβλημα και την ευθύνη στο Διοικητικό Συμβούλιο της Κοινωνικής Μέριμνας και Προσχολικής αγωγής, εγκλωβίζοντας τους Γονείς στο εκβιαστικό δίλημμα «ή αυξάνουμε τα τροφεία ή κλείνουμε τους Παιδικούς Σταθμούς».
            Αποτελεί μοναδική πρωτοτυπία η απαγόρευση της συζήτησης για τα τροφεία στο κορυφαίο πολιτικό όργανο του Δήμου. Σε όλη την Ελλάδα η αύξηση των τροφείων αποφασίζεται στο Δημοτικό Συμβούλιο. Το επίπεδο των τροφείων είναι αντιστρόφως ανάλογο της επιδότησης του Νομικού Προσώπου από τον Δήμο. Αν η επιδότηση μειωθεί όπως στην περίπτωσή του Δήμου μας (από 1.500.000 σε 850.000€ το εννεάμηνο) το έλλειμμα στα έσοδα του Νομικού Προσώπου θα καλυφθεί από αντίστοιχη αύξηση των τροφείων. Ο καθορισμός του επιπέδου των τροφείων εξαρτάται συνεπώς από το επίπεδο της επιδότησης των Παιδικών Σταθμών από τον Δήμο και αυτή η επιδότηση μπορεί να αποφασιστεί μόνο στο Δημοτικό Συμβούλιο. 
            Ουσιαστικά, με την παραπάνω μεθόδευση, αποκλείστηκε στους Δημοτικούς Συμβούλους της αντιπολίτευσης αλλά και της Διοικούσας παράταξης η δυνατότητα διατύπωσης εναλλακτικών πολιτικών.
Η Δημοτική Αρχή ενώ στη συζήτηση του προϋπολογισμού δήλωνε πως έχει μεριμνήσει για την κάλυψη όλων των λειτουργικών εξόδων των Παιδικών Σταθμών, τώρα επικαλείται την οικονομική κρίση και τη μείωση της κεντρικής επιχορήγησης του Υπουργείου στους Δήμους, οδηγώντας στην αύξηση των τροφείων «για να μην κλείσουν οι Παιδικοί Σταθμοί».
        Το αν υπάρχουν εναλλακτικές πολιτικές και το αν μπορούν να υπάρξουν άλλες προτεραιότητες και επαναπροσδιορισμός των εξόδων του Δήμου, ώστε να μην είναι απαραίτητη η μείωση της επιχορήγησης του Δήμου στους Παιδικούς Σταθμούς σε σχέση με πέρσι, είναι θέμα συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο.
           
      Γι αυτό θεωρούμε απαραίτητο να συγκληθεί άμεσα Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να συζητηθεί το ζήτημα, να ευρεθεί λύση στο πρόβλημα με κοινωνικά κριτήρια και να δοθεί έκτακτη επιχορήγηση στο Νομικό Πρόσωπο.
      Η σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα συζήτησης: έκτακτη επιχορήγηση (τροφεία, υποδομές, ελλείψεις προσωπικού) και εφαρμογή κοινωνικών κριτηρίων στο ύψος των τροφείων του Νομικού Προσώπου της Κοινωνικής Μέριμνας και Προσχολικής αγωγής, πρέπει να γίνει άμεσα γιατί επίκειται η ψήφιση του προϋπολογισμού του Νομικού Προσώπου και γιατί θα ξεκινήσει η λήψη και αξιολόγηση των αιτήσεων εγγραφής και επανεγγραφής νηπίων και βρεφών στους Παιδικούς Σταθμούς τις επόμενες ημέρες.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι:

Αυγουρόπουλος Θανάσης
Δημητριάδου Μαρία
Ζήκας Περικλής
Κεχρής Γιάννης
Μουντάκη Μαρία
Μπρέμπου Γωγώ
Νικάκη Βίκυ
Νικολάου Δημήτρης
Παπαγεωργίου Άκης
Πλατανιά Βαγγελιώ 
Πλειώνης Δημήτρης
Πολυκαλά Χριστίνα
Τίγκας Κων/νος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου