Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

"Το μεγαλείο των αντιδημοκρατικών μεθοδεύσεων και της αυταρχικότητας της νέας Δημοτικής Αρχής…"



γράφει ο Γιάννης Κεχρής
δημοτικός σύμβουλος Παπάγου-Χολαργού
"Ενεργοί Δημότες"


                Η Διοίκηση του Νομικού Προσώπου της Κοινωνικής Μέριμνας και Προσχολικής Αγωγής από τότε που ανέλαβε τα ηνία του Νομικού Προσώπου ακολουθεί μια άκρως αντιδημοκρατική τακτική για να περάσει την πολιτική της.
                Και τα τρία Διοικητικά Συμβούλια του Νομικού Προσώπου της Κοινωνικής Μέριμνας και προσχολικής Αγωγής πραγματοποιήθηκαν σε έκτακτες συνεδριάσεις χωρίς εισηγήσεις των θεμάτων ώστε να είναι αδύνατος ο οποιοσδήποτε διάλογος. Ήμουν Πρόεδρος για τρία χρόνια στους Παιδικούς Σταθμούς Χολαργού και ένα χρόνο στο ΚΑΠΗ Χολαργού και μόνο δύο φορές προκάλεσα έκτακτα Διοικητικά Συμβούλια, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη της αντιπολίτευσης και για πραγματικά έκτακτα θέματα.
                Σκοπός της Διοίκησης είναι να περάσει «όπως-όπως» σοβαρότατα θέματα: α) την αύξηση των τροφείων, β) τον προϋπολογισμό του Νομικού Προσώπου και γ) τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του Νομικού Προσώπου, αποφεύγοντας κάθε σοβαρή συζήτηση, καταργώντας κάθε έννοια διαβούλευσης και αποκλείοντας τη δυνατότητα διατύπωσης εναλλακτικών προτάσεων.
               
                Έτσι, για το θέμα των τροφείων, ανακοινώνει ο Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου την Δευτέρα, στις 6/6/2011 έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο του Νομικού Προσώπου για την Τρίτη, στις 7/6/2011. Η εισήγηση της Διοίκησης δημοσιοποιείται στην διάρκεια της συνεδρίασης.
                Στην εύλογη αντίδρασή μου ότι αυτό το τόσο σοβαρό θέμα των τροφείων δεν μπορεί να συζητηθεί εκτάκτως και ότι θα έπρεπε να είχε δοθεί η εισήγηση για τα τροφεία στην αντιπολίτευση και στους γονείς αρκετές ημέρες πριν την συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου ώστε να την μελετήσουν, απάντηησε ο κ. Ισκος ότι "η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Νομικού Προσώπου θα είναι μια απλή εισήγηση για το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στις 9/6/2011". Επίσης άφησε να εννοηθεί ότι το διάστημα των δύο αυτών ημερών έως τις 9/6/2011 υπήρχε αρκετός χρόνος για διαβούλευση, ενώ η συζήτηση επί διαφορετικών προτάσεων θα γινόταν στη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου την Πέμπτη στις 9/6/2011.
                Στη συνεδρίαση όμως του Δημοτικού συμβουλίου, την Πέμπτη στις 9/6/2011, η πλειοψηφία απέκλεισε οποιαδήποτε συζήτηση και πρότεινε να ξανασυζητηθεί το θέμα στο Διοικητικό συμβούλιο του Νομικού Προσώπου.
                Σκοπός του κ. Ξύδη είναι να αποκλειστεί η δυνατότητα έκφρασης εναλλακτικών πολιτικών από την αντιπολίτευση. Ο κ. Ξύδης αποφεύγει να εκτεθεί στο ευρύ ακροατήριο του Δημοτικού συμβουλίου του Δήμου και προτιμά την λήψη αποφάσεων από ένα κλειστό 15μελές Διοικητικό Συμβούλιο του Νομικού προσώπου, στο οποίο μάλιστα εκπροσωπούνται μόνο οι τρείς από τις έξι Δημοτικές Παρατάξεις. Η τελική απόφαση για τα τροφεία λαμβάνεται τελικά σε νέο Έκτακτο Διοικητικό συμβούλιο του Νομικού Προσώπου την Δευτέρα στις 13/6/2011 και όχι στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου που είναι το κυρίαρχο πολιτικό όργανο στο οποίο θα έπρεπε κανονικά να είχε ληφθεί η απόφαση για την επιχορήγηση του Νομικού Προσώπου και το συνακόλουθο επίπεδο των τροφείων.
                Η νέα Δημοτική αρχή με αυτή την τακτική ελπίζει να εγκλωβίσει τους γονείς και τους εργαζόμενους στα ψευδοδιλλήματα «ή αυξάνουμε τα τροφεία ή κλείνουμε τους παιδικούς σταθμούς», «ή αυξάνουμε τα τροφεία ή δεν πληρώνουμε τους εργαζόμενους».
               
                Η ίδια μεθόδευση ακολουθείται και για τον προϋπολογισμό. Το θέμα έρχεται και πάλι εκτάκτως. Την Τετάρτη, στις 15/6/2011 ο Πρόεδρος του ΔΣ κ. Ισκος ανακοινώνει έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο για τον Προϋπολογισμό του Νομικού Προσώπου για την Παρασκευή, στις 17/6/2011. Η εισήγηση του Προϋπολογισμού δημοσιοποιείται μόλις το πρωί της ημέρας της συνεδρίασης. Πρακτικά είναι αδύνατον να μελετήσει κανείς τον Προϋπολογισμό σε βάθος σε τόσο λίγες ώρες. Ο προϋπολογισμός τελικά ψηφίζεται απουσία της αντιπολίτευσης, αφού ήταν αδύνατον οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης να είναι παρόντες την ημέρα και ώρα που αποφάσισε αυταρχικότατα και ετσιθελικά ο κ. Ισκος. Ούτε ο υπογράφων, ούτε η κ. Δημητριάδου, αλλά ούτε και ο αντικαταστάτης της ο κ. Σιαμάνης,  ήταν παρόντες στην συζήτηση και ψηφοφορία του θέματος, αφού δεν είχαν ειδοποιηθεί.
                Το σοβαρότερο θέμα για την λειτουργία του Νομικού Προσώπου, ο προϋπολογισμός, ψηφίστηκε «στα κλεφτά» χωρίς καμιά διαβούλευση, χωρίς τις προτάσεις της αντιπολίτευσης και χωρίς καμία ουσιαστική συζήτηση.
                Σκοπός αυτών των μεθοδεύσεων ήταν να αποκρυβεί από τους γονείς των ΠΣ ότι ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός, με την μειωμένη επιχορήγηση του Δήμου, επιβάλλει την κατακόρυφη και κοινωνικά ανάλγητη αύξηση των τροφείων, την ελλιπή χρηματοδότηση για την πρόσληψη προσωπικού, την μη υποστήριξη δραστηριοτήτων όμως θεατρικό παιχνίδι και μουσικοκινητικές δραστηριότητες στους ΠΣ και τελικά οδηγεί σε βέβαια υποβάθμιση των ΠΣ.
                Παρομοίως η ίδια σκοπιμότητα αφορά και τα μέλη του ΚΑΠΗ, αφού ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός επιβάλλει πλήρως τον ανταποδοτικό χαρακτήρα κάθε δραστηριότητας στο ΚΑΠΗ αντίθετα με τον σκοπό της δημιουργίας του ΚΑΠΗ. Δηλαδή, από εδώ και πέρα τα μέλη του ΚΑΠΗ θα πληρώνουν κάθε συμμετοχή τους σε οποιαδήποτε δραστηριότητα του ΚΑΠΗ.
                Αξίζει να σημειωθεί ότι στην προσπάθεια της να τρομοκρατήσει και να εκβιάσει τους εργαζόμενους, ισχυρίζεται ψευδώς η νέα Δημοτική αρχή ότι πιθανή καθυστέρηση ψήφισης του προϋπολογισμού θα βάλει σε κίνδυνο την μισθοδοσία των εργαζομένων. Αποκρύπτει όμως από τους εργαζόμενους ότι ανεξάρτητα της ημερομηνίας του Διοικητικού συμβουλίου, δηλαδή ανεξάρτητα από το αν θα γίνει το Διοικητικό συμβούλιο εκτάκτως και χωρίς εισήγηση την Παρασκευή στις 17/6/2011 ή τακτικώς με εισήγηση γνωστοποιημένη σε γονείς, εργαζόμενους και παρατάξεις, την Δευτέρα ή την Τρίτη ή την Τετάρτη στις 20 ή 21 ή 22 Ιουνίου αντιστοίχως,  σημασία έχει η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου να εγκριθεί από το Δημοτικό συμβούλιο του Δήμου που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη στις 23/6/2011.
                Σκοπός και πάλι, της νέας Δημοτικής Αρχής είναι με την διαδικασία του «επείγοντος», χωρίς διαβούλευση, να περάσει ο προϋπολογισμός του Νομικού Προσώπου, χωρίς και πάλι να δοθεί η δυνατότητα έκφρασης και συζήτησης διαφορετικών πολιτικών.

                Παρόμοια διαδικασία «επείγοντος» ακολουθεί η Δημοτική αρχή και για το τρίτο σοβαρότατο θέμα του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας του Νομικού Προσώπου.

                Γιάννης Κεχρής
                Δημοτικός Σύμβουλος Παπάγου - Χολαργού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου